Zajímavé názory na ilegály

Přidat foto

„Ilegálně budované traily jsou nekvalitní – jejich stavitelé neznají řemeslo, projektování a ty stezky stavějí někde na tajňačku pod rouškou tmy. To nemůžete udělat správně,“ zhodnotil situaci Tomáš Kvasnička, provozovatel areálu terénní cyklistiky Singltrek pod Smrkem.

Naopak vedoucí České Mountainbikové Asociace Václav Volráb tvrdí, že ilegálních tras je mezi těmi legálními pouze zlomek.

Kdyby to nebyly komentáře k smutné události, tak bych se i zasmál.

https://www.seznamzpravy.cz/…gedii-234125

(vloženo 16.7.23)

Komentáře

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.
brtníček
brtníček

1.8.23 07:02

https://alsol.cz/…i-cyklotrasy vyjádření k budování oficiálních cyklotras od arcibiskupských lesů. A to uz ALSOL vybírá výpalné od pořadatelů organizovaných závodů co jdou přes jejich pozemky.

Reagovat
kotew CZE JIHLAVA
kotew CZE JIHLAVA

18.7.23 18:56

Ilegal by měl zůstat ilegálem, buhužel pro vás lesní kopálisty, tomu dnešní vůbec doba nepřeje. :-(

Reagovat
Kubánec
Kubánec

18.7.23 09:33

bathed: Všechno dopadne nakonec dobře :))

Reagovat
bathed
bathed

18.7.23 09:31

Mum: problém s tím dropem je, že nemáme info o dopadu.....

Reagovat
mum-on-bike
mum-on-bike

18.7.23 09:21

Kubánec: ale ten drop na konci, ten je mega :-))

Reagovat
Kubánec
Kubánec

18.7.23 09:14

Existují jen traily po rovině, země je přeci plochá :))))

Reagovat
HonzaRez
HonzaRez

18.7.23 09:10

Dezoláti…

Reagovat
Er4serHead

18.7.23 08:52

Obsah tohoto příspěvku je blokován.
Reagovat
Kaire
Kaire

18.7.23 08:49

Aktuální stav je ideální stav. To vám dojde až se do toho začne montovat státní aparát… Jo jezdim na ilegálu, nebudu to omlouvat, nesmí se to, ale hodlám to dělat dál. Asi jako jezdit po dálnici 140km/h, občas nepustit na přechodu chodce a občas se projít v NPR.

Reagovat
bathed
bathed

18.7.23 07:14

Embi: ano. Jsme prazvlastni narod. .. Na jednu stranu jsme schopni v poctech vyssich tisicu vyrazit do ulic a rozhorcene protestovat proti ockovani, protoze SVOBODA!!!!! A potom se v diskusich nejen na Lukacevicovi durdit, jak kazdeho kdo uhne z cyklostezky okamzite vyloucit z te spolecenske umluvy stvrzene placenim zdravotniho a socialniho pojisteni. Zkratka vykazat z pozemku, z lesa, z turistickych tras, vsechno zahradit, idealne taky oplotit a vyhnat lidi do predem vyznacenych prostor. A to vsechno poradne LEGISLATIVNE PODVAZAT!!!! :-)))

Reagovat
BSA
BSA

18.7.23 06:47

ještě k tomu značení trailů a zmatených lidech na trekingách – když taková rodinka zavítá právě na Kvasňův SpS a přejuchá černej trail, co se stane, když pak přijede do normálního bikeparku? :⁠-⁠)

Reagovat
embi
embi

18.7.23 00:49

fascinuji me nazory mistnich, co by chteli, aby se do toho vic zacal srat stat…

Reagovat
mum-on-bike
mum-on-bike

17.7.23 20:24

Vlastním i silničku (pro pořádek: právník nejsem) a nejsem zrovna dh dravec, ale v lese se na kole vyskytuju, tak si tu taky dovolím vypláznout názor. Jednak ten výrok v článku o rodince, co potká ilegální pěšinku, zabočí na ni a všichni umřou.. No proboha, snad když to začně nabírat spád, je vidět odpal, snad ta entuziastická rodinka zapojí nepodmíněné reflexy a nějak zareaguje, ne? Neumím si představit roztlemeného pupkáče bez helmy, co bez sáhnutí po brzdách nabírá rychlost mezi stromy.. a jestli jo, tak je to kategorie takových, co nepřežijou jízdu metrem, protože spadnou pod vlak ve snaze nastoupit jako první. Takový Homo imbecilus. Pardon, ale spíš bysme asi měli doufat, že to je slepá vývojová větev (černej humor).Druhak lajny v soukromých lesích. Že tam těžaři nadělají neporovnatelně větší binec, o tom žádná. Jenže jsou tam se souhlasem majitele, málo platný. Aby bylo jasno, jezdím taky všude. Ale kdybych potkala rozezleného majitele lesa, nebudu vyskakovat a ukazovat na koleje po traktoru. Omluvím se, udělám ze sebe blbku, slíbím, že nejkratší cestou vypadnu a nepřejedu ani jeden stromeček. Prostě úsměv a rukulíbám. Klidně si jinak totiž umím představit (představit – ne pochopit), že takový lesa pán rozběsněný bajkerem s názorem pak nastraží někde prkýnko s hřebíkama.

