Pro stromeček

Přidat foto

Začátkem prosince jsem si všimla čerstvé prořezávky nahoře na Hlíně. Dala jsem kola s hřebíky, nasadila nosič a vyrazila.

V největším stoupání kousek pod vrcholem mi to proklouzlo a v kopci už jsem se rozjet nedokázala.

Tentokrát jsem to až nahoru nevyjela, ale k těm smrkům nahoře už to byl jen kousek.

Vyhrabala jsem ze sněhu otýpku chvojí...

.. a pěkně rovnou špicu jako základ pro stromek.

Pak už stačila vrtačka a vázací drát.

A může se zdobit.

Dnes byl slunovrat, začnou se prodlužovat dny :-)

Každý rok si říkám, že žádný stromek nebude, akorát z toho padá jehličí. Ale pořád jsou v rodině nějaké děti ve velikosti, kdy se zdobením stromku dají zabavit. A co s nima, když přijedou takto před Vánocema? Prodávané stromky dnes vypadají jak umělé, a hlavně nemají vůni a příběh, jaký má stromeček z lesa. Na Vysočině jsme jako děti chodívali na Vánoce pro stromeček do lesa. Co bydlím tady, sleduji prořezávky a polomy a aspoň větvičky do vázy na stůl si vždycky z lesa donesu. Pro děti na to nazdobení i stromek dovedu vyrobit, ale letos to fakt bude naposledy!

(vloženo 21.12.22)

Komentáře

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.
bara2
bara2

26.12.22 09:25

Koko, tuším do 8cm průměru se klest může brát, i přes dva metry dlouhá špic by se tam našla. Dal bys jen víc pater a měl bys variantu „topol“ jak z katalogu! :-D

Reagovat
koko0925
koko0925

23.12.22 23:03

Jo taky bych to tak nějak rád praktikoval, ale bohužel zbytek rodiny požaduje super velkej krásnej bohatej stromek až ke stropu, tak mně vždycky přehlasujou…

Reagovat
Kouba_2005
Kouba_2005

23.12.22 20:26

Baruš, bylo to fakt kovový umělecký dílo. Normálně dvě zelený trubky, uprostřed do sebe našroubovaný. Do té přesně symetricky našroubované ty štětky do flašek. Kolekce a ozdoby pak zavěšeny v přesném rozestupu. Prostě skvost a ozdoba každé domácnosti :-D

Větvičky tvořilo přesně tohle, samozřejmě v zeleném provedení a štětiny po celém drátu.

Reagovat
bara2
bara2

23.12.22 19:29

Koubo, to budou ty umělohmotné stromky, které si pamatuji z mládí. Tyčka se štětkama… Dnešní uměláky jsou jako živé, luxusní až moc! Jinak Topol musí být úžasnej, chtělo by to vyfotit. Když už dostal jméno, tak to je vidět, že k němu máte vztah :-D

Pekáčku, určitě vím, že neumím jezdit rychle na kole!

Aloisi, jednou se to musí zlomit :-)

Reagovat
Alojs01
Alojs01

23.12.22 11:17

Jako klobouk dolu za kreativitu :-).

Tesim se, jak pristi rok das fotku „stromku“ s popiskem…„tak mi to zase nedalo“ :-))) Vzdyt to uz mas jako tradici ne…:-)

Reagovat
Pekáček
Pekáček

22.12.22 15:21

Až někdo příjde na to, co Bára neumí, tak ať to napíše sem :-)

Reagovat
Kouba_2005
Kouba_2005

22.12.22 14:54

Tý jo, super počin, Báro!

Ač je provoněná domácnost jehličím, podrápaný a zasmolený ruce k nezaplacení, tak máme již několikátým rokem umělej stromek. Z nedostatku místa máme takovej vysokej a úzkej, pracovní název má topol :-)

Pamatuju si, jak měla babička s dědou stromek udělanej z trubky a do tý pod pravým úhlem napíchaný „větvičky“ co vypadaly jak štětky na čištění lahví. Komplet ustrojenej včetně čokoládek dřímak pod cejchou od peřiny v prádelně, než přijde jeho čas. Čerstvý čokoládky z kolekce pak babička dávala do misky pod stromek. Jooo, už je tomu 40 let.

Reagovat
bara2
bara2

22.12.22 14:20

Aleši a Vlasto, dřív prý bývala kovová trubka, která měla v několika patrech kolem dokola navařené trubičky, do kterých se zastrkalo chvojí, a byl z toho stromek :-D To bych musela nechat udělat. Já akorát provrtám v každém patře dírku, kterou protáhnu drát a tím větvičky přivážu na kmínek. Když máš dost chvojí, je to tak husté, že nic není vidět.

Vapesi, však si pamatuji, jak tatínek občas přidal větvičku. Ale on to dělal pečlivě, on to tam fakt narouboval, já se s tím nesmolím a vážu to drátem. U nás mají v obchodě krásné umělé stromečky, dnes je to úplně jiná liga, jak před takovými třiceti lety, od opravdickejch šlechtěnců k nerozeznání! Při pohledu na ně mě napadlo, že na půdě je místa dost a bylo by to řešení nafurt… :-D

Miťo, s kolem mi to moc nešlo, to pro mě není, ale tak daleko bych pěšky nedošla. Naštěstí nahoru jsem to prakticky celé pomalu vyjela, prořezávku dělali kousek od vyhlídkového posedu. Pak jsem přemýšlela, jak jet zpátky, ale představa, že po tom pojedu až nahoru k silnici mě odradila a raděj jsem to s kopce svedla dolů po cestě, kterou jsem jela nahoru.

