Na počest J.S.Bacha

Přidat foto

slavná socha J. S. Bacha

nezbytná fotka symbolu HK, soutok Labe a Orlice, v pozadí Bílá věž a Chrám sv. Ducha

kam s návleky, když je batoh plný jídla

Loučeň

Mělník jinak

u Řípu

Litoměřice

Ohře po deštích

vedro...

Kocoure? Tohle je u Milešovky.

Milešovka

Německo

pauzička a plácání ovádů :D

soumrak

spletenej Garmin

Neues Rathaus

Kostel sv. Tomáše

fotka od kolemjdoucího, zrovna vypnuli osvětlení sochy

vychází měsíc

řeka Mulde

pauzička

Waldheim

Most

a zase vedro

Mělník

poslední kilometry...

...mi jela přítelka naproti

Rozhodnutí jet do Lipska se mi v hlavě zrodilo vloni pár dní po 603km jízdě do Drážďan. Celkem brzy na to, jak mě tehdy bolely nohy. Nejsilnější motivace pro mě byla návštěva místa spjatého s životem a osobností Johanna Sebastiana Bacha, jehož dílo velmi obdivuji. Jedná se největšího skladatele, který kdy žil. Z jeho tvorby se čerpá prakticky dodnes.

Termínově jsem si nahlásil dovolenou v červnu hned po letním slunovratu. Je nejdelší den a není takový šrumec jako o prázdninách. Po květnových problémech s kolenem proběhla zátěžová zkouška vrcholící jízdou do Vídně u Velkého Meziříčí. Koleno vydrželo. Při pohledu na předpověď počasí jsem ale moc nejásal, protože takhle deštivo dlouho nebylo. Největší šance byl termín od soboty do středy. Hlavně nejet první víkend o prázdninách. Díky počasí nakonec vycházely dobře jen neděle a pondělí. Teploty byly trochu výš na tak dlouhou jízdu a vítr v pondělí měl foukat proti. Ale kdy jindy, než ne teď!

V neděli vstávám v pět, rychlá vydatná snídaně a jde se na to. Beru silničku Giant TCR. Jede o kousek lehčeji než pohodlné TCXko. V neděli je skvělý ten klid po ránu. V Loučni na zámku mi ochotná obsluha doplňuje bidon. Dělá se vedro. Přes Mělník a kolem Řípu profrčím v ekonomickém tempu do Lovosic, kde se občerstvuji na benzínce. Tady skončila pohádka rovin a přišly kopce. Konkrétně České středohoří kolem Milešovky. Nabízí se mi krásný výhled na Most a Teplice, za nimi se zlověstně tyčí hradba Krušných hor. Stoupání z Hrobu do Nového Města je kruté. Poznávám, že volba silničního kola s převodem 39:28 nebyla zrovna dobrá. Ekonomická jízda nahoru prostě není možná. Očekával jsem, že do Lipska to bude z kopce. No vlastně ano, ale stále nahoru a dolů. Na opuštěné pile si dávám pauzu. Nabíjím Garmina, Varii i sebe. Nikde nikdo. Před Lipskem se krajina rovná a připadám si jako doma v Hradci. Do Lipska vjíždím v noci. Město bez aut, to se mi líbí. Garmin má slabší chvilku a neustále mi ukazuje za liště s navigačními pokyny, že za 200m mám odbočit na třídu E. Beneše. Kostel sv. Tomáše, před kterým stojí slavná skladatelova socha a ve kterém je také pochován, nalézám s pomocí map v mobilu. Magické místo. Nasávám jeho atmosféru plnými doušky. Škoda, že je kostel v noci zavřený.

Cesta zpět. Tak zaprvé, převlékám se do čistých kalhot. Za druhé rezignuji na navigaci v Garminu. Trasa vedla tam a zpět, ale Garmin nechápe, že se vracím. Odbočku doprava mi hlásí jako doleva (myslí si, že jedu po trase z druhé strany) a po upozornění narůstá vzdálenost od místa navigačního pokynu (tvl proč!). Vypínám navigaci a jedu podle zákresu cesty sem. Dá se tak jet, ale systém nehlásí špatné odbočení, je třeba stále sledovat displej. Výhodou je, že o 2/3 klesla spotřeba (!). Kolem druhé hodiny cítím, že potřebuji pauzu. Nalézám zděnou autobusovou zastávku, která sálá teplo nahromaděné během dne. Super. Na 20 minut zavírám oči, na pět minut z toho usínám. Nabíjení Garminu a Varie probíhá také. Před třetí hodinou se k měsíci na obloze přidávájí také první příznaky svítání. Mimo neustálého stoupání ve zvlněné krajině fouká dost proti. Síla větru roste s nadmořskou výškou. Hlavou se mi honí myšlenka, že jestli bude takhle fučet i dole v ČR, budu muset sednout na vlak. V neděli klidná komunikace kolem Frauensteinu je při pondělku plná aut a němci si oprasením bohužel hlavu nelámou. Tohle je zajímavé zjištění, že u nás po schválení 1,5metru je snad situace lepší než v Německu.

