Ještěd

Přidat foto

Hotel a vysílač na Ještědu, stavba vyrostla v letech 1966-1973 na místě vyhořelé horské chaty.

Zpracováním poněkud kontroverzní pomník třináctileté Mileny Hážové v Mladé Boleslavi. Byla zastřelena 8.3. 1945 při průchodu pochodu smrti válečných zajatců. Podle jedné verze podala krajíc chleba zajatci, podle druhé jí ho zajatec vyrval. Každopádně německá stráž střílela a zasáhla jí do krku, tomuto zranění podlehla.

Mladoboleslavský hrad vznikl v 13.st. na místě bývalého hradiště. Od přestavby započaté roku 1752 sloužil jako kasárna. Dnes tu sídlí Muzeum Mladoboleslavska.

Zřícenina hradu Michalovice, někdejšího sídla rodu Michaloviců. Rod vymřel po meči roku 1468 smrtí Jana Kruhlaty z Michalovic, který byl smrtelně raněn v bitvě s lužickými křižáky v bitvě u Turnova.

Románský kostelík Nanebevzetí Panny Marie v Mohelnici nad Jizerou. Dnešní podobu mu vtiskla puristická rekonstrukce J. Mockera v roce 1876

Selfíčko v Českém Dubu, zde končí legrace a začíná 14km dlouhé stoupání na vrchol Ještědu.

Brzy se otevře výhled na 1012m vysoký vrchol, na kterém ještě stojí 100m vysoký vysílač. Z hlediska cyklisty dost depresivní pohled....

Na Výpřeži jsem do sebe nalil za odměnu dva birelly, ale nebyl to dobrý nápad, jednak jsem se rozseděl a taky mezitím vzrostl provoz směrem k vrcholu.

Kolo a mimozemšťan. Dítě z Marsu je dílem sochaře J. Róny a stojí zde od r. 2010

Lanovka po havárii 31.10.2021 už asi nikdy jezdit nebude, nosná lana jsou rezavá, přetržené tažné lano bylo staženo. Celek viditelně chátrá. Z pohledu dolů mrazí, po utržení tažného lana musela kabina nabrat okamžitě obrovskou rychlost. Sám jsem s ní jel dvakrát.

Policistka v Dražicích- Ovčíně. Tolikrát jsem na ní koukal a až dnes ji konečně vyfotil. Stojí tu už hodně let a začala holka trochu rezivět.

Podivná Rudolfova kašna v Brandýse nad Labem. Cituji:"Výrazným a provokativním prvkem je socha ve středu kašny, která má představovat postavu Golema, známé fiktivní postavy, kterou údajně koncem 16. století stvořil židovský rabín Jehuda Löw ben Becalel v pražském židovském ghettu. Mohutná kovová postava o výšce 3,85 metru zaujme každého. Pozlacená koule, která tvoří hlavu „Golema“, má průměr 0.9 metru a soustředuje na sebe pozornost. Autory kašny jsou architektka Olga Kantová, akademický sochař Antonín Kašpar. " Jen mě nějak uniká, proč stojí v Brandýse.

Dnes jsem po několika letech zase vyrazil na Ještěd. Silnice v Mohelnici nad Jizerou je po letech konečně průjezdná a tak jsem vyrazil svou oblíbenou trasu Mladá Boleslav- Mnichovo Hradiště- Český Dub- Výpřež- Ještěd. Radost mě kazilo jen vedro a dusno. I dolů jsem jel pomalu, nahoře byl velký provoz kol, motorek, aut, cyklistů, pěších a koloběžek a silnice k Českému Dubu má nový, neoježděný povrch, jel jsem radši pomalu, nechtěl jsem si lehnout. Cestou jsem ještě musel několikrát zastavit na občerstvení, nohy by jely, ale přehříval jsem se.

Trasa: https://mapy.cz/s/kanarecebe , trochu moc jsem odsekl start a cíl, celkem to bylo 201km.

