• Ivoch

    Jakým způsobem se projevuje přetrénování? A pokud jsem přetrénovaný, jak se z toho rychle dostat a vrátit se zpět do formy?

    0 0
    • filipes  

      Pri zatezi telo neleze na vysoke tepy, naopak po zatezi zustava tepovka vysoko, nebo se zvysi i klidovka. Ja jsem casto i hodne malatnej a ospalej…

      0 0
      • lubos  

        A kdyz to neleze nahoru, ale po zatezi spadne rychle dolu a klidovka je nizka ? Jsem se sice na to ptal v Casri, ale nejak me to uplne neuspokojilo.

        0 0
        • MlokCZ  

          Tak v pátek jsem byl z týdne v práci docela unavený, klidová tepovka normální. Šel jsem jen na krátkou vyjížďku po práci s tim, že už jsem tušil, že to bude pěkná bída. Tep nešel nad 150, při 150 zadejchanej jak normálně až při cca 175. Když jsem zkusil jeden kopec zamakat, co to šlo, tak jsem se dostal na 160, z kterých jsem musel na chvíli zastavit, to se nedalo.

          Při přestávkách padala tepovka dolů celkem normálně (jenže to padání se dost blbě porovnává, protože padá z mnohem nižší tepu), tedy na můj normální zastávkový tep za cca stejně dlouhou dobu jako normálně.

          Včera jsem si dal volno a dnes to i přes šílený vedro jelo dobře, tepy zas normální.

          A co ti na to řekli v Casri, co tě neuspokojilo?

          0 0
          • MlokCZ  

            Tim jsem jen chtěl říct, že u mě prostě stačí, že mi to nejde do vyšších tepů a klidová tepovku může být ok a po zátěži snižování tepovky taky.

            Ale tohle byla jen únava nahromaděná z týdnu z práce, možná kdyby to bylo lehký přetrénování z kola (nebo těžší, ale to za s nehrozí, to si hlídám), tak i ta klidová by třeba byla vyšší a po zátěži by to nechtělo dolů.

            0 0
          • lubos  

            No, rekl mi, ze nizke tepy jsou z dusledku unavy, ale uvedu priklad (vsechno bike a teren).

            prvni den .. jel jsem asi 110km, prevyseni tak 2500m, tepy zpocatku vysoke, nejelo se mi dobre, nejel jsem ani tak moc rychle, pak po asi 3h tepy spadli. Doba jizdy (minimalni zastavky) asi 6:15.

            druhej den .. jel jsem tak 90km a prevysenim kolem 2300, cistej cas neco malo pres 5h. Tepy od zacatku nizke, az do konce, jelo se mi vyborne, celej cas a dost rychle.

            Proste tak nejak mam vysledovane, ze jako kdyby telo, kdyz porad jezdim, snizilo tepy aniz by tim utrpela vykonnost, pricemz ale kdyz naopak se tepy zvysi (treba chvili nejezdim), tak prave jezdeni na vysokych tepech mi ubira cukr, ne tuk.

            No a na tohle nemam odpoved :) A jelikoz mi v Casri rekli, ze se moc flakam (co se tyce AnP), tak to ted neresim a makam :P

            0 0
            • MlokCZ  

              Tak to jsi asi nestandardní případ :-)

              Mě když tepovka nechce jít dost nahoru, u mě to vždy bývá pak hranice kolem 150–160 (přitom ANP mám 170), tak se mi vždy jede blbě a vždy jsem unavenej. Tak aspoň hned po 3 minutách vim jak na tom jsem (ne že bych první 3 minuty zkoušel vysoký tepy, v klidu se rozjíždim, ale i na těch nižších tepech to okamžitě poznam).

              0 0
              • lubos  

                Jo, to taky poznam, hlavne je to nedostatek glykogenu (vlaste to mi taky rekli v Casri). Takze pokud bys po vykonu, ktery te tak odrovnal sezral nejaky doplnovaci cukry, tak by to nebylo tak zly.

