Velké Dářko a okolí 121,5 km

Přidat foto

Domácí borůvkové kynuté knedlíky ve Škrdlovicích, jídlo, které uklidnilo můj podrážděný žaludek. A ve sklenici není Birell, ale bezinková limonáda.

Slon v Sázavě.

Rak v Račíně.

Rozcestník Dařbucha-Velké Dářko.

Velké Dářko.

Opočenská zmrzlina ve Škrdlovicích.

Hroši ve Škrdlovicích.

Kavka ve Sazomíně.

Já a kamenožrout.

Mapa sobotního výletu.

Kam vyrazit bylo těžké rozhodnutí. Chtěl jsem někam k vodě, nápadů bylo hodně, ale cíl může být jenom jeden. Nakonec jsem si vybral za cíl Velké Dářko, prohlédnout si nějaké sochy od Michala Olšiaka to byl dostatečný motiv. Měl jsem z cesty trochu obavy, protože hlásili silný vítr. Ale nebylo to tak hrozné, vítr foukal, ale byl slabší než udávala předpověď a nefoukalo pořád. Kopce nějaké byly, ale nebyl to žádný extrém. Přemýšlel jsem, kde se najím, nakonec jsem si dal na hrázi velkého Dářka: smažený sýr s hranolkami a tatarkou-hranolky a tatarka byly výborný, ale po chvilce jedení toho smaženého sýra mě začlo být špatně od žaludku /nikdy mě smažený sýr až doteď nevadil/, určitě ten smažený sýr smažil na připáleném oleji, na internetu to taky hodně lidí psalo, že měli stejnou zkušenost. Tak jsem potom vyrazil dál a přemýšlel jsem, kde byl si něco dal a zklidnil podrážděný žaludek. Nakonec jsem si po vyfocení hrochů ve Škrdlovicích dal v restauraci vedle domácí kynuté borůvkové knedlíky a podrážděný žaludek se uklidnil. Ve škrdlovicích jsem si dal konečně i zmrzlinu, protože jsem do té doby projel kolem několika stánků se zmrzlinou, ale všude bylo zavřeno. Potěšilo mě, ale pěkné cesty kterýma jsem jel kolem Velkého Dářka. Protože jsem to měl při cestě, rozhodl jsem se navštívil Kamenožrouta u Kněževse jak se má a vyfotit se tam s ním. Opět mě překvapila mentalita některých řidičů automobilů, kteří na mě ve tmě svítili dálkovýmy světly a když mě vyděli jet na kole světlo si ani nepřepli, to potom je prdlajs vidět. Měl jsem v plánu vyfotit Salon Expres Vagon v Polnicče, ale bude jezdit zase od 1.4.2024. Toto bude možná můj poslední report v tomto roce, možná v listopadu někam vyjedu uvidím jaké bude počasí a teploty.

(vloženo 8.10.23)

Komentáře

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.
Aduldinho
Aduldinho

16.10.23 08:56

Tady se to vyloženě zvrhlo na gastrookénko! Jen houšť! ;-)

Baru, ty a 2kg navrch, to musíš být ouplnej tlouštík?! :-D

Reagovat
bara2
bara2

15.10.23 21:33

Do knedlíků se dá dávat cokoliv, v létě i myrobalány (větší modré „špendlíky“), toho tu roste hodně a zrají celé léto, akorát jsou kyselejší, tak je dobré přidat cukru :-) Nějaké švestky na zavaření jsem letos dostala, ale je fakt, že na stromech po okolí, kde běžně bývají, jsem žádné neviděla. Ale já mám ještě i několik skleniček od minulého roku, ani jsem to nestihla spotřebovat. Když je málo švestek, zavařím jablková povidla, ty jsou na knedlíky taky dobrá. V nejhorším se dá koupit švestkový kompot v obchodě… Knedlíky v polotovaru mi přijdou takové sušší, málo šťávy tam je a musí se to nahrazovat máslem, to je pak hodně kalorické. Když to dělám ze zavařeného kompotu (bez plnění), je k tomu i ta šťáva, lepší to klouže do krku a je úplně dietní jídlo: vajíčko, cerálie, mak a ovoce, másla jen trochu na rozpuštění vitamínů a trocha cukru na chuť ;-)

Reagovat
plysovykozisek
plysovykozisek

15.10.23 20:34

Ty jo Báro my na zahradě skoro žádný švestky nemáme a co jsem se díval po vesnici, tak taky skoro nic. Já dneska jsem měl jenom polotovar z Kauflandu, přemýšlel už jsem delší dobu, že si to koupím. Na polotovar to nebylo špatný.

