kolobka na všechno

Přidat foto

Zatím rovinka, v dálce Bězděz naznačuje změnu.

Pohoda, posedíme, poležíme.

Máchův kraj nemá chybu

Zase upad.

traily no problem

Vnitřní rohy, jedna brzda, max komfort a efektivita.

Brašna Evoc s boa kolečkem řeší batoh i nedostatky brašen na plastový úchyt nebo stahovací popruhy.

Z práce žádnej spěch.

Z koloběžek jsem býval rozpačitý, na jednu stranu to vypadalo blbost, na druhou stranu jako pohodová zábava. A jelikož nerad hodnotím bez vyzkoušení, po pár letech na to zkutečně došlo. A bylo to ono – pohodová zábava, která mě nadchla a se kterou přišlo spousta zážitků. Na silničce jsem dvakrát absolvoval Přejezd republiky, jednou pod 40 hodin v pařáku, podruhé pod 30 hodin v dešti, účastnil jsem se packingových ralley, projel jsem půlku Islandu, okrajově jsem proniknul do svébytné koloběžkářské kultury, obdivoval jezdce, které osobně znám, například Marčána, co zajel 1000 mil na koloběžce za neuvěřitelných 11 dní.

Po těch pár letech jsem ale trošku vyčerpanej z neustálýho rozhodování na co se orientovat víc, nemám tolik času a možnosti, dvě kola a dvě koloběžky jsou základ, ale je to moc. Musela být jedna. Vzniknul tedy univerzál- jedna hydraulická brzda vpředu, gravel pláště, vnitřní rohy, hmotnost 8 kg, sportovně pohodový postoj. Teď neznám praktičtější nástroj pro dojíždění do práce v kombinaci s veřejnou dopravou. Neoblíkám legíny, tretry ani dresíky, kašlu někdy i na přilbu, prostě vezmu kolobku a jdu. Kopíruju turistické trasy i silnice, když se na to cejtim, bez problémů stíhám pomalejší cyklisty, když se mi chce jen kochat, nikam nespěchám a klidně přecházím do chůze, je v tom pohoda a klid. Z kopce je to paráda a vyšlápnout dokopce není o moc náročnější ani pomalejší, než na kole, to je ve výsledku rychlejší jen na rovinách. Pohyb, který na kolobce vypadá tak nepřirozeně, je potom tělu přirozenější, než spousta jiných. Je to mírný dřep, práce zad a ramen dohromady, je to velmi blízko základním pozicím například jógy a z nějakýho důvodu to dělá tělu dobře.

Pro jízdu na koloběžce stačí nebrat se tak moc vážně, vytáhnout hlavu z vlastního zadku a přistupovat k tomu jako k nástroji, který nenuceným způsobem otevírá spoustu sportovních, praktických a zážitkových možností. Který kombinuje výhody běhu a kola, není náročný na údržbu, dobře se skladuje a manipuluje, je výrazně levnější než kolo a rychlejší než chůze nebo běh, zároveň poskytuje dost podobné možnosti obou. Kolo pořád preferuju víc, protože mě prostě baví hlavně rychlost a možnosti v terénu, jinak ale nedám na svýho finskýho Kickbika dopustit a mít víc času, jezdím k tomu ještě silnici na dvou 28 kolech a hltám kilometry po desítkách. Možná k tomu zase dojde.

(vloženo 28.11.21)

Komentáře

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.
macebo
macebo

14.12.21 06:35

Peslezedirou – to můžeš, žádná neni. :)

Reagovat
Peslezedirou
Peslezedirou

4.12.21 14:51

Dovolím si jeden dotaz k zadní brzdě…:-)

Reagovat
HonzaRez
HonzaRez

30.11.21 09:11

Macebo, to je zajímavá rekace. Na dámském kole mě určitě pár lidí vidělo, zde v profilu ho uvedené nemám. Takže se známe osobně?

Reagovat
lazza
lazza

29.11.21 12:24

Midlander: jj, text ted vypada normalne. On ten zacatek totiz Macebo nakonec preformuloval :)

Reagovat
gersa
gersa

29.11.21 10:08

Omlouvám se, já nepochopil že celé tohle je recese ;)

A pokud si chceš přilepšit, klidně bych se vsadil kdo z nás bude rychlejší ;)

Reagovat
macebo
macebo

29.11.21 09:57

Zoidberg – je to takové neurčité průměrování, z kopce si na koloběžku klidně vsadím, můžu se zabalit do aerodynamického balíku, který na kole neudělám a když dojdou převody, není to čím kompenzovat… Do kopce bych nedal zdatnějšího cyklistu, ale spousta jiných doháním. Kolobka může být relativně rychlejší hlavně na delší štaci, viz ten Marčánův výkon na Mílích a nejen tam. Na silniční kolobce jsem měl průměrky kolem 20 kmh, na trail biku mám asi 18. Samozřejmě ale úplně jinej terén. :) Kolo jako takové rychlejší je, tak spíš mluvím o reálných zkušenostech, o tom že zas tak výrazně pomalejší kolobka být nemusí.

