Osvěta je potřeba

Přidat foto

Boční odstup si řidiči vykládají po svém… :-/

(vloženo 10.3.21)

Komentáře

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.
bara2
bara2

15.3.21 17:54

Njn, ale ty jedeš rychle, to máš za chvílu odjetý ;-)

Reagovat
miťo
miťo

15.3.21 17:38

Báro to byl vtip. Mám malou powerbanku pod sedlem v brašničce. 200km to na jedno nabití dá. Na té fotce níže v dlani jsou LiPo baterie 3×2200mAh do modelů letadel, zleva: Naza F450, Maxi Swift, Multiplex Twinstar a Hacker Model P-51 Mustang. Člověk nemůže jen jezdit na kole :-)

Reagovat
bara2
bara2

15.3.21 17:28

Jsem si říkala, Miťo, že musíš být nějak vybavený zdroji energie.

Obyč baterie v mrazu nemají dostatečnou výdrž, foťák musím vozit pod svetrem. Z hlediska mého osvětlení, kdy hlavním kriteriem je být viděn, mi stačí můj olověný akumulátor, tomu mráz nevadí, ale zase se proveze. I když tolik baterií, jak máš na fotce, zas o moc lehčí nebudou :-)

Reagovat
miťo
miťo

15.3.21 14:29

Zireček: „Život mu to pouze zrcadlí, když jede na „lov“ materiálu pro internet a pro policii s kamerou a zásobou náhradních baterií.“

Konečně to někdo ocenil. Víš jaká to je dřina ty baterie tahat s sebou? Díky, máš u mě malý kladný bodík :-)

Reagovat
zirecek
zirecek

15.3.21 14:17

Argumentace o šestnáctiletých mladistvých za kulometem neladí se stále omílaným respektem řidič-cyklista, cyklista-pěšák, pěšák-bruslař, atd.

Reagovat
mum-on-bike
mum-on-bike

15.3.21 13:33

Achjo. Celá tahle diskuse není o ničem jiným, než o různých pohledech na jednu věc. Někdo vidí sklenici zpola prázdnou, jiný zpola plnou. Jedni budou stále něčím spravedlivě rozhořčeni, druzí spíš vnímají ty hezké věci. Asi je to v pořádku, protože „ke stvoření světa je třeba lidí všeho druhu“ (Jan Werich) Bohužel už ze své podstaty ti první budou ty druhé vždycky pokládat za změkčilce a naivky. Horší bývá, když se k tomuhle postoji ještě přidá militantnost, při vhodné společenské konstelaci tahle kombinace může vyústit do obludných absurdit, historie nám dává dost příkladů co se týká dehonestace a posléze i pronásledování určitých skupin.

Tímto se tedy vzdávám další diskuze. Nepodařilo se mi ukázat některým z vás, že jsou i jiné úhly pohledu, a není možné argumentovat tam, kde není vůle k dialogu. Je mi to líto

Reagovat
bara2
bara2

15.3.21 12:57

Osobně si myslím, že kdyby všichni jezdili normálně slušně, tak toho výjimečného jedince řítícího se jednou za uherskej rok s rodičkou/umí­rajícím dítětem/stařen­kou/stařečkem by si každej všiml a klidil se mu v zájmu svého zdraví z cesty.

Ta argumentace v diskuzi ohledně bezpečného předjíždění cyklistů mi přijde spíš jako takové citové vydíráníčko, něco ve stylu, že přijmeme „sirotky“, ze kterých se nakonec vyklubou šestnáctiletí výrostci s praxí ve střelbě z lehkého kulometu.

Reagovat
Jano86
Jano86

15.3.21 11:54

To je bohovsky dôvod že buď žena do pôrodnice alebo neco jine ty vole..A Cyklistu radšej nech ho šľak trafi…

Reagovat
bara2
bara2

15.3.21 10:08

Mě se strašně líbí argumentace typu: veze zraněné dítě, jede do porodnice…

y člověk nabyl dojmu, že v době, kdy se nerodí děti a vymíráme, v době, kdy rizikové matky tráví poslední měsíce těhotenství na lůžku ve špitálu, v době, kdy rychlá přijede do dvaceti minut, furt někdo převáží marodný děcka a rodičky …