Konečně to vylámu na Moldavu a z Nového Města si užívám sjezd dolů. Už se jen přeplácat přes České středohoří a bude klid. Pokud mi převody cestou sem nestačily, teď to platilo tuplem. V Kostomlatech pod Milešovkou jen těžce odolávám pokušení sesednout z kola a jít pěšky. V Lovosicích zastavuji na oběd. Uhlířské špagety mi nikdy v životě ta nechutnaly! Ochotná obsluha souhlasí s mým nápadem se trochu stranou natáhnout na lavičku a dát si půl hodiny siestu. Asi jsem na chvíli usnul. Po probuzení špagety postoupily níže a dá se lépe sehnout nad řidítky :D Vítr trochu škodí, ale není tak silný jako na horách. Bonus je, že suší pot. Teplota atakuje 30st.C. a to je nad hranicí komfortu. Rád vidím při jízdě kolem Řípu zámek v Mělníku. Jenže, Mělník je trochu dopravně zakletý. Tam je snad uzel kamionové dopravy (díky přístavu?). Jediná možnost jsou okresky, ta přes Hostín je asi netypičtější jako ukázka. Aby se člověk vyhnul peklu mezi kamiony, jede po totálně rozbité okresce. Cestou sem mi to tak nepřišlo, ale při tak vysokém stupni únavy je pohlcování otřesů nedostupným luxusem. Tohle se týká tak 80 procent cesty z Mělníka do HK. Tempo zpomaluje a kilometry naskakují jen velmi pomalu. Zadek i přes výměnu kraťasů a domazávání Sixtusem pálí jako oheň a jízda ze sedla vysiluje nohy. Je dusno, další den má pršet. Mouchy létají nízko a z nějakého záhadného důvodu většinou do pusy :D

Trpělivost, to je jediné řešení. Pohybovat se pomalu vpřed, domů.

Nakonec jsem se dočkal a za soumraku protnul ceduli Hradce Králové. Unavený a spokojený. Navštívit Lipsko byl můj sen a teď se splnil, jako bonus na kole. A dospěl jsem k zajímavému zjištění. Nemá cenu pokračovat atakovat hranici 800km. Proč? Do 400km se dá jet tak nějak komfortně, ale co je navíc, to bolí. Při pětistovce to bylo bolavých posledních 100km, vloni zase 200km z celkových 600km no a letos to bylo 300km. Bez zajištění a pravidelné očisty zadele po cca 200 kilometrech se to fakt nedá. Ale mám splněno! Po Covidu jsem celkem rychle naskočil do sedla a od ledna se začal připravovat na tuhle jízdu. I když mě všechno bolí, jsem spokojenej. Nedovedu si představit situaci, že bych po půl roce přípravy nikam nejel.

Děkuji všem, co to dočetli až sem :-)

https://www.strava.com/…s/5544393717

(vloženo 29.6.21)

Komentáře

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.
člen
člen

2.7.21 13:14

Dik za info o potravě a tak. Něco takového nikdy nedám, na to nemam hlavu. Ale po letošních 222 km mne inspirujes dat něco víc, ale jen odslunka východu do západu. Jsi démon.

Reagovat
Jezevec70
Jezevec70

2.7.21 11:07

Smekám přilbu pane cyklisto. :-D Neskutečný výkon mimo moje chápání.

Pro mě by to bylo tak na týden. :-)

Až budeš zase na Nových Mlýnech, dej vědět. Zajedu si k tobě pro autogram. :-)

Reagovat
Le Corbusier
Le Corbusier

1.7.21 23:10

Krásný čtení, super fotky. Díky žes to sem dal.

Reagovat
miťo
miťo

1.7.21 22:10

Báro já to jel dva dny a noc. Proto čtyři dny se spaním v hotelu = pohoda.

Reagovat
bara2
bara2

1.7.21 21:23

Na čtyři dny? To by ses nudil. Na dva max. a ještě by tě večer svrběly nohy.

Reagovat
Josephh
Josephh

1.7.21 20:35

Tak to seš hodně hustej !!! Super výlet a krásný fotky.

