Kavárenská Kanada

Přidat foto

Kostel Sv.Jiljí ve Strmilově

Telč ta růžová krasavice je moje žena

neděle

pondělí

Na Prdel

úterý

čtvrtek

pátek

sobota

Telč náměstí

Kavárna Telč

Javořice

Javořice nakřivo

Pekárna Zahrádky

Rozhledna cestou na Prdel

Rybníky cestou na Prdel

Ďáblova Prdel

Kavárna Kunžak

Jindřichův Hradec

Kavárna Jindřichův Hradec

Bistrot de Papa

Bistrot de Papa

Bistrot de Papa

Kavárna Nová Bystřice

Červená Lhota

Velký pařezitý rybník

Hráz Rožmberku pidižvík na hrázi je moje maličkost

Aroma coffee v Třeboni

Bylo nebylo aneb pohádka o dovolené za humny.

Manželka, téměř profesionální stalkerka, na síti našla Viktora, který dává moc pěkné fotky z České Kanady. Proběhl kontakt, příslib doporučených tras a taky jsme dostali tip na ubytování ve Strmilově (www.hezkachalupa.cz). Vše hladce domluveno a už jen zbývalo se těšit.

Jěstě před odjezdem na mail přistály trasy v gpx i s popisem zastávek na kafe a jídlo, takže hned na Google a zkonrolovat především ty kavárny. A Viktor asi zná, začínám se těšit :-)

V sobotu jsme se nalodili s kolama a plujeme směr Strmilov. Dorazili jsme, ubytování parádní, majitelé milí a Viktor bydlí nedaleko. A hned jsme se potkali, popovídali, zhodnotil nám kola a dostali jsme ještě nějaké rady na cesty.

V neděli ráno nebe modré a my se po snídani vrháme na kola a na první den jsme si vybrali trasu přes Telč a nejvyšší bod Českomoravské vrchoviny – Javořici. Hned od začátku je nám jasné, že to pro rovináře od Labe nebude úplně procházka růžovým sadem, četnost ceduli s 12% stoupáním je až zarážejíci. Je jich trochu méně než těch falešných horizontů nebo jezírek a rybníků podél silnic, ale zase povrch zdejších silnic lze jen a pouze závidět. A tak více naskakují metry výškové než kilometry a my už lehce zchvácení dobýváme Telč. Krásné náměstí, díky termínu před vypuknutí prázdnin liduprázdné, a naše znavená těla se těší na kafe. A bylo výborné. Posilněni vyrážíme vystoupat nejvýše jak to široko daleko jde. Cesta dost připomíná tu na Kleť, i s finálem nad 12%, jen rozhledna chybí. Potom už následuje sjezd a pár desítek brdků a jsme doma. Uff, bude to tu náročné. Po obědě okouknout náměstí, kostel sv.Jiljí a COOP :-) a svalit se na postel k TdF.

82km a 1060 nastoupáno

Pondělí, to bude chtít něco delšího a tak bereme trasu kolem České Kanady. Je docela vedro a ty brdečky se zajídají snad ještě vić než včera. Tady fakt není kousek roviny a jak neznáme sjezdy, tak jedeme dost opatrně a moc to neutíká. A Viktor nás honí po všech cestičkách po okolí. Jako jo, povrch je ultimátní a i když zahnete za prvním JZD na asfaltku, potkáte víc traktorů než děr na asfaltu ;-) jen jsme už docela hotoví. V Rudolci v COOPu doplňujeme pití a točíme k domovu. Oběd a TdF.

93km a 1160m

V úterý se domlouváme na lehce poklidném tempu, trasu vymýšlíme sami zhrzba na dvě hodinky a jedem v poklidu a máme v plánu zastávku u pekaře v Zahrádkách. Mají otevřeno a tak kupujeme 3 rohlíky a dvě buchty za 28Kč. Jako celkem, za všechno 28 :-D Humor? To přejde ;-) A zase ty brdky, no dnes se nikam nehoníme a utíká to tak nějak stejně pomalu. Doma už klasika, oběd a TdF a těšení se na zítra, máme totiž v plánu volno. Nakonec ale po obědě ještě vyrážíme na pěší výlet na Ďáblovu Prdel. Z parkingu, kolem rozhledny, Štrpského plesa a kaskády rybníků až na Prdel. Pěkná vycházka, rozhledna za 50,– a krásný rybníčky, pohoda. Cestou zpět ještě kafe v Kunžaku na náměstí a konečně doma.