Reagovat
JSt
JSt

15.3.21 10:00

kazdy hleda svou motivaci pro jizdu na kole. mito jezdi dlouhy streky po silnici se zaplou kamerou s touhou natocit nejaky auto, kery ho predjede trochu tesnej. :-) doma to pak s jiskrou v oku striha. :-D mne to treba prijde zvracene, nekdo jej za to obdivuje. nic vic bych v tom nehledal.

a mito, mamonbajk je optimisticka, naivni jsi ty. vemu jen tuto diskuzi. poukazujes na tesne predjizdeni a zaroven si naseres na hlavu fotkou, jak nekomu lezes do auta. delas machry, jakou jsi najel streku v ramci hradce kralove, ovsem krom sesti kilometru, kterymi jsi porusil vladni narizeni. s takovym clovekem vpodstate nelze diskutovat, protoze ma sva obecne nepouzitelna meritka a jen na cyklisty vrha spatne svetlo. ;-) rekl bych, ze jsi takova lajt verze szustika. ;-P

Reagovat
Smazaný účet
Smazaný účet

15.3.21 09:14

A? Co to má společnýho s touhle diskuzí? :-O

Reagovat
HonzaRez
HonzaRez

15.3.21 08:58

Fazzy je ve skutečnosti plk. Mgr. Bc. Jiří Hodný, MBA…

Reagovat
Smazaný účet
Smazaný účet

15.3.21 00:22

zirecek: přesně, ne všichni jsou takoví.

Asi si dám do auta kameru a budu natáčet. Pak to sestříhám a nechám tam jen podobné chudáky jako je miťo, dám to na net a slušné cyklisty vynechám.

Poslední zkušenost s cyklistku byla velice příjemná. Pán na kole se na horizontu uklidil k čáře a ukázal mi, že je volno a já můžu předjíždět. Tak jsem ho předjel jako auto, místo ostřikovači poděkoval blinkry a oba jsme spokojeně valili dál. Slušnost je třeba hledat na obou stranách barikády.

Reagovat
kiwaf
kiwaf

14.3.21 23:21

Zas pri najezdu co mito ma, tech blbcu v autech musi potkat mnohem mnohem vic, nez drtiva vetsina zde diskutujicich. Tezko si pak v hlave nastavit nejaky pozitivni pristup a hledat pro ne omluvy a usmivat se.

Reagovat
zirecek
zirecek

14.3.21 22:21

mum-on-bike: To ano, proto jsem se rozepsal a nechal se unést. Snažím se spíše pozitivně inspirovat, hodně v práci. Je to sice časově náročnější, ale slušná část lidí se dříve či později připojí. Je to potom radost, když si lidé uvědomí, že máme podobný styl práce, lépe to pak šlape. Negace cyklí spíše jen negaci.

Jen u míťa se to moc nedaří. Z příspěvku si vzal to své. A kdyby věděl, že jsem po té dálnici do nemocnice opravdu nad ránem jel tak rychle a přitom jsem nikoho na hřbitov poslat nechtěl a vše dobře dopadlo, za což jsem rád…

Míťo: Moje karma je taková, jaká je. Nemusíš mít o ní péči. Nemám se za co stydět, na nic si nehraju. Tvoje další negativní úsudky a neznalé domněnky jsou liché a nechávají mě klidným.

Reagovat
mum-on-bike
mum-on-bike

14.3.21 21:46

No vida, tak je nás usměvavých empatických naivků víc. Svět má ještě naději :-)

Reagovat
miťo
miťo

14.3.21 21:45

Žire sory, ale zas trolíš. Překrucuješ. Navíc ze mě děláš ze mě policejniho práskače. Dovolím si zde od tebe požadovat omluvu. Styď se. Navíc se tu sebeprezentuješ jako největší cnost, ale promiň, nejsi. Viz tvá příhoda s poškozeným (ukopnutým či rozbitým ve „spravedlivém“ hněvu) zrcátkem náklaďáku, to je fuk, při ceně náhradních dílů na nákladní vozidla se jedná o trestný čin, tedy pokud to nebyla Liazka. Tak tu prosím přestaň kázat o morálce. Ano? Máš na karmě skvrnu, kterou ses ještě chlubil. Možná máš skvrn víc, jen o nich nemluvíš.

