Dvě rozhledny a jeden kopec

Přidat foto

Cyklostezka podél Svratky :-)

První rozhledna na dohled

Blučina

Akátová rozhledna

Příjezdová cesta shora

Interiér rozhledny

Šotolinová cesta dolů do Židlochovic

zámek v Židlochovicích

Cyklostezka do Vranovic

Pohořelice - tentokrát jsem nezapomněla :-)

Úrodná Jižní Morava - paprika

Úrodná Jižní Morava - zelí

Ta pravá Jižní Morava :-)

Karlov - tady končí vinohrady

začátek stoupání na Hlínu

konec nejprudšího úseku, "horizont" je vidět jak při jízdě zespodu, tak shora ...

Ta lepší část silnice v obci. Ve spodní části je nezasypaný výkop.

rozhledna Vladimíra Menšíka na Hlíně

Miťo mi připomněl, že jsem chtěla vyjet ještě jednou na Výhon, když bude lépe vidět, jak když jsem tam byla zjara. A protože na dnešek slibovali počasí tak akorát, vydala jsem se na roviny Jižní Moravy.

Přes Střelice, Nebovidy a Přízřenice jsem najela na oblíbenou trasu brněnských cyklistů kolem Svratky do Židlochovic. Vybrala jsem si optimální dobu ve všední den dopoledne, kdy tam skoro nikdo není, a dojela jsem po ní až do Blučiny. Dál pak po asfaltce na Akátovou rozhlednu na Výhoně a do Židlochovic jsem sjela po šotolině. Největší klesání jsem kousek raději vedla, přece jenom to není ideální cesta pro silniční kolo.

Ze židlochovic jsem to vzala po cyklostezce na Vranovice, odtud do Pohořelic a po plánované trase závodu Brno-Mikulov-Brno, který se má jet v sobotu, do Dolních Kounic, nahoru na Karlov a po sjezdu z Karlova na Hlínu. Z Kounic na Karlov jsem naposled jela ani nepamatuju, to se ještě u Kupařovického zámku pořádaly jezdecké závody… Karlov je zvláštní kopec, pro mě představuje předěl mezi Jižní Moravou a Vysočinou. Od Kounic se vyjíždí nahoru mezi vinohrady a sjede se po chladném severním svahu pod Hlínu. Nahoře na Hlíně je už úplně jiné klima a dál na západ je to Vysočina.

V obci Hlína kopou kanály a polovina silnice je rozrytá, no uvidíme, jestli a jak se tama v sobotu pojede… Z Hlíny jsem sjela po asfaltce lesem domů, podívala se na přenos z TdF, jak se má jezdit do kopce, a večer jsem obvyklou vyjíždkou Údolím do Radostic a zpátky dotáhla dnešní výlet na 103 km..

(vloženo 15.7.21)

Komentáře

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.
Josephh
Josephh

19.7.21 21:18

Krásný fotky.

Reagovat
bara2
bara2

18.7.21 16:06

Zoidbergu, tak, někdy tam jedu v zimě a v předjaří, je tam tepleji. Ale fouká tam, si člověk musí vybrat vhodný den. Ta cesta kolem Svratky je pěkná, ale mám obavu, že „ve špičce“ tam musí jezdit hodně lidí.

Pepe a Tomíku, díky :-)

Reagovat
Tomik_S
Tomik_S

18.7.21 11:44

Jedním slovem paráda ;-)

Reagovat
Pepe76
Pepe76

17.7.21 08:13

Krásná práce.

Reagovat
Smazaný účet
Smazaný účet

16.7.21 21:37

Krásný výlet. Něco málo znám – třeba cyklostezku podél Svratky docela důvěrně a něčím z toho zbytku se jistě inspiruji. Jih má své kouzlo. Pro mě tedy nejvíc v období předjaří, kdy to jaro je na jih od staré dálnice tak nějak dřív než o kus severněji v Krasu.

Reagovat
Petr Ch
Petr Ch

16.7.21 13:34

Úsek mezi body 2–3 za sucha sjízdný je, Báro. Jedná se o polní cestu, místy je šotolina, na silničním kole tam ale všichni jezdí. Po křížové cestě na kole ne, moh by to být nechtěný freestyle. :) Projít ale tama pěšky doporučuji.

Reagovat
bara2
bara2

16.7.21 12:00

Kožíšku, tentokrát jsem jezdila spíš v rovinách. Tam je jedinej kopec s Akátovou rozhlednou. A bydlím až za tím hřbetem, co odděluje Jižní Moravu od Vysočiny, ten musím někudy přejet z té strany vždycky. Přes Hlínu to má punc kvality, dá se protáhnout i nižšími místy.