Reagovat
Hagner
Hagner

17.7.23 19:13

BSA: les není zahrada ;-)

Reagovat
theedge
theedge

17.7.23 19:09

no to je zase debata … vtipný že to nejvíc kometujou siličáři a samozvaní právníci :-)

Reagovat
bathed
bathed

17.7.23 18:14

Saintjv: s vysvetlivkou ok. Diky! Jinak to jak to tady ted vypada v porovnani se zapadni casti republiky, to mas asi tak. Velke Karlovice: znas to jak se dva perou a treti se smeje? Tak si vem HP tronic ze Zlina (Datart) a Synot. Hradilovi s Vecerou si zkratka a dobre s Valentou (ano, byvaly senator, drive odsouzena kopacka v afere “Ivanku, kamarade….) porovnavaji pindiky. Takze kdyz jedni koupi hotel, druzi okamzite taky. Karlovice dnes jsou takovy Svaty Moric…. Za kopcem Celadna, tam se zas uplne stejne natrasaji bohati chachari z Ostravska. ….. a tak by se dalo pokracovat. Problem je v tom, ze ten vychod byl za bolsevika brutalne podfinancovany oproti krkonosim, sumave, orlickam, jizerkam… Tam bolsevik rval prachy pofd tlakem a morava byla jenom uzemim, kudy se jezdilo do Tater. Takze v cechach bylo hned zkraje devadesatek co rozkrast, vytunelovat a zastavit bankam. Tady ne….. Spousta ruin na zapade ma plombu v katastru. Tady ne. A tak tady je co a kam rozvijet. Potom je tady i ten fakt, ze jak Sumavu tak hlavne Krkonose obsadili zbohatlici z hlavniho mesta. To je proti mistnim figurkam jina liga! Myslim ted ty, co jsou napichnuti na penezovody statu. A tihle hledaji v tech horach hlavne klid. Nemaji zajem aby se tam coural plebs…. Ve vysledku to ale znamena, ze tady na vychode to jede podstatne lip pro verejnost.

Reagovat
BSA
BSA

17.7.23 16:55

Jenda: bráno z pohledu, že to podléhá stavebnímu zákonu? no, nevím, imho by se to dalo nacpat pod terénní úpravy nepodléhající ohlášení. ale myslím případ, kdy si někdo nakope lajnu pro sebe a nehodlá si tam otvírat trailcentrum. když si na zahradě nakopu dvoják, co je komu do toho…

Reagovat
saintjv
saintjv

17.7.23 16:53

@Bathed jeste doplnim. Toto: Co na to rici, kdyz vam tam vybuduje nekdo zadarmo trailcentrum… Hospody tam opet vymiraji…:)) Nezbyva nez si pogratulovat… koho jsme si zvolili toho tam ted mame…” se vztahovalo na zlikvidovani trailu v Telnici. Tam toho bylo rekl bych poctivych 20–30km? a cely to zasypali znicili. taky odtud lidi co to staveli odesli a kvete jim to na opacne strane zeme/sk

Reagovat
saintjv
saintjv

17.7.23 16:49

@Bathed kdepak, zadny sarkasmus… hele beskydy chapu. Btw taky tam jezdim:))) Prijde mi za na morave obecne, to pochopili daleko vic nez v cechach… Ty centra co mate tam jsou proste super. Vse tam roste kvete…

Ale zajed se podivat do cech, treba do podkrusnohori, ustecko, decinsko, a v podstate i krkonose… nebo treba na kdysi nasi pychu mamuti mustek v harachove. Prejed hranice a mrkni se na polskou stranu a porovnej…

Reagovat
bathed
bathed

17.7.23 16:36

Saintjv: cituji “Stezujeme si jak v horskych oblastech vse degeneruje, vytraci se turisticky ruch a mizi pracovni mista… Co na to rici, kdyz vam tam vybuduje nekdo zadarmo trailcentrum… Hospody tam opet vymiraji…:)) Nezbyva nez si pogratulovat… koho jsme si zvolili toho tam ted mame…” …

Dost mozna nerozumim a unika mi podstata… Ale tak jak chapu to cos napsal, dluzno rici, ze:

  • ziju na Valassku. Ze by se probuh vytracel turisticky ruch, tak to ani omylem! Lidi leze v udolich a po hrebenech tolik, ze rozumny domorodec tam o vikendu neleze.
  • mizi pracovni mista? V tom cestovnim ruchu?! Porid si hospodu a zkus sehnat normalniho vrchniho, kuchare, cisnici nebo pani na uklid. …. Covece, nevim jak pochodis….
  • nekdo vybuduje zadarmo trailcentrum a hospody vymiraji… no nevim, ale kdyz si vezmu Cernou Vodu a Vidnavu, nebyt RyS, chcipl by tam pes a rozhodne by se tam neuzivilo toli ubytovacich kapacit.
  • koho jsme si zvolili? To jakoze fakt vazne??