Reagovat
Aduldinho
Aduldinho

1.7.21 12:43

Ja, Ja, nach Dresden jsem už taky jel, dokonce na bajkovi s brašnama a s partou (slovy dva plus jedna) :-)

Reagovat
miťo
miťo

1.7.21 11:40

Aduldhinho: jó souhlas, mít cestou rezervované spaní s večeří a snídaní, bylo by to fajn. Byl by to krásný výlet na 4 dny.

Včera mi to nedalo a nadatloval jsem trasu do Lipska podél Labe přes Drážďany. Bylo by to na krosku, ale 430km a pouhých 900 nastoupaných metrů ;-)

Reagovat
Aduldinho
Aduldinho

1.7.21 09:59

Miťo,

smekám, můj vrchol snažení byla vždy celodenka = max. 330km, dál to rozhodně posouvat nehodlám, to utrpení pro mě postrádá smysl, navíc nerad jezdím někde po nocích, stačí mi to na hoďku dvě v zimě, kdy vzhledem ke krátkosti dne není vyhnutí.

Toto bych v krajním případě pojal jako více denní etapák. Kolo už si snažím především užívat, sice se občas taky potrápím, ale tak nějak vím, kde je můj strop.

Respekt, ale na toto mě fakt nehecneš! :-D

Reagovat
rudla pudla
rudla pudla

30.6.21 22:52

no tak to je masakr, si dobrej a super foto

Reagovat
deekay
deekay

30.6.21 21:33

No tak to je slusne :) Tohle me uz nebavi na jeden zatah ani autem :D

Reagovat
learita
learita

30.6.21 17:37

Koukám, že budu muset :-)

Dva roky nazpět jsem dal 220km, tak to dám znovu.

Se domluvíme.

Reagovat
miťo
miťo

30.6.21 10:37

McBlacky:

Hrazdu jsem předtím testoval, ale komplikovala mi život. Horní úchop je omezený a tam mám ruce nejčastěji.

https://www.bike-forum.cz/…dova-osicina

Navíc zaclání kameře a trpí na ní hráze a bolí za krkem. Tak jsem ji sundal.

Měl jsem si vzít TCXko na těch 32mm pneu. Na ty český tankodromy lepší volba.

Reagovat
miťo
miťo

30.6.21 10:33

člen: Tak tohle musím dát dohromady. Co jsem vezl s sebou:

3× nápoj Mana a k němu zakusovat hutný chléb s máslem, sýrem a šunkou (samotná Mana mě nezasytí, ale jedná se jen o pocit v žaludku) Vyzkoušeno vloni cestou do Drážďan.

tyčinky Corny, velké, chutnala mi ta s bílou čokoládobou polevou, naopak ty s tmavou jsem do sebe nemohl dostat

BeBe dobré ráno, nejsou až tak sladké, příšte jich koupím víc.

cucací tablety Nutrend (původně jsem je pokládal za nápoj v tabletách, ale voda je nerozpustí, musí se cucat)

kapsle solí Nutrend

cestou dokoupeno:

2× Coca Cola a Pepsi Cola, oboje „plnotučné“ bez umělých sladidel

2× neperlivá Matonka Magnesia

velké balení medvídků Haribo

tyčinka Mars velké balení

2× Muller Milch nápoj

4× rohlík

Hermelín

2× 0,5l nealko Bernard

uhlířské špagety

a spousta vody, co jsem vyžebral cestou :-)

…snad jsem na nic nezapomněl. V únavě se ztrácí pocit hladu a nastupuje i lehká nevolnost, nejlepší je zastavit, srovnat se a něco sníst.

Sixtus preventivně, namazaná zadel i výstelky obou kraťasů. Během jízdy domazáváno, chvilku to pomohlo. Sáklo to až na sedlo.

Lesson learned: už nikdy v takovém horku.

Reagovat
McBlacky
McBlacky

30.6.21 10:27

S tou bolesti vseho to je blby no. Ono fyzicky by se dalo jet urcitym tempem i vice hodin, pokud jde ciste o nohy, ale zbytek to proste zarizne.

Ja bych misto batohu dal nejaky brasny na kolo a nasadil hrazdu. To by trochu pomohlo. TCRko je takovy streky dost tvrdy kolo. Ve finale bys ale jen zacal trpet o 100km dal 

Reagovat
člen
člen

30.6.21 09:58

Velká poklona Pane Cyklisto !!!

Nechceš nasdilet nějaké detaily: co jsi jedl a pil? Ten Sixtus preventivně nebo až když byl problem? Nejaka lessons learned?

Reagovat
miťo
miťo

30.6.21 07:49

zirecek: S Leou, Ritou, nebo s oběma naplánujem 200km, viď learito?

