• ToBo

    Cafte… ako riesite nariadenie, ze na horskom biku sa nemoze jazdit na ceste. Na SK to ZATIAL chlpati neberu nejako vazne, ale vraj v cechach dost casto pokutuju za to. ake mate skusenosti?

    0 0
    • Lance  

      co?jako,ze nicis asfalt?

      0 0
      • ToBo  

        mali sme kazdorocne skolenie vodicov vo firme a tam nam bolo skolitelom povedane, ze horsky bike nema prisposobene pneumatiky na jazdu po asfalte a sposobuje vela dobravnych nehod… ze je na to nejake nariadenie, alebo zakon, teraz neviem presne.

        0 0
        • fousac  

          no to je teda pi*ovina… :D

          0 0
          • ToBo  

            bolo nam vysvetlene, ze ked das slicky, tak v poho (ak mas blatniky svetla, odrazky). ale ze pokial mas normalne plaste, we to je proti pravidlam cestnej premavky. ked ho budes tlacit vela seba, alebo rychlost <= 5 km/hod tak je to v poho, lebo vtedy si chodec. inac problem.

            0 0
        • Lance  

          tak to je teda to co pise fousac, ten skolitel to musi mit v te palici asi fakt vyjebane,kdyz dokaze vypustit takovou kravinu – holt asi to je spravny clovek na spravnem miste

          0 0
          • ToBo  

            bolo by dobre to prekonzultovat s nejakym pranikom…

            0 0
            • kungpao  

              Čo chceš konzultova? ? : aby mohol obchod preda? tie pneumatiku tak musia ma? osvedčenie že sú sposobilé. Iná vec je keď to dovozca nemá, ale to je jeho problém a nie tvoj.

              0 0
              • ToBo  

                ano.. ze su sposobile na prevadzkovanie podla urcenia… ale horske plaste nie su urcene na jzadu po ceste… :-) da sa to aj tak vysvetli… a nebite ma prosim…

                0 0
                • Koala MC  

                  To je nesmysl..Nikde není napsáno,že v autě nesmíš v létě jezdit se zimníma pneu…nebo obráceně v zimě s letníma (i když je to obrovské riziko a pitomost).A nic podobného není psáno pokud vím ani nikde v zákoně o pláštích na MTB.Každý pláš? má jiné vlastnosti dle vzoru a použité směsi..,ale daleko víc záleží na tom,jak kdo s kolem umí zacházet.Teď jsem vyměnil starší pláš? BO Jones AC 2,1" vzadu za Maxxis Hard Drive 2,1" a vpředu 1,9" Ritchey Speedmax Alpha za Maxxis Ignitor 1,95".Kolo se v terénu chová zcela jinak..dtto na silnici..,ale jde o zvyk..za pár desítek km si to člověk osahá a bude to OK.Dřív mi lépe brzdilo zadní kolo na asfaltu,přední hůř drželo stopu v terénu (což je opět pochopitelné),teď zadní kolo lépe brzdí v terénu,hůř na asfaltu,přední kolo brzdí na asfaltu lépe než zadní zároveň lépe drží stopu v terénu.

                  0 0
                  • ToBo  

                    normalny clovek to chape… ale musis uznat, ze zakonodarcovia nie su normalny ludia… asi tak…

                    0 0
                    • Koala MC  

                      Sice vím co myslíš..srážky s blbcem zažívám dnes a denně..Ale prostě to co píšeš nemá oporu v zákoně.Nikde není uvedeno že na MTB plášti se nesmí jezdit po silnici…A konec­konců..na naše (a Vaše) silnice je MTB pláš? 2,1" daleko vhodnější než slick:-),takže pokud by to v zákoně v budoucnu bylo uvedeno,přimlouvám se za variantu povinnosti vozit na silnicích v ČR a SR pláště 2,1" a více..do těžkého terénu:-)

                      0 0
                      • ToBo  

                        ok… zalozme polit. strany a pome do volieb s volebnym programom „za jednoduchsie bikovanie na nasich cestach a necestach“.. ;-) mozno budem premier.. .;-)

                        0 0
        • pelt  

          No, spis horsky bike (a vlastne vetsina ostatnich sportovnich kol) nema povinne vybaveni – kdyz ho dodas, tak te nema kdo na silnici buzerovat. Ze by horske kolo na silnici bylo nejak nebezpecne… to se mi zda dost nepravdepodobne.