Reagovat
zirecek
zirecek

14.3.21 21:19

mum-on-bike: „Jen mi přijde škoda, že to vypadá, jak kdybys na tu silnici vyjížděl už předem nakrknutej, co zas kde bude. Nevím, jestli bych v tomhle rozpoložení chtěla tenhle sport provozovat…“

Tohle je kámen úrazu, který se snažím popsat Miťovi delší dobu. Člověk s negativním založením přitahuje negativní situace. Život mu to pouze zrcadlí, když jede na „lov“ materiálu pro internet a pro policii s kamerou a zásobou náhradních baterií. Třeba jeho video na YouTube je opravdu ukázka prasáckých řidičů. Ale všichni takoví nejsou. To není trvalý obrázek provozu. Občas by to chtělo ukázat z kamery nějakou slušnou součinnost cyklista-automobilista. Dnes každý má potřebu za něco bojovat a polarizovat. Například už jen název točvolanti. V tom není respekt. A silnice, chodník, cyklostezka je o oboustranném respektu.

Já třeba v obci jedu na kole u krajnice, klidně za bílou čarou, nevadí mi, když mě v dopravní špičce míjejí auta blízko při nízké rychlosti. Na státovce, kde auta překračují devadesátku, tam jedu klidně metr od bílé čáry v silnici před horizontem, abych řidiči ukázal, že si nepřeji, aby mě ojel z blízka. Když řídím v autě, tak se snažím být ohleduplný, ale někdy se záměr nepodaří. Až krátce po situaci zjistím, že jsem to mohl udělat lépe nebo že se to zrovna nepovedlo. Třeba jsem to myslel dobře, ale nakonec si o mně ten druhý může myslet něco jiného. To je život.

Když jdu sám jako pěšák k přechodu v odpolední špičce na hlavní třídě, kde zrovna jede ze světelné křižovatky kolona aut z fabriky, tak zůstanu stát několik metrů od přechodu a nechám je projet, až potom přejdu přechod pro chodce.

Když jedu v noci do nemocnice 190 km/h po dálnici, také nejedu s účelem poslat někoho na hřbitov. Ale miťo to tak prezentuje.

Život nejsou jen pravidla, ale také selský rozum, empatie a vnímání, že ten druhý je taky člověk.

Reagovat
miťo
miťo

14.3.21 20:46

To je jasný Midlandere. Včera jsem slezl na kole před přechodem pro chodce (to dělám stále), ale konkrétně včera mi dvě auta zastavila a řidiči pokynuli ať jdu. Taková oáza v poušti. Alespoň to bylo vyrovnané skóre 2:2 (na temné straně síly nedání přednosti v jízdě a tlaková vlna od autobusu, ono krapet foukalo :D).

Pokud se něco děje vepředu, vidíš to, ale to předjíždění je jednoduše zákeřný. Na Varii podle barvy vidíš rychlost (červená – rychle, oranžová – s rozumem), ale jak daleko pojede, to už nevíš. I tak je Varie supr věc.

Reagovat
Smazaný účet
Smazaný účet

14.3.21 20:39

Já teda taky budu radši naivní a budu doufat, že jsou lidi slušní a dobří, než vyjít z domu a čekat, kdo mě nasere. ;-) Světe div se, na úsměv mi většinou lidi odpoví úsměvem.

Reagovat
miťo
miťo

14.3.21 20:31

Asi tak :D

Reagovat
miťo
miťo

14.3.21 19:43

Je krásný být naivní mamko. Život je pak snažší.

P.S.: až budu spěchat do nemocnice (a doufám že nebudu muset), nepošlu někde člověka na hřbitov.

Reagovat
mum-on-bike
mum-on-bike

14.3.21 19:33

Myslela jsem to vážně, miťo. Taková situace může nastat. V jednom případě ze sta třeba, ale může. Nevím, jestli už ses sám někdy jako řidič/rodič do podobné situace dostal, pokud ne, buď rád. Tolik k té mé naivitě.

Jinak děkuji, že se na mě nezlobíš, jak jsi psal níže, a že mi tu mou postkomunistickou zmasírovanost odpouštíš, ale ono to spíš bude založením člověka. Jsem osoba smířlivá a nebaví mě hledat za každou cenu třídního nepřítele. Už to se mnou asi lepší nebude. Tvoje špatné zkušenosti z našich silnic vůbec nechci bagatelizovat, miťo (btw, bylo by hezké, kdyby ses podělil i o ty dobré, určitě by se jich pár našlo :-)) Jen mi přijde škoda, že to vypadá, jak kdybys na tu silnici vyjížděl už předem nakrknutej, co zas kde bude. Nevím, jestli bych v tomhle rozpoložení chtěla tenhle sport provozovat…

