Alexandrova rozhledna

Přidat foto

Alexandrova rozhledna

Svitavské nábřeží

starý most přes Svitavu

železniční most přes Svitavu

odpočívka za Brnem u Svitavy

stoupání do Babic

studánka sv.Huberta

Babická vyhlídka ?

u kostela v Babicích

výhled z Alexandrovy rozhledny

Alexandrova rozhledna z Adamova

Babice z kopce nad Adamovem

Medlaňák a Palackého vrch

Brněnská přehrada

Tuhle rozhlednu mám vyhlédnutou už delší dobu, ale není nejblíž, a pokud bych nechtěla jet přes Brno, je docela daleko. S vidinou pěkného počasí jsem nakonec zvolila trasu přes Brno a dobře jsem udělala. Od Soutoku jsem si projela cyklotrasu podél Svitavy a moc se mi líbila. Ve městě působily rozpadající se továrny úžasně. Jsou to místa pro opravdického fotografa a neměl by váhat, za chvíli to tam nebude a já to vyfotit neumím.

Za městem vede podél řeky krásná asfaltová cesta, tam se mi taky líbilo. Babické nádraží jsem nějak minula a musela jsem se téměř od Adamova vracet. Z druhého směru jsem už nádraží uviděla, ale zase tam chvíli hledala cestu, která stoupá lesem nahoru do Babic. Po ní jsem dojela až ke studánce sv.Huberta, kousek se vrátila a udělala si odbočku k Babické vyhlídce vyznačené v mapách. Žádnou vyhlídku jsem nenašla, buď jsem byla jinde, nebo to je už zarostlé. V jednom místě jsem uviděla v údolí vypuštěné koupaliště, jinak nic. Jezdit se tam nedalo, většinou jsem Růženku postrkovala. Babičáku, je tam někde ta vyhlídka?

Pokračovala jsem do vesnice a u fary jsem si udělala svačinovou přestávku. Od kostela bylo vidět na Brno, ale na focení to nebylo, vše bylo v mlžném oparu. Z Babic k rozhledně vede cesta s krásným názvem: Šutrovaná. Od rozhledny do Adamova už jen lesní cesty a kvůli tomuto úseku jsem si původně chtěla vzít Araba. Ale pak jsem si řekla, že za sucha Růženka projede všechno, a co neprojede, to svedu. Po Šutrované se jelo krásně, cesta vede po vrstevnici, jen na odbočce k rozhledně jsem musela přenášet Růženku přes padlý kmen a poslední metry jsem ji vytlačila. Z Alexandrovky je pěkný výhled, škoda, že nebyla ideální viditelnost.

Dolů do Adamova to bylo s cestou horší, většinou jsem vedla, místy to bylo téměř neschůdné, zvrtla jsem si kotník, ale nakonec jsem se dolů dostala. Po bloudění v Adamově, kdy mě ochotní občané nejdřív navigovali po žluté turistické značce lesem (to jsem při pohledu na tu pěšinu hned zavrhla), pak poslali do Blanska, nakonec však správně poradili, kde podjet trať, jsem našla silnici do Útěchova. Stoupání dlouhé, silnice dobrá, les okolo nádherný.

V Útěchově jsem si už myslela, že mám vyhráno. Dostala jsem se do míst mého mládí: Soběšice, Sadová, Kociánka, nádraží v Kr.Poli, u Semilasa doprava, odbočit po Hudcové do Medlánek a hurá po panelce na letiště. Ale ouha, už jsem tam čtyřicet let nebyla a na křižovatce polňaček u letiště jsem znejistěla. Směrovník ukazoval Bystrc někam ke Komínu, tak jsem se zeptala… Poslali mě po šotolině rovně. No žádná sláva, po nějakém kilometru už mi bylo jasné, že to ta nejsprávnější cesta není, ale azimut odpovídal, do Bystrce jsem dojela a vedla jsem snad jen dvěstě metrů.

Na Pryglu v neděli odpoledne srocení lidu. Koupila jsem si velkou vanilkovou zmrzlinu, prokličkovala se na Rakovec, udělala fotku vody a pryč odtud nahoru k Ríšově studánce. Chtěla jsem si doplnit trochu vody, ale ve studánce žádná voda neteče. Dopila jsem teda poslední zbytek z bidonu a na ten už dojela domů. Celkem mi to zabralo celý světelný den a bylo to pouhých 103 km na Sigmě.

Alexandrovka

https://mapy.cz/s/comodasalo

(vloženo 26.9.21)

Komentáře

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.
Aduldinho
Aduldinho

29.9.21 13:45

Ááá, měli jsme v revíru „škodnou“ :-D Fór, samozřejmě jako vždy povedená fotodokumentace a pěkné pojezď :-) Někdo se halt v nedělu courá na kole a jinej maká, ale i tak jsem po práci a ms v telce na chvíli vyjel, avšak dojezd za tmy :-)

Reagovat
bara2
bara2

27.9.21 21:41

Babičáku, to mi neříkej! Našla jsem tam nějaký posed (pod drátama), ale nezdálo se mi, že by to byla inzerovaná vyhlídka. Pak jsem šla tou druhou cestou a do místa, odkud jsem fotila koupaliště, jsem už ani Růženku nevlekla, tam už žádná cesta nebyla, cesta klesala někam dolů a to se mi teda nechtělo, musela bych zas šplhat nahoru.. Jestli tam nějaká vyhlídka je, tak tam nikdo nechodí… A stejně by bylo vidět akorát na Adamov, jsem myslela, že bude vidět na Brno. Nakonec jsem vsadila na kostel, od kostela bývá vidět daleko… Do Adamova jsem Od sedmi dubů měla podle itneráře jít po červené, ale po té delší, méně strmé a napojit se na žlutou Dřínovou, no, netrefila jsem to a šla tou kratší přímo dolů. Jsem si říkala, že jsem ten Památník lesníků nějak přehlídla, a on byl na té druhé straně… :-D

Kotewe, děkuji.

