• Roman

    Tak to četla moje žena

    Samozřejmě, že jsou i krátké okamžiky, kdy nesedím u b-f a jiných webovek s kolotématikou! Člověk musí taky někdy jíst, doplňovat cukry, minerály, kreatiny, vitamíny, efedriny, steroidy a ostatní potravinové doplňky a občas si musí i odskočit. Většinou však mám poctivě otevřeny minimálně 3 wokna – kola, kola, kola.

    No a zrovna když jsem opětovně na monitoru hypnotizoval obrázek jednoho fajného rámu a snažil se ho sugestivní metodou bezúspěšně zhmotnit, tak za mými zády zahlaholil hlas mé ctěné choti „co děláš?“ Jen nerad jsem vystoupal z hlubin bicyklového světa zpět na povrch mezi sprostý, obyčejný lid a duchapřítomně jsem odpověděl „píšu.“ „A co píšeš?“, nenechala se mou veleobsáhlou odpovědí odradit. Odpovídám jí „píšu písmenka.“ Kdepááák, ta se jen tak nedá, ona už mě zná. „Ale, ale a jaká písmenka?, ukaž!.“ Pokusil jsem se zachránit zoufalým únikovým manévrem za který by se nemusel styděl ani Kasparov když bojoval o remízu se skříňovým počítačem od IBM a přešel jsem do ofenzívy a dvousmyslně a smyslně jsem zaútočil „ukážu ti TO večer až budou děti spát!“

    Slovní přestřelku nade mnou jako obvykle stejně nakonec vyhrála a něžně mě požádala (rozuměj – poručila) „tak mi to vytiskni brouku.“ Opojen jejím náhlým zájmem o mé dílo a blahou, naivní představou holedbán, že si to jako chce s požitkem přečíst a ocenit, jakého, že to má doma chlapáka jsem s radostí vytiskl celou trilogii příspěvků (Tak…pláště s hřeby, Tak…oprava hydry, Tak…maratón).

    Ona je sice angličtinářka, ale na rozdíl ode mě rozumí navíc i češtině. Vrátila mi to opravené červenou propisovačkou. Červená barva tam hrála všemi odstíny a bylo jí k mé hrůze víc než původní černé textové barvy a domnívám se, že jí bylo snad i více, než bílé, kterou měl před opravou ten papír. Na závěr připsala, tak, jak to dělá svým frekventantům i hodnocení – 5ku kosmických rozměrů.

    Konstatovala, že je sice fakt, že veškeré detaily jsou sic trochu přibarvené, ale jinak veskrze pravdivé (hejkal existuje, nebo ne?, teď jsem znejistěl – musím to prověřit), ale prý ať tím svým nepravopisem neprzním češtinu. Ach, ti puntičkáři. Jenže peskování neskončilo, „zakazuji ti psát, tolik pravopisných hrubek nedělají ani malé děti a snad ani naši politici.“

    No zkrátka a prostě nedocenila mého génia!

    K mé nelibosti to ale zdaleka nebyl konec její intervence do mého spisovatelského světa a nepomohly mi ani dle mého názoru neprůstřelné argumenty, že jsem elektrikář, chodil jsem na slovenskou základku a tudíž si mohu dovolit sem tam malou chybičku a nemusím být hnedle dokonalým jazykozpytcem. Já naopak zase rozumím drátkům, a na rozdíl od ní vím naprosto přesně, že červený drátek je +plus a modrý drátek je -mínus, nebo opačně, už si nevzpomínám. Zachvěl jsem se hrůzou očekávajíc katastrofu ve formě jejího příspěvku v „root“ pod mé příspěvky, kde by vyšlo najevo, že do teď jsem jen jako moula vypadal, ale potom by se to i potvrdilo.

    Udělala, ale něco mnohem horšího, něco s čím nepočítal žádný můj krizový scénář. Bylo to mnohem horší než nějaká mnou očekávaná nemístná připomínka pod root a snad bych raději přežil i „formát C“. Ach, v závěru se k tomu vrátím a vybrečím se.