                0 0
            • Rychlej turista  

              Podle toho, jak to tu píšeš, bych taky řekl, že se ve tvém případě nejedná o přetrénování, ale o to, že se flákáš :) Jestli jezdíš často, prakticky denně a zřejmě sám a na plochých tepech nebo jen do určité výše a ještě k tomu delší štreky, tak si na to tělo, pokud k tomu máš dispozice, prostě zvykne a stane se neuvěřitelně hospodárným. Při hodně nízkých tepech pak dokážeš jet svižným tempem neskutečnou dobu a prakticky jen na kůrku chleba. Po mnoha hodinách přijedeš domů a zjistíš, že jseš odpočatej :) Jediný problém takového ježdění je, že se nedokážeš pořádně „vytočit“, protože to prostě nejezdíš. Stačí si ale jednou týdně dát s někým něco zběsilého, aby ses několikrát dostal k maximálce a zlepší se to natolik, že i když nadále zřejmě nebudeš nejrychlejší, tak ti někdo jen tak neujede a na delší štrece ho prostě uštveš :) Třeba v mém případě to znamená, že zhruba po 5 hodinách už mívám navrch. Další výhodou je, že tvá výkonnost bude mít vysokou stabilitu velmi dlouhou dobu :)

              0 0
              • biker jura  

                já mám opačný problém, jsem trenovaný (jezdím zavodně za team) rocne najedu asi 13 tisíc km(minulý rok 11 příští 15, proste to pravidelne zvyšuju) a pořád mám problém že tepu strašně vysoko. třeba jedeme na treninku vyjetí a kamoš co ma prakticky stejny prahy jako já tepe 130 a já 155. nebo když jedu nějaký kopec tak ikdyž se snažím trochu hlídat tep mám furt skoro na 180 (coz je muj ANP)a klidně tam vydržím jak je dlouhy kopec. a když chci tak jsem schopnej při zavodě mít i při 2hod zavodě pruměrnej tep třeba 182 a max mám cca 201.

                pritom vysledky jsou slušné na zavodech problém s vetším tempem nemám. Vubec nevím co to znamená. jakože nemám naježděno v nizkých tepech a tím padem se v nich neumím držet(když chci tak se tam udržím ale jedu stašně pomalu oproti ostatním klukům z teamu s podobnou zavodní vykoností)?

                0 0
                • jonti  

                  Bych rekl, ze budes mit nespravne urcene prahy, pravdepodobne si byl unaveny kdyz ti je merili a vysli nizsi nez aktualne jsou.

                  0 0
                  • biker jura  

                    ne ne prahy sedí, mám je určené spravně jsem si tím jisty, neměřili mi to jen jednou, chodím na to pravidelně, nedělá mi problém se ani při treninku když chci dostat na max tepy

                    0 0
                    • Beeda  

                      trochu nechapu v cem vidis/vytvaris problem?

                      0 0
                      • biker jura  

                        v tom že mám moc vysoké tepy narozdíl od normálu, takže když mám jet vytrvalost na určitych tepech( pro vytrvalost je to zhruba 65% z max v pruměru) tak to nejsem schopnej tak nizko po většinu casu udrzet a tím už netrenuju vytvalost

                        0 0
                        • Mikikuba  

                          Podle mě nemáš najetý striktní objemy.Je to problém mnoha lidí.

                          0 0
                          • biker jura  

                            čili mi radíš abych se vyprdle v najížděcím období na rychlost jizdy a jel jak šnek ve správných tepech? nebudu tím pak ale zase ztrácet rychlost? dík

                            0 0
                            • Mikikuba  

                              Jo přesně tak.Aspoň 2 měsíce pravdu striktně najždět objem s maximálně 5ti minutovým výletem nad AP.Na trénování síly a rychlosti je plno času do nový sezóny.Zkus kouknout na moje www je tam hodně rad k tréninku.

                              0 0
                              • biker jura  

                                ok, přez zimu na to bude dost času, navíc hodně všeobecné přípravy jako chuze a bezky to taky umocní, je to vlastně taky vytrvalost

                                0 0
                                • Mikikuba  

                                  Přesně tak.V tréninku se neřeší nikdy rychlost ale doba tréninku a jednotlivé zóny nebo tréninkové prvky!