Pak me teda napada, jestli to nebyl nejaky fakt ukrutny sarkasmus jak od MontyP. Pak se omlouvam….

Reagovat
Jenda
Jenda

17.7.23 15:44

BSA – ne, to v mnoha případech opravdu nestačí. Bohužel to, jaký konkrétní povolení na daný projekt potřebuješ je dost nejednoznačný a liší se to dost projekt od projektu a oblast od oblasti. Čemba se snaží aby se to aspoň nějak sjednotilo a dotčené úřady nevymýšlely ptákoviny. Ale třeba vyjádření od orgánů ochrany přírody myslím že potřebuješ dnes už v podstatě vždy.

Pro pobavení – když jsem na Kladně protlačil stavbu pumptrackový lajny, všeho všudy do 200 m délky, tak to šlo přes klasický stavební řízení, takže se k tomu vyjadřovali i hasiči a protože skoro celý Kladno je poddolovaný tak i báňský úřad :-D

Reagovat
BSA
BSA

17.7.23 15:29

saintjv: povoleno úřady? pokud někdo něco vykutá na soukromém pozemku, tak snad stačí souhlas vlastníka, ne? samo pokud to není v chráněnym území. a jeho vyjádření třeba k týhle kauze jsem nikde nezachytil. asi se nikomu z novinářů do rakouska nechce.

Reagovat
saintjv
saintjv

17.7.23 14:43

Fakta:

  • Cokoliv neni povoleno urady = ilegal
  • Jezdit komukoliv po pozmeku, neni legalni
  • Kdokoliv se na necem takovem zrakvi. je jen a jen jeho zodpovednost
  • SpS at je postaveno sebehur, a ze je, je proste jeden z mala kdo to dokazal(Kvasnicka)
  • To ze mele hovna o tom, jak jsou ty ilegaly spatne postaveny, je bohuzel taky fakt
  • U Volraba bych rad znal cely kontext protoze jsem s nim parkrat mel moznost hovorit a neprisel mi jako nerozumny clovek, proto ho neposuzuji v tomto pripade.
  • Traily se stavit maji tak, k cemu jsou urceny, pokud to ma byt rodinne flow, ma to nejaky koncept, pokud to ma byt technicky trail tzak to zas vypada jinak
  • Mame tu RyS a TT a par dalsich, kteri ukazali, ze to taky jde i v technice udelat…
  • Meli jsme tu Telnici – krasny misto→ zabito
  • Stezujeme si jak v horskych oblastech vse degeneruje, vytraci se turisticky ruch a mizi pracovni mista… Co na to rici, kdyz vam tam vybuduje nekdo zadarmo trailcentrum… Hospody tam opet vymiraji…:)) Nezbyva nez si pogratulovat… koho jsme si zvolili toho tam ted mame…

Prijde mi to jak : Postavili jsme hospodu a predstavte si, voni nam tam zacali chodit lidi…

  • dalsi fakt je, ze bohuzel ty pravdy nejsou v podstate nikdy na strane nas bajkeru
  • lesni techniku, taky resit nemusime… voka neni pica voko vidi…

Suma sumarum, pokud to nepochopi ty nahore, a nezajisti pro danne regiony prisun penez, vzdy budou bajkeri, kteri jezdi radi v priprode v „sede zone“ a nikdo s tim nic nemuze udelat:(((

Tak to proste je. A bohuzel obcas se objevi takovy lojza, jako typek z clanku, ktery bohuzel, zaplatil cenu nejvyssi… Treba ani nebyl lojza, ale proste se jen neco posralo… to se stane i na prochazce na Vrbatovu boudu…

Reagovat
Singlespeed
Singlespeed

17.7.23 14:18

nksh: Nedalo by se to říct ani oklikou, jsme v roce 2023 a ne před rokem 1989 :-) .