Petře, Karlov jsem měla v paměti jako krpál, co dole,ještě mezi domy, začínal takovýma velikýma balvanama, a kdyby tama nevedli trasu, ani by mě nenapadlo tam jet. Nakonec to nebylo tak zlé a je shora pěkná vyhlídka zpátky k Pálavě. I pro příště se dá. K té kapli vede mezi body 2–3 jakž takž sjízdná cesta? https://mapy.cz/s/fukarezohe Nepředpokládám, že bych to jela nahoru po křížové cestě, tama to dolů v nejhorším svedu.

Kotew, na té rovině se někdy těžko hledá téma, které se zrovna sejde i se světlem. Stožáry jsou vděčné objekty za každého počasí, něco jako nádraží :-)

Nooski, kvůli té šotolinové cestě jsem zvolila Růženku, na sypkém to ustřelovalo, ale dalo se kličkovat po pevnějších místech. Jak to začalo moc strmě klesat, tak s těma favoritíma brzdama už to jelo furt a raději jsem tu pasáž svedla. S kopce se takové kolo vede dobře jednou rukou za sedlo a byly tam popadané meruňky, to bych stejně zastavila, přece bych je tam nemohla jen tak nechat na cestě!

Kocoure, velký kornout jsem si chtěla vzít, každej joule dobrej, ale jsem si říkala, že fotka musí být jak originál na poutači, vzala jsem ten menší. Zmrzlina byla vanilkovo višňová, dobrá.

Mum, včera bylo chvílemi dobré světlo, ale ne všude, kde a kdy bych ho chtěla. Někde se to prostě sešlo, zrovna ta radnice má ale tak nepěkné okolí, že jsem ji musela vzít do záběru hodně natěsno. U slunečnic a na Výhoně to bylo lepší .

Rudlo, na rozhledny mám návod, v současném dojezdu už mi jich s kolem dostupných moc nezbývá. Ale ještě tam jsou.

Miťo, všaks mě inspiroval. Já na tu stranu jezdím málokdy, tam je většinou horko nebo fučí. Ale je fakt, že to tam po rovině hezky jede, když vyjde počasí. Včera to bylo bezva.

Pepo, když najedu polovinu na dálku a čtvrtinu na výšku z tvého lehčího výletu, mám radost. :-)

Reagovat
Pepa Hrabačov
Pepa Hrabačov

16.7.21 10:19

Moc nádherné fotky . A ty 100 + vyjížďky jsou moc dobrá práce. Veliký obdiv.

Reagovat
rudla pudla
rudla pudla

16.7.21 08:59

Báro, tohle je vyjížďka podle mého gusta, miluju rozhledny a k tomu nádherné povídání a foto, které potěší při koukání :)

Reagovat
miťo
miťo

16.7.21 08:51

Parádní projižďka a fotky Báro! 103km, klobouk dolů!

Reagovat
mum-on-bike
mum-on-bike

16.7.21 08:25

Parádní Báro, hezký nájezd a povedené fotky. Papriky na poli, no to je luxus! :-)

Slunečnicová fotka se moc povedla, Blučina (5) má krásné měkké světlo a osmička, to je zkrátka prostor a vzduch.

Fakt pěkný report :-)

Reagovat
Kocour Mikeš
Kocour Mikeš

16.7.21 06:29

Báro, seš nezmar a právem patříš mezi zdejší elitu, fotky parádní za mě stožár VVN, fotka jedenáct sjezd do Židlochovice a samozřejmě zmrzlina ;) Taky posílám jednu jogurt/višeň ve sladkém kornoutu. Mňam!

Reagovat
nooski
nooski

16.7.21 06:27

Paráda, obdivuju sjezd do Židel, na silničce bych to nedal :-)

Reagovat
kotew CZE JIHLAVA
kotew CZE JIHLAVA

16.7.21 05:25

Pecka, čtverka parádní :-)

Reagovat
Petr Ch
Petr Ch

15.7.21 23:52

Krásnej okruh, report, foto. Gratulace za zdolání náročného úseku DK- Karlov- Hlína. A ten předěl mezi Jižní Moravou a Vysočinou má má svůj zěměpisný název – Bobravská vrchovina.

Jo, a příště doporučuji navštívit kapli svatého Antonína nad Kounicemi.

Reagovat
plysovykozisek
plysovykozisek

15.7.21 23:25

Chválím Vás Báro za zmrzlinu! Ten Váš kraj a okolí není žádný med. Samé kopce, některé dost prudké-do kopce i z kopce. Rozkopané silnice nebo zadělané silnice, ale dost to tam drncá. Rovin pomálu. V sobotu jsem také chtěl jet na dobrý výlet za dobrým cílem, ale má pršet, takže leda kulový. O víkendu, když mám možnost někam jel většinou prší, Ach jo!

Reagovat

Další galerie z kategorie

Hynas 1
Pepa Hrabačov 27
bara2 7
Tomik_S 6
mikš 5
ejdmmm 11