Reagovat
bara2
bara2

15.10.23 19:59

Koubo, já si kynuté knedlíky dělám skoro každý týden. Švestkové… Se s tím nesmolím a nedávám švestky dovnitř. Švestky mám nachystané ve skleničkách, jenom je v kastrolku ohřeju. Knedlíky neplním, dělám kynuté koule, ty rozpůlím, horké švestky i se šťávou dám na to, nasypu mák s cukrem a zaliju máslem. Tolik švestek bych do toho nikdy nenacpala a není to suché. Za zimu spotřebuji přes dvě kila máku :-D

Ale v létě mě bolelo koleno, moc jsem nejezdila, v horku se cukry nespalují a dvě kila jsem nabrala. To se proveze, musím něco z břuchu dostat dolů a knedlíky a palačinky si chvíli odpustit. Tak se chodím aspoň dívat :-D

Reagovat
Kouba_2005
Kouba_2005

15.10.23 19:44

samo jsem myslel ty z Abertam :-) … už se mi to nějak plete :-)

Reagovat
Kouba_2005
Kouba_2005

15.10.23 19:27

Baruš, můžu ti je přivést, 26.10. jedu kolem na Pálavu :-) Byly by tedy „včerejší“ :-)

Reagovat
bara2
bara2

15.10.23 18:32

Chodím se sem na ty knedlíky dívat :-)

Reagovat
waters
waters

12.10.23 17:59

Kouba_2005: slyšel jsem že to šlo v bistru poněkud dolu, prý změna kuchařky.. Když jsem tam byl posledně, tak jsem si myslel, že jsem dostal dětskou porci.. Ale jinak je to stále slušná jídelna. Co se týká rýžovny, tak nejsme rodina co jezdí na limči za osm pětek ale za jídlo jsem jim tak několikrát nechal dost.. Ale také se mi stalo, že jsem neměl hotovost (neberou karty) a šéfík to řešil s úsměvem, že zaplatíme příště. Červená jáma je kultovní:))

To můžeme rovnou Kožíškovi připravit itinerář:)

Reagovat
Kouba_2005
Kouba_2005

11.10.23 20:12

Kdepak, víc na východ už není nic, vůbec sem nejezděte :-D

Abertamský bistro je vyhlášená občerstvovačka široko daleko, ale taky už to není žádná láce. Zmíněná Rýžovna, to je jen předražená výkrmna, ale jídlo výborný. Osm pětek za limču je ale prasárna, němci jim to ale dají. Červená jáma je rozhodně nejlepší volba, to klobásou či polívkou se člověk taky zasytí a pěkně si posedí v přírodě.

Reagovat
waters
waters

11.10.23 17:47

Plyšáku pokud budeš mít chuť zkus dát v létě Krušky. Jsou tam kopečky ale když nebude pospíchat, tak se dá projet vše;)

Doporučuji tento rádius se zastávkou v Abertamech a oblast rýžovna je nádherná + zastávka v pivovaru Rýžovna , kde také dobře vaří.. I když vybereš jinou lokalitu krušných.. více na východ také neuděláš chybu;)

Reagovat
plysovykozisek
plysovykozisek

11.10.23 00:29

Bára2: já jsem to psal jinak, než to píšeš

Waters: odkaz vypadá zajímavé, ceny tam jsou solidní, mohli by mít soudruzi nějaký eshop

Reagovat
waters
waters

10.10.23 18:41

Plyšáku smažák s hranolkama na kole považuji za jedno z nejnevhodnějších jídel, které si můžu na kole dát, tím spíše u švihu – výletu +100km. Pokud je smažák udělanej dobře tak jako oběd během dne proč ne.

