p@xova vyhlídka

Přidat foto

p@xova vyhlídka :-)

Veveří

Svratka

Vodopády u staré papírny v Prudké

Nedvědice

Pernštejn

železniční viadukt v Dolních Loučkách

malý viadukt nad silnicí

velký železniční viadukt Kutiny

K cíli nedělního výletu mě inspiroval p@x. Je to bezmála třicet let, co jsem byla naposled na Boru, ale tu vyhlídku na hrad ve stoupání z Nedvědice si pamatuju…

Vyrazila jsem na Tišnov nejpohodlnější cestou přes Ostrovačice a Bitýšku s malou zajížďkou k hradu Veveří, aby měla i Růženka fotku z lávky pod hradem.

Cesta z Hradčan přes Tišnov do Borače odsejpala pěkně, fučelo mi do zad, paráda. Z Borače pak na kochačku kolem Svratky přes Prudkou. V Nedvědici začíná stoupání na Sejřek s krásnou vyhlídkou na Pernštejn, pokračuje do Olší a odtud jsem jela dolů přes Kaly zpátky k Tišnovu.

Z Dolních Louček jsem měla v plánu jet kolem viaduktu Kutiny, na který mě upozornil PetrCh, ale podařilo se mi dvakrát zakufrovat, než jsem se trefila na správnou silnici. Poprvé jsem dojela nádherným údolíčkem řeky Bobrůvky do Skryjí, ale stálo to za to, to údolíčko je fakt pěkné. Podruhé se mi zadařilo minout odbočku a vyjet až nahoru do Žďárce. Kdyby mi Petr řekl, že je to ten viadukt, co je vidět z vlaku u Řikonína, tak by mě ta odbočka trkla, ale psal Kutiny a na ceduli bylo doleva na Řikonín, tak jsem tam nejela, že jo… No, na potřetí jsem se trefila a protáhla si tak výlet na krásných 130 km! Plánovač mi to ani nechtěl namalovat:

https://mapy.cz/s/cemecodumu

V kopcích to bylo fajn. Teplo, většinou svítilo i sluníčko. Horší to bylo na větrných náhorních silnicích, fučelo z boku a fučelo dost v nepříjemných poryvech. V klesání přes Kaly a nahoře mezi Křižínkovem a Svatoslaví mi dal vitr dost zabrat. Ale nakonec jsem to stihla i s těma zajížďkama dojet domů za světla.

Jo, málem jsem zapomněla: Růženka dnes už někde u Ostrovačic ujela první tisícovku v dalším novém životě. Startovala s 992km na tachometru, skončila s 1122km :-)

(vloženo 11.4.21)

Komentáře

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.
plysovykozisek
plysovykozisek

17.4.21 21:08

Už se těším na fotky z Velkého Meziříčí a okolí Báro!

Reagovat
Kocour Mikeš
Kocour Mikeš

14.4.21 16:58

Aduldinho, ta rozhledna je boží, prostě se povedla, tour de rozhledny, není špatná myšlenka. Zkusím se mrknout, co by se dalo vymyslet. Já zase jezdím Tour de rybníky… v okolí Jihlavy, napadlo mě to tak před třemi roky.

Báro, Meziříčí je relativně v mém dosahu. Musím to nějak dát do plánu s těmi mosty a v. n. Mostiště…

Reagovat
bara2
bara2

14.4.21 13:19

Kocoure, však na Kraličák a do Meziříčí se chystám :-)

Petře, údolíčka kolem říček jsou v tom kraji všechna nádherná. Mně se chodí špatně, pěšky bych nikam nedošla, ale kam se dostanu s mýma převodama na kole, tam můžu. A pořád je toho dost, že to ani neobjezdím :-)

Reagovat
Aduldinho
Aduldinho

14.4.21 13:16

@Kocour Mikeš Ta rozhledna je tedy slušně upletená, zajímavá to stavba! Třeba bych mohl někdy podniknout Tour de Rozhledny přes Hlínu na Fajtovku :-)