Reagovat
nksh
nksh

17.7.23 14:07

To jsou zase prirovnani. 99% ilegalu co jsem jel, tak bylo budto na pozemcich Lesu CR anebo patrici mestu / obci (=oklikou by se dalo rict, ze mam na nich i ja svuj vlastnicky podil)

Reagovat
JSt
JSt

17.7.23 13:42

kubajszz a atilla: mne se libi, jak borci les nevlastnici, bagatelizuji jeho „niceni“. treba vlastnite barak… jak byste se staveli k tomu, kdyby vam ho postrikal sprejer? na funkci domu to primo zadny vliv nema, sprejer by dokonce mohl argumentovat i tim, ze dum zkraslil a nekteri by mu dali jiste za pravdu. ;-)

Reagovat
bukaJ33
bukaJ33

17.7.23 13:41

Adudildo – tak dík za ponaučení :-D Bike ale může bejt taky motorka slangově, každej malej bajker ví že silničáří se bajkerama nezvou.Si ze silnice respektuj turistický stezky :-D mi lidé co rádi do přírody respektujem pěší turisty přímo na turistický stezce,a naopak.

Reagovat
KubajszZ
KubajszZ

17.7.23 13:30

bohužel podle toho jak to v lese po těžbě vypadá, nejsou odborníci ani tam, kde to jsou vystudování a placení odborníci, na tož pak ty, co tu těžbu šetrně provádějí a uvádějí pak plochu do původního stavu :D

evidentně anarchie na všech frontách :D:D:D

Reagovat
Smazaný účet
Smazaný účet

17.7.23 13:13

Tolik odborníků na lesní hospodářství…

Hlavně si za každou cenu obhájit, že náš názor je ten jedinej správnej :)

Reagovat
Aduldinho
Aduldinho

17.7.23 13:07

Bukajíčku, bike = jízdí kolo bez vymezení disciplíny, měl by sis doplnit znalosti ;-)

Já se jen ztotožnil názorově z částí článku, že ten kdo jezdí mimo trasy tomu určené se vystavuje většímu riziku, že se mu nedostané včasné pomoci. Jinak samozřejmě nikomu nic nezakazuji, jen respektuji to, že turistické stezky jsou primárně určeny pro pěší, ty pane bezcenej! :-)

Reagovat
bukaJ33
bukaJ33

17.7.23 12:40

Adudildo – si zapoměl že si na bike fóru kde se primárně diskutuje a jezdí mtb,a zase cpeš svůj bezcenej názor kam nemáš. Po turistyckých stezkách se jezdí normálně, já někdy jezdím tam kde to neznám podle barevných turistických značek KČT, na mnoho místech není signál na mapy. Ale klidně si jezdí jenom po asfaltovejch cyklostezkách.

Reagovat
Atilla
Atilla

17.7.23 12:40

KubajszZ_ Skvěle napsáno. Zajímalo by mě kolik diskutérů na seznamu, jde do lesa a sbírá tam odpadky (jako my „ničitelé“).

Když stavím trail, tak se snaží ho udělat, tak aby vydržel. Problém jsou objížděči a ebikeři, kteří jen berou, ale nedávají trailům nic. To si, ale musí do svědomí musí každý sáhnout sám. Jinak trail co se jezdí 15 let, je v lese asi 100× míň vidět než jedno projetí traktoru.

Minule mě zastavil myslivec s tím, že ničím přírodu, když jsem vyjel z 30cm pěšiny. Tak jsem ukázal za něj na vyvrácené pařezy, metrové koleje, oškubané kořeny a kmeny od traktorů.

Na to mi odpověděl, že to je něco jiného, protože tohle dělají profíci. Tak jsem mu popřál hezký den a jel zase ničit přírodu.

Reagovat
KubajszZ
KubajszZ

17.7.23 10:40

pro odpůrce ilegálů něco k zamyšlení zde: https://www.pinkbike.com/…ability.html

jak je vidno, není to problém jen ČR a z určitého pohledu (pro někoho možná i z většiny pohledů) to má i pozitivní přínos, mimo jiné i světe div se, pro přírodu.

A co se týče souhlasu vlastníka lesa, jak zde je často zmíněno. Určitě existuje neoddiskutovatelné právo vlastníka v právním státě. Ale jak vlastníkovi, který má dle mého názoru v drtivé většině les jen za cílem výdělku (těžba dřeva) vadí 0,5 – 1 m široký ilegální trail. Harvestr ho zničí levým předním kolem a k ničemu mu nepřekáží. Trať tam klidně může stát, les neničí, majitele neobtěžuje. Ukažte mi v ČR majitele lesa, který si ho koupí za účelem ochrany přírody. To je asi jediný vlastník, který má akceptovatelný a chválihodný záměr. Jinak si myslím, že neexistují soukromí majitelé lesů, kterým by ilegály fakticky něčemu (jejich činnosti a hospodaření) vadily či překážely. Spíš je to pak hra eg jednotlivých majitelů, o vlastnickém právu a o netoleranci a neakcepotvatel­nosti, že jeho les se dá využít i jinak (např. ve prospěch společnosti, sportu a komunity, zdraví apod, viz přiložený odkaz). Ještě jsem neviděl ilegál, který by byl v takovém rozsahu, že by les ničil víc než jeho težba a obhospodařování dnešními stroji a prostředky a který by majitele pozemku nějak omezoval. Prosím trochu víc tolerance pro ty, jež mají tu smůlu, že jsou z krajů a lokalit, kde ať už veřejný (Lesy ČR) či soukromý majitel neumožnil trávit čas na ilegálních tratích v jejich domovině (okresu). https://www.mtbczech.cz/trailcentra

