Kolo pro tchana

Přidat foto

Uz druhe kolo pro tchana. Prvni po 4 letech znicil. Na zaklade techto zkusenosti jsem druhe kolo stavel co nejjednodusi a odolne. Mam rad stare krosova kola od authora. Daji se koupit za par korun a da se z toho pak postavit pekne a funkcni kolo, ktere vydrzi tisice km bez nejake vetsi udrzby.

(vloženo 27.10.22)

Komentáře

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.
šlapatko
šlapatko

27.10.22 16:00

Pěkné, tyhle kola mě baví. Jsou pohodlné, jdou hezky za pedálem a nemá se na nich co pokazit.

Reagovat
orm
orm

27.10.22 15:15

@Robbin-Hood: Jsou to standardni kovane mtb kliky pro gxp system, delka 175mm. Stredove slozeni je cinske od znacky NECO. NW prevodniky kupuji na aliexpressu od znacky DECKAS, treba zde.

GXP system nemam moc rad. Loziska proto jsou draha, maji casto vuli. Je to narocnejsi na udrzbu. Shimano system je lepsi. Treba u techto klik jsem pri montazi/demontazi, vytrl vnejsi sroub kliky, ktery slouzi jako stahovak, tak jsem tu levou kliku musel vymlatit kladivem. Ten hlinikovy dvojsroub jsem nahradil sroubem do systemu ISIS, ale sundavat o budu muset porad kladivem :-).

Reagovat
Robbin-Hood
Robbin-Hood

27.10.22 13:01

@orm ; @Honzis, mám to samé. Jedno co jezdím pravidelně od r.2001 a rám stále pěkný. A druhé též po pani, co to ale vůbec snad ani nezajela, vše původní jak si pamatuji, když jsem to sám kupoval nové. Mám to kolo moc rád a sedne mě přesně na mě. Velikost 20" Mám to dokonce 1×7 :-) město, a to druhé chci na chalupě do více kopcovitého terénu, právě na takový způsob, jako se to bravůrně podařilo tu ormovi. Mám tam, ale zatím na obou čtyřhran. Jaký tam máš, máte ten GXP střed, jaký tam jde? Třeba i konkrétní kus co jste dali? A orm, jakou tam máš tu placku 42T? Jaký to je tip? Mě se ta tvá líbí více, než ta stříbrná co tam teď vozím já, řekl bych, že se ke kolu hodí i více, u mě převážně s černými doplňky. Dík.

Reagovat
Aduldinho
Aduldinho

27.10.22 12:47

Tchán se prostě drží hesla: „Neřešit, jezdit!“ :-D

Reagovat
orm
orm

27.10.22 10:46

@Aduldinho: To ze to ohnes, ok, stane se, ale za na tom pak jezdis a neprijde ti to divne, to uz na divne :-).

Reagovat
orm
orm

27.10.22 10:46

@Honzis: Fotku puvodniho kola mam jen tuhle. Kolo je po nejake vysoke pani :-). Byla na tom trekova sada nexave s inverzni prehazovackou. Sada vypadala pekne. Jeste ji musim vycistit a pak uvidim co s ni. 170mm kliky jsou na vsech kolech z te doby. Zajimave je, ze tahle bazarova trekova kola jsou prakticky nejeta :-).

Pred rokem jsem sehnal uplne novy ram Author mission, ktery je pro kotouce, ale bohuzel i pro odpruzenou vidlici, takze sehnat pevnou, tak aby to nenarusilo geo je problem.

