Kaple nad městem

Přidat foto

Kaple sv.Antonína a Dolní Kounice

Příjezdová cesta moc pro silniční kolo není, ale dá se to projet

Předposlední zastavení na křížové cestě

kaple sv.Antonína

kaple sv.Antonína

Výhled na Kounický zámek a zbytky kláštera Rosa Coeli

Výhled na Dolní Kounice a řeku Jihlavu

Křížová cesta

kaple sv.Antonína z Dolních Kounic

náměstí v Dolních Kounicích

"ohradník" pro jeleny

Dřevěné sochy v Krumlovském lese

kaple sv. Floriána

kaple sv. Floriána

Výhled na Moravský Krumlov

kaple sv. Floriána z Moravského Krumlova

Zámek v Moravském Krumlově se konečně dočkal oprav i návratu Epopeje

Kaple sv. Floriána nad Moravskm Krumlovem

V pondělí jsem vyrazila po obědě s cílem blíže zdokumentovat tři pěkné kostely v blízkém okolí, které se v některých fotoalbech na BF letmo objevily a určitě si zasluží pozornost. Vyjela jsem z Údolí Bobravy lesem a tunelem pod tratí u Prštic do údolí za Silůvkama, kde ještě rostou slunečnice, ale už se tam nedaří vinohradům. Odtud na severozápad vede silnice nahoru na Hlínu a na Vysočinu. Já jsem jela na opačnou stranu, na jihovýchod nahoru na Karlov, odkud je vidět pláň Jižní Moravy až po Pálavu. Pod kopcem leží Dolní Kounice, na které shlíží kaple sv. Antonína. Nad Pálavou pršelo, ale podle předpovědi mi na trase pršet nemělo, tak jsem to směle pustila vinicema dolů. Sice na mě spadlo pár kapek, ale než jsem dojela ke kapli, svítilo už sluníčko. Poslední úsek cesty sice pro silniční kolo moc není, nasypali tam do kolejí drobný štěrk, ale dalo se jakž takž jet prostředkem po trávě. Aduldinho by mrmlal, to by se mu nelíbilo, navíc posledních padesát metrů se musí ke kapli už dotlačit, je to strmý travnatý svah. Odměnou mi byla vyhlídka na řeku Jihlavu v Kounicích, na zámek a zbytky káštera Rosa Coeli. Dolů do Kounic jsem Růženku po křížové cestě svedla.

Ke druhé stavbě jsem to vzala přes Trboušany, Jezeřany a Krumlovský les. Nejdřív to bylo po typické jihomoravské výfučně, jejímž jediným kladem byly zralé špendlíky u cesty. U nás to ještě zralé není, tak jsem si dala do nosu. Červené i žluté a byly krásně sladké. V lese za Jezeřanama nefoukalo, zato to bylo do kopce. Jedná se o obrovskou jelení oboru a přes dlouhé stoupání se mi tam líbilo. Provoz žádný (až na vyjímky je tam zákaz vjezdu motorových vozidel), silnice pěkná a kolem je nádherný dubový les. Aby jeleni neutekli, mají tam udělané přes celou silnici asi 5 metrů dlouhé rošty z trubek. Sice přede mnou dva cyklisti přes to přejeli, ale já jsem to radši převedla, jezdit po železných trubkách si netroufám. Z hřebene dolů už to frčelo a za chvíli jsem uviděla kapli sv. Floriána. Z východní strany je to k ní po rovině, ale stojí na skále nad Moravským Krumlovem a už při cestě z Telče minulý týden jsem si všimla, že nejfotogeničtější je k večeru od západu. Výhled dolů na město byl proti slunci, celý Krumlov tam má člověk jak na dlani. Sjela jsem do města k zámku, kam se vrátila plátna Slovanské epopeje, která byla v posledních letech na cestách daleko ve světě. Za mě by tu už měla zůstat, patří do Moravského Krumlova. Při výjezdu nahoru k Polánce se už pomalu schylovalo k večeru a bylo mi jasné, že třetí kapli nestihnu. Aspoň jsem měla čas pokochat se pohledem na Floriána ve večerním slunci a udělat lepší snímek, než minule. Vzala jsem to kvůli tomu po cyklotrase a ne po silnici. To zas byla cesta, samý výmol po šotolině mezi zahrádkama a ke konci už jen dvě vyjeté koleje v trávě, ale Růženka to statečně projela až k silnici.

