Celopevné MTB SCUD pro dceru

Přidat foto

Jednoduché levné kolo, stavěné na míru (stavěl Jonáš Matýsek – Kolárna Cyklosklep Ostrava), určené pro 14-letou dceru, které celkem pravidelně jezdí a definitivně vyrostla z dětské 15-ky (170 cm, 45 kg, dlouhé nohy). Vyzkoušela naše nová kola (MTB a kross s pevnou vidlicí), několikrát porovnala s několika koly s odpruženou (26 i 29") a jednoznačně chtěla toto – pevná vidle, 29", řazení 1 x něco, ideálně s „monitorem“ převodů, černá barva.

(vloženo 8.7.23)

ZDRI
Ohodnoť bajk: (3.6  / 14 hlasujících)
Značka SCUD 17" (stavba Kolárna Cyklosklep)
Model stavba na zakázku Al rám + pevná Al vidlice
Modelový rok 2023
Velikost M (17")
Rám SCUD Al 29"
Vidlice Force Al
Hlavové složení NECO
Kliky ProWheel Burner 165 mm
Měnič Shimano Deore
Řazení Shimano Deore
Převodník Deckas 32z
Kazeta Shimano Deore 11-46 10s
Řetěz SRAM
Náboj přední Shimano
Náboj zadní Shimano
Brzda přední Shimano MT200 kotoučové hydraulické
Brzda zadní Shimano MT200 kotoučové hydraulické
Brzdové páky Shimano MT200 kotoučové hydraulické
Ráfek přední Remerx RM XL 719
Ráfek zadní Remerx RM XL 719
Řídítka M-Wawe 62 cm, gripy ProRace
Představec M-Wawe
Sedlo dámské Body Ergonomics (dle požadavku)
Pláště CST JET 29x2,1 (drát)

Komentáře

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.
Filippo
Filippo

11.7.23 10:18

Ok máš to vymyšlený :) Ale ta karbonová vidlice za 1500 Kč z Aliexpresu by určitě snesla to hrubé zacházení a neprovětrala by ti ani peněženku + úspora 0,5 kg na hmotnosti. Hliníková rovná vidlice je dosti tvrdá a na kolo bych to nikomu nedoporučoval. To už radši ocel s offsetem.

Reagovat
ZDRI
ZDRI

11.7.23 09:49

Tohle je levné kolo pro 14-ti letou holku na 2–3 roky ježdění, než definitivně doroste, pak dostane pořádné kolo (bude-li ještě po pubertě trochu jezdit…). Kola si s kamarádkami půjčují a když vidím, jak s nimi zacházejí (klidně je fláknou do kamenů), křehký karbon by nebyl nejlepší nápad… Proto jsem ani nezkracoval na minimum krk (je tam rezerva v podložkách jen 2 cm). Navíc po koupi pořádného finálu tohle tradičně zdědí mladší synovci, tak ať mají prostor si ho doladit.

Sedlo/předsta­vec/pedály/os­tatní nastavení – psal jsem to hned v prvním příspěvku – ještě na tom neseděla (je na táboře), pořádně to doladíme na míru s ní, až se vrátí.

Reagovat
Filippo
Filippo

11.7.23 07:56

Proč hliníkovou vidlici a ne karbonovou? Představec by mohl být do pozitivu místo do negativu a mohl by se zkrátit krk. Sedlo by chtělo víc dozadu (sedlovka s offsetem?), špička sedla je snad až za středovou osou.

Reagovat
Aduldinho
Aduldinho

10.7.23 11:41

Za mě moc povedený kolo, nechť dcerce dlouho a bezpečně slouží, za pět! ;-)

Reagovat
ZDRI
ZDRI

9.7.23 13:31

Při vší úctě – naprostý nesmysl je Váš komentář! Zase jen klasické papouškování obecných pravd z webu – zjednodušené závěr: dlouhé nohy = dlouhé kliky. Je to 14-ti letá hubená holka, která za poslední rok rychle vyrostla, má cm, ale ještě zdaleka ne plně vyvinuté klouby/šlachy. Navíc od mala je naučená nešlapat silou, ale hezky dokulata točit. S dlouhými klikami se jí snáze bude šlapat silově, ale hůř frekvenčně. Hlavně ale s delšími klikami dochází k většímu vychýlení/zatížení kolenního kloubu (hlavně horní úvrať), což je v tomto věku zcela nevhodné.