Reagovat
zirecek
zirecek

30.6.21 07:41

Ta mapka je brutální. Výškový profil líbivě symetrický.

Pro mne naprosto nepředstavitelná nálož – o to více s vedrem a těžšími převody v Krušných horách.

Takže do budoucna budeš spíše plánovat nějaké 400 km porce?

Reagovat
learita
learita

30.6.21 05:51

Tlačit Baru, Leu nebo Ritu, to by šlo, ale tlačit Learitu to by nešlo :-)

Reagovat
bara2
bara2

29.6.21 23:32

Learito, neboj, nezkazil. Pěkně by ses projel. Jsem s ním jela dvakrát. Poprvé to bylo bezva, fakt jel pomalu (pro něj, pro mě tak akorát). Podruhé mě jednoduše celou cestu tlačil :-)

Reagovat
Radovan84
Radovan84

29.6.21 22:18

No ty vole…:-) Martine smekám. Tohle musí být šílený na morál. Borec.

Reagovat
miťo
miťo

29.6.21 22:00

learita: copak ty nevíš, že jezdím pomalu? Žadnej strach.

Reagovat
learita
learita

29.6.21 21:59

S tebou jet 200km? To bych si ten den pěkně zkazil :-))

Reagovat
miťo
miťo

29.6.21 21:43

Kotew: díky moc, na tvůj nájezd nemám, mám dojem, že jsi stroj :-) …kotewterminátore!

Rosta7: bé je správně

Grafik a další zmrzlináři: já odolal, kdyby v ledové lahůdce byla salmonea, nechtěl jsem riskovat. Ale teď to doženu :D

Reagovat
Rosta7
Rosta7

29.6.21 21:24

Nemožné! Ty kopce v okolí znám, jsou náročný, i když si čerstvej, natož v noci a zmakanej. Ty budeš asi slušnej oddíl!, :-) Otázkou je, co bude na regeneraci náročnější, jestli nohy, nebo pr*el.

Reagovat
kotew CZE JIHLAVA
kotew CZE JIHLAVA

29.6.21 21:11

Napíšu to ještě jednou :-) Moc velká gratulace a velká poklona, jsi BOREC, dobrá práce draku.

Reagovat
grafik
grafik

29.6.21 21:06

To mi hlava nebere jet to na jeden zátah. Příště bikepacking k moři na koupačku : ) Na počest jsem si dal taky jahodovou.

Reagovat
Nimrod
Nimrod

29.6.21 20:01

úžasnej výkon, gratuluji

Reagovat
miťo
miťo

29.6.21 19:10

Kozíšku myslím že konkrétně jecnak jezdil 1000km.

Reagovat
plysovykozisek
plysovykozisek

29.6.21 19:07

Předchvílí jsem Miťo na tvou počest spořádal výbornou jahodovou zmrzlinu zasloužíš si to, tebe tady asi nikdo nepokoří. Jsem z toho tvýho výkonu úplně hotovej.

Reagovat
Pepa Hrabačov
Pepa Hrabačov

29.6.21 18:56

Obrovský respekt. Neskutečný výkon . Těch kilometrů , výškových metrů a toho času v sedle. Z toho jde hlava kolem :-)

Reagovat
doubeq
doubeq

29.6.21 18:17

A další nesmrtelnej, si vyjedete někdy s Pepou, ne? :-)

Reagovat
jecnak
jecnak

29.6.21 17:50

Pekna porcicka km a dobry report. Poklona.

Reagovat
MadMaf
MadMaf

29.6.21 17:23

Toto je mazec. Pomalu bych odpadal to jet i autem a ty to dáš na kole. To mě *****.

Reagovat
bara2
bara2

29.6.21 17:15

Fajn, že ses už prospal. Oči máš na fotce krhavý až běda. S videem nespěchej, to se musí zážitky uležet. Jsi prostě nezmar, jet takovou dálku.

Reagovat
miťo
miťo

29.6.21 16:37

mira66: tos napsal dobře, mám dojem, že mi Freddy Krueger napsal na zadku těma nožema celé Matušovy pašije od Bacha :-D

Reagovat
mirra66
mirra66

29.6.21 16:33

Toto je zcela mimo moji realitu, je to sen (jen si nejsem jistý, zda se jedná o sen krásný, nebo jde o noční můru). Pro mé vnitřní Já jde o sen, pro mé pozadí by to byl Freddy Krueger! Gratuluji a obdivuji!

Reagovat
brtníček
brtníček

29.6.21 16:20

Tož toto je teda síla.....a vytrvalost v nohách.