A k riziku spojenému s terénní cyklistikou. V inteligentní společnosti, by nebylo potřeba se vyjadřovat. Každy kdo si tento sport vybral, přeci ví do čeho jde, že ilegal je rizikovější(dnes kdy čim dál tím víc pitomců straží nejrůznější nebezpečné pasti a údržba není pravidelná) a případná záchrana je složitější a zdlouhavější. Podle článku a některých příspěvků mi přijde, že se ale asi chceme přirovnávat k Američanům, kteří v návodu na mikrovlnou troubu potřebují upozornění, že neslouží k sušení domacích mazličků. To jako vážně!? Každý jedinec, vyjma těch co mají papíry na hlavu, a pak především těch co třeba mají děti, si jsou nebo mají být vědomí toho, že za všechny (nebo 99%) okolnosti spojených s terénní cyklistou si člověk může sám!!!!

Reagovat
BSA
BSA

17.7.23 10:01

Jojo, není nad silniční cyklistiku, kde k tobě sanitka přijede včas: https://www.cas.sk/…ja-su-mrtvi/

Reagovat
Aduldinho
Aduldinho

17.7.23 09:58

@bathed OK, jak sem psal, ať si jezdí každý kde chce a co chce, samozřejmě, že legál je vždy jedna velká komerčárna ;-)

Tím bych to z mé strany uzavřel.

Reagovat
Aduldinho
Aduldinho

17.7.23 09:53

BSA, já myslel, že po turistických stezkách se chodí nikoliv jezdí na kole pokud to není souběžně cyklostezka? A pleteš hrušky s jabkama (pěší turistika a jízda na kole), samozřejmě vždy se ti může stát něco mimo civilizaci, to nerozporuji. Vždy je to o zvážení rizika toho daného jedince, proto nemám důvod jezdit na kole někde, kde je to pro mě rizikové a zase je to o úhlu pohledu, silnice též není úplně nejbezpečnější prostor, co si budeme povídat. Přeji hezký den! ;-)

Reagovat
bathed
bathed

17.7.23 09:50

Adu: 99% zde zobrazovanych aktivit jsou silnice, les, polnacky… To 1% co tu lidi prezentuji, to jsou traily. Kdyz si rozstipnu kokos kdekoliv v tech 99%, resi pak nejaky rozumbrada verejne, jestli nebyla zatacka moc utazena, povrch dostatecne cisty, sklon prilis prudky, jestli se k mistu dostane sanitka nebo vrtulnik? Vyrkne nekdo vetu “je to nebezpecne” a strhne se pak boure diskusi o tom, jak je potreba to legislativne “upravit”?! No asi ne…

Jestlize si nekdo vymysli projekt, domluvi pozemky, sezene prachy, techniku, lidi a zbuduje sit stezek, je to uctyhodne! Kdyz cerpa verejne prostredky na budovani a udrzbu, holt musi byt ta infrastruktura vychytana: treba ten dojezd zachranaru! A kdyz si nekdo postavi zakladnu s pujcovnou a restauraci a kavarnou a detskym hristem, tak holt musi ty traily splnovat jeden zakladni pozadavek: sjizdnost…. Primer mam z toho sveho sportu. Setidenni se rikava taky motocyklova olympiada. Jeden by rekl, ze trate musi byt zkratka mega tezke, aby proverily jezdce i techniku. Dyt je to svatek! Omyl: i slovensky mistrak mival narocnejsi profil. Proc? Protoze v tom mistraku jede rekneme 150 pravidelnych ucastniku. Na sestku ale dojede 650 lidi a kdyby byly ty trate tezke tak jak jsme tu zvykli, hobici z izraele, indonesie nebo treba alziru co si to hezky zaplatili, by se kousli v prvnim kopci. A to nechces…. Priste by nedojeli. Ale vyloupla se tu uplne nova disciplina: hard enduro. To jezdivali ti, ktere klasika – ani ta tezka zkratka nebavila. Dnes je z toho oficialni disciplina. Ale zacinalo to jako totalni ILEGAL!!!