    Prý ať vychladnu a ať si jdu raději zahrát hokej, na který mě pozval náš rodinný kamarád (ti jsou nejhorší, potvora jeden kamarád). Nerozpoznal jsem nebezpečí a blížící se další fiasko mého sportovního života. Jak bych to, ale taky mohl poznat, když v televizi to vypadá tak snadné. Prostě se jen tak kloužou, občas praští do puku a pak chlastajíc oslavují vítězství.

    Vymražená hala, osvětlení jako v pravé poledne, led jako sklo, ani naše zrcadlo v koupelně nemá tak hladký povrch a dokonce i přes pokročilou noční hodinu asi 15 diváků. No hurá, alespoň někdo mě bude moci toho dne pochválit. Bruslil jsem sice naposledy před 17ti roky, ale takové věci zvlášť talentovaní jedinci jen tak nezapomínají a navíc mě ten kamarád (potvora jedna) ujistil, že to bude lážo plážo.

    Nikdo neměl tak hezké a čisté manžestráky, ani tak pěkné kožené, žluté, pracovní rukavice ze stavby jako já. Skoro všichni měli hnusné, děravé, bojem otrhané, zapocené dresy, kterými se rozhodně nemohli měřit s mojí mikinou se značkovou cedulkou na hrudi. Měli pomlácené chrániče od ramen až po holeně (měkejši, já je nemám, jsem totiž z oceli!), potlučené hokejky – pche, já mám novou, čistou, bílou a navíc mi nádherně barevně ladí s tkaničkami. Mají i hokejové přilby, asi aby jim nebyla zima na uši, povídám jsou to žabaři – nebyl tam žádný sjezd, skok, ani lávka. Musím si jen dát pozor, ať se neumažu od toho černého puku.

    Kamarád (potvora jeden) mi s úsměvem oznámil, že si zapomněl brusle, čímž mě zanechal samotného napospas opravdovým hokejistům. Vzali mě mezi sebe, ale později jsem pochopil, že jen potřebují rozdělit nájem haly mezi co nejvíc lidí.

    Po prvé padám ještě než jsem vůbec zahlédl ledovou plochu, to když jsem procházel místem, kudy přijíždí z technického zákulisí rolba a nebyl to toho dne zdaleka poslední pád. Naštěstí jsem měl hokejku, v mém případě správněji řečeno opěrku.

    Stojíc uprostřed mezi modrými čarami evidentně nikomu nezavazím a odehrávám ukrutný boj sám se sebou a se svými kanadami. Na druhou stranu musím říct a doufám, že to i ti diváci ohodnotili kladně, že žádný z těch rychlořezačů zatáček neuměl tak šarmantně ležet jako já.

    Hrdinsky jsem se vrhnul (kvůlivá divákům) do útoku. Po 10 minutách, když jsem zjistil, že to nepostřehli ani spoluhráči a ani protihráči, pozorujíc tak, že jim fakt nepřekážím, vplazím se do branky a očima posouvám časomíru.

    Puk, jak mi odborníci říkáme „kotouč“ létal rychlostí, kterou jsem nestíhal ani očima, natož, abych o něj zavadil holí, takže předsevzetí o neumazání hoksny jsem dodržel. Ještě několik uklouznutí s pádem a je konec utkání.

    Vracím se domů v 1:30 ráno a při sprchování v hlavě promítám útočné variace. Ve 2:00 lehám do postele a plný dojmů hraji hokej dál. Ve 3:00 usínám, ale hokej hraji stále dál. V 6:00 zvoní budík a já odcházím ve spánku na trestnou lavici. Lomcuje se mnou 4letá dcera snažíc se mě tak probudit, protože se těší, že jí povezu k babičce – dostává bodyček.

    Druhý, třetí a ani čtvrtý den se nemohu hýbat a není to proto, že by mi to někdo zakázal. Jenže toto byla pro mě přehlédnutelná drobnost a zanedbatelná malichernost oproti závěrečnému resumé, které jsem si vyslechl od mé drahé polovičky.