Naopak dobré ovocné knedlíky považuji za top při výjezdu na kole.. Jezdím na ně do Abertam..

malá reklama pokud budete v okolí:) https://www.farmazvirat.cz/…ro/abertamy/

Reagovat
bara2
bara2

10.10.23 10:20

Kožíšku, máš recht. Když je člověku špatně od žaludku, tak je to z hladu a je potřeba se najíst! Já to taky tak dělám :-D

Reagovat
plysovykozisek
plysovykozisek

9.10.23 15:39

Oprava Tomik_S: kynuté knedlíky

Reagovat
plysovykozisek
plysovykozisek

9.10.23 15:35

Tomik_S: druhé jídlo kunuté knedlíky nebylo v plánu, ale jezdit ze silně podrážděným žaludkem jde špatně nic na zklidnění žaludku jsem neměl, tam jsem žaludek zklidnil zase jídlem

Kotwík: nevylučuju to, že to mělo nějaký vliv, ten Schweppes v láhvi mě vůbec nechutnal, ale Schweppes v PET láhvi nebo v plechovce je moc dobrý, ale hlavní podíl na tom měl ten připálený olej na kterém ten sýr beztak smažil ten chlap

Bára2: oni někteří na Velkém Dářku provozovali Windsurfing

Aleš007: dík

Kocour Mikeš: sochy Michala Olšiaka byly po cestě, byla to pro mě povinnost je navštívit

Aduldinho: narozeniny mám 8.11. , takže kolem 8.11. neboj o fotku/fotky nepřijdeš

Reagovat
Aduldinho
Aduldinho

9.10.23 14:20

Pěknej pojezd, kémo, slušná sbírka Olšiaků, jj, Dářko jsem snad nikda bez vln nezažil :-) Gurmánsky jsi to opět neodflákl, co ten obří burger, kdy na něj dojde? :-D

Reagovat
Kocour Mikeš
Kocour Mikeš

9.10.23 13:42

Dost dobrý, počasí asi nemá cenu komentovat, každej to máme trochu jinak, ale oproti sobotě, se dalo mluvit o bezvětří. Sochy Michala Olšiaka jsou super a moc pěknej cíl.

Reagovat
Ales007
Ales007

9.10.23 04:53

Pěkný výlet! :-)

Reagovat
bara2
bara2

8.10.23 23:39

Tys těch Olšiaků teda stihnul hodně! A ještě Kamenožrouta, máš plný počet hvězd za pěkný gurmánský report a za hezký výkon :-)

Kynuté borůvkové knedlíky musela být mňamka, hned bych si dala taky. A jako zákusek zmrzlinka, to nemá chybu. Smažák na předkrm asi nebyla vhodná volba, ale co už, hlavně, že se to knedlíkama srovnalo. Na Dářku asi fouká pořád, ono je to dost velké a i dost vysoko, ale okolo se člověk schová v lese a mezi kopci :-)

Reagovat
kotew CZE JIHLAVA
kotew CZE JIHLAVA

8.10.23 21:03

Perfektní report Kožuchu, GJ, rozhodit tě mohl klidně ten tonic vs tatarka.

Vapíku: mám na Vysočině už to příjde jako normální větérek, takže nic hroznýho. :-)

Reagovat
Tomik_S
Tomik_S

8.10.23 20:25

Po takových náložích dobrot,si musel mít pupek jak ten slon :-DD Jinak GJ ;-)

Reagovat
plysovykozisek
plysovykozisek

8.10.23 20:15

Hawrda: hlavně si ten smažák nesmaž na připáleném oleji, pokud teda nechceš trpět, podle fotky už je ta strouhanka na tom smažáku podezřelá

Vapes: foukalo, ale žádný vichr to nebyl

Pepa z Hrabačova: ten dole, teď jsem se díval znovu na tu fotku a trochu se tomu Kamenožroutovi podobám

Reagovat
Pepa Hrabačov
Pepa Hrabačov

8.10.23 19:50

Parádní výlet a pěkná sbírka soch. Jen mám dotaz. Ten kamenožrout je ten nahoře nebo dole? :-)))

Reagovat
vapes
vapes

8.10.23 19:15

Pěkný výlet, podle těch vln na Dářku bych řekl, že pořádně fučelo.

Reagovat
hawrda
hawrda

8.10.23 19:14

Tak ještě, ze jsi se srovnal na tu zmrzku:).

Zrovna jsem si říkal, ze jsem smazak dlouho neměl. Teď s tím asi ještě pockam.

Na VD jsem tez dlouho nebyl.

Nějak se mi ty tipy tady začínají hromadit:).

Pekny vylet.

Reagovat

Další galerie z kategorie

bara2 6
vlasto 6
Enron 6
vapes 9
kotew CZE JIHLAVA 12
Jáchym 1 6