                                  0 0
                            • JayDee  

                              Kdyz chodis ke sportovnimu doktoroj(pred­pokladam, ze on ti prahy urcuje)-proc se nezeptas jeho? Rada od nej bude mit asi vetsi prinos nez rada od pochybne osoby na foru. p.s.: na nikoho nenarazim, neber to osobne Miki… :)

                              0 0
                              • Mikikuba  

                                V pohodě neboj.:)

                                0 0
                              • biker jura  

                                pač mám smulu že je to doktorka která spís tak umí akorát to, že mě posadí na rotoped a řekne mi vysledky. takže se spíš dozvím jestli jsem v pořádku a jaké mám ty zátěžové parametry. navíc tady na foru jsou lidi kterí o tom ví dost a dokáží poradit velice dobře. viz Hanka nebo třeba RT,…

                                0 0
                                • Mikikuba  

                                  zóny a prahy je dobrý určovat na vlstním kole!ne rotoped.může se o dost lišit.

                                  0 0
                                  • biker jura  

                                    jo jenomže na to znám akorat conciho test(nebo jak se to píše:)) a ten je pro mě docela nerealizovatelny

                                    0 0
                                    • Mikikuba  

                                      určitě je někde v Brně klasický test na vlastním kole.Ale já nevím,znám v Praze.Když tak dám kontakt.

                                      0 0
                            • Rychlej turista  

                              Jízda na nízkých tepech nutně neznamená pomalou jízdu. Souvisí to s vytrvalostí a ta zase souvisí s věkem, lépe řečeno s roky, co jezdíš. Pokud jezdit teprve začínáš, tak jsi prakticky bez šance jezdit na nějak nízkých tepech. Pokud už ale za sebou budeš mít pár sezón s dostatečným objemem, zlepší se ti vytrvalost a průvodním jevem toho je, že při stejné rychlosti pojedeš na mnohem nižších tepech. Tak, jako platí, že získat vytrvalost je záležitost dlouhodobá, stejně to platí i naopak, dlouho trvá, než ji ztratíš. A právě to je u vytrvalců markantně vidět po pauze, třeba na jaře. Prvních pár týdnů jezdí a plouží se na podobných tepech, jako ostatní, ale pak během několika málo dnů jim tepy klesnou třeba o 20 a to při stejné nebo i vyšší rychlosti. A v tom je ta záhada vytrvalosti – vytrvalec má účinnější motor, jinými slovy při stejném výkonu má menší spotřebu a tedy větší dojezd :-)

                              0 0
                              • biker jura  

                                mě bude 18 v lednu a jezdím zavodně pátým rokem. kdyžtak prosím mrkni na to co jsem psal ještě trochu výš, tam je muj hlavní „problém“ díky za názor

                                0 0
                                • Rychlej turista  

                                  Jsi mladej, tak prostě tepeš trochu víc. Sám píšeš, že nemáš problém mít průměrný tep přes 180 na dvouhodinovém závodě. Kdyby bylo něco špatně, tak to rozhodně nedáš nebo bys po takovém závodě byl vyřízený a k maximálce by se pak nepřiblížil ani omylem hezky dlouho. Takže platí, co psal Beeda i Pochybná osoba :-D Æasem půjdou tepy dolů.

                                  0 0
                                  • biker jura  

                                    ok dík, akorát poslední dobou jsem měl problém s tím že jsem tepal při zavode klidně dlouho tak vysoko, ale vysledek stal oproti dřívějšku (a klukum s podobnou vykonností) za nic. to přisuzuji tomu že telu chybí ta zakladní vytvalost.

                                    0 0
                                    • McBlacky  

                                      podle mě v 18 jet průměr 180 je v klidu. na 2hod závodě jedu průměr přes 170 a je mi 32.

                                      Ty pokud budeš jen trochu vysokotepec, tak naměřené hodnoty jsou v pořádku. Nesmíš se srovnávat s jinými lidmi, pokud neznáš jejich prahy, max a výkony na prazích v porovnání s tebou, abys věděl o kolik korigovat sledované hodnoty, aby měly srovnatelnou vypovídající hodnotu.

                                      0 0
                                  • Cryzyy  

                                    Ono je mozne, ze ty tepy moc dolu nepujdou, ale vykon pujde nahoru.

                                    Ja nedavno dal 2h zavod na 180 tepech a jsem jeste starsi, nez Blacky :o) a to mam prej i tu vytrvalost celkem slusnou…

                                    Takze pokud je vsechn ok, tak nema cenu ty cisla na tepaku moc resit… a mozna i ten tepak nechavat doma, ostatne nekde jsem cetl, ze u junioru je lepsi jezdit na pocit, nez podle tepu, ale to mozna bude co trener to nazor.