Reagovat
Petr Ch
Petr Ch

13.4.21 21:54

bara2: Znovu si ještě prohlížím krásné fotky a konkrétně 10,11(12) jsou pořízeny na zdánlivě odlehlém, klidném místě. Jednak to údolí podél meandrů řeky Libochovky je překrásné a určitě stojí celé okolí za projití- na kole to dost dobře nejde- vlastní zkušenost. Hlavně je tam ale doslova magické místo, kde se odehrálo v minulosti mnoho pozoruhodných událostí. Z těch nejzajímavějších stojí za zmínku finální výroba a kompletace legendárních stíhaček Messerschmitt, na konci druhé světové války, která probíhala ve třech zdejších železničních tunelech (továrna Diana) a pracovalo tam téměř 3000 nuceně nasazených. Dále pak na Velkém viaduktu, foto 11(12), došlo před 51. lety k velkému železničnímu neštěstí, vagony plné lidí padaly přímo z viaduktu… Odehrálo se tam toho v blízkém okolí ještě mnohem víc, je to ale na předlouhé psaní.

Reagovat
Kocour Mikeš
Kocour Mikeš

13.4.21 12:29

Mum, Bára si bude vědět, ale těchto mostů je na Vysočině a v JM kraji více, například tento a o kousek dál tento je na ně velice pěkně vidět z rozhledna na Fajtově kopci u Velkého Meziříčí.

Reagovat
bara2
bara2

13.4.21 00:04

Mum, je krásnej a, protože je to v zatáčce, je vidět z vlaku. Znám ho od dětství, buď se jezdí do Žďáru přes Řikonín nebo přes Bystřici. Ale až letos jsem se dozvěděla, že se tam tomu říká Kutiny. Pro mě to je most u Řikonína :-)

Ale stejně je hezčí jednokolejka přes Bystřici, ta je kolem Svratky od Tišnova do Nedvědice a jsou od ní fotky 3,4 a 5. Do toho údolí mezi strmými kopci se vejde akorát řeka, jednokolejná trať a u Prudké se už ani nevešla silnice :-)

Reagovat
vpa007
vpa007

12.4.21 23:35

Ale i ta zahrádka se Báro povedla! ;-)

Reagovat
mum-on-bike
mum-on-bike

12.4.21 22:08

Báro, nádhera, pořádná porce kilometrů! Ten viadukt Kutiny je krásná stavba :-)

Reagovat
babicak
babicak

12.4.21 19:33

Báro, palec hore, super výkon a krásné fotky!

Reagovat
Pepa Hrabačov
Pepa Hrabačov

12.4.21 19:10

Velký respekt za najeté kilometry. Neděle jako malovaná . Krásné fotky.

Reagovat
bara2
bara2

12.4.21 18:53

Kocoure, v úseku od Nedvědice k Tišnovu je Svratka asi nejkrásněší. Nahoře je to ještě potok a dole už je taková líná. Ale v této části láká ke koupání, byť je studená, tvoří krásná zákoutí, skáče po kamení, zjara je plná ker ledu, umí se rozdivočit nebo jen tiše šumět…, prostě krásná živá řeka.

Reagovat
Tomik_S
Tomik_S

12.4.21 17:26

Opravdu krásné vyhlídky,paráda.

Reagovat
Kocour Mikeš
Kocour Mikeš

12.4.21 15:47

Báro parádní report i fotky, nejhezčí je asi Svratka. Jinak ty a Mum, jste stálice a inspirace pro ostatní, kdo by chtěl vidět, jak má report vypadat (tímto se nechci nikoho dotknout). Výkon i mapka jsou excelentní, dobrá práce!

Reagovat
Aduldinho
Aduldinho

12.4.21 15:03

@bara2 Ale kuš, sázet kila a ještě k tomu sázet rajčata, kde na to mám všechno brát čas?? My máme na balkecu taky fůru nepotřebnejch kvetoucích mrch a že by tam milá má dala rajčátko nebo jahůdku, to jí ani nenapadne :-)

Jináč tvá Favoritka je velmi zajímavý koncept, dámský rám s oblouky jsem asi na živo nikdy neviděl.

Ještě jí chybí toto simply clever řešení: https://aduldinho.rajce.idnes.cz/…0/1448938143 :-)

Ale nešahám, hlavně, že ti sedí a že ti to frčí!!