Learito, víš, jak je to třeba se psama: jsou kusy na výstavu a kusy na práci. S kolama to bude stejný, Růženka je na práci, na výstavce by na ní akorát hledali hnidy. Takto se se mnou vozí po světě a nic nám nechybí. No, a fotím zelenou, na kvítka neumím zaostřit, a stejně jich cestou moc barevných nebylo a listí taky ještě moc nežloutne. Ale byl v Adamově barevnej výtah, to se jen tak nevidí, výtah k paneláku :-)

Reagovat
learita
learita

27.9.21 20:59

Tvé fotky se vyznačují velkou dávkou zelené barvy. Tak nějak zelenobílé:-)

Uplynulou neděli, když do Brna, pak na velodrom kde byla akce Faval. Mohla jsi se účastnit soutěže o nejhezčí Favorit.

Reagovat
kotew CZE JIHLAVA
kotew CZE JIHLAVA

27.9.21 19:22

Pecka Báro, 5. a 17. jsou moc hezký.

Reagovat
babicak
babicak

27.9.21 18:42

Báro, pěkný výkon, ten výjezd od nádraží navrch se mi kolikrát zdá nekonečný. Ta Babická vyhlídka existuje, asi Ti chybělo pár metrů, je to na druhou stranu, než ten vypuštěný bazén, což je koupaliště u penzionu u nádraží. Z Alexandrovky jsi měla jet zpět po Šutrované a pak po Dřínové ŽTZ do Adamova, tam by to s troškou opatrnosti s Růženkou sjet šlo. Ty sis ale vybrala ten největší padák do Adamova, prostě jsi tvrďák :-). A chtěl jsem v neděli na silničce na Hlínu, ale kamarádi mě premluvili na Přerov a Drahanskou vrchovinu.

Reagovat
perceptio
perceptio

27.9.21 14:43

To je dobře, že Růženka takto slouží. Do tich kopců to nevadí, sice se možná vleče, ale jede. Lepší stále pomalé tempo než vůbec :-).

Reagovat
bara2
bara2

27.9.21 14:18

Perceptio, Růženka letí jak vítr, s kopce ju musím hlídat. Ale do kopce mi to dlouho trvá, a to je limitující. Včera byly v cestě dva větší kopce, po nich byl už výjezd k Ríšově studánce s menším sklonem úplný odpočinek. Do kopců jedu na ten nejpomalejší převod krokem, tak mi to strašně žere čas.

Kocoure, pěkná rozhledna to je a po Šutrované z Babic je to příjemná procházka prakticky po rovině.

Miťo, na kilometry tě dám jen vzácně :-D

Vidíš, Kožíšku, ani mě nenapadlo pitnost vody zkoumat. Tam jsem ještě měla plnej bidon a neřešila ji. Ale je to hezká stavbička, ta studánka.

Počasí vyšlo luxusně, Jano. I délka dne ještě vyšla, ani jsem nemusela svítit. Třeba nám ještě nějaký den bude počasí přát, než přejdem do zimního režimu.

Vapesi, děkuji. Mám velkou spotřebu času, hlavně do kopců a časté, byť krátké přestávky, s tím už moc nenadělám. Letos jsem těch dvěstě jednou dala do Telče, ale i v těch nejdelších dnech jsem na to vyjížděla za tmy. A vůbec mi přišlo, že je to na mě už zbytečně dlouhé.

Honzo, to je rozpadající se bývalá průmyslová část Brna. Vypadá to tam zajímavě, zvlášť teď, když to začíná hýřit podzimníma barvama. Fakt pěkné pokoukání.

Reagovat
HonzaRez
HonzaRez

27.9.21 08:16

Ta 4. fotka je z Pripjati…?

Reagovat
vapes
vapes

27.9.21 07:35

Pěkné fotky i najeté kilometry. Až bude zase delší den, tak se určitě podaří i ta dvoustovka.

Reagovat
Jano86
Jano86

27.9.21 07:13

bari pocasi vyšlo luxusne!

Reagovat
plysovykozisek
plysovykozisek

27.9.21 00:26

Studánka sv. Huberta-ta voda asi pitná nebude.

Reagovat
miťo
miťo

26.9.21 23:21

Dobře Báro, dnes máš přesně o 73km víc než já! A super fotky. Paráda.

Reagovat
Kocour Mikeš
Kocour Mikeš

26.9.21 23:00

Baruš, opět krásné místa a je to o to lepší, že je to právě rozhledna. Velmi rád, tyhle stavby návštěvuju. Takže za mě palec hore a velký respekt k výkonu a vzdálenosti!

Reagovat
perceptio
perceptio

26.9.21 22:21

Tedy, kilčo je na mně už nadlidský výkon :-). Krásný výlet. Paráda. A Růženka šlape asi dobře, jak vidět.

Reagovat

Další galerie z kategorie

Pepa Hrabačov 25
bara2 7
Tomik_S 6
mikš 5
ejdmmm 11
hawrda 5