Templštýn

Přidat foto

Prvního templáře jsem potkala už v Hlubokém

rozhledna v Ocmanicích

Růženka na 1.vyhlídce s Wilsonovou skálou v pozadí (proti slunci)

Dalešická přehrada z Wilsonovy skály

2. vyhlídka u Wilsonovy skály

blížím se k elektrárně Dukovany

Po žluté k hradu

Templštýn

Templštýn

Pěšina dolů od hradu k řece

Poslední strmý úsek

Skály na řece Jihlavě

Tři templáři u mostku přes Jihlavu

kostel v Řeznovicích

skály u cesty z Řeznovic do Ivančic

A pár obrázků z cesty :-)

Cestou na zříceninu hradu Templštýna jsem se zastavila na rozhledně v Ocmanicích a na vyhlídkách u Wilsonovy skály na Dalešické přehradě.

https://mapy.cz/s/pavalapuja

K hradu jsem sjela po žluté značce od Jamolic, tato cesta je sjízdná až přímo do srdce zříceniny. Dolů jsem to vzala k řece Jihlavě stezkou, kterou navrhl Pepek. V horní části to klesalo pozvolna a bylo to, až na jeden spadlý strom, asi sjízdné. Já jsem to teda občas vedla, ale to proto, že raděj vedu a rozhlížím se, než riskuju, že ustřelím na kamenu a natluču si. Prostě pěšina. Nejspodnější pasáž, cca 200 m, není sjízdná ani směrem nahoru ani dolů. Je to tam strmé jak střecha, obtížně se vůbec dalo sejít dolů, kolo jsem posouvala postavené napříč.

https://mapy.cz/s/jajavogepu

Podél řeky Jihlavy jsem jela do Ivančic a přes Moravské Bránice domů.

Celkem 104 km.

(vloženo 10.6.21)

Komentáře

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.
bara2
bara2

12.6.21 22:08

Zoidbergu, se brzo uzdrav. Dneska beztak celý den bouřilo a stihla jsem akorát mezi dvěma průtržema vyjet na Hlínu a sjet dolů. Od zítřka už nemá pršet a mají být, alespoň pro mě, příjemnější teploty :-)

Sandy, ono je tam to údolí a skály moc pěkné a hojně navštěvované. Na tábor „Pod Templštýnem“ se jezdilo už za mého dětství. Koneckonců, už dle názvu „Kamenný chrám“ či „Kamenná svatyně“ tam bohoslužby aji zapadají. Templáři byli vlastně mniši… Já na ty davové akce nejsu.

Jsem tam byla po mnoha letech, za tu dobu tam zvládli postavit dřevěná schodiště a vyhlídkovou věž a už to stihlo aji začít práchnivět. Jsem to tam viděla poprvé a dost se bála po tom chodit. Ale zase se dalo koukat na hrad shora. Ve všední den mimo prázdniny jsem tam potkala při příjezdu dva lidi, co už odcházeli, jinak nikoho.

Reagovat
Smazaný účet
Smazaný účet

12.6.21 14:03

Krásný, já už chci taky ven. Jak je člověk dlouho zdravý, začne to vnímat jako samozřejmost. Pak ho nějaká blbá infekce zavře na pár dní doma a je rád aspoň za tyto zprostředkované zážitky. Díky, Báro.

Reagovat
sandy1
sandy1

12.6.21 13:13

Baro moc pěkné. Na kole jsem tam byl asi 3× a na vandru před xxxx lety několikrát též. Je to tam moc pěkné. Akorát jednou jsme chytli na Templsteinu nějakou pouť a bohoslužbu a to byl opruz. Lidí jak na Václaváku a do toho kněží. Honem pryč. Moc pěkný report. Jen tak dál.

Reagovat
bara2
bara2

11.6.21 18:32

Kotew, děkuji za pochvalu. Ty taky nevíš, kudyma bys jezdil, ty už máš všechno proježděný :-)

Reagovat
bara2
bara2

11.6.21 18:31

Tak, tos mě, Petře úplně nalákal. Si tam budu muset nějakou cestu naplánovat :-)

Reagovat
kotew CZE JIHLAVA
kotew CZE JIHLAVA

11.6.21 18:17

Tak to je veliká paráda Báro, je vidět, že Růženka nezahálí, fotky super a km parádní, GJ.