Z Ivančic jsem mazala domů přes Bránice, ve kterých jsem se tečovala s rozesmátým PetremCh. Tentokrát jsem ta stoupání dala, ani nevím jak. Nevzala jsem si baterii a potřebovala jsem dojet za světla. Stihla jsem to přesně se západem slunce a bylo to rovných 80 kilometrů.

Třetí kapli jsem si nechala na jindy.

(vloženo 3.8.21)

Komentáře

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.
Petr Ch
Petr Ch

5.8.21 20:13

Mé bystré oko zaznamenalo korekturu v písemné části reportu. :)

Jsem moc rád, že štěrk v oboře je již odklizen a mohu tama zase začít pravidelně jezdit.. Ještě před měsícem tam byla v jednom úseku souvislá vrstva přes celou šířku a asfalt nebyl vůbec vidět. Tenkrát jsem jen odhadoval, jestli se dříve ocitnu na zemi, nebo chytnu defa. Nakonec nedošlo ani k jednomu.

Reagovat
babicak
babicak

5.8.21 19:25

Báro, moc pěkná fotoreportáž!

Reagovat
plysovykozisek
plysovykozisek

5.8.21 10:21

Bára: naposledy jsem ve Vašem okolí nebyl, v sobotu Vaším okolím projedu zase jsem se rozhodl. V sobotu pršet nemá. Už se na to těším. Cíl cesty ovšem neprozradím.

Reagovat
Aduldinho
Aduldinho

5.8.21 08:08

Hezké, pěkné, jedině se skutálet z kopečka, což?? :-)

Reagovat
bara2
bara2

5.8.21 08:01

Aduldinho, tady máš ještě dva záběry zblízka. Tam je problém s odstupem, není kam :-)

Reagovat
Aduldinho
Aduldinho

4.8.21 22:36

Parádní fotoreport, náhodou, já zas tolik nebrblám, ale zase mi je líto silničky na nějakejch rozmlácených cestách, to víš nemám Růženku a delší švihy na stěrkáčoj nejezdím ;-)

Dík za přiblížení Moravskokrumlovské kaple, takhle z blízka jsem s ní ještě neměl čest.

Taky sem čučel, že opravují ten zámek, byl dost v dezolátu :-(

Reagovat
bara2
bara2

4.8.21 21:26

Zoidbergu, pěkně ti to přibližuje. Co se tam dělo, nevím, škoda, že ti pokazili výlet. Tady spadlo jen pár kapek dopoledne, po obědě i svítilo sluníčko.

Aldo, jo, jels dolů. Žes jel si vybavuji, barvy teda ne, ale já si nepamatuju nic, kolem mě oběma směry každej prosviští, že ani nevím kdo to je, natož se starat o kolo. Stejně kola nepoznám, odlišuju akorát dámské a u některejch stihnu přečíst nápis, teda musí jet ve stejným směru, ne zas moc rychle a musí to bejt velkejma písmenama… :-)) Ale je fajn, když stihnem aspoň mávnout prstem či se usmát.

Reagovat
AldaK
AldaK

4.8.21 20:12

Paráda. Pěknej výlet. V kopci nad zámkem jsme se míjeli. (jel jsem dolů v zeleným dresu na modrobílým kole).

Reagovat
Smazaný účet
Smazaný účet

4.8.21 15:02

Tak ještě jednou díky za tip na výlet. Z Líšně mi to i se zajížďkou na Mohylu Míru cestou zpátky dalo stovku. Škoda, že v Kounicích probíhala nějaká policejní akce, jakoby někoho hledali. Ta atmosféra doplněná o hluk vrtulníku prohlídce města moc nepřála (a obloha dnes taky moc krásy nepobrala). Moc jsem toho tedy nenacvakal a radši jsem si odpočinul v klidu u několika rybníků, co jsem měl po cestě. I tak to bylo fajn.