(vloženo 13.8.23)

Komentáře

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.
vapes
vapes

17.10.23 06:07

bráchy: Děkuju za přání, snad to ještě chvíli vydrží. Ale že bych byl nějaký sportovec, to bych s mým ročním nájezdem neřekl, jezdím jen na výlety.

Reagovat
bráchy
bráchy

17.10.23 04:25

Tak jsem zjistil Stando, že tě vůbec neznám. Sportovec jak ze žurnálu, pořádný svalnatý nohy, skvělé výkony a zajímavé čtení. My, terénní loudalové můžeme jen závidět jak velký kus světa ty projedeš za jednu vyjížďku. Pevné zdraví a spoustu dalších kilometrů, které tě nabijí optimismem a dobrou náladou.

Reagovat
Kocour Mikeš
Kocour Mikeš

15.8.23 20:42

Vapsi, tak to teda ne! Žádný éčko, člověk, kterej chodí dennodenně do práce, od nevidím, do nevidím, a pak dá nárazově přes 200 km, éčko nepotřebuje, toť můj názor ;)

Reagovat
vapes
vapes

15.8.23 20:08

Kocour Mikeš: Taky si říkám, že bych toho ježdění měl pomalu nechat nanejvýš koupit elektrokolo na takové ty jízdy po okolí, pro rohlíky, zalít hřbitovy… A nehonit se, hezky ztloustnout, přijít z práce, dát gaučing, pivečko, telku…

Reagovat
Kocour Mikeš
Kocour Mikeš

15.8.23 15:05

Vapsi, moje výkony, jsou ještě nižší na mnohem kratších trasách než ty a taky žiju, jiný už to nebude, ty nejlepší léta jsou… no však víš a posunout se, už není moc kam. Fotogennost neřeším, kdo z nás, když dojede do cíle, vypadá normálně xD

Reagovat
Aduldinho
Aduldinho

15.8.23 08:50

Baru, ale jak se to narovná, tak valíš jak čort :-) Minule z tej Vídně jsem ti chvílema nestíhal! ;-)

Reagovat
bara2
bara2

15.8.23 08:48

Ale já jedu! Do obchodu to mám kus do kopce a často jedu vedle chodníku krokem a můžu si s pěšákama vykládat, když někdo spěchá, tak mi uteče :-D

Reagovat
vapes
vapes

15.8.23 05:44

Aduldinho: Musím, dělá mě to dobře. A to jsem ještě nezmínil, že když jsem zaparkoval toho svého veterána vedle všech těch nových silniček, tak jsem se trochu styděl.

bara2: Moc ne, kdyby to šlo, tak bych to taky radši tlačil, ale měl jsem silniční tretry a nechtěl jsem ještě bavit okolí tím, že upadnu.

Reagovat
bara2
bara2

14.8.23 22:13

Jezdíš rychle. Mně už se stalo, že mě těsně pod vrcholem místního kopce předešla pěší tůristka. A to dole široko daleko nikdo nebyl a odjinud jít nemohla. :-D

Reagovat
Aduldinho
Aduldinho

14.8.23 21:43

Vapíku, nebuď na sebe tak přísný! ;-)

Reagovat
vapes
vapes

14.8.23 17:35

Kocour Mikeš: O výkonu bych se radši nezmiňoval, už mě prostě dávno není dvacet, stojím jako tělesně postižený a ten škleb ve tváři asi zračí to zoufalství. Děti mě vyčítají, že jsou po mně nefotogeničtí, já už jsem si zvykl.

Reagovat
Kocour Mikeš
Kocour Mikeš

14.8.23 16:53

Parádní report i výkon, právem ti patří hluboký úklon, ten tvůj výraz ve tváři, když si vyšplhal nahoru, mluví za vše. Upocenej, ale šťastnej. Krásná práce!