Reagovat
miťo
miťo

14.3.21 16:26

Mamka: „Ale MOŽNÁ čistě hypoteticky by se i u nich dalo najít vysvětlení, můžou třeba vézt zraněné dítě do nemocnice nebo mít jiný fakt objektivní důvod, proč ztrácí soudnost a obezřetnost nebo proč není v jejich moci tu situaci vyřešit jinak.“ Tohle doufám jsi nemyslela vážně (že ne?). Skoro není trénink, aby dva, tři i více lidí nevezlo dítě do nemocnice(!). Asi možná proto nám kolabuje zdravotnictví, Covid za to nemůže. Nemocnice jsou přeplněné dětmi, které přivezli vyděšení a spěchající rodiče, často v náklaďáku nebo v drahých autech, kde sedí jen jeden člověk a díte je pochopitelně schované v kufru.

Promiň, ale tohle vysvětlení je dost naivní :D Máš silničku jen krátce viď :-) Dej tomu pár desítek tisíc kilometrů :-)

Reagovat
doubeq
doubeq

14.3.21 14:52

Jak tě zavřel při dojezdu do kolony a zastavili ste vedle sebe, tak ode mě by měl uražený zrcátko.

Reagovat
mum-on-bike
mum-on-bike

14.3.21 14:49

Uznávám, miťo, že na tom tvém videu jsou řidiči – čuňata. Úplně všichni asi ne, ale tak 95%, obzvlášť náklaďáky a střelci mimo obce. Ale MOŽNÁ čistě hypoteticky by se i u nich dalo najít vysvětlení, můžou třeba vézt zraněné dítě do nemocnice nebo mít jiný fakt objektivní důvod, proč ztrácí soudnost a obezřetnost nebo proč není v jejich moci tu situaci vyřešit jinak. My třeba občas vozíme koně a vím (a ty taky určitě), že skočit na brzdu, když máš v přívěsu 1200kg živé váhy, si prostě nemůžeš dovolit, protože by ti oba přestoupili do kufru. Jezdíme pomalu a nikdy jsme nikoho neohrozili, ale umím si představit situaci, kdy to i při nejvyšší předvídavosti prostě nevyjde. Každopádně, to cos natočil je dost děsivé a i já mám pár podobných zkušeností.

Ty vozíš kameru i vzadu, že jo? Možná by nebylo špatný dát dohromady video i o těch fajn řidičích, co přibrzí, počkají a předjedou, až když je to bezpečné. Taky jich určitě potkáš dost a bylo by fér ukázat i je. Nejsme všichni špatní ;-)

Reagovat
Jano86
Jano86

14.3.21 12:01

Je to brutal video až ma mrazi. :/

Reagovat
Smazaný účet
Smazaný účet

14.3.21 11:33

ještě že nejsem žádnej čecháček

Reagovat
miťo
miťo

14.3.21 10:23

Jano86: už to tady jednou bylo, ale myslím, že o náš čecháčkách za volantem tohle video řekne dost.

https://youtu.be/8tnuYZfwWbk

Reagovat
doubeq
doubeq

14.3.21 09:13

JSt…ani ty nemusíš ;-)

Reagovat
Jano86
Jano86

14.3.21 08:41

Po mne hodil jedinec fľašu… Mal šťastie ze som nemal kameru.. By sa nedoplatil do konca života… Myslím ze vodič a cyklista to nikdy nebude dobre…

Reagovat
JSt
JSt

14.3.21 06:07

lampasaci se nemusi drzet v obci? ;-) „Mám za sebou dva okruhy okolo Hradce (mimo cca 6km vše v katastru města) a je mi skvěle.“

Reagovat
miťo
miťo

13.3.21 19:10

Konec dobrý, všechno dobré. Videa víš kde najít.

Reagovat
zirecek
zirecek

13.3.21 19:00

miťo: Nemám důvod se červenat. Nemám důvod lozit cizím lidem do auta včetně kontinuálního záznamu a následného tapetování internetu s jasným úsudkem, kdo je ten zlý.

Máš v těch svých pojmech chaos: demolice kamionu, utržené zrcátko, rozbité zrcátko. Přitom nevíš vůbec nic, ale na domýšlení a odbíhání od tématu ti to dostačuje.