Reagovat
bara2
bara2

4.8.21 10:38

Kožíšku, všaks tady nebyl naposledy, aspoň víš, kam máš zajet. Vůbec ti nezávidím ty návraty do kopce. Proto raděj jezdím směrem na Vysočinu, abych se vracela domů s kopce.

Mikeši, děkuji. Slunečnice jsou vděčný objekt na focení. Škoda, že už je většina polí desikovaných a usychá to.

Mum, na tebe jsem reagovala hned včera večer, prostě tady máme krásné kaple a úrodný kraj. Šumava má zas své půvaby, které obdivuju v tvých reportech.

Perceptio, až pojedeš kolem, tak si ji prohlídni.Přljezd oborou od východu je fakt pěkný a pohled od západu z Polánky taky.

Petře, krásně ses smál, pojem „tečnout“ přesně vystihuje tvou rychlost, zpravidla nestačím ani zareagovat :-) Silnice vypadá hotová a je to čisté.

Zoidbergu, určitě to přijeď nafotit pořádným objektívem. A Floriána můžeš vzít taky. Na mojí techniku je to už daleko, podařilo se mi to přitáhnout jen zespodu z města (první foto).

Pepo, dík. Nestíhám, začíná doba sklizně. Na polích v Údolí už je strniště a stromy se prohýbají pod ovocem.

Reagovat
Pepa Hrabačov
Pepa Hrabačov

4.8.21 08:39

Moc pěkný report . Krásné fotky. Bára jede:-)

Reagovat
Smazaný účet
Smazaný účet

4.8.21 06:40

Opět vydařená fotoreportáž, Báro. Pro mě určitě inspirace k návštěvě Dolních Kounic. Zrovna jsem přemýšlel, co s třetím dnem dovolené… Akorát ještě chvíli počkám, jak to bude nebo nebude s tím deštěm. A vezmu „velký foťák“, ta místa ze tvých fotek si o to říkají.

Reagovat
Petr Ch
Petr Ch

3.8.21 23:14

Nádhera, tento fotoreport se mimořádně vydařil. A v předposledním odstavci mělo být napsáno: z Ivančic jsem mazala přes Bránice, ve kterých jsem se tečovala s Petrem Ch…:)

Jak to vypadá v oboře nad Krumlovem, je tam stále silná vrstva štěrku po opravě, nebo to již odklidili? Nechtěl jsem tama kvůli tomu teď jezdit.

Reagovat
perceptio
perceptio

3.8.21 21:46

Moc pěkné. Ani jsem nevěděl, že v Krumlově mají takovou kapli. Pořádná štreka, klobouk dolů :-).

Reagovat
bara2
bara2

3.8.21 20:14

Mum, píšou „kaple“, tak to jsou kaple. Kostely jsou dole ve městě. Tak bohatý kraj to je, zapíchneš vidle a druhej rok můžeš sklízet jabka :-)) Za povšimnutí stojí ty „roviny“ v této části Jižní Mravy…

Reagovat
mum-on-bike
mum-on-bike

3.8.21 20:08

Pěkně Báro, uchopila jsi to zgruntu a detailně ;-) Akorát mě udivuje: toto jsou u vás kaple?? Takové monstrbaráky, to čučím teda.. holt v tomhle se bohaté Moravě chuďoučká Šumava nemůže rovnat :-)

Reagovat
Kocour Mikeš
Kocour Mikeš

3.8.21 19:43

Báro moc hezkých 80 kilometrů a pěknej report i s popisem ve stylu mamky. Líbí se mi ty slunečnice a ta cesta, co není pro silničku, tohle mě zatím netrápí, díky typu stroje na kterém se pohybuju ;)

Reagovat
plysovykozisek
plysovykozisek

3.8.21 19:27

Ty poklady v Dolních Kounicích jsem chtěl původně taky vyfotit na cestě z Nových Mlýnů ze své poslední tůry, ale strach z deště byl silnější.

Reagovat

Další galerie z kategorie

DaD 10
Aduldinho 40
kandik psi zub 6
bara2 23
sorak 17
Pepa Hrabačov 19