Kolem Dukovan sem švihal ve středu :-)

Reagovat
Petr Ch
Petr Ch

11.6.21 15:47

Výhledy v této části Pivovarské cyklotrasy opravdu nejsou, Báro. Je tam ale absolutní klid a hustý les. Pokud tudy jedu sám, tak se pokaždé zastavím u tamního jezírka Luhy, kde si dám trat'ovku. Je u něho též postaveno malé odpočívadlo v podobě dřevěného stolu, lavic a přístřešku. Krásně se tam nabudí podvěsek mozkový (nejen), který vzápětí začne do těla vylučovat ty správné hormony, :) tolik potřebné pro zdolání tamního náročného terénu.

Všem, kdo jedou na kole okolo elektrárny, doporučuji sjet do údolí a jet přímo podél v.n.Mohelno.

Reagovat
gerrard
gerrard

11.6.21 13:54

Hmmm tam to mám rád. :)

Reagovat
Radim193
Radim193

11.6.21 13:17

Paráda.

Reagovat
bara2
bara2

11.6.21 12:16

Název Templštýn je zažitý a místně užívaný. Něco jako třeba Helfštýn… Původně si myslím, že se jednalo o německé stein=kámen

Reagovat
bara2
bara2

11.6.21 12:06

Pepku, moc té jetelnosti nevěřím, já to včera prošla ;-)

Tak, jak jsem prošla poctivě Štarkov loni… Včerejší sjezd odpovídá modré značce ze Štarkova směrem dolů k silnici, pokud tama někdo jel… Na fotce jsem to schválně vzala v kolmém pohledu na tu cestu,. podle úhloměru je to přes 20 stupňů a je to prašný svah, který klouže, jsou tam kořeny a volné kameny. To bys musel mít perfektně najetou stopu mezi stromama, pak shora snad, ale výjezd u těchchatek dole je přes křoví a jak někomu přes zmolu za barákem na zahradu. Vědět, kdy to pojedeš, tak se přijedu podívat :-)

Reagovat
drhor
drhor

11.6.21 12:00

Včera jsem udělal okruh do Náměště, zpátky Pozďatín rybníky, Nárameč ,tam na Pohodě plzinka

Reagovat
bara2
bara2

11.6.21 11:37

Mum, fotky jsou lepší spíš úměrně s osvětlením. V zimním šeru a na ostrém slunku to nestojí za nic. Je to automat bez manuálního režimu. Kostel v Řeznovicích: „Románský kostel z 12. století se řadí mezi nejvýznamější stavby tohoto druhu u nás.“

Petře, dobře, žes mi tu cestu připomněl. Jsem na ni kdysi najela nějak od hráze u Mohelna. Ale zůstalo mi to v paměti jako hodně stinné s minimálníma výhledama na jezero. A na mě zbytečně zvlněné… Můžu to někdy zkusit směrem po proudu řeky. Přejezdy po hlavních silnicích si plánuju ve všední den kolem oběda, to je ranní směna v práci, odpolední ještě do práce nevyrazila a služební jízdy sedí někde u oběda (pak se dá jet ještě v neděli ráno, to na těchto silnicích taky nic nejezdí). Vyšlo mi to včera dobře a jsem se po té luxusní silnici fakt pěkně projelai. Přejezd kolem vody by mě stál zbytečný čas i výškové metry, nevracela jsem se domů s kopce od Bíteše, ale zespodu od Ivančic a navíc v horku, mě by to pak chybělo. I takto jsem se od Bránic a Prštic ploužila nahoru krokem, ale v Údolí už jsem seděla pod stříškou, když se přehnala ta odpolední přeprška.

Kožíšku, na takováto turisticky oblíbená místa jezdím nejraději ve všední den, když tam nikdo není :-) Pak zas pracuju o víkendu. Každý den jedu ven aspoň na tu jednu-dvě hodiny, to je tak akorát ke mlýnu nebo na rozhlednu a zpátky a mám to projetý tisíckrát.. Zas ale bez toho každodenního ježdění by mě delší výlet moc unavil, takhle občas někam dál dojedu.

Romane, dík. Můžete s LM vyrazit na hrad, ten kousek dole nějak dáte, když jsem to zvládla já. Shora je na Templštým úplná cyklostrasse, pro gravela chuťovka. Od řeky nahoru bych to nejela, shora to je pěkný výlet.

vpa, já jsem ten kraj začala objevovat až kolmo před patnácti lety. Celé dětství jsem jezdívala na chalupu k JImramovu. Jihlava je taková civilizovaná, hodně lidí a občas i hospody. Oslava je komornější divočina.

drhore, je to ona :-)

Reagovat
pepek
pepek

11.6.21 11:12

Správně by mělo být : Templštain Templštýn je takový divný

A ten sjezd na konci je, myslím, jetelný, (Šíření poplašné zprávy :-)

