Za větrnými mlýnky s turbínou

Přidat foto

Křížová cesta v Petřvaldu u Karviné se nachází v centru města před kostelem svatého Jindřicha.

Větrný mlýnek Havířov Podlesí

Větrný mlýnek Na Důlňáku

Větrný mlýnek Šenov

Větrný mlýnek K Trati, Šenov

Větrný mlýnek Šenov, u muzea

Větrný mlýnek Václavovice

Větrný mlýnek Horní Datyně

Vodojem Vratimov

Mám rád nějaký cíl a tak jsem se vydal na okružní jízdu za větrnými mlýnky s turbínou, které jsou určitým unikátem místní oblasti. Počasí ideální, tak jsem skončil v práci dříve a vydal se po stopách historie. Je to navíc takové objevování, protože se skrývají v zákoutích zahrad a ne vždy jsou přístupné. Je jich více, tak se třeba vydám i za dalšími.

Kdo chce vědět více tak čtěte dále ;)

Větrné mlýnky s turbínou se vyskytují v rámci ČR pouze v oblasti mezi Ostravou, Frýdkem-Místkem a Českým Těšínem. Tzn. v kraji, kde začátkem 20. století byla většina obyvatel zaměstnána v dolech či hutích, a navíc měla i menší zemědělské hospodářství. Tito tzv. kovozemědělci bydleli převážně v samostatných usedlostech obklopených jejich poli o rozloze 1 až 3 ha. Vlastní hospodářství, kde pracovali převážně ženy a děti, jim zajišťovalo potravinovou soběstačnost. Zemědělská produkce a chov zvířat obvykle postačovaly na obživu početné rodiny.

Každá usedlost původně vlastnila na šrotování obilí ruční rotační mlýnek. Na něm je však práce velmi namáhavá. Koncem 19. století si právě tyto skupiny obyvatel vlastnící domek se zahradou a menší pole (domkáři) s dostatečným příjmem nechávali pro potřebu svého hospodářství stavět firmou KUNZ v Hranicích malé větrné mlýnky s turbínou typu Eclipse. Tyto nahradily mlýnky ruční (žernovy) i malé mlýny otáčivé a neotáčivé. Počátkem I. světové války, kdy tovární výroba plnila především válečné potřeby, a nastal nedostatek mouky, zaměřily se drobné kovářské dílny na výrobu kopii větrných mlýnků firmy KUNZ. Největšího rozšíření dosáhla kopie značky AJAX o průměru turbíny 3 metry. Stavby větrných mlýnků skončily ve 40. letech minulého století. V uvedené oblasti jich bylo několik set a každý z nich sloužil potřebám jediné usedlosti. Nejčastěji sloužily na šrotování obilí pro dobytek, ale z jemného podílu po prosetí se pekly i buchty. Nejstarší dochovaný větrný mlýnek s turbínou je z roku 1900 ve vsi Koňákov.

(vloženo 2.6.23)

Komentáře

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.
FreeBoy
FreeBoy

6.6.23 11:26

Díky všem

Mum-on-bike – tu barvu mi vybrala moje žena, když jsem dostal kolo k narozeninám a sám bych netušil, že se mi bude taky líbit :)

Reagovat
mum-on-bike
mum-on-bike

6.6.23 11:19

Zajímavé, hezký report. Úplně mi to zapadlo do atmosféry knih Šikmý kostel, které jsem přečetla na doporučení jednoho zdejšího člena.

A jinak, ta žlutá na kole vypadá fakt hezky. Pořád mě to nepřestává překvapovat :-)

Reagovat
Pepa Hrabačov
Pepa Hrabačov

2.6.23 19:41

Parádní report a pěkná sbírka mlýnků .

Reagovat
Aduldinho
Aduldinho

2.6.23 11:57

Moc pěkný poznávací fotoreport, díky moc! ;-)

Reagovat
miťo
miťo

2.6.23 11:01

U vás musí ukrutně foukat :D Pěkný cíl výletu. Fotky super. Alej na č.11 je moc pěkná.

Reagovat
Dawy
Dawy

2.6.23 10:35

Paráda. Taky občas mívám podobné „úlety“ objevovat něco zajímavého na kole.

inspirativní příspěvek.

Reagovat
Singlespeed
Singlespeed

2.6.23 10:15

Namakaný příspěvek.

Reagovat
kalimer0
kalimer0

2.6.23 10:00

Parádní.

Reagovat

Další galerie z kategorie

hawrda 1
Hynas 3
Pepa Hrabačov 27
bara2 7
Tomik_S 6
mikš 5