Vír - traily a turistické

Přidat foto

Sokolí skála - vyhlídka

Louka u Kobylnic

Zubštejn

Bývá tam skvělá vyhlídka, ale bylo tak nijak, mlhavo

Na ZTZ do Karasína

Vírská přehrada

Kochací výjezd od hráze na Klubačicu nebo taky na Havlův trail

Výhled z Klubačice na Vír

Skalka na EN verzi Havlova trailu

První zatáčka na trailu EN3, následuje jakási klopka ve strženým svahu...

...a tato kláda.

A když ji projedete bez spadnutí, ještě nemáte vyhráno, ostrej prudkej hřebínek hned následuje

Pohled na červenej trail z výjezdu

Sokolí skála, závěr výjezdovýho trailu

Prudká skalka na společným zvěru EN2/EN3 s neméně prudkým dojezdem v prachu a volnejch šutrech

Závěr červenýho trailu

Závěr černýho :-)

Ještě jednou, ale na fotce to asi stejně nevynikne

Povinnost na závěr

Výhled u Kobylnic (nebo u Kobylnice?) ještě zeširoka

I když to máme za humny a i když jsem tam v okolí byl nesčetněkrát s rodinou pěšmo, ve včerejší ještě jakžtakž pěknej říjnovej čtvrtek jsme se kamarádem konečně vykopali pojezdit Traily Vír a okolní kopečky po turistických trasách. Jako celé menu zakončený tradičně fantastickým jídlem a pitím ve Forest Resortu je to pěknej relax den, ale trailovou dokonalost rozhodně nečekejte.

Na rozjetí jsme si dali bezbolestnej a dost kochací výjezd na Zubštejn zhruba po červené. Po cestě se dá udělat malinká zajížďka na další zříceninu – Pyšolec. Po vynesení posledních pár metrů ke zbytkům hradu si užijete i kus technickýho sjezdíku hned zkraje. Ze Zubštejna do Pivonic je to pěkně po šutrech a kořenech, žlutá TZ sklánějící se pod Bednářovým kopcem je spíš rychlej sjezdík nejdřív chvíli po louce a pak po lesní cestě místy s nemálo volnýma šutrama. Podobně pak červená z Karasína, kam je výjezd od silnice v údolí Bystřice po zelené TZ taky naprosto pohodovou záležitostí. Trasa na Mapy.cz nějak takto: https://en.mapy.cz/s/duhurefage

Trailforks verzi https://www.trailforks.com/…ls/zubstejn/ ze Zubštejna (z Pivonic po modré a pak nad Jitřenkou mimo značku) jsme si netroufli zkusit, protože jednak všichni víme, jak moc vyrubané to tím směrem teď je a jednak nikdo nevíme, co vlastně z té trasy zůstalo průjezdný. A sjezd po turistické z Klubačice je docela nuda a opravdu minichvilka. Vyhlídka stojí za to a příště bych radši dal kousek zpět zpátky do kopce a přejel na Havlův trail.

K samotným trailům:

  • Havlův trail je docela fajn, vyplatí se zopáknout (výjezd od konce trailu už není dlouhej), enduro varianta vršku je v podstatě kousíček trailu v hrabance, jeden hup přes miniskalku a spíš se připravíte o pár desítek metrů zábavy
  • Sokolí výjezd je otřesnej a extra prudkej výmrd po široké klackovaté cestě a jen úplnej konec je hezká technická pěšinka. Navíc nahoře se kus po další těžbě musí objet po louce a bojím se, že ten ty souše na úplný vršku ještě vyrubou taky. S nějakým trailem si tam bohužel hlavu moc nelámou. Příště bych se snažil objet to až na Věstínek a přijet skoro až k Sokolí skále po louce takto bezbolestně
  • Sokolí TR2 (červenej) je krásnej jeden kilometr trailu, až na v této lokalitě všudypřítomný ostrý volný šutry a v tomto počasí ještě dost prachu, to nemá chybu. Jen tomu chybí nějakej pěknej výjezd na to, aby si to člověk dal s chutí třikrát za sebou.
  • Sokolí EN2 a EN3 (černý) jsou fakt vysoká škola. Jestli nemáte kolo hodně v ruce, vůbec na ně nejezděte. Prošli jsme si většinu a na EN3 je několik míst, kde se dá při chybě škaredě zrakvit, EN2 zase vyžaduje zkušenosti s technikou ve velmi prudkým svahu, místy s volnýma břidlicovýma šutrama, místy třeba switchbackem obsahujícím docela schodek (to platí především ve společným konci s EN3)

Na závěr – jestli zrovna nejste extra třída na enduro e-biku, neplánujte si Vír jako půldenní řádění v trailparku. O kousek vedle, v okolí Jimramova se dá naplánovat parádní XC/trail výlet v ještě ne úplně zničených smrkových porostech a ve Víru pak udělat třeba jen tečka v podobě sjetí buď Havlova, nebo červenýho sokolího trailu. Nebo pokud přežily sjezdy u Veselí a u Luštínku ze závodu HoPáDal (https://en.mapy.cz/s/pufajoremo), tak zkusit štěstí tam a zase to jet na ty dva červený traily ideálně s příjezdem od severu zakončit. A pak hurá do Forest Resortu, kde jsou to dobře utracený prachy.