Reagovat
vapes
vapes

14.8.23 10:42

bara2: Vždyť jsem tam krokem jel, tam co je to hodně strmé jsem jel 10–12km/h.

Reagovat
bara2
bara2

14.8.23 10:00

Vapesi, rychlost máš, že se mi o takovém tempu může zdát. Já bych byla ráda, kdybych tam vyjela krokem :-)

Reagovat
vapes
vapes

14.8.23 09:56

bara2: Děkuji za pochvalu, výjimečně mám fotku, protože když tam jedna paní viděla jak fotím kolo a jak vypadám, tak se mě zeptala, jestli nechci (asi myslela ještě těsně před smrtí) vyfotit. Ale když jsem tam byl minule, tak jsem byla o něco rychlejší, byl podzim, včera bylo hrozné dusno.

Reagovat
bara2
bara2

14.8.23 09:52

No, to je parádní výjezd a moc hezký výkon! Trasa přes pořádnej kopec, úsměv na devítce svědčí o spokojenosti, máš být s čím :-)

Reagovat
Aduldinho
Aduldinho

13.8.23 20:16

mám

Reagovat
Aduldinho
Aduldinho

13.8.23 20:16

Jíst a pít se musí, to je základ, na hlaďáka fakt dvoukilo neobjedeš a koleduješ si akorát o kolaps :-(

No já nevím, zda tam ještě někdy vyrazím, odsud to máš už dost daleko, musel by to být etapák ;-)

Reagovat
vapes
vapes

13.8.23 20:12

plysovykozisek: Pil jsem jako duha, ty dva bidony, co jsem měl, by mě dneska nestačili. Když jsem tam byl minule, tak jsem zase neměl jídlo, bylo to na podzim a všude zavřeno. Tak jsem jel o hladu. Dneska jsem se i najedl, nahoře jsem si ještě dopřál párek v rohlíku..

Reagovat
vapes
vapes

13.8.23 20:09

Aduldinho: Díky, já tam byl na kole zatím jen třikrát a asi už mě to stačilo. Když jedna paní nahoře viděla jak vypadám, tak se zeptala jestli nechci (asi myslela těsně před smrtí) vyfotit. Díky tomu mám fotku z vrcholu.

Reagovat
plysovykozisek
plysovykozisek

13.8.23 20:08

Dyť to není žádná ostuda se několikrát za sebou někde napít třeba i najíst. Já třeba v tomto vedru nemám problém vypít plnou 1,5l petku na ex.

Reagovat
vapes
vapes

13.8.23 20:06

kotew CZE: Je jich cestou víc, pěkný je třeba ten ve Vinci : https://cs.wikipedia.org/…uláše_(Vinec)

Reagovat
vapes
vapes

13.8.23 20:05

miťo: Děkuji, tenhle týden na Ještěd nějak trpím, v pátek jsem byl nahoře pěšky z Liberce, určitě je to snadnější než na kole. Fotka vysílače a lanovky je ze čtvrtka, odpoledne byl hezky po slunci.

Reagovat
Aduldinho
Aduldinho

13.8.23 20:04

Paráda, Ještěd se počítá! Tuším roku 2011 to bylo moje první dvoukilo, tehdá též s kamarádem z Prahy a zpět! Pak jsem tam byl s ním i sám ještě několikrát, dokonce i z rodné vísky! ;-)

https://www.rajce.idnes.cz/…6/1086429737

Reagovat
kotew CZE JIHLAVA
kotew CZE JIHLAVA

13.8.23 20:02

Dobrá práce Vapíku, Ještěd se počítá, :) Románský kostelík nemá chybu, pěkný report.

Reagovat
miťo
miťo

13.8.23 19:56

Parádní výkon, respekt a uznání! Fotky a popisky jako vždy parádní.

Reagovat

Další galerie z kategorie

Pepa Hrabačov 15
FOSA 14
hawrda 23
Hynas 3
Pepa Hrabačov 33
bara2 8