Reagovat
macebo
macebo

29.11.21 09:34

HonzaRez – na někoho, kdo jezdí na dámském kole jsi docela zabědněný, pusino. :)

Reagovat
Smazaný účet
Smazaný účet

29.11.21 09:33

Kolobka pěkná. Nesouhlasil bych snad jen s tvrzením, že kolo je rychlejší jen na rovinách. To beru jako nadsázku. Ono je rychlejší všude (dokud nedojde na chůzi pěšky / tlačení). Nějakou zkušenost s kolobkou mám – pár jízd s manželkou, která si začátkem roku na kolobce odrovnala kolena a teď si je jízdou na kole léčí. Jinak jo, proč ne.

Reagovat
HonzaRez
HonzaRez

29.11.21 09:24

Z koloběžek jsem býval rozpačitý, na jednu stranu to vypadalo jako blbost.. A na druhou taky!

Samovznícení se mi líbí…

A kombinace výhod běhu a kola mě přímo rozesmálo…

Reagovat
Smazaný účet
Smazaný účet

29.11.21 06:55

Co blbnete? Celkem normální text, to tady pod novym kolem má každej druhej.

Jinak serou mě kolobkáři, co mě doháněj… asi mám špatnou efektivitu. :-)

Reagovat
macebo
macebo

29.11.21 01:02

gersa- sorry, ale reaguješ jako uraženej pitomec, co ve svý dojmologii míchá naprostý nesmysly. Za prvé nemluvíš za všechny bikery, za druhé jsem doslova a několikrát napsal, že kolo jezdím víc a kolobka je pro mě výbornej doplňkovej sport. Tak se nechovej jako ublíženej retard a zkus trošku přemejšlet nad tím, co si přečteš.

Reagovat
gersa
gersa

29.11.21 00:31

Řekl bych, že až do teď byla všem bikerum tvoje kolobka úplně u zadele. Až do teď

Tak jak se tu prezentuješ, tak se nediv, že spoustě lidí nevoníš. Nikdo totiž nepotřebuje poslouchat, jak je koloběžka super a na kolo sedne jen idiot. A pokud to máš potřebu prosazovat, tak se nediv, že ti na to lidi reagují. Pro poplácání po zádech si musíš zajít na jiný fórum

Reagovat
Peslezedirou
Peslezedirou

28.11.21 19:59

Mám jen skládací kolobku na dojíždění na vlak, jsem tedy divnej…mít víc místa doma, tak něco podobného jako máš ty pořídím. Nechybí ti zadní brzda ve sjezdech?

Reagovat
lazza
lazza

28.11.21 19:53

Vezmi si proste ponauceni z vlastnich myslenek: vyndej si hlavu ze zadku a prestan se brat vazne. Vetsine lidi je totiz tvoje kolebezka stejne jako ty celkem jedno ;)

Bajku zdar

Reagovat
macebo
macebo

28.11.21 19:32

theedge – nemyslím, že jsi zcela pochopil, co jsem napsal. Žádné nesmysly nepíšu, mám s opovržením reálnou zkušenost, i tady z fóra. Nemůžeš mluvit za všechny a taky nemůžeš mít z podstaty věci moji zkušenosti, tedy ji nemůžeš ani vyvrátit.

Reagovat
theedge
theedge

28.11.21 19:14

No tak sis odpověděl sám – chceš provokovat, plácáš tam nesmysly a pak se divíš že tam máš takový reakce. Cyklisti mají koloběžkáře většinou u zadele – až do té doby pokud se nesrazí s člověkem kterej si potřebuje něco dokazovat a trollí …

Reagovat
doubeq
doubeq

28.11.21 19:00

Je zatím hlavně troling, ne? :-D

Reagovat
macebo
macebo

28.11.21 18:41

lazza – v tom případě v tom vidíš něco, co tam není. :)

Reagovat
lazza
lazza

28.11.21 18:29

Tvl ja proti kolobrndam ani lidem, co na tom jezdej, nikdy nic nemel. Ale po tomhle vzteklym paslohu mi pripada, ze nekterym kolobezkarum hrozi samovzniceni :)

