Sobotní rychlebská pohoda

Přidat foto

Kovadlina - pro výstup doporučuji krátkou zelenou odbočku přes Polsko.

Čekal jsem, že ráno budu ve vlaku sám. Na Ramzové startoval ještě jeden bajker - tak kdo to byl?

Start z Ramzové - ještě příjemné teploty.

Na Smrku stále chybí turistický přístřešek

Kolem tohoto turistického značení vede celá trasa

Tímhle směrem zase příště - východní část směrem na Kralický Sněžník

Dneska tímhle směrem.

Borůvčí všude kolem, borůvku jsem zatím nepotkal.

Sjezd z Kovadliny - ano na fotce to vypadá jako rovina :-)

Kolem Špičáku je asi nejhezčí část.

Czartowiec

Vyhlídka kousek za Czartowiecem

Výhled do údolí

Někde dál na trailu.

Konečná na Travné - teď už jen dolů do Javorníku k autu.

Záznam moji tepovky ;-)

Včera bylo fajn, příjemně dopoledne na kole. Konečně jsem dal celý Rychlebský hřeben ze Smrku na Travnou a pak dolů do Javorníku, kde jsem měl zaparkované auto. Borůvkovou horu jsem včera vynechal, na to už nebyl morál a slíbil jsem, že budu na oběd doma. Už to začíná být docela dost zarostlé, ideálně se tam vydat cca o měsíc dřív, hned jak sleze sníh.

Trasa: https://mapy.cz/s/foguduzubo

Krátký report o trase: je to opravdu trasa v terénu, až na první výjezd po šotolině se pohybujete stále po úzkých chodnících. Hodně stoupání se musí vytlačit, naštěstí všechny sjezdy bez potíží sjízdné, nic se nemusí přenášet, zvládne průměrně zdatný jezdec. Z Ramzové klidný pohodlný výjezd na Smrk po modré. Pak první sjezd, jeden z nejdelších, hezký rychlý, přes krátký brdek na Klínový. První tlačenka na Pasieczna. Krátký sjezd a výstup na Kovadlinu – doporučuju pod vrcholem trefit zelenou doleva do Polska, jinak je to výstup s kolem na zádech po skalách. Z Kovadliny hezký sjezd do Pekla. Tam teoreticky možná odbočka na českou stranu k prameni pro vodu, ale minulý týden byl vyschlý. Výšlap a posléze výstup na Břidličný. Odtud začíná asi nejjezdivější část celého hřebene, až po Hraničky to mám hodně rád, vše se dá jet, je to jen o morálce. Jediná výjimka je krátký výstup na Czartowiec (ať nikoho ani nenapadne minout ho po červené – aktuálně se to dá horkotěžko protlačit). Z Hraniček už je to pohoda, stoupání se dají jet, Hraniční vrch vždycky minu po polské straně přes Zelenou. Poslední tlačenka je z Černého koutu na Bukowou kopu (to se fakt vyjet nedá, občas skoro lezete po 4). Pak už pohoda. Více fotek z hřebene najdete v mojí galerii – je to můj oblíbený revír.

Cca 45km, převýšení 1200m a v cíli hezkých 33st.

PS: fotky jsou, jaké jsou. Vzhledem k ostrému světlu nemá cenu si s nima nějak hrát. A je to směs fotek ze 3 výletů – zase tak často na jedné vyjížďce kvůli focení nestavím.

(vloženo 20.6.21)

Komentáře

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.
lazza
lazza

24.6.21 18:48

Vzpomnel sem si na lonsky leto, par dnu sem se tam motal uplne sam. A bylo to jak z jinyho sveta.

Reagovat
Lister
Lister

22.6.21 11:13

Pramen pod sedlem Peklo teď opravdu neteče, ale je pravda, že silnice nad tím je mokrá, takže možná spíš jen „problém v potrubí“. Výlet byl fajn, zase takový pekelný výkon to nebyl a teplota na hřebení docela příjemná. Příště to musím protáhnout na Borůvkovou, Růženec a pak dolů do Bílé Vody. Teoreticky se dá jet po hřebeni až do Bílé vody, ale výstup na Javorník už je opravdu spíš horolezectví, takže tohle spíše jako samostatná jízda – není to tak prudké, ale je to hodně kamenité.

Rychlebky mám opravdu rád a i když tu jezdím často, tak toho je stále hodně k prozkoumání – celá polská strana, kde je hodně nových cyklistických trailů. Jen se bojím, že to bude spíš pro HT a moje kolo tam bude spíše ke škodě.

Reagovat
RomanH
RomanH

22.6.21 07:06

Parada. Cekal bych, ze ted to tam uz bude vice zarostle. Cely hreben od Kralicaku az po Bilou vodu je pro me v CR asi TOP lokalita, ktere hodne slapou na paty Krusky (nicmene ty jsou uplne cerstvy zazitek).

Reagovat
Pepe76
Pepe76

21.6.21 13:20

Paráda!

Reagovat
Kocour Mikeš
Kocour Mikeš

21.6.21 08:20

Masakrální výkon!

Reagovat
Singlespeed
Singlespeed

20.6.21 19:16

Ten turistický přístřešek na Smrku nejdříve opravili a pak zmizel… Takže pochybuji, že tam něco nového postaví. Možná nějakou rozhlednu…

Reagovat
Singlespeed
Singlespeed

20.6.21 19:12

Rychlebky jsou naprosto super cyklistický terén. A nejen pohraniční hřeben. Skvělé jsou všechny dlouhé doliny, zaniklé osady, lovecké chaty, skalní útvary, staré sakrální památky, lomy, vodopády, prostě tak nějak všechno. Pro mě absolutní TOP lokalita. Když tam jedu, je to pro mě cyklistický svátek. Horníkovy Rychlebské stezky jjsou jen takové šidítko, po počátečním nadšení před lety mě už naprosto přestaly zajímat.

Reagovat
votres
votres

20.6.21 17:57

Paráda

Reagovat
votres
votres

20.6.21 17:56

kotew CZE JIHLAVA
kotew CZE JIHLAVA

20.6.21 16:53

Paráda a pěkný reportík, GJ.

Reagovat
goofy
goofy

20.6.21 16:22

Tak teď jsem to dočetl až do konce, a vedro stejné jako u nás… :-)

Reagovat
AleZ80
AleZ80

20.6.21 16:09

To zní jako tip na výlet, ať nejezdím jen RS s okolní parky, až tam budu.

Reagovat
goofy
goofy

20.6.21 14:59

Hmm.. Že by snad konečně letos? :-D Pěkný výlet. Snad jste tam měli menší výheň, než tady v Beskydech…

Reagovat
Honza03
Honza03

20.6.21 12:07

Moc pěkné, cca za měsíc se tam taky chystám projet to celé až od Malé Úpy tak snad se zadaří, a konečně na Ripmu budu moct plně docenit ty kamenné zídky od Bukowé Kopy, nebo kde to bylo… :D

A říkáš že pramen v Pekle je vyschlý? Loni to z té trubky pomalu něco teklo i když na té cestě nad tím pramen vytékal přes cestu.

Reagovat
šlapatko
šlapatko

20.6.21 10:13

Podobný nápad mám roky, jen chybí čas. Šel jsem to pěšmo.

Reagovat
Smazaný účet
Smazaný účet

20.6.21 10:02

Tam je to moc pěkné. A výnos kola na Kovadlinu patří k nezapomenutelným zážitkům.

Reagovat

Další galerie z kategorie

hawrda 0
Hynas 2
Pepa Hrabačov 27
bara2 7
Tomik_S 6
mikš 5