Kdo chce zazemi, kdo chce citelny teren, sjizdnost, ten at jede kde se mu libi. Ma tam komfort…. Ale porad je tu ta drtiva vetsina lidi, co jezdi ve volne prirode. Se vsema rizikama a moznyma nsledkama. A nekteri z nich jezdi hlavou dolu, po korenech, sutrech, skacou pres cesty a delaji spoustu dalsich “vylomenin”. Nechapu cil toho clanku. Nechapu, proc se kdosi, kdo stavi ty komfortni arealy vyjadruje k necemu co je naprosto mimo jeho zaber….

Reagovat
Singlespeed
Singlespeed

17.7.23 09:39

Octopuss: Myslivci, pokud chtějí řádit v lese, tak si za to musí zaplatit, dnes kolem pětistovky na hektar honitby. Takže pokud je velikost honitby např. 3×3 km, vyjde je pronájem na 450 tisíc za rok. Docela by mě zajímalo, kolik platí vlastníku pozemku pan Kvasnička za své traily.

Reagovat
BSA
BSA

17.7.23 09:28

Tvl Adu zkus někdy sjet ze silnice… jestli je to vykopanej trail nebo turistická značka někde v prdeli v lese je úplně jedno. Před pár lety tady hasiči snášeli ručně turistku z Milešovky. Není to nezodpovědnost, zlomit si nohu mimo civilizaci?

Reagovat
Aduldinho
Aduldinho

17.7.23 09:06

Chomejs, ano, ublížit si můžeš kdekoliv, ale u toho legálu je větší naděje, že ti někdo poskytne pomoc a bude tam i zázemí pro to, aby se k tobě ta odborná pomoc dostala. Ale jinak si jezděte kde chcete, borcí! ;-)

Reagovat
mr.antik
mr.antik

17.7.23 09:02

Lidi se zraňují a umírají i na asfaltových či šotolinových stezkách…

Reagovat
Alojs01
Alojs01

17.7.23 08:22

Zirecek: hezky napsano, je to tak.

Reagovat
JSt
JSt

17.7.23 01:26

chomejs: taky me ta volrabova slova zarazila, ale pak jsem si rekl, ze on pravdepodobne za legalni trail povazuje i kazdou turistickou znacku a vsechny lesni pesiny, kam neni zakazano na kole vjet, kdezto kvasnicka patrne povazuje za legalni trail jen jim certifikovane pesiny. kazdy pocita z jineho zakladu. takze ano, ilegalnich trailu bude sedumkrat vic nez tech kvasnickou uznavanych, ale zaroven to je opravdu mizive promile ze vsech lesnich cest, kam na kole muzes. kazdy si tu realitu ohne pro sebe a novinar k sobe prilepi dva steky vytrzene z kontextu. ;-)

Reagovat
kycis
kycis

16.7.23 23:35

Vzhledem k tomu, že se nikde nepíše kde přesně se to stalo, tak by mě zajímalo, jestli to mistr K. ví, a nebo jen mele ho**a.

Reagovat
Smazaný účet
Smazaný účet

16.7.23 23:04

Já nechápu, co je na tom článku špatně.

Kvasnička má podle mě pravdu přinejmenším v popisu poptávky a nabídky resp. možností stavět legálně něco solidního. Tam je ale problém s těma lesnicko-mysliveckýma kokotama. SpS má dávno vymyšlenou minimálně jednu další trasu, ale skončilo to tuším právě na myslivcích. Netuším, jestli jsem si na FB psal právě s ním, ale byl to někdo z týmu.

Reagovat
zirecek
zirecek

16.7.23 21:52

U ilegálu jde zejména o souhlas/nesouhlas majitele pozemku. Na což tady vy všichni trail guruové nějak zapomínate… To je hlavní důvod sporu, že se někomu hrabete na pozemku bez jeho vědomí či souhlasu. A to je taky důvod, proč na to dojedeme všichni a skončíme zavření v parcích. Stejně jako naše dvě nejmenované slavné osobnosti, které rejžovaly na videu, jak drtí chráněnou krajinu. Tyhle diskuze zde byly už několikrát. Stále budete obhajovat svou svobodu a podobné nesmysly. Ale právě ilegály tomu všemu dělají medvědí službu. V ČR máme relativně vzácnou svobodu pohybu v krajině. To bychom si měli hlídat a být za ní vděční s trochou pokory, ale někteřím tupounům je to málo, tak nám zavaří všem…

Reagovat
Darkson
Darkson

16.7.23 21:25

Kvasnička cejtí dotace EU. Už vidím, jak kluci na západě přestavují traily podle jeho manuálu:-)

Reagovat
novas752
novas752

16.7.23 21:21

Vaclaw to neni tak jednoduche. Oficialni traily temer vzdy prilakaji daleko daleko vic navstevniku nez neoficialni do jiste miry tajné traily. A podle toho musi byt ty oficialni postavene = bud velmi male sklony a zpevneny povrch nebo to pod tim naporem jde velmi rychle do haje nebo by musely byt silene naklady na udrzbu. Stavba je daleko nakladnejsi, malokdy se takovy trail kope rucnim naradim, vetsinou je to bagrovane. A spousty bikeru by neustale jezdit neco takoveho nebavilo.

