Press-Fit šel do kytek

Přidat foto

Ačkoliv nejsem na kytičky, tahle mi včera zachránila zdravý úsudek. Už 2 měsíce mi vrže kolo při jízdě takovým způsobem, že jsem z toho nešťastný. Došel jsem k závěru, že je to středové složení, mám tam přece press-fit. Takže jsem sjel diskuzní fóra, jeden radil namazat, druhý zase nemazat.

Rozlisoval jsem střed a kontaktní plochy s rámem byly naprosto suché. Když suchý vrže, tak ho namažu. Další vyjížďku jsem ukončil po cca po 20 km, vrzání bylo stejné, možná i trochu horší. Dobrá, asi je to na výměnu ložiska, v Canyonu tam nacpali Deore, koupím tedy XT a nějaký čas to snad vydrží. Nalisoval jsem a včera vyrazil. Vrzalo. Každých pár kilometrů jsem stavěl, poslouchal, utahoval, páčil, sundaval řetěz, pružil a poskakoval, chvíli se i modlil.

Zvuky, které se linuly z kola, byly strašné. Neušlo to pozornosti ani v jedné hospodě na návsi: „My mysleli, že jede Fanouš. Slyšíme ten rachot už vod zatáčky a já si hned řikám, že by ho stará pustila na pívo. Fanoušovi ten jeho bicykl taky takhlenc vrže, jenže ten jeho zažil vobě světový. Ten váš ale vypadá nově…“ Jo, je novej, ještě rok v záruce a já nejsem Fanouš.

Začal jsem trpět samomluvou a plánoval reklamaci nebo prodej kola. „Půjdeš z domu zmetku, přestavím si koloběžku na gravel a na BF vystavím fotky v kategorii prasopes.“ Nejsem na to hrdý, ale vzteky jsem zařídil kolu i letecký den. A pak jsem vjel do polí mezi chmelnice, uviděl nachové květy makovic a uklidnil se.

Dnes jsem udělal znova rozborku, sundal řetěz a kliky a náhodou zavadil o přehazovačku. Ozval se zase ten zvuk. Patka přehazovačky měla vůli a já vůl nějak zapomněl zkontrolovat dotažení šroubu. Zvuky se pak přenášely celým rámem a přitom bych přísahal na život sousedových dětí, že to vrže střed kola.

(vloženo 8.6.21)

Komentáře

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.
LM
LM

3.7.21 23:42

Dal jsem dozadu druhý záplet s plášťem do mokra a je to teď zticha. Takže buď náboj nebo ta kazeta…

Reagovat
moony
moony

29.6.21 13:02

Zdá se, že z toho taky ještě nejsem venku. V neděli jsem během projížďky musel poslouchat lehké lupání při záběru levou klikou, takže i já půjdu nejdřív na pedály a pak na osu.

Reagovat
kofejn
kofejn

28.6.21 12:55

Vrzalo mi kolo i při šlapání ze sedla, tak jsem to odvezl servisákovi, ať mi zkontroluje presfit. Byl povolený tak to zafrézoval a dotáhl a protože moje kolo je na něj velké, tak se omlouval, že to nemohl projet. No a vrzalo to dál.

Pak už jsem šel na jistotu, vyšrouboval jsem pedály, namazal závit a je klid.

Reagovat
LM
LM

27.6.21 13:17

Tak jsem to taky rozebral, vyčistil, máznul styčné plochy lehce vazelínou a znova složil. Ale nebylo to ono :-/

Už zbývají pouze ložiska zadní stavby před zadní osou náboje, fest jetá nýtovaná kazeta nebo pressfit střed (tam však ložiska stále chodí dobře a lisovat novej se mi zatím nechce). Vše ostatní už bylo rozděláno…

Reagovat
Smazaný účet
Smazaný účet

11.6.21 11:10

Super fotky. Děkuju za rozbor vrzání, určitě se to jednou bude hodit :-)

Reagovat
perceptio
perceptio

9.6.21 20:51

Krásný fotky. Vrzání je opruz no. Jo, pressfit, to je vynález.

Reagovat
Kocour Mikeš
Kocour Mikeš

9.6.21 13:11

Fanouš jede :-D

Reagovat
Aduldinho
Aduldinho

9.6.21 09:16

Vystolicovat na to a jezdit :-) Někdy by to chtělo sluchadla alá Otík Rákosnik, ale to by zase člověk neslyšel ten okolní šřumec :-)

Reagovat
grafik
grafik

9.6.21 09:13

Pobavilo. Potřebuji taky mezi kytky, a čichnout si jako Čestmír; mě vrže při každém šlápnutí karbonový spešl a taky nevím kde, ne a ne to zaboha najít, taky PF, patku jsem ale nekontroloval.

Reagovat
mirorek2
mirorek2

9.6.21 09:13

U mě to Kalousek nebyl :D bylo to ložisko v ZS

Reagovat
Smazaný účet
Smazaný účet

9.6.21 08:36

Krásný příběh! Vrzání a klepání v rámu je nevyčerpatelným zdrojem příhod. :-D

Reagovat
Cavendish
Cavendish

9.6.21 07:36

Taky mě teď trápí vrzání při jízdě ze sedla. Taky mám PF. Budu doufat, že vrže patka :D

Reagovat
krabica
krabica

9.6.21 06:24

wilda81> To jsi vystihl přesně! :-)

Reagovat
Petr Ch
Petr Ch

8.6.21 23:13

Tohle je naprostá klasika. Také jsem dříve věděl, odkud pazvuk přesně vychází. Byl jsem schopen ručit svou hlavou, tudíž u mě již proběhla několikanásobná virtuální dekapitace.:)

Jinak doporučuji před dotažením odmastit a namazat. Počítej také s tím, že se to může vracet.

LM: To značení je vhodné jen v některých případech. Zrovna patka může být správně dotažená a přesto vrže – pomůže až vyčištění, nebo mazivo. Samozřejmě to tak není vždy. Základ je postupovat vylučovacím způsobem a nedotáhnout/ nepromazat vše najednou, aby bylo jasno pro příště.

Reagovat
wilda81
wilda81

8.6.21 23:02

PF je takový cyklo-ekvivalent Kalouska :)

Reagovat
LM
LM

8.6.21 22:21

Kup si slabej bílej lihovej fix a na všech správně utazěných šroubech si poznač polohu (buď čárka z hlavičky šroubu na rám, nebo tečka na šroubu i na druhé ploše). Pak stačí občas kouknout a hned vidíš, když je něco špatně ;-)

Reagovat
mum-on-bike
mum-on-bike

8.6.21 22:04

:-D

Dóst pěkně napsané, pobavils :-)

Jinak znám, taky už jsem dvakrát proklínala střed a vždycky neprávem. Akorát se tedy kolo neprolítlo, omezuju se na verbální násilí :-D

Reagovat

Další galerie z kategorie

ejdmmm 2
hawrda 5
Radek Broz 8
Renda69 10
Hlousa1 7
theedge 15