    „Jestli takhle jezdíš i na kole, tak to já chci kolo taky a ukážu ti.“

    Naposledy jsem se takto cítil, když mi bylo 12 roků, byl jsem „zblitý“ a otec u mě našel krabičku cigaret (modrá krabička „hifi“, nebo tak nějak, vzpomínáte někteří?). „Kup mi taky kolo,“ povídá… A to je ta avizovaná katastrofa.

    Samozřejmě, že nejde jen o ty hříšné peníze, které to bude stát na úkor „upgraedů“ mého kola, ani o to, že bude mít novější model než já a zajisté i fešnější barevné provedení, ale jde o to, že ONA BUDE JEZDIT, já ji znám.

    A to je konec obrazu mého chlapáctví, který si v rodinném kruhu buduji již léta zkreslováním svých výkonů do nadpřirozena. Už se nebudu moci chlubit, že jsem ten a tamten a onen kopec vyjel na velkou placku počítaje s tím, že to stejně nemá s čím porovnat. S tím je teď konec, ona pozná na vlastní tepovku, jak to se mnou ve skutečnosti je. To je začátek konce mé cyklokariéry.

    To jsem si to teda zavařil.

    Milá Sally, co mám dělat?

    Náladu mi nespravil ani výlet do brněnského Ronda na „volný styl“ s frotmanem Kuchařem, na který mě vytáhl junior. Jako hezký to bylo, to jo, skoky vysoké, daleké i pády byly. V závěru jsem ale přišel na ten jejich podvod – oni tam měli motor!

    Epilog pro rejpaly: A jestli si někdo myslí, že se tříštivá zlomenina třetího článku levého malíčku zahojí za 1 týden, tak se pekelně mýlí!

    Potřebuji škrabátko pod sádru.

    Hádej, který to je? : http://www.bike-forum.cz/forum/foto.php?…

    0 0
    • RomanH  

      Jako obvykle, krasne jsi mi pomohl prekonat nechut do dalsiho pracovniho dne. Diky :)

      0 0
    • slavekRM  

      Teda ty jsi spisovatel – pokud to nepsala tvoje milovaná žena. Ale dík za dobrou zábavu.

      0 0
    • MARIN  

      sakra jeste se na ty pondelky nakonec zacnu tesit :)

      0 0
    • Myska  

      podobnou katastrofu jako ty s hokejem jsem měl letos já s běžkama, tak asi po 8 letech :) Ale jinak moc pěkný

      A nešetři na jejím kole!!! At je na co koukat :)

      0 0
      • fousek  

        No na bezkach kdyz sem byl s prumyslovkou na horach sem upad tolikrat, ze sem to zatim nedorovnal ani ted na snowboardu:-)

        2 roman: Vetsinou pod tve prispevky neprispivam, protoze vse co si myslim, rekly ostatni, takze jen tak dal a uz se tesim na antologii s nazvem zivot obycejneho bikera, nebo tak neco:-)

        0 0
    • Excel  

      paráda :-)

      0 0
    • Jester  

      Hezké. Jen snad ty přechodníky. Koncovka „íc“ se používá pro ženské :-) P.S. To Admin. Proč mně nešlo napsat odpověd v Firefoxu 1.5 a musel jsem rozjet IE?

      0 0
      • admin  

        tak to netusim

        0 0
        • Jester  

          Mne tam vzdycky problikne obrazovka s formularovym oknem a rychle se zmeni na prazdnou stranku bez menu a jenom v pravem hornim okne mam svuj nick s napisem ODHLASENI. Ale rekl bych, ze asi bude chyba nekde u me, protoze urcite nejsem sam, kdo FF pouziva. Ale vubec nemam tucha kde.