                                    0 0
                                    • biker jura  

                                      taky se mi to poslední dobou zdá. znám se docela dobře a když jedu s kámošem jen tak se projet vím že si nedávám tak tepák mě tam háže třeba 160 – 170 a to jedeme prostě tak abychom si to užili :) naopak ale poslední dobou jsem začínal mít problém s tím že jsem tepal hodně ale na zavodech jsem proste nemohl jet-resp jel jsem pomaleji než dřív. jestli mi už ke konci sezony odcházela forma, protože jsem zavodil už od konce unora a byla to dost težká sezona, nevím, ale štvalo mě to.

                                      0 0
                              • Mikikuba  

                                Tak,já jsem líná se více rozepisovat:)­.Nicméně k těm objemům dojde tou cestou, kterou píšu výše samozřejmě za x roků.Pokud tuto část tréninku bude přeskakovat nikdy tu základní vytrvalost nezíská podle mě.

                                0 0
                                • MlokCZ  

                                  A nechceš nějaké najeté objemy prodat? Mohly byste si s Rychlým turistou udělat stánek a prodávat je, máte jich dobrou zásobu :-)

                                  0 0
                • kali222  

                  co jsou slusne vysledky, nerejpu. dik

                  0 0
                  • biker jura  

                    do 10.mista v ČR xc v juniorech

                    0 0
                    • Biker jak Pes  

                      Promiň, ale v žádném závodě letošního ČP XC nebyl žádný junior se jménem Jiří… :-P

                      0 0
                      • biker jura  

                        si snad děláš srandu tak se mrkni na mtbs na výsledky. v novým městě jsem byl 11. na mčr 12. to do 10. mista beru tak že jsem ještě prvoročák takže mezi stejně starýma klukama jsem když se aspon trochu daří do 10. vždy, ale o to tu ted vubec nejde… ptal jsem se na váš nazor k mým tepum. dík

                        0 0
                      • biker jura  

                        jinak Jiřinů pokud jsem dobře počítal tam bylo 6!

                        0 0
                        • Biker jak Pes  

                          Do 10. místa samozřejmě …

                          0 0
                          • biker jura  

                            však výš to máš vysvětlený:)

                            0 0
                            • Biker jak Pes  

                              Však ono tě tohle škatulkování v mužích přejde. Taky jsem byl takový. :-)))

                              0 0
                              • biker jura  

                                ty seš toník já to právě nškatulkuju a vím že v juniorských letech to vubec ale vubec nic neznamená!!! já jsem jen odpovídal na dataz výše. každopádně mě nepřejde to že tu vykonnost chci navyšovat a rozhodně se nenechám odradit tím že když přejdu do elity tak zase trochu klesnu, o tom to právě je. duležitý je rust a ne vyletět jak raketa hned zase spadnout. takže to co píšeš je uplně mimo, navíc nevím proč ses do mé odpovědi vubec montoval, tobě určena nebyla ! navíc mýslím že jsi jako já nebyl…

                                0 0
                                • Biker jak Pes  

                                  Rofl… nekřič na mě, já to myslel v dobrém. :-)

                                  Nebudu už radši nic psát, protože mi připadá, že moje příspěvky vůbec nečteš… :-P

                                  0 0
                                  • biker jura  

                                    mě zas připadalo že jsi pořádně nečetl to ode mě. navíc já na tebe nekřičím.

                                    0 0
        • filipes  

          u me je tohle normalni unava (hlavne nedele na bezkach, kdyz to v sobotu prepisknu). Telu a hlavne svalum se proste uz nechce do vysoke zateze…

          0 0
          • lubos  

            Praveze ne. Nechce se srdcu do vysokych tepu. Ale svaly makaji na stejnem nebo casto i vyssim vykonu. (dle mereni HACu).

            0 0
            • lubos  

              Jako ne=normalni unava. Ale mozna jo, ale pak nechapu, proc to proste jede nekdy podstatne lip. Nekdy ne, nekdy jsem unavenej, to je jasny. To vim.