Reagovat
drhor
drhor

11.6.21 11:05

vpa007
vpa007

11.6.21 10:59

Krásný! Tyhle místa mám ochozený pěšo s rodinkou, dík za připomenutí parádních kousků naší zemičky! ;-)

Reagovat
RomanH
RomanH

11.6.21 07:44

Kloboucek :-)

Reagovat
plysovykozisek
plysovykozisek

10.6.21 22:43

Paráda, Vy se Báro máte, můžete si beztak vyjet na kole, který den chcete. To já delší trasy v pracovní dny nemůžu- mám těžkou práci. Ale o výkendu se chystám pokořit 100km, tentokrát se mě mobil nevybije- počasí má být uspokojivé. Templštýn paráda. Wilsonova Skála, blízko ní je nějaká restaurace nebo hospoda, tam jsme na průmce chodili popíjet a ve tmě jsme si svítili cigaretami- já teda ne, abychom se neztratili, to byly časy.

Reagovat
Petr Ch
Petr Ch

10.6.21 22:33

Na kole tam v těch místech víc jsem, jak nejsem, přesto jsem si fotky s chutí prohlíd a líbí se mi. Zřícenina Templštýn je hodně profláklá. Bodejd' by ne, když to tam postavil a pobýval celosvětově známý řád templářských rytířů.

Na fotce to není úplně hodnověrně zachyceno, ale naživo vypadá skála na fotu 17 moc hezky a zajímavě.

Jinak ze Slavětic do Dukovan se na kole jezdí po cyklotrase, která vede hned vedle v.n. Mohelno. Na silničce je nájezd nad hrází v.n Dalešice/ v.n Mohelno, výjezd pak v úrovni poslední(první) chladící věže JEDu. Celý úsek je v hustém lese, něco podobného, jako když se jede lesní cestou od lomu na Hlínu.

Reagovat
bara2
bara2

10.6.21 21:42

Kocoure, ona jsou všechna ta skalnatá místa na Oslavě a Jihlavě krásná, tam těžko vybírat.

Aduldinho, Růženka je prostě dobrá na všechno, nebojím se ji protáhnout po skalách, projede víc, než já si troufnu, a po hladkém asflatě dnes od Dalešic k Jamolicím pelášila jak vítr!

Miťo, ta rozhledna je taková srandovní maličká, ale dron by sis tam mohl pouštět po libosti.

Pepo, to není opřený o klipsnu, má u zadního kola klacík. Brzo se s Miťou uzdravte. Tvůj poslední report byl 210, tak já, když za stejnou dobu dám polovinu, jsem spokojená :-)

DejSejf, Pepe: děkuji.

Reagovat
mum-on-bike
mum-on-bike

10.6.21 21:35

Skvěle Báro, krásná jízda a fotky máš čím dál lepší. Kostel v Řeznovicích je docela zvláštní stavba, spíš jak nějaká tvrz. A máky a chrpy v obilí, to už je prostě léto :-)

Reagovat
Pepa Hrabačov
Pepa Hrabačov

10.6.21 20:58

No Báro to je nádhera. Krásná místa jsi projela. Moc pěkný den jsi měla. Růža opřená o klipsnu na čtyřce je trochu adrenalin :-)

Reagovat
Pepe76
Pepe76

10.6.21 20:57

jj dnes bylo nádherně a tak jsme se spolu na dálku projeli :-)

Reagovat
DejfSejf
DejfSejf

10.6.21 20:41

Kvalitní fotoreport moc pěkné.

Reagovat
miťo
miťo

10.6.21 20:37

Tohle je paráda Báro. Mě i Pepu skolila rýmečka a ty teď jezdíš víc než my ;-)

Fotky tradičně kvalitka. Díky za sdílení tvé projížďky. Ta rozhledna na fotce č3 se mi líbí.

Reagovat
Aduldinho
Aduldinho

10.6.21 20:23

Pěkná vyjížďka, Baruš, ty tu Růžu vůbec nešetříš a drandíš to pěšina nepěšina. M.

Reagovat
Kocour Mikeš
Kocour Mikeš

10.6.21 20:20

Báro, to je pecka! To kolo u chladící věže, je jak hračka. Wilsonova vyhlídka je jedna z nejhezčích míst na Dalešické přehradě.

Reagovat

Další galerie z kategorie

doubeq 3
kotew CZE JIHLAVA 14
Aduldinho 26
Pepa Hrabačov 20
MirosPikos 11
bara2 27