          0 0
          • blue  

            chyba je rozhodne nekde u tebe… zkus deaktivovat vsechny extensions a zkouset postupnym zapinanim, jestli za to nemuze neco z nich

            0 0
            • Jester  

              Mas pravdu. Byla to nejaka extension. Ted jenom musim zjistit ktera :-). Diky za pomoc.

              0 0
              • blue  

                pak napis, ktera to byla

                0 0
                • Jester  

                  Ja bych to rad zjistil, ale kdyz je instaluju znova, zjistil jsem, ze ne vsechny extensions uz existuji. Treba „turn off images“ jsem nenasel a misto ni mam „image show/hide“ atp. Takze je mi lito, ale asi Te zklamu. Proste nevim, ktera to byla. Ted mam zhruba vsechny extensions, ktere jsem mel (aspon co se tyka funkci) a vse chodi jak ma. Nemam akorat jednu, ktera se naistalovala primo s firefox a ja jsem ji nepouzival – zacinala nejak na „Talk*“. Ale ta to predpokladam nebyla, kdyz se nainstalovala spolecne s FireFox – tj. ma ji asi kazdy. Vim ze jsem to mel delat, jak jsi psal ty, tj, postupne. Ale to me nebavilo, bylo to moc pomale :-)

                  0 0
                  • blue  

                    a proc si je odinstaloval? stacilo jen deaktivovat a postupne aktivovat, tak by se ti zadna neztratila

                    0 0
                    • Jester  

                      Proc? To je jednoduche. Bylo tam tlacitko „uninstall“ zadne „deactivate“ :-) Nevim, jestli jdou vsechny extension deaktivovat. Treba „PDF download“. Kdyz mi poradis, budu rad.

                      0 0
    • grafik  

      pekne poctenicko :)

      0 0
    • kámen úrazu1  

      :-)) Díky!

      0 0
    • Páník  

      hehe…tak to je supr.Koukam,ze se u vas doma rozhodne nenudite:) P.S. plaste s hreby jsem necet…uz to jdu hledat

      0 0
    • Manas  

      Hehe, Diky moc. :-)

      0 0
    • Twister  

      He he.:) Pokračuj a pak to vydej celý.:)

      0 0
    • Paja  

      :oD po te vete o cervenym a modrym dratku sem malem spadl pod stul… ses buh…

      0 0
    • Smazaný účet  

      Pekne. Az tu zbierku vydas knizne daj vediet. PS Malicek je svina. Stalo sa mi na pravej ruke cosi podobneho a teraz vznesene trci do priestoru. Ked pijem kavu tak si pripadam ako stara dama s dobrou vychovou.

      0 0
    • Kreten  

      heh a co tak kupit zene bike a utiahnut na nom konusi aby sa jej tak netocili kolesa:D. potom budes hrdina ale daj si pozor aby si zena niekedy nesadla na tvoj bajk;)

      0 0
    • bajkr  

      pěkný moc :-))))))) jen tak dále ;-)

      0 0
    • Siddha  

      supr! :o)

      0 0
    • johny.h  

      :)))))) Když v tom psaní budeš pokračovat každý den, naučím se jezdit makat až na 7. hod! Super příspěvek!!! Jednoho by tě bylo i líto:)))

      0 0
    • black.horse  

      dobře on:-)

      0 0
    • goofy  

      Hezkyyy… :o)

      0 0
      • tomoun  

        půvabné čtení na dobrou noc.Taky bych chtěl vrátit čas.Podvaceti letech to už tak mírumilovné nebýváááááááá­.............­........škoda

        0 0
    • Jirik123  

      tohle das taky precist zene? :-)

      0 0
    • pos3k  

      o5 hezke

      btw: pro nas b-f rejpaly je tvoje cestina dostacujici, privirame ocka, jde nam totiz o obsah :-)

      0 0
    • Rybnik  

      Pěkně napsané! A z češtinou si nelam hlavu. Já osobně stejně ty hrubky nezaregistruji. Čeština není na rozdíl od kola mé hobby. V psaní pokracuj! Jen tak dál.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.