Reagovat
bara2
bara2

12.4.21 14:34

Na muškáty se můžu …, víš co, beztak by mi nekvetly. Loni jsem nasadila rajčata, pořád pršelo a chytlo mi to plíseň, úplný hrozny rajčat na tom byly a nakonec k jídlu ani jedno, dala jsem na ten záhon pivoňky, když už jsem to tak pěkně pohnojila konským hnojem (pro ty rajčataú). Mám křoví, odolné trvalky a afrikány, ty sice smrděj, ale dlouho na záhonech vydrží a dá se na ně z dálky pěkně dívat. Jsou prý k rajčatům proti plísni, ale evidentně nefungovaly.

Reagovat
bara2
bara2

12.4.21 14:24

Na Favoritku mi nešahej! Pocitově zatím to nejlepší, co mám. Ale ty originální čelisťové brzdy nejsou teda žádná hitparáda. Přední to zatím vždy zajistila, ale když je to moc prudký, tak raděj slezu a svedu, však nikam nespěchám.

Reagovat
Aduldinho
Aduldinho

12.4.21 14:21

@crom Dámy sázej kila a já začnu zřejmě sázet muškáty :-)

Reagovat
Aduldinho
Aduldinho

12.4.21 14:20

@bara2 Máš recht, sjíždět něco 18%+ je divnej pocit, to už to fakt radši lámat nahoru :-)

A nevím, jak je na tom tvoje Favoritka s výdrží, ale já jednu takovou nechal na baráku v Čechách a tej se úžasně vlní přední vidlice, takže na takový sjezd bych asi úplně ztratil kuráž, nedej bože trefit nějakou díru :-)

https://aduldinho.rajce.idnes.cz/…a/1024949885

https://aduldinho.rajce.idnes.cz/…a/1282928996

Reagovat
crom
crom

12.4.21 14:08

ty jo taky pekne.damy to tu sazej:)

Reagovat
bara2
bara2

12.4.21 14:06

Jo, krom špatného asfaltu jsou tam občas i strmé stěny :-) Když jsem včera ve sjezdu ve větru po dvojce viděla tu ceduli 18%, normálně jsem se na té Favoritce začala bát, ale 18 tam teda nebylo a naštěstí už se to i schovalo před větrem.

Reagovat
Aduldinho
Aduldinho

12.4.21 13:46

@bara2 Ale tohle je asfaltka a vedly mě tam mapy.cz po zadání plánovače na silničním kole, akorát se ta silnice změní po překonání horizontu v tankodrom, to některý polňacky proti tomu jsou luxusní poježděníčko.

https://mapy.cz/zakladni?…

Poštěstilo se mi to tuším 2× začíná to sklonem přes 20% ve vesnici se to trošku zmírní, ale lámat to na 39×27 bylo žůžo, jednou dokonce s nosičem na sedlovce naloženým stanem atd., od té doby na Kunštát jedině po hlavní 19 :-)

Reagovat
bara2
bara2

12.4.21 12:36

Aduldinho, značené cyklotrasy někde po polňačkách a lesem vůbec neberu, tam to taky může, a často i je, nesjízdný kotár. Držím se silnice a na Vysočině raději té na mapě žluté. Tam moc aut stejně nejezdí a dá se předpokládat, že to nemusí být samá díra :-)

Reagovat
Aduldinho
Aduldinho

12.4.21 12:06

@bara2 Nedvědice prosím nepřipomínat, párkrát jsem jel neuváženě od Nedvědic přes Chlébské, lámačka jako sviňa zakončena totál rozrůchaným sjezdem, na silničním kole ideálka :-)

Reagovat
bara2
bara2

12.4.21 11:37

Aduldinho, musíš jet do kopce pomaleji, pak budeš delší čas v teplíčku a pohodě :-)

Kalimero, přímo ze silnice z Nedvědice na Sejřek je tam v jednom místě tento průhled. Ale jinak se dá jít taky nějakou lesní cestou a je od tama vidět totéž.

Reagovat
Aduldinho
Aduldinho

12.4.21 11:26

Baruš, mně se bohužel ten vichr furt připomínal a když jsem na něj na chvíli zapomněl, tak jsem funěl do kopce, je to férové?? :-)

Reagovat
Smazaný účet
Smazaný účet

12.4.21 11:18

Báro z kterého místa jsi fotila Pernštejn?