          0 0
        • climber  

          Ten školitel, to co bylo za hovado?

          0 0
        • lubos  

          Tuto kktinu som na skoleni pocul tiez.

          1. je to kravina na n-tu
          2. neexistuje nic v zakone, co by to zakazovalo
          3. horsky bike nema nic s pneumatikami
          4. pneumatiky nemaju nic s hoskym bikom

          Dotycnemu skolitelovi doporuc, aby si prestudoval zakon poriadne, netrepal sprotosti a zacal pouzivat mozog. Inac nie je vylucene, ze ide o toho isteho cloveka. Kedze je externista.

          0 0
    • fousac  

      he?? vo co de???

      proc by se nemohlo po silnici na biku?? teda kdyz budes mit odrazky a podobny serepeticky dle aktualni pravni normy…

      0 0
      • McBlacky  

        když nemáš odrazky a podobný serepetičky, nezbývá než při konfrontaci se strážci zákona pořádně šlápnout do pedálů a zmizet v lese :)

        0 0
        • vlk  

          nevím jak na slovensku, ale blatníky u nás povinné nejsou.takže stačí mít zaslepená řidítka, a nějaké odrazové nálepky-tam kde mají být.A jsi v pohodě.Navíc ty nálepky se dají koupit v mnoha barvách,takže to na kole ani není poznat, že je máš.Pláště můžeš mít jaké chceš-to v zákoně omezeno není.Řešíte kraviny.

          0 0
          • Pá-dlista1  

            Nevim jak tvoje kolo, ale moje nesplnuje asi 7 z osmi prikazani a chybejici blatniky to nejsou.

            0 0
      • Martin  

        Náš firemní školitel taky kola bytostně nesnáší a nekecal mraky kravin:-) A proč třeba já nemůžu na biku na silnici? Protože se tam bojím a hlavně jsem to tomu kolu slíbil!!! Stejně tak i pérknu jsem slíbil, že nebude jezdit po sjezdovkách:-)))

        0 0
        • náčelník  

          Nám školitel zcela vážně tvrdil, že odrazky na pedálech mají být ZELENÉ :)

          0 0
        • pelt  

          No jo, jsou to autickari a ti prece vedi, ze na silnice kolo nepatri. Silnice jsou prece jen pro auta a jen nejakym nedopatrenim se do vyhlasky dostalo, ze je obcas smeji prebehnout chodci po tech pruhovanych vecech, co kazi celkovy esteticky dojem ze silnice a zazitek z rychle jizdy.

          0 0
    • Raydowe  

      to bude volovina A ako odovodnit ti to nechcel preco su nevyhovojuce?? Asi chcel robit pana chytreho „skolitel“, co potom taky traktor? Chlap si asi mysli, ze ked tam mas nejake WTB plaste tak sa na tom neda jazdit? alebo ako to myslel, ja tomu fakt nechapem. Vsak ked najdes na nejaku jamu na ceste alebo suter tak to skor ustojis na tych „nevyhovojuci“ ako na galuskach,a o tom ze tych jam je hodne sa bavit ani nemusime zejo.

      To je kravina, jedine co je vo vyhlaske je, ze musia splnat iste kriteria, to ise ako pneu na auta. To uz riesi ale vyrobca.

      0 0
    • mlyny  

      Že by biky škodily více než např. kamiony? Fakt je, že mě osobně zvuk horského kola na asfaltě připomíná autobus, ale nějak se do toho lesa dostat musíte, ne?