(vloženo 14.10.22)

Komentáře

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.
lazza
lazza

17.10.22 21:40

Nebyl sem z toho taky buhvijak unesenej. Ale navrch tam chybely ty tezky pasazes lavkama a kamenama – to vypada fantasticky; potok i lesaci s kurovcem ten trail tehdy totalne rozmidlili

Reagovat
o.unca
o.unca

17.10.22 10:13

No, též jsem tam z toho byl rozpačitý a nevím pro koho to vlastně je…

Reagovat
theedge
theedge

16.10.22 10:34

Depka: míň řešit a víc jezdit :-)

Reagovat
Smazaný účet
Smazaný účet

16.10.22 09:50

ufoncz: mě by někdo musel vzít na nějaký delší jednodušší umělý traily s přírodním povrchem, abych si mohl udělat konečně názor :)

Líšeň a Jedu tomu moc nerozumím.

Reagovat
ufoncz
ufoncz

15.10.22 20:53

depresy: Tvůj překlad toho, že tam jsou dva hezký traily i pro smrtelníky s hypotékou, kterýma můžeš doplnit projížďku pořád ještě dost dobrým okolím, je poněkud svéráznej ;-)

Reagovat
Smazaný účet
Smazaný účet

15.10.22 11:46

Takže pro noumální cyklisty uměláky Vír pi.ovina :)

Reagovat
theedge
theedge

15.10.22 11:35

No kdyby se podařily vyjednat a udělat traily z Karasína dolů, tak by to byla jedna z top lokalit. Je tam i super výjezdovka. Ale nevěřím tomu. To by se tam musel najít místní Horník jako na Rychlebech. Ty současný traily mi příjdou jen jako doplněk image Adrexu

Reagovat
ufoncz
ufoncz

15.10.22 10:22

Polka: To je myslím i v této galerii vidět, že ten dojezd po té prudké skalce, na niž vede krátká lávka, už není nijak zarostlej. A jak píšu v textu a jak je myslím i trochu vidět na v dáli odložených kolech na fotkách, EN2 a EN3 jsme si opravdu jen prošli.

Havlův myslím nedávno prosekali (hlavně u toho jedinýho skočku a za tou dřevěnou lavičkou by to sneslo i trochu víc) a tady na té měsíční krajině se už možná začal projevovat přece jen podzim. Na červeným zhruba po jedné třetině ležela jedna kláda (dala se pomalu objet při kraji) a pár větví z těžby (hlava nebere, co tam ještě jezdí těžit – to působí už jako škodolibost).

Kámen úrazu jsou tam asi ty pozemky plus zřejmě ne moc velká podpora od lesáků a obcí. Mezi Havlovým a Sokolím zřetelně chybí nějaká spojka terénem a i ten příjezd od Věštínku po louce namísto toho výjezdovýho hororu se může radit jen neoficiálně. Podobně je to s loveckým chodníkem tam nad ferratou.

Snad se jim tam se změnama na úřadech povede získat lepší jednací pozici, protože směrem od Zubštejna (resp. Bednářova kopce) dolů k Víru, případně od Karasína tam je potenciál na krásně dlouhý traily ještě nezničeným lesem. Kochací výjezdovky by se už nemusely řešit, ty tam jsou.

Reagovat
Polka
Polka

15.10.22 09:19

Jsem si tak nějak myslel, že pro normální smrtelníky bude TR1 a TR2, případě EN1. Je tam ten zbytek pořád tak zarostlej jak na tomhle videu? A ty EN2 a EN3 jste teda nakonec sjeli?

Reagovat
Smazaný účet
Smazaný účet

15.10.22 08:47

Smazaný účet
Smazaný účet

14.10.22 22:48

Ta kláda je peklo, motám se jen to vidím :D

Reagovat
theedge
theedge

14.10.22 21:45

Za mne škoda že ty traily tam jsou tak hodně rozbitý. Je to už fakt velkej motokros. A výjezd je opruz.

Po těžbe je ten svah naprosto zničenej a v létě to je naprosto vysušený na troud. Žádná velká radost ani krása to není.

Jsem napůl místní, enduro miluju ale radši tam jezdím turistiku.

Reagovat
šlapatko
šlapatko

14.10.22 20:55

Toš pěkné, ale přenechám to jiným :-)

Reagovat
kotew CZE JIHLAVA
kotew CZE JIHLAVA

14.10.22 20:46

No už bylo na čase, GJ :-)

Reagovat
plysovykozisek
plysovykozisek

14.10.22 20:37

Na kole jezdím přes 30let, ale přejet přes tu kládu bych si teda netroufl, zvlášť v momentálním sta­vu.

Reagovat
Kocour Mikeš
Kocour Mikeš

14.10.22 20:04

Krásný fotky z našeho kraje obzvláště ta vyhlídka, vypadá suprově, máš můj obdiv, sám bych nikdy nic podobnýho na kole nesjel.

Reagovat

Další galerie z kategorie

ejdmmm 9
hawrda 5
Radek Broz 8
Renda69 10
Hlousa1 7
theedge 15