Reagovat
bara2
bara2

12.4.21 11:14

Hoši, děkuji za pochvaly :-) Ale okruhy víc jak sto si plánovat nebudu. Se znám, z toho klidně může být i stopadesát :-) Delší cesty plánuju jen jedním směrem, a to spíš s kopce a v bezvětří. Včera bylo nádherně, minimum lidí, jen v tom údolčku u Bobrůvky jsou chatičky a bylo dost rekreantů. Na vítr jsem si vzpomněla jen v těch dvou uvedených pasážích, tam to byla volba mezi tím, sednout si do příkopu a čekat, až přeste fučet, nebo to nějak projet Jakmile jsem se dostala do závětří, bylo zapomenuto a užívala jsem si krásné Vysočiny.

Petře, to jsem ráda, že se ti fotky mostku líbí. Někde mezi Řikonínem a tím mostem, kdy trať zas zmizela z dohledu , kdesi dole v díře u potoka, kdy jsem nevěděla, jestli zas nejedu někam dopryč a nebudu se muset vracet zpátky nahoru, jsem si říkala, že jestli ten most najdu, tak z něho možná aji skočím :-)).

Reagovat
Aduldinho
Aduldinho

12.4.21 11:01

Nádherná práce, jdu si shánět ten prut! Jen nevím, čím ho osadím, Campagnolo se bohužel rybařině nevěnuje :-)

Reagovat
perceptio
perceptio

12.4.21 10:38

Až se sešeří, ukáže se nám hrad Veveří :-)). Moc pěkný. Super. Bára a Mum, to je likvidační dvojka kilometrů :-))

Reagovat
Radim193
Radim193

12.4.21 10:28

Super výkon, fotky opět pěkné a reportík také.

Reagovat
vpa007
vpa007

12.4.21 09:55

Báro, Báro, Báro… tady platí to samé, co jsem psal mamce k švihu na Šumavě… obrovskej respekt a krásná práce! ;-)

Reagovat
miťo
miťo

12.4.21 08:44

Dobrá práce Báro! A fotky super, jako vždy.

Reagovat
plysovykozisek
plysovykozisek

12.4.21 08:43

Jo to znám, jednou jsem vyjel špatnou cestou z Velkého Meziříčí, když jsem to tam moc neznal, dostal jsem se i do Žďáru nad Sázavou- k tomu ještě poprchávalo, celkově se mě ten výlet prodloužil o minimálně 50km. Ale taky to mělo své kouzlo. Teď používám navigaci, takže podobné lapálie doufám nehrozí.

Reagovat
Petr Ch
Petr Ch

12.4.21 08:35

Krásný výlet, kiláků není nikdy dost, Báro. To druhé zakufrování muselo být náročné, je tam regulérní horská prémie. :) My tama jeli v sobotu. Chtěli jsme se před stoupáním na Kaly občerstvit v cukrárně v Předklášteří, ale stála tam fronta přibližně 50 lidí, takže příště.

Report jsem si při ranní kávě s chutí přečet a i fotky se mně všechny líbí, působí pěkně nenuceně, přirozeně – nejsou „přepálené“- Z mého pohledu jsou nejhezčí č.11 a 12.

Jen škoda, že foukal celý víkend silný vítr.

Pokud to takto dobře půjde dál, tak min. 12.tis to letos dá. Budu dál vše pozorně sledovat. :)

Reagovat
dedek55
dedek55

12.4.21 08:35

Vy Ženské jste po zimě k nezastavení :-) Obdivuhodný výkon :-)

Reagovat
Smazaný účet
Smazaný účet

12.4.21 07:00

Holky vy nám dáváte. Paráda.

Reagovat
TK75
TK75

12.4.21 06:31

Růžence to moc sluší

Reagovat
kotew CZE JIHLAVA
kotew CZE JIHLAVA

12.4.21 06:30

Nádhera Báro.

Reagovat
Nimrod
Nimrod

12.4.21 06:01

parádní výkon, kór v tom větru

Reagovat

Další galerie z kategorie

DaD 11
Aduldinho 42
kandik psi zub 6
bara2 23
sorak 17
Pepa Hrabačov 19