Reagovat
macebo
macebo

28.11.21 18:27

theedge – chceš říct, že bez mého textu bys neměl podobnou reakci? Trošku dětinské, ale dobře, reciprocita se dá pochopit. Porovnávání vyplývá z toho, že jsme na bike foru a hodně cyklistů má proti koloběžkám předsudky, zároveň těžko vyjádřit rozdíl bez srovnání, protože proč jezdit na koloběžce, když můžeš jezdit na kole, které je lepší…? Odpověď nejde uspokojivě postkytnout bez střetu názorů a nic nevyvolá diskuzi lépe, než menší kontroverze. To je celé. Navíc jsem prostě hovado. :)

Reagovat
theedge
theedge

28.11.21 18:15

Tak ty sis to přivolal sám tím textem co jsi sepsal. Čistíš si tím nesmyslem hlavu a vyhovuje ti to a to je celý – v podstatě jako všechny koníčky. Víc bych za tím nehledal. Z toho textu cítím snahu si to obhajovat a porovnávat se s cyklisty – proč ?

Reagovat
macebo
macebo

28.11.21 17:50

Aduldinho – jo a na sněhu to jde s úpravou stupátka a vhodnou obuví docela dobře, ale nehrotím to za každou cenu a na sníh radši na biku.

Reagovat
macebo
macebo

28.11.21 17:47

Aduldinho – sám to tady vidíš, jezdím na kolobce, ergo jsem divnej a úchylnej :) Používám záměrně provokativnější formu, ale nejsem ten odsuzovačnej, spíš takový lidi nesnáším. Tak proč se držet zpátky. Z reakcí je toho pak hodně poznat, mimojiné s kým se má smysl bavit a s kým ne. :)

Reagovat
Enron
Enron

28.11.21 16:29

Jak byly zmiňovaný ty Míle,tak jsem si vzpomněl Jak Kopka říkal,že kdo jezdí na koloběžce, a je mu víc než 12,je divnej:-)

Reagovat
theedge
theedge

28.11.21 16:14

No … kazdej mame nejakou uchylku.

Reagovat
Aduldinho
Aduldinho

28.11.21 16:00

A jak se na tom jezdí teď ve sněhu?? ;-)

Reagovat
Aduldinho
Aduldinho

28.11.21 15:59

Nic proti koloběžkářům, ať si každej jezdí na čem ho to baví a jde mu to, taky nehaním jakožto silničkář výkony bajkerům, dokonce k nim chovám velký obdiv. Ale ten text pod fotkama kolobrndy je dosti kontroverzní a vyloženě vybízí ke sporu koloběžka versus kolo a to asi na BF nepatří. Jako doplněk k cyklistice to respektuji, ale další krám provozovat nehodlám ;-)

Reagovat
R-A-D-I-U-S
R-A-D-I-U-S

28.11.21 15:52

Kde být ten trail, ten se mi líbit.

Reagovat
doubeq
doubeq

28.11.21 13:53

Macebo… No není, z hlediska převodu energie člověka na pohyb není efektivní. A efektivita je poměr například mezi výkonem a příkonem, který lze vyjádřit v procentech. Hele, nic proti nemám, ani můj komentář nevybízí k útoku a ani nehaní koloběh, ale ty seš ten typ člověka, který ve zdání diskuse vlastně chce druhým nacpat svojí variantu, což už je znát z textu. A nejseš náhodou vegan? :-D

Reagovat
macebo
macebo

28.11.21 13:42

doubeq -O tom přesně mluvím „nedává mi to smysl“ „není to efektivní“. wtf? Efektivita je relativní, navíc co vlastně znamená? Ze sportovního a aerobního hlediska je klidně efektivnější, zkus si srovnat hodinu na kole s hodinou na kolobce. Rychlost je taky relativní, můžu si rovnou pořídit motorku a tvrdit, že kolo je asburdně neefektivní. :))

Reagovat
Enron
Enron

28.11.21 13:40

Mě se to líbí, ačkoli mě sere jak je třeba zrovna Marčáno o hodně rychlejší než já na kole :-D A ne jen on :-) Taky bych jí chtěl, ale není místo

Reagovat
doubeq
doubeq

28.11.21 13:24

Tak ti nevim, asi pořád ne :-D . Je to samozřejmě na každým, osobně mě nikdy nelákala, právě kvůli neefektivně a rychlosti, na sjezd a rovinky alternativní záležitost, ale do kopce mi to prostě nedává smysl, ale kdo ví, třeba s dětma objevím tuhle kravinku ;-)

Reagovat

Další galerie z kategorie

bmx20 2
bmx20 4
hawrda 20
strasny_jester 3
kolo.bazar 5
paw_jh 19