Dalsi vec je ze oficialni traily jsou magnetem pro zacatecniky kteri casto i na tech jednoduchych tezce precenuji svoje schopnosti nebo schopnosti svych deti – zrovna dneska jsem videl rodinku na Pekláku – dospeli na obycejnych xc ht, deti na 20" kolech s pevnou vidlici na cervenem trailu Korida, byli tak nejak zasprajcnuti uprostred prvniho rockgardenu – ani jeden z nich tam vubec nemel co delat, absolutne mimo schopnosti jejich i jejich kol. Kdyby to nebyl trail s oficialni cedulkou tak tam nikdy nevlezou, ale protoze je to cervena jako prece v pohode jezdili na singltreku pod smrkem apod. tak prijedou a musi to prubnout…

Reagovat
BSA
BSA

16.7.23 20:35

Podle info zde z fóra to ale nebyl ilegál. Akorát tak nějak neveřejný. Že Vašek Volráb říká, že ilegálů je menšina… no, ještě aby veřejně tvrdil opak, když má kopat za bikery. Kvasničku je zbytečný komentovat.

Reagovat
vaclaw
vaclaw

16.7.23 20:33

To je zase článek teda. Každopádně podle mě to má vcelku jednoduchý řešení – nastavit obecní/státní politiku tak, aby se podporoval vznik legálních center. Pokud když si chci trochu zajezdit na legálech musím plánovat celodenní výlet autem, tak prostě les za barákem pro mě vždycky bude nejčastější cíl. Ale když pak se traily nelegalizují protože by lidem kolem baráků mohli jezdit občas cyklisti nebo by se plašila zvěř (v lese kterým vedou silnice, těžko se tam dřevo a běžné se tam lesáci pohybují autem) tak to je pak těžký. Ne že by to problém úplně eliminovalo, ale věřím tomu, že dost omezilo.

Reagovat
jIrI___
jIrI___

16.7.23 20:24

Nelze než souhlasit.

Reagovat
káňa
káňa

16.7.23 20:08

Crazymiro: bohužel mám pocit, že v dnešní době si drtivá většina bere k srdci jen tu první část věty … ať už kolmo, autem atd … setkávám se s tím čím dál častěji.

Reagovat
Jan D.
Jan D.

16.7.23 20:08

Bathed: Jo, Češi jsou v tomhle odborníci. Tos mi připomněl výlet na nejvyšší horu Skandinávie Galdhøpiggen . K vrcholu se jde přes sněhová pole i v létě. No a jak přes ně jdu, tak na tom sněhu vidím, jak se trmácí rodinka. Triko, kraťasy, tenisky. Už z dálky když jsem je viděl, jsem věděl odkud jsou:D

Reagovat
chomejs
chomejs

16.7.23 20:03

K nehodě jsem se vyjadřovat nechtěl, spíš jsem chtěl upozornit na to, že oba výroky jsou z mého pohledu totální nesmysly.

  1. Nejlepší traily, co jsem kdy jel, jsou ilegály. SpS i jiná trailcentra si o jejich kvalitě mohou nechat jenom zdát. Na druhou stranu chápu, že SpS jsou pro méně náročné cyklisty a cykloturisty asi dobré.
  2. Oficiální/legální traily tvoří zlomek trailů ilegálních. Nechápu, jak může někdo relativně znalý vypustit z pusy informaci, že ilegály jsou v menšině.

Zrakvit se můžeš na jakémkoli trailu. Není to o tom, jestli je ilegální nebo oficiální. Někdy můžeš mít prostě jenom smůlu. Když letíš svůj strop, stačí malá chyba. Strom neuhne.