Končím a netěším se na další fotografie z cyklu: já nejlepší cyklista – on zlý automobilista. Raději si prohlédnu tvá pěkná sestříhaná videa s příjemnou hudbou z kola a z letadla.

Reagovat
oberleutnant Weiss
oberleutnant Weiss

13.3.21 17:29

Tak teplota na březen fakt slušná, ale ten vítr stojí za hovno. 91 km, 1170 m nastoupáno, ale úplně jsem si to teda chvilkama neužíval. A **** s katastrem, to bych byl jak křeček v kolečku a potkal bych se s násobně více lidma než takhle…

Zbytek debaty pod sebou nekomentuju, hovada se najdou mezi cyklisty i mezi řidiči, je dobré jejich řady svým chováním v provozu nerozšiřovat. A zase jdu…

Reagovat
miťo
miťo

13.3.21 16:56

Zireček: Hm nic. Nečervenám se. A ty Žire? Červenáš se? Alespoñ za to rozbité zrcátko od náklaďáku? ;-) No měl bys.

Reagovat
zirecek
zirecek

13.3.21 16:41

Miťo, ty už jsi vážně zralý na toho psychologa…

Někdy si zkus tuhle diskuzi pročíst znovu. Začervenáš se sám nad sebou.

Reagovat
doubeq
doubeq

13.3.21 16:13

Na radaru je zeleno, ale ani kapka, asi nesmí ani déšť za hranice okresu :-D

Reagovat
Pepa Hrabačov
Pepa Hrabačov

13.3.21 16:07

Od rána čučím na radar a z okna . 7 km pěšky a zase čučím na radar a z okna. Chčije od rána.

Reagovat
doubeq
doubeq

13.3.21 15:58

Nebo žerem antibiotika a po městě nám to skáče na 143tzm, tak prostě i když chceme, stálo by to za prd :-D

Reagovat
miťo
miťo

13.3.21 15:23

To mě mrzí, sory. Dělám ti tady chutě v lockdownem po katarstru obce :-(

Reagovat
Smazaný účet
Smazaný účet

13.3.21 15:21

Miťo: protože můžem jen 500 metrů od baráku :-D

Reagovat
miťo
miťo

13.3.21 15:15

Ježišmarjá, lidi co blbnete! Je sobota, na březen skvělých 11°C, nechápu proč nejste na kole! Mám za sebou dva okruhy okolo Hradce (mimo cca 6km vše v katastru města) a je mi skvěle.

Fazzymu posilám ukázku krajnice v Hradci Králové.

Na mamku se nezlobím, je jen zmasírovaná realitou naší postkomunistické společnosti. „Nic se nestalo, to je normální“. Ale ono se občas bohužel stane. Když někdo vystřelí z pistole a kulka dopadne 2m od vás, taky se vlastně nic nestalo. Jen na to nejsme tak zvyklí, tak otupělí, jako v případě aut. Navíc mamka nedomoluje v afektu auta, kladné body pro ní (Žire).

Zirečku tvoje urputnost přihodit kus vlastního ega do diskuze je obdivuhodná. Malá osvěta čtenářům. Žireček mě nemá v lásce. Mám bráchu, jednovaječné dvojče, který chodil s holkou, o kterou Žir také usiloval. Asi to tu od něj dlouhodobě dostávám sežrat :D Jsem bráchovi strašně podobnej :-)

Jdu si užít endorfiny v krvi. A vy všichni padejte na kolo :D

Reagovat
Fazzy
Fazzy

13.3.21 12:39

Xtonda: záměrně jsi vynechal slova „v některých situacích“, který jsou pro ten problém vcelku zásadní, ale chápu, že takhle se to víc hodí. Argumentace, že když se nic nestalo, tak to bylo bezpečné je skutečně hovězí, nicméně zcela v souladu s platnými předpisy. Tím jsem chtěl dát najevo, že existují i lidé, kteří se snaží těm předpisům vyhovět a už nedomyslí, že tím cyklistovi znepříjemní život. A zas a znovu – a takoví lidé jsou a je třeba s nimi počítat a není potřeba je hned odsuzovat a nadávat jim. Neměli zlej úmysl.

A ano, tak by to mělo probíhat, ale asi jsi zaregistroval, že mnohdy neprobíhá. A proto radím s tím v zájmu vlastního bezpečí počítat. Ale děláš to dobře.

A zase to uhýbání do škarpy tak nedémonizujte. Někteří z toho děláte pomalu cyklokros..