Reagovat
Aduldinho
Aduldinho

27.10.22 10:41

Ty vole, ta vidla to je mazec, tchán bude dobrej ďábel :-D

Reagovat
Honzis
Honzis

27.10.22 10:19

V té době byl můj Zenith 2000 topmodel crossa a Reflex měl stejný rám a vidli, 2000 + 850g cca pro vel. 20". Dělaly se později i rámy na disc, cca od 2003, ale pevné vidle byly stejně jen na V a potom vůbec nebo byly horší než tyto. Tady je problém jen v tom, že na těžší váhu je lehká vidlice 1" relativně měkká ze sedla apod, já se dostal na silničních pláštích s 1plackou a předním Ksyriem těsně pod 10kg včetně pedálů. Ve srovnání s novějším Airlenem z Columbusu Zonal co mám je tenhle rám o něco horší, nicméně pokud se podaří to kolo koupit „za dvojku“ tak není moc co řešit. Já tam měl Deore náby, řazení, šaltr, ráfky Ritchey a jen na klikách se šetřilo – 4hran Suntour a dávali furt jenom 170mm

Reagovat
orm
orm

27.10.22 10:11

Authory jsou vdecna kola na prestavbu. Skoda, ze nejsou na kotouce. Na bazaru se daji sehnat levne a oproti soucasnym trekovym kolum maji sportovni geo navrzenou pro pevnou vidlici. Tohle vyslo na bazaru na 2 – 2.5kkc s tim, ze jsem cast veci po vycisteni prodal, takze to co zustalo me vyslo asi na litr (nekdy se postesti a rozprodej dilu me zaplati to co zbude a jeste zustane). Z puvodniho kola jsem nechal ram s vidlici, hlavko, sedlovku a komplet rizeni. Ostatni veci jsem mel v krabici. Kola jsou z puvodniho treka, ktery tchan znicil. Naboje LX, rafky remerx dragon.

Zatim jsem delal prestavby, viz. muj profil, na ocelovych kolech. Tohle byla moje prvni prestavba novejsiho a lepsiho trekoveho kola. Ram je hlinik, vidlice ocel. Prekvapila me kvalita komponet oproti tem ocelovym trekum. Vsechny doplnky jsou v hliniku. Hlavko je pekne zatesnene. Takovou kvalitu jsem na trekovem kole jeste nevidel. Barva na fotkach asi tak nevynikne, ale na zivo je krasna – sametova, matna vinova barva.

@Honzis: Tchan s tim najezdi tak 5 – 7 tisic km/rok, ale on ma specificky styl jezdeni. Jezdi kazdy den jednu trasu (o vikendu dvakrat). Je to 20km (deset tam, deset zpet). Pred tim mel trojtac (system 3×8 s kazetou 11–28), ale jezdil jen nejvetsi tac, tak jsem si rikal, ze v ramci jednoduchosti mu tam dam jednoplacku. Pouzil jsem prevodnik 42T. Kazeta je alivio 11–36. XT jsem mel v krabici. Kvalitni 9s systemy se daji sehnat na bazaru levne.

Jsem zvedavy jak dlouho mu to kolo vydrzi. Minule behem prvniho mesice zajel do skarpy a ohnul predni vidlici, viz. foto.

Reagovat
Aduldinho
Aduldinho

27.10.22 09:52

Tož nechť to tcháničovi líce! :-)

Reagovat
miťo
miťo

27.10.22 09:49

Souhlasím s Honzisem, že střed je výš. Stavěl jsem na rámu Author prvního prasopsa.

Reagovat
vpa007
vpa007

27.10.22 09:48

Pěkný, jednoduchý, účelný… líbí!

Reagovat
Alojs01
Alojs01

27.10.22 09:37

Sympatický kolo. Author měl u krosových kol vždy dobru (spíš sportovní) geometrii. Mám něco podobného na chalupě, jen jsem dal karbonový řídítka a sedlovku pro lepší komfort a je to, hlavně ta řídítka, znát.

Reagovat
Honzis
Honzis

27.10.22 09:23

Hm, skoro to samý co mám já -) XT a gxp střed, to nebude jenom pro rohlíky. Geo dobrá, relativně krátký, je to skoro jako silniční rám, jen až příliš vysoko střed. Na gravela ideál, jen jsem se k tomu zatím nedopracoval.

Reagovat
miťo
miťo

27.10.22 09:12

Tohle je stavěný s rozumem. Dobrá práce, ať slouží a dělá radost!

Reagovat

Další galerie z kategorie

gemini 3
Lister 6
vaclaw 7
Livina 35
Reyinstashot 32
gemini 7