      0 0
      • ToBo  

        nejde o nicenie asfaltu… ak by vymahali cestnu dan za bike, asi by sme ich ukamenovali… :-)) bolo to vysvetlovane z bezpecnostneho hladiska, ze horske pneu nemaju taku prilnavost na vozovku a tym padom su mozne bezpecnostne riziko. pokial das slicky, tak by to vraj malo byt v poho… sice je to podla mna <>-ina, ale vraj to upravuje nejaka vyhlaska… patram po nej, ale neviem ju najst… a cislo som si nezapamatal… :-(

        0 0
        • Lance  

          bud si tu delas prdel nebo fakt nevim, Sorry ten vyraz,ale jinak to nejde: TO JE TOTAL PICOVINA co tam kecal o prilnavosti u kola? nespadnul z neho nahodou?a bez prilby, mi to pripada bezpecnejsi,protoze kdyz najedes na „rajscvek“-jestli vis co to je se slickem,tak je ti prilnavost k hovnu.

          0 0
        • Volf  

          To musel fakt vymyslet nějakej politik, kterej cejtí nepřekonatelnou touhu zase lidem něco nutit ve smyslu, že jde o jejich dobro. Pokud pojedeš na opravdu teréním plášti s hrubým vzorkrm po silnici tak ze 1: budeš hluchej
          2: budeš mít pocit, že jedeš na
          hadovi
          3: ale hlavně do toho nikomu nic
          není

          0 0
          • mlyny  

            Nedávno se tady řešilo, že se na biku nesmí do lesa, teď zase na silnici… Vy bajkeři to nemáte vůbec jednoduchý, co?

            0 0
    • Paja  

      Napred zkus zjistit cislo toho domneleho narizeni, a pak to muzem resit…:) Kazdopadne pokud vim, jediny co kolo v CR musi splnit je vybaveni podle pril. 13 vyhl. 341/2002 Sb., coz MTB muze splnit.

      0 0
      • Raydowe  

        to s prilnavostou je tiez kravina… co jazdis 250 km/h??? casto krat vidim na ceste offroad z takymi pneu, ze sa divim ze mu to jazdi…

        0 0
        • Koala MC  

          Přilnavost bych do toho netahal:-).JDe spíš o velikost styčné plochy mezi silnicí (obecně podkladem) a pláštěm.Pokud mám vzadu vzorek Maxxis Hard Drive nebo něco podobného,brzdí to na asfaltu objektivně o dost hůř než pláš? s jemnějším vzorkem:Zcela objektivně ale také mohu říct,že i s tímto pláštěm brzdí bike o 200% lépe než můj starý silniční Favorit na kterém jezdím každý den do práce..

          0 0
          • Paja  

            Ze by to nebylo plastem…?-)

            0 0
          • Martin  

            .....a taky je ten bajk o pěkných pár % dražší:-)))

            0 0
          • goofy  

            Mne je na asfaltu brzdny vykon zadniho plashte celkem u ******, pac stejne vzdycky hamtnu za predni brzdu a zadek se mi odlepuje od zeme… Ono adni brzda je tak na vyvolani smyku, a mozna nejake to dobrzdovani, ale ne na brzdeni…

            0 0
    • djano  

      Niekto sa nudi a ma dost bujnu fantaziu (alebo Jarin SK)…

      0 0
      • ToBo  

        ak ma chces urazit, tak sa ti to nepodarilo… ak si myslis, ze sa nudim, tak si na omyle… chcel som len vediet, ci je to pravda, alebo je to <>-ina.

        0 0
        • djano  

          Keby si pouzil hlavu, tak taky prispevok nenapises. Nechcem nikoho urazat, ale ak mas vodicak, chod ho vratit.

          0 0
    • killian.noir  

      ****** a rozmazat, to je totalni ********* nebo konec MTB!!! :-)

      0 0
      • pelt  

        Jakej konec MTB? Buď budeš tvrdit, že jsi vubec netušil, že ten těžký terén je silnice a myslel sis, že je to nějaká vyschlá horská bystřina, nebo si prostě budeš vozit jedny slicky na silnici a u vyjezdu do terenu to budes nadsene menit:))).

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.