Reagovat
Crazymiro

16.7.23 19:37

Obsah tohoto příspěvku je blokován.
Reagovat
bathed
bathed

16.7.23 19:30

Je mi pres pulstoleti a jsem endurista. Ten puvodni s motorem. Jezdil jsem to vic nez 35 roku. Nikdy nikde jsme k treninku nemeli nic “legalniho” ve smyslu toho jak se prezentuji trailcentra. Na legalni bazi jsme se dostali az na zavodech… A jak pri treninku, tak pri zavodech lidi umirali, koncili na voziku, s amputacema nebo treba “jen” na mesice rozstipani a rozmlaceni. To je zkratka zivot a volba kazdeho jednotlivce, jestli podstoupi rizika, ktere jsou jak u toho puvodniho endura, tak i u dnesniho trailovani urcite vetsi nez na gauci u telky… Chci tim rict ze jakekoliv rozdelovani podle legal/ilegal je zkratka blbost. Ted jsme byli deset dni v Saalbachu. Trefili jsme Glemmride festival a tak bylo lidi fakt mraky. Tolik vrtulniku v lufte nebo alepon skupinek s bajkem u trati “hore kopyty”, kd nekdo rval bolesti, to jsem tam nikdy doposud nevidel. Podle te logiky co razi treba Kvasnicka v tom clanku, by to tam museli zfleku zavrit nebo vyhladit povrch, ubrat skoku a zatacek aby to bylo privetivejsi… Ja ale treba videl na tech trailech jine nove nebezpeci: svete div se – v obou pripadech cesi, jednou obtloustla dvojice na pestrobarevnych cruisisech (urcite vodcipovaych aby to letelo po cyklostezce) a v druhem pripade stihlejsi dvojice na trekovych kolech s kapsickama a brasnockama.. Misto: pulka horni lajny Hacklbergu, za neprehlednou zatackou, v ocich smrt, smatlajici vedle kola po trailu dolu.

Jak ten synek (budiz mu lehky oblacek) tak tihle ctyri sli do rizika. Jemu to nevyslo…

Ritime se do doby, kdy sami sebe sesnerovavame zakazy, prikazy a organizujeme si cim dal tim vetsi cast nasich zivotu. To je cesta do pekel! At si jezdi kazdy jak chce a kde chce….

Reagovat
brtníček
brtníček

16.7.23 19:29

U nás zatím s nelegálním traily problém není, ale v Rakousku by to moc neprošlo. Buďme rádi jak to tady zatím je. Když vidím jak rakušáci tady skupuji lesy ve velkém a mají problém i s umístěním cedulky tak toho bych se nechtěl této doby ve velkém u nás dočkat

Reagovat
blue
blue

16.7.23 19:20

zbavit lidi svéprávnosti a nahnat je na „certifikovaný“ mírný a vrstevnicový singltreky – Kvasničkův sen

podle mě není chyba trailu, pokud se na ilegální trail vydá nezkušený jezdec a nebo dokonce ilegální trail od legálního nerozezná, nebo okolo pojede náhodou dítě nebo rodinka a řekne si, hele, tady je nějaká cestička, a odbočí tam… nějak mám pocit, že lidi dneska přestali používat hlavu a bez aplikace se ani nevyserou

Reagovat
novas752
novas752

16.7.23 19:13

Brtníčku ale to je i v trailových centrech a bikeparcích. Spousta lidí neni schopná zvládnout třeba modrý trail na Dolní Moravě nebo Červený na Klinovci apod. Sjezdy, co si někdo někde uplácal za barákem si ten někdo plácal pro sebe a kámoše. Ne pro každýho joudu co si měsíc zpátky koupil první kolo. Takže jsou to někdy opravdu velmi těžké prvky – různé skály, rockgardeny, viceméně přírodní dropy a skoky na úzké dopady apod. Kdo na to nemá ať tam neleze, jednoduché.

Reagovat
brtníček
brtníček

16.7.23 19:01

Sistematicx: Netvrdím, že to nejde sjet. Pouze pro spoustu lidí co nemá zkušenosti je to dost riskantní. Nevkládej mi něco do klávesnice co jsem nenapsal.

Reagovat
novas752
novas752

16.7.23 18:55

Čimž netvrdim že oficialní traily jsou kdo ví jak bezpečné a SpS už vůbec, pár míst je tam na přesdržku tomu kdo to tak blbě vymyslel.

Reagovat
novas752
novas752

16.7.23 18:54

Zrovna mistr Kvasnička se nema moc čim chlubit. 2/3 celýho SpS je spíš kapitola jak to fakt nedělat.

Ale jasně, neoficialní traily mají svá specifika. Méně nákladný styl provedení, úzké tak akorát aby to šlo, často delší dobu bez údržby a obvykle stavěné zkušenějšíma jezdcema pro zkušenější jezdce… Občas tam jsou větší výzvy a nebezpečnější místa než na oficialních trailech ale s tim už jezdec musí počítat.

Reagovat
Aduldinho
Aduldinho

16.7.23 18:51

Smutné, ale každý kdo se vydá mimo legální značené trasy si tak trošku bohužel koleduje :-(

Reagovat
Sistematicx
Sistematicx

16.7.23 18:48

@brtniček

Od jake velikosti je uz skok šilenej? Zatim jsem v lese nevidel nic co by nedalo zajet.

Reagovat
Crazymiro

16.7.23 18:36

Obsah tohoto příspěvku je blokován.
Reagovat
brtníček
brtníček

16.7.23 17:58

V lese se pohybují hodně a těch nelegálních tratí je fakt v lesích hodně. Různých šílených skoku atd.

Reagovat

Další galerie z kategorie

Ausha 0
káňa 1
Kouba_2005 20
bmx20 3
bmx20 2
PTPH 17