52km a 544m na kole, 5.5km a 185m pěšmo

Středa a je tu volný den. Jedeme se zrelaxovat do Jindřichova Hradce do bazénu a projít po městě a na kafe. Bazén prázdný, jako voda tam byla, ale bez lidí. Tak jsme si zaplavčili, zavířili a zakroužili v proudu a okoukli krásy města. Chtěli jsme na kafe, ale v Koloniál café bez dortů, Agnes cafe zavřené a tak jsme to zkusili v Taste coffee. Jako dalo se, ale líp vypadalo než chutnalo. Ale kiš dobrej, to zase jo.

Čtvrtek a změna počasí, přesně podle předpovědi. Zataženo, chladno, ale chceme zkusit trasu v Kanadě přes hrad Landštejn. Jedeme do Kunžaku a začínáme stoupat vstříc Kanadě. A hned začíná mrholit a následně pršet, zkušíme to dál k Bystřici, ale zlepšení v nedohlednu a začínáme být durch i přes pláštěnky, tak to točíme zpět k domovu. Za Kunžakem ale už je sucho, trochu pofukuje a tak i celkem osycháme, tak jedeme ještě do Horních Dubenek kouknout na Bistrot de Pape. Viktor i domácí o tom básní, Lukáš Hejlík o tom natočil report a navíc od 1.července by mělo být otevřeno od 10hod, tak to zkusíme. Na místě to voní na celou vesnici, pan majitel u silnice trhá bylinky, tak chvilku konverzujeme a zkusíme se po obědě zastavit aspoň na kafe. Takže domu, vymydlit a na kafe. Sice jsou všude rezervace, ale nakonec se na kafe a něco sladkého vmáčkneme. Kafe dobré, ze směsi ze strmilovské pražírny ale ta vitrína s dobrotama :-O dávám si poprvé v životě Pavlovu a teda fakt dobrota. Povinná výměna v polovině taky fajn, ale borůvkový koláč na Pavlovu neměl. Takže den zachráněný :-D Ještě cestou zpět procházka okolo Velkého pařezitého rybníku a hurá domu.

72km a 888m

Pátek a počasí pořád stejné. Teda skoro, trošku lepší. Tak zkusíme tu včerejší trasu. Za Kunžakem stoupáme a místo deště jenommží. Tak jedem no. Nemám to rád a brblám, ale jedem. U Bystřice zase prší ale jedem dál na Landštejn, snad to bude lepší. A jako jo, místo deště jenom mží, mlha a výhledy nic moc. Ale Landštejn je hned u cesty tak vidět je. A ten sjezd, hmm, ten by byl za sucha ;-) Ve Slavonicích je prý pěkné náměstí, ale v tom počasí na něj nemám náladu a velím odjezd směr Rudolec a údajně nejkrásnější stoupání v Kanadě z Nového Světa na Zvůli. A jelikož Zvůli známe od Vltavy tak se těšíme. No je to skoro stejně dlouhé jen malililinkato prudší. Ale jako jo, pěkný, řadíme nejlehčí (pokolikáté za dovolenou už ani nejde spočítat) a šlapem. Potom už jen sjezd, Kunžak a Strmilov, to už je pohoda. Doma se usušit, vyfénovat hlavy a protože v Nové Bystřici jsme vynechali kavárnu z Viktorova listu, tak sedáme do auta a jedeme to napravit. Jako autem ta cesta nevypadá tak náročně ;-) Kavárna krásná, spojená s květinářstvím, takže to tam vonělo. Kafe od LaBoheme chutnalo, zákusek v ceně 9 buchet ze Zahrádek jsme vynechali :-)