Dolomiti: je to tak, opravdu se na silnici vnímám jako překážka. Což si troufám tvrdit dává člověku sklony k bezpečnějšímu chování, než se považovat za rovnocenou součást provozu. Ty tedy za slabší součást. Ale chápu tě, máte tam ohleduplnější řidiče, tak cítíš se bezpečněji. To je v pořádku :)

Reagovat
Barak
Barak

13.3.21 12:24

Miťo, co zkusit nějakého psychologa?

Reagovat
Smazaný účet
Smazaný účet

13.3.21 12:18

Fazzy: tak je to vcelku logický. Každej máme jinou filozofii, ty bereš cyklistu na silnici jako překážku („S prominutím prdím na to, jak to nazývá příslušný předpis. Cokoliv co se pohybuje výrazně pomaleji než zbytek provozu JE překážka, kterou musí řidič nějak řešit“) a tím pádem se potom na kole jako překážka cítíš. Proto všechno zohledňuješ atd. Já beru cyklistu jako slabší součást silničního provozu a snažím se o jeho minimální ohrožení a tím pádem se ani na kole necítím nijak zvlášť ohrožen a vcelku bezpečně ;-)

Reagovat
xtonda
xtonda

13.3.21 12:06

Fazzy, napsal si, že cyklista si za oprasení může sám, to je ze stejného soudku jako že si holky můžou za znásilnění samy když nosí krátkou sukni. Podobně hovězí je argumentace, že když se nic nestalo, tak to bylo bezpečné.

Usnadnit autu předjetí není problém, ale musím k tomu dostat vůbec šanci. Mělo by to probíhat asi tak, že auto za mnou zpomalí na mojí rychlost. Tím se předjetí stává bezpečnější a já nemám problém, pokud to rozumně jde, se uklidit na kraj, čím mu zároveň dám najevo, že o něm vím a počítám s předjetím.

Rozhodně se ale nehodlám klidit do škarpy kdykoliv za sebou zahlédnu nebo zaslechnu auto a pokud to neudělá, tak to rozhodně nedává autu právo oprasit mě.

Reagovat
Fazzy
Fazzy

13.3.21 12:04

Dolomiti jo to beru. Jen jsem tím chtěl říct, že i u vás bych jako cyklista počítal s tím horším, snažil se zohledňovat všechny možnosti a bral ohled třeba i na to, že ten sedlák už hůř vidí a choval se podle toho. To je celý.

Reagovat
Smazaný účet
Smazaný účet

13.3.21 11:54

Fazzy jak jsem psal, jsem zvyklej na úplně jinej styl než jsi zvyklý ty a už jen z toho důvodu to nejde vysvětlit ani jedný straně.

Reagovat
Smazaný účet
Smazaný účet

13.3.21 11:51

Fazzy: příklad sedláka můžeš klidně aplikovat na 99% aut ;-), ale máš pravdu, že není růžovej a i z toho důvodu, když musím jet do ČR, tak raději jedu Německem o sto kilomerů delší trasu, jen abych se vyhnul stosedmdesáti v ČR. O kole raději ani nemluvím.

Reagovat
Fazzy
Fazzy

13.3.21 11:38

A přesně to co píšeš, platí úplně stejně i opačně. Ani jako cyklista nevíš kdo tě předjíždí, tudíž je na místě pokusit se mu to usnadnit pokud tu možnost máš. Tím spíš v situacích, který jsem tu stokrát popsal.

A že jsou u vás řídiči tolerantnější je fajn. Ale svět není všude růžovej.

Reagovat
Fazzy
Fazzy

13.3.21 11:34

Dolomiti: pokud by jel v pruhu pokrytým ledem, tak to samozřejmě nespadá do případu kdy to uhnutí „situace snadno umožňuje“, tudíž je to zase něco jinýho než o čem mluvím.

A jednání sedláka je chválihodné, nicméně nelze případ jednotlivce aplikovat automaticky na všechny. Tudíž to z pohledu vlastního bezpečí nehraje roli.