Reagovat
miťo
miťo

29.6.21 16:16

Coural: díky, nemohl jsem to najít. Nějak mi tam ten styl nezapadal.

Learita: dej vědět až pojedeš, přidám se.

Kubánec: odřená zadel není překážkou erekce :D

TK75: no zadel mi na konci doslova hořela. Navíc se probral skoro přeléčený zánět na hrázi :-/

Bara2: video bude, ale trochu to potrvá

Mum: převody byly fatální chyba. Uvažoval jsem, že nahodím kazetu 32z a já hňup to neudělal :D

Emp14: záda jsou v pohodě, fakt

Díky všem za příspěvky.

Reagovat
JerryRed
JerryRed

29.6.21 15:46

TVL :) :) :)

Reagovat
Pepe76
Pepe76

29.6.21 15:32

Tleskám vestoje !!!

Reagovat
Kouba_2005
Kouba_2005

29.6.21 15:23

Noooo, pěkný!!! Já přemýšlím, jestli se mi chce jet 700km autem a ty to dáš na kole. Neuvěřitelný! Jsi borec!!!

Reagovat
plysovykozisek
plysovykozisek

29.6.21 15:09

Mein Gott, du bist verrückt- německy jistě umíš Miťo

Reagovat
Emp14
Emp14

29.6.21 14:52

Jsi ďábel, já nevím co by mi odešlo dříve jestli zadek nebo záda.

Reagovat
petyn
petyn

29.6.21 14:03

Jses proste dabel

Reagovat
Kocour Mikeš
Kocour Mikeš

29.6.21 14:03

Tohle snad ani nemá smysl komentovat jinak, než hlubokým úklonem s kloboukem v ruce, je to můj lehce nadprůměrný měsíční nájezd, když se snažím …

Reagovat
bara2
bara2

29.6.21 14:01

Loni 600, letos 700 :-) Skvělý výkon!

Fotky nočního Lipska stály za to, jsou moc pěkné. Škoda, že nebyl nasvětlenej i ten Bach, zasloužil by sis to.

Pobavila mě fotka s vysmátou Blankou, ty se tam tváříš nějak kysele, nejspíš únavou…

Bezva. Už se těším na video.

Reagovat
jIrI___
jIrI___

29.6.21 13:43

Hm, můj roční nájezd… :D

Reagovat
DejfSejf
DejfSejf

29.6.21 13:41

No tvl palec nahoru, úctyhodný výkon!!!

Reagovat
bubman
bubman

29.6.21 13:38

Regulérní blázen :-). Teda borec samozřejmě :-))). Klobouček pane.

Reagovat
TK75
TK75

29.6.21 13:35

Miťo super… příště to chce k moři :-)

Hele a odřeniny pod zadkem z toho nemáš?

Reagovat
Kubánec
Kubánec

29.6.21 13:31

Výkon pro mě neuvěřitelný. Já tady řeším tak maximálně Kuks :)

Jen by mě zajímalo, jak dlouhá je regenerace, aby z tebe byl zase „muž“ :))

Reagovat
mum-on-bike
mum-on-bike

29.6.21 13:31

Naprostý majstrštyk, jak od toho J. S. Bacha! Hromada pěkných fotek (při té štrece!), kontejnery v Mělníce a východy slunce top. Story super. Výkon mimo chápání, navíc s batohem na zádech, no to už vůbec! Převody.. jj, soucítím s tebou :-)) Vysoká uctivost, miťo!

Reagovat
esmo
esmo

29.6.21 13:29

Sebemrskačství… :D

Reagovat
Tomik_S
Tomik_S

29.6.21 13:16

Je to On,Miťo Šampión,na tohle musí být i dost psychika,to by moje hlávka asi nepobrala :-D Extra výkon.

Reagovat
learita
learita

29.6.21 13:03

Ty jsi vážně blázen. Takovou cestu mnohé z nás plánovat ani nenapadne. Já si tady přemýšlím o 200km cestě, nohy mě bolí už z pomyšlení a ty si dáš 700.

Reagovat
sheenecek
sheenecek

29.6.21 13:03

Brutal :)

Reagovat
Coural
Coural

29.6.21 12:47

Hezky sis dal. Ten ruský kostel, na památku padlých ruských vojáků v bitvě národů u Lipska, jsem navštívil, když sem objížděl místa Napoleonových bi­tev.

Reagovat
Cavendish
Cavendish

29.6.21 12:34

Ty zvíře!

Reagovat

Další galerie z kategorie

hawrda 0
Hynas 2
Pepa Hrabačov 27
bara2 7
Tomik_S 6
mikš 5