Ječňáku, v lese jsou některé osamocené smrčky takto krásně husté, ale takové by byl hřích řezat, a některé v příkopech u cesty si lesáci nechávají právě na vánoční stromky. Brát stromek bez domluvy bych si nedovolila a hlavně takto s tím mám zábavu a zážitek, důvod pro vycházku do lesa, i když třeba to počasí nepřeje. Všechny použité větvičky jsou smrkové, směr „růstu“ větví jsem neřešila, prostě aby to drželo a jakž takž vypadalo jako stromek.

Reagovat
jecnak
jecnak

22.12.22 13:16

Báro, to jsi naroubovala ze smrčku jedli. Také jsem tak jednou opravoval špatný kup :-) Krásné Vánoce.

Reagovat
vlasto
vlasto

22.12.22 11:26

Tak tohle vidim poprve:-)

Reagovat
Aduldinho
Aduldinho

22.12.22 08:22

JJ, Miťo, Barča je náš tokový BF kutil Tim! Velký respekt! ;-)

Reagovat
miťo
miťo

22.12.22 07:09

Jsi úžasná Báro! Poradíš si s kolem i se stromkem!

Reagovat
vapes
vapes

22.12.22 06:41

Pěkný stromeček jsi vytvořila, dělám to podobně, uříznu košťátko z náletů co máme ve křoví na okraji louky a nějaké větvičky tam naroubuju. Ale lepší fór používal jeden můj bývalý kolega, měl umělý stromeček, který po vánocích strčill do 200l sudu na půdě i s ozdobami. a za rok jen opatrně vytáhl a nemusel nic zdobit. To by se mi taky líbilo, zdobení nesnáším. Jenže on byl rozvedený (proč asi)…

Reagovat
Ales007
Ales007

22.12.22 05:19

Super nápad, Baru! ;-)

Reagovat
bara2
bara2

22.12.22 01:14

Dědku, když jsem si prohlídla Kožíškovy odkazy, tak se mi ta s prasátkem vybavila, tu jsem určitě někde viděla. Rozryté to v lese bylo, ale žádná prasátka jsem neviděla :-)

Adu, krásnej strom! Stála jsem nad těma umělýma u nás v obchodě a byla v pokušení jeden vzít a mít už klid, ale oni prodávají nastrojené i se světýlkama, to by nesplnilo účel! Pěkných živých stromků z lesa je mi líto a ty z plantáží jsou takové až nepřirozené, jak je tam šlechtí. Takže se spokojuji s chvojím a užiji si cestu do lesa.

Kocoure, nahoře v lese mžilo a namrzalo to. Ale zase na stromech byla námraza a vypadalo to pěkně. Tam jsem tlačila jen posledních tři sta metrů, do kopce se dalo jet. Ale dolů jsem to aspoň dva kilometry vedla, to by se se mnou rozběhlo a už bych to nezastavila! Jela jsem jen na skoro rovinách, kde to sice samo jelo, ale zvládala jsem to brzdit a řídit. V lese jsem najela osm kilometrů a ušla dva a půl.

Reagovat
Mustafa
Mustafa

21.12.22 23:17

Barbert West – Stromečkátor

Reagovat
Kocour Mikeš
Kocour Mikeš

21.12.22 20:38

No pane jo, jet na kole pro vánoční stromek, tak to je fakt masakr! Baruš palec hore za odhodlání i návod na stavbu.

Reagovat
Aduldinho
Aduldinho

21.12.22 20:35

Nás strom, taky mu to sluší :-)

Reagovat
Aduldinho
Aduldinho

21.12.22 20:33

Baru, pěkně ty, mi máme uměláka, nevoní to, ale účel to splní a ušetří to naše už tak vykáceně lesy ;-)

U nás tedy sklinka jak sviňa, šel jsem radši klusat do lesa, kde to sic v hlubokém sněhu tolik neklózalo, ale makačka to byla neskutečná ;-)

Reagovat
plysovykozisek
plysovykozisek

21.12.22 20:21

Báro jukni: https://www.google.com/search?…

U nás je to taková klouzačka teď, když nemusím nechodím ani ven, klouže mě to i se zimníma botama. Za chvíli by měla být obleva, tak snad to bude pravda.

Reagovat
dedek55
dedek55

21.12.22 20:13

Báro , ta profláklá reklama na kofolu :-)

Reagovat
bara2
bara2

21.12.22 19:52

Dědku, to asi neznám, nic mi to neříká…

Reagovat
dedek55
dedek55

21.12.22 19:40

Báro a viděla jsi ty „nahoru zahlý žuby“ ? :-)

Reagovat

Další galerie z kategorie

bara2 6
vlasto 6
Enron 6
vapes 9
kotew CZE JIHLAVA 12
Jáchym 1 6