Reagovat
Smazaný účet
Smazaný účet

13.3.21 11:34

fazzy: ještě jednu poznámku nebo spíš mojí zkušenost ;-) Ty lidi u nás takhle nejezdí z důvodu, že by milovali cyklisty a nebo z čistý empatie, ale z jednoho prostýho důvodu. Každá chyba v autě je neskutečně drahá, jak na peníze, tak hlavně na čas, kterej tím potom musí trávit. Jak jsem psal řidič je vždycky brán jako ten silnější a tím pádem ten, kdo měl tu situaci ukočírovat. Všichni lidi nejsou stejný a jak mám vědět, že ten cyklista je zkušenej nebo nezkušej, normální nebo blázen. Nevím nic o tom koho v danou chvíli předjíždím a proto preventivně se mu obloukem vyhnu. Je to jeden z důvodů proč si já nedovedu představit, že bych předjížděl cyklistu na těsno.

Reagovat
Smazaný účet
Smazaný účet

13.3.21 11:25

Fazzy: ale o tom píšu celou dobu ;-) Mě je v podstatě jedno, že si nárokuje tři metry. Dokonce jsem raději, když si třeba v zimě narokuje tři metry na mokrý silnici, než aby jel v metrovým pruhu pro cyklisty pokrytým ledem a eventuelně mi spadl pod kola ;-) Hele sedlák, osmdesátšest let, kterej nikdy neseděl na kole, objíždí cyklistu zásadně komplet v protisměrným pru­hu.

Reagovat
Fazzy
Fazzy

13.3.21 11:19

Dolomiti: no tvoje předchozí reakce rozhodně nevzbuzovali pocit, že mi rozumíš. Ale fajn.

To, že ty řidiče nechápeš, neznamená, že neexistují. A jak už jsem psal hned dole, na silnici je potřeba počítat s tím co existuje a brát na to ohled, ne se řídit jen tím co by člověk sám chtěl. Krásně tu vidíme příklad cyklisty, kterej vždycky pojede metr od krajnice a bude přitom požadovat vždy metr a půl od auta. Tím si jinými slovy nárokuje včetně řidítek prostor 3 metry, aniž by ho nutně potřeboval nebo byl ochotný část toho prostoru někomu přenechat, když si to situace žádá. To je za mě projev sobectví a narcismu. A přitom to vůbec nic nestojí. Jde o naprosto banální kompromis..

Reagovat
Smazaný účet
Smazaný účet

13.3.21 11:05

Fazzy: to co jsi popsal chápu celou dobu, jen zkrátka nechápu ty řidiče (což nemusí být jejich chyba, ale moje). Nejsem zkušenej cyklista, jezdím na silnici cca. 2,5 roku, ale v Jižním Tyrolsku žiju cca. dvacet let. Jezdil jsem takhle dávno předtím než jsem se cyklistou stal. Na druhou stranu, sice si to už moc nevybavuju, ale myslím, že v čr jsem jezdíval podobně jak tady popisujete. Tím chci jen říct, že z mého pohledu není nutná zkušenost z cyklistiky na to, abych na silnici považoval cyklistu za slabšího a z toho hlediska se k němu choval. Zkrátka u vás společnost funguje, tak jak funguje a vy jste na to zvyklý viz mum: „situace na fotkách mi nijak nebezpečná nepřipadá....­..takhle mě ve městě předjíždí asi všichni“. U nás společnost takhle nefunguje a proto je to pro mě celý nepochopitelný. Co je lepší fungování si musí každej přebrat sám. Mě vyhovuje to co funguje u nás.

Reagovat
zirecek
zirecek

13.3.21 10:49

Míťo: Má věrohodnost ani karma neklesla. Nevysírám. Napsal jsem jeden komentář k věci. Zbytek jsou tvé emoce a urážky ostatních.

Až přestaneš vidět rudě, zkus si s odstupem přečíst diskuzi znovu. Soudnému člověku s nadhledem je zřejmé, jak se situace má.

Předpokládám, že zachovat zde rozjetý styl komunikace a teď podobným slovníkem očastuješ „mum-on-bike“…

Reagovat
Fazzy
Fazzy

13.3.21 10:45

Jezevec: ne neobhajuju. Jen je potřeba si nic nedomýšlet a číst co píšu.

Dolomiti: ještě mám chvíli, tak ti to zkusím naposledy shrnout.

Vrátím se k tomu příkladu s empatií. Říkáš, že vždy a za všech okolností dáš cyklistovi ten 1,5 m. Výborně! To je chválihodné. Pro zajímavost to dělám taky tak, o což ale vůbec nejde. Znamená to tedy, že jako řidič máš opravdu mnoho empatie vůči cyklistům (ať si to přiznáš nebo ne