              0 0
              • filipes  

                to je presne muj syndrom „vikendaka“. V so dopo jezdim proste nehospodarne, zvlast v zime po vikendu v kanclu. Pak v Ne se telu proste nechce takze nehospodarny plytvani se proste nekona. Kdyz jsem to v so prepisk, hlavne moc dlouho okolo ANP, tak se to v ne uz nerozjede, kdyz to bylo OK tak se to rozjede pekne – to si vysvetluju tim, ze jsem diky unave nepreprhnul naprah ;-)

                0 0
        • JakeF  

          Tak jsi jenom unavenej, ne?

          0 0
      • enjoy  

        jj,tak jsem se citil dneska po vcerejsku,asi pretrenovanost:-),jak jsem po dvou tydnech ujel 45 kilometru:-)

        0 0
    • jakub  

      pomahaji suplementy… amino BCAA, Glutamin…

      0 0
    • Beeda  

      hodne slozita otazka, je potreba znat mnoho faktoru… pekny overview viz „Syndrom přetrénování“ www.beeda.net/index.php?…

      pokud se citis unaven, zacal bych tydenii volno pauzou, pokud to nepomuze tak muze to trvat i mesic(e), zaroven u vsech techto stavu doporucuji rozbor krve! B.

      0 0
      • filipes  

        Overview mi prijde slozite jak dvojity zebrik, ale prijde mi, ze bez asistence doktoru si clovek asi neskrtne…

        0 0
    • Ivoch  

      No prostě jsem se byl včera projet se slečnou cca 65 km v terénu. Jel jsem s ní do pohody, není žádnej chrt. A dneska jsem si chtěl pořádně máknout. Ale za boha jsem se nemohl dostat do vyšších tepů. Domů jsem se doplazil tak, tak. Najedl se a usnul na hoďku. Domů jsem jel tak na 63% MTF – prostě to nešlo, neměl jsem sílu. Do kopců jsem jel max kolem 74% MTF. Prostě nic. Třeba to je tím, že včera i dnes bylo děsný vedro (dnes bylo 33). Dneska jsem najel 68 km na MTB kole. Začátek jsem asi dost přepálil. A možná jsem z toho horka odpadnul. Musel jsem pak co 20 minut na chvíli zastavit a odpočinout. Každopádně dám asi týden volno a uvidí se. Můžu aspoň běhat? nebo dát nohám úplnej pokoj celý týden? Nesednout na kolo ani na menší výjezd ve vyloženě turistickým tempu?

      0 0
      • filipes  

        co treba dehydratece? z jednoho vikendu v tomhle vedru bych si hlavu nedelal…

        0 0
        • Ivoch  

          Dneska na kole jsem vypil asi 3l tekutin. Asi nic moc na ten pařák, co? :-( A sněd jsem 3 jablka a 2 banány během cesty.

          0 0
      • MlokCZ  

        Přesně jak píše filipes, po víkendu seš maximálně unavenej, ne hned přetrénovanej. Na to ti stačí pár dnů (někomu by stačil třeba jen jeden, někdo by jich potřeboval víc, to musíš taky trochu vědět sám), během volna pořádně pij a jez, ať doplníš co nejrychleji vše chybějící, pořádně se vyspi a musíš být v pohodě hned.

        0 0
        • Ivoch  

          OK. Doufejme, že to bude tím horkem. Ještě jsem si vzpomněl, že jsem dopoledne v tom vedru dělal 2 hodiny něco na domě. Takže to mě mohlo taky unavit. Dám týden pauzu a pak se uvidí.

          0 0
          • fousek  

            No ja sem v nedeli dopoledne ujel 12 km na silnicce a myslel sem ze zdechnu, pak uz sem celej den odpocival ve stinu, jenom na vecer sem 1,5 hodky sekal a dneska se mi vubec nechtelo vstavat a jediny cim sem si jistej je to, ze nejsem pretrenovanej, Vedro je proste zabijak…

            0 0
            • Ivoch  

              Je fakt, že v tom vedru nedoporučují dělat těžší aktivitu a dřít se na kole v tom vedru je asi minimálně o nižším výkonu. Snad to bude OK.

              0 0
      • RomanH  

        Ja mel vcera podobnej pocit. Cely tyden jsem mel spoustu vyrizovani a na kolo jsem se vubec nedostal, az v nedeli. Tesil jsem se, jak se projedu, ale mel jsem pocitove nohy jako z olova. Najel jsem sice v terenu 80km a celkovy cas na zname trase jsem mel zhruba stejny jako obvykle, ale jelo se mi fakt spatne. Snad to bylo tou unavou a horkem.