76km a 1088m

Sobota a to už je den odjezdu. Máme v itineráři trasu do Třeboně přes Červenou Lhotu, tak si jí akorát pokrátíme o cestu do Jindřichova Hradce, balíme auto a přesouváme se tam. Jedeme na Červenou Lhotu, terén jen mírně zvlněný a to nám voní domovem. To my rádi :-D Zámek krásný, jen se opravuje hráz a tak je vypuštěno, ale to mu vůbec nic neubírá. Chvilku se kocháme a jedem dál. Směr rybník Rožmberk. Jedeme lesníma asfaltkama, vzpomínáme na výlet na Ještěd s Ječňákem a návrat lesem a blížíme se k rybníku. V týdnu se lesama přehnala bouřka a dost stromů polámala, tak je na cestě trochu bordelu, ale stromy přes cestu žádné, vzorně odstraněno, takže k hrázi rybníka dojíždíme v pohodě. Tady už jsme blízko Třeboně a je první prázdninový víkend a tak je už vidět hodně cyklistů. Nebo elektromotorkářů. Každý jak umí. Fotíme rybník a mažeme do třeboně na kafe. Aroma coffee. Jedním slovem výborný. Kafe, obsluha a nakonec i ta zrnka co vezeme domu. Potom přes město do Stráže nad Nežárkou a asi nejjezdivější silnicí do Jindřicháče. Dneska super počasí, trasa i kafe. A hurá domu.

89km a 507m

A co na závěr? Díky Viktorovi za trasy a tipy na cestách, povrch silnic bezkonkurenční a provoz minimální. Takže dovolenou jsme si užili mírou vrchovatou a můžeme víc než doporučit.

Celkem najeto 460km a 5300 nastoupaných metrů, vypito mnoho kafí a zdoláno nepočítaně brdků.

(vloženo 5.7.21)

Komentáře

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.
mum-on-bike
mum-on-bike

7.7.21 21:15

Výborně sepsáno, povedená dovolená :-)

Reagovat
Pepe76
Pepe76

6.7.21 18:17

velmi pěkně , paráda

Reagovat
miťo
miťo

6.7.21 14:50

Pěkné Pebe a betoňák je fešák.

Reagovat
Pebe
Pebe

6.7.21 14:30

Užili moc, díky

Reagovat
vik
vik

6.7.21 14:25

Moc krásný deníček :-) Vypadá to, že jste si to hezky užili, a to i přes jisté zašmodrchanosti…

Reagovat
Kocour Mikeš
Kocour Mikeš

6.7.21 06:46

Parádní report! Kompletní turistický průvodce po Vysočině a části JČ kraje, místa mě známá i neznámá. Do Telče a na Javořici jezdím pravidelně, jsou to parádní cíle, Rozhlednu U Jakuba, je na mě už moc daleko, ale vím kde je. Na Ďáblovu prdel se chystám, s rodinou, bohužel to bude autem ;(

Reagovat
sandy1
sandy1

5.7.21 22:09

JJ máme tady krásně, super report z dovolené.

Reagovat
bara2
bara2

5.7.21 22:04

Krásný popis dovolené, přečetla jsem to jedním dechem. Viktor se vyzná, pěkné trasy a kavárny nabídl :-)

Z fotek má člověk chuť na něco dobrého na zub. Pěkné pohodové nájezdy po nádherném kraji.

Reagovat
jecnak
jecnak

5.7.21 21:47

Tak nenak tam z toho mam vzdycky pocit, ze uz jsem v Rakousku. Dik za tipy na kavarny. Vyuzijeme pristi tyden.

Reagovat
mirra66
mirra66

5.7.21 21:36

Rožmberk, tam jsem se v létě koupával každé prázdniny (od dětství až do těžké puberty). Už jsem tam dlouho nebyl, díky za připomenutí. Pěkný výlet, pěkné fotky.

Reagovat
Pebe
Pebe

5.7.21 21:30

Množství lidí bylo termínem, celkově byl větší klid

Reagovat
plysovykozisek
plysovykozisek

5.7.21 21:20

To snad ani není možný, že na tom velkým náměstí v Telči není ani noha, já když jsem tam byl v sobotu, tak tam bylo lidí jak much. Rožmberk je moc pěknej!

Reagovat

Další galerie z kategorie

Koli13 7
vik 3
fk3 1
doubeq 8
zbyslavjak 3
vapes 11