Reagovat
perceptio
perceptio

9.7.23 13:29

Scalar, jak známo má občas takový „zajímavý“ styl vyjadřování… To už tak je :-)

Reagovat
scalar
scalar

9.7.23 12:43

Ještě jedna technická – pokud má dcera 170cm a dlouhé nohy, tak jsou 165mm kliky naprostý nesmysl.

Reagovat
scalar
scalar

9.7.23 12:41

Krabic potřebuji víc, zajedu si do ČB, Vy jste na druhou stranu.

Reagovat
ZDRI
ZDRI

9.7.23 12:27

OK, to beru – i když to bylo už v zimě/únoru a výslovně jsem psal, že termín stačí dle Vašich možností :-)

Dejte vědět, zda si přijedete pro tu krabici, můj mobil popř. máte v únorovém mailu.

Reagovat
scalar
scalar

9.7.23 12:06

To mne mrzí, ale mám jen dvě ruce a na jaře se to někdy tak nahromadí, že nestíhám, tak mi přijde lepší rovnou říct, že to nezvládnu, než někoho týdny „tahat za nohu“.

Reagovat
ZDRI
ZDRI

9.7.23 09:13

scalar

Hezká a silná slova… Realita je taková, že když jsem u Vás letos podobné kolo poptával pro sebe (Al nebo karbon rám, karbon vidlice, SLX), suše jste mi odpověděl, že o zakázku nemáte zájem… Takže v tomto kontextu mi Váš příspěvek, jaká krásná a levná kola stavíte Vy, přijde poněkud chucpe…

PS: Ale pro tu krabici si klidně přijeďte, máte to ke mě co by kamenem dohodil, kontakty asi také ještě máte v mailu :-)

Reagovat
scalar
scalar

8.7.23 23:43

Ta krabice by se mi možná hodila, až budu z ČB někomu posílat za tuhle cenu takové kolo, ale na Deore 1×11 s klikama s integrovanou osou a lehčími koly na průmyslech :-¨)

Reagovat
ZDRI
ZDRI

8.7.23 19:53

Díky = kazeta překlep… Ty převody byly zvoleny po praktickém testování a dle požadavků uživatelky. Na to, co jezdí, vyloženě těžké/lehké převody nevyužije, proto je tam i 32z převodník, kratší kliky, 62 cm řídítka.

Cena necelých 17 kKč vč. poštovného/krabice (mmch, kdyby někdo z ČB potřeboval velkou cyklokrabici vč. vycpávek – dejte vědět – věnuji). Váha lehce nad 12 kg – zde nebyla zásadní parametr, jen v obutí je za pár stovek 3/4 kilová rezerva. Je to prostě levné obyčejné kolo, dal jsem to sem jen jako inspiraci – viz nedávná diskuze na téma výběr kola – nikde nejsou standardně ke koupi MTB s pevnou vidlí (která by byla podle mě pro spoustu lidí smysluplnější variantou než odpružené).

Reagovat
Nydlak
Nydlak

8.7.23 19:27

Pěkná budget stavba. Kolik váží? Kolik byla cenovka?

Kazeta je 11–46 ;-)

Reagovat
ZDRI
ZDRI

8.7.23 19:14

Až s dcerka vrátí z tábora, budeme ladit pár detailů – délka představce, gripy, rohy, sedlo. Skvělé jsou otvory na rámu i vidlici pro klasické pořádné blatníky, určitě budou. Převody jsou úmyslně 1×10 (větší životnost), ona fakt neocení jemnější odstupňování (navíc zde popř. stačí vyměnit kazetu+řetěz a lze dát i 1×11 – zbytek osazení je s tím kompatibilní). Původně jsem chtěl něco celkově lehčího/kvalit­nějšího, ale když vidím, jak ona i její kamarádky s koly zacházejí, zde by karbon fakt nebyl nejlepší nápad…

Kolo navíc bude sloužit v zimě jako dopracovní rezerva pro manželku (jsou stejně velké), až se žena bude na sněhu/ledu bát jezdit kross s plášti 42 mm…

Reagovat

Další galerie z kategorie

black85 0
Michal0412 0
thunderCZ 8
TrilO26 3
TJK 12
TJK 17