        0 0
        • Ivoch  

          Doufám. Jenže mě teď bolí lýtko (ne vzadu, ale jako kdyby zvenčí). 25 cm od země. Bolí to při chůzi a mám tam i nějakej hrbolek. Že by něco se svalem?

          0 0
      • lubos  

        Muze byt dehydratace. Zajimavy je, ze nekdy proste potrebuju vody vic a nekdy min .. no radeji pit vic, nez aby me chybelo. Druhej den pak je to spatny.

        0 0
    • Lance  

      dostat se z pretrenovani musis natrenovat

      0 0
    • Fazzy  

      No.. tak nejak jsem si diagnostikoval pretrenovani :) Nevim jestli je to vubec mozny, nejsem profi sportovec.. jen se tak udrzuju – 2–3× tydne, kolo, trenazer, domaci posilovna – na co mam proste cas a prostor. Vsechno spis kratsi a intenzivnejsi. Nikdy nebyl problem, ale pridaly se nejaky stresy, min spanku a nejak jsem se tomu uplne neprizpusobil. Chtel jsem ted jet jednu amaterskou casovku na silnici, tak jsem si minuly tyden dal dve „simulacni“ vyjizdky, abych vedel v jakym tempu bych tu casovku mohl jet. Od ty doby jsem utahanej jak snura od hajzlu. Pobolivaj klouby, obcas svaly, chyt sem rymu, mam trochu otekly uzliny, zvysenou klidovku atd. prakticky vsechny priznaky co se zminujou na internetech. Uz pri ty druhy vyjizdce jsem pozoroval, ze se nedostanu do obvyklych tepu. Ted jsem tyden v klidu, ale nic se zasadne nemeni.

      Takze existuje nejaka rada co ted? Je to jen o tom odpocivat nebo muzu udelat neco vic? Je lepsi uplne vysadit nebo jen snizit intenzitu na minimum ale zustat aktivni? Nekde jsem cetl, ze je dobre snizit prijem bilkovin a zvysit prijem cukru.. Nebo jit za doktorem? Zase nechci aby se mi vysmal, pokrcil ramenama a rekl odpocinte si :)

      0 0
      • JFtryall  

        Kvalitni spanek, top jidlo, no stress a postupne pridavat na tempu, nehrotit to na prudkym slunci a vedru, hodne vody. Jestli ses porad spatnej, tak jit na krev.

        0 0
        • Fazzy  

          Díky. Dám tomu ještě víkend a kdyžtak na tu krev zajdu..

          0 0
          • Kacko  

            Na rýmu a uzliny mi pomáhá konvičkování a kloktání. Prakticky do 2 dnů je to komplet pryč a zbytek těla se dá rychleji dokupy.

            0 0
        • milan.v  

          Co všechno se z vyšetření té krve pozná?

          0 0
      • Mustafa  

        Sice do toho nezapadá ta rýma ale klíště nebylo?

        0 0
        • Fazzy  

          borelioza byla loni. Ale nijak extra se nerozjela a po 14 dnech jsem byl v pohode. Od ty doby davam na hmyz bacha..

          0 0
      • Platypus2  

        Doktor tě vyšetří, jestli něco zjistí je padesát na padesát pravděpodobnost, až se tělo z toho dostane poznáš ty sám. Jetdím do práce krátký 40km štreky což může být problém vyhýbat se jízdě na vyšších tepech, já dávám kompenzačních 39/15, sem tam ňákej interválek na velkou.

        0 0
      • Barak  

        Nech si udělat test na koronu.:-)

        0 0
        • Fazzy  

          Taky me to napadlo, ale krome unavy jinej priznak nemam. A mezi lidi nechodim :)

          0 0
          • TK75  

            Občas tenhle pocit „přetrénování“ taky mám.Jezdim tak 4–5 jízd týdně a občas jsem prostě tak unavenej, že i ruku mám problém zvednout.Pomáhá mi přestat s kolem a hodně spát.I přes den.

            Většinou to je za pár dní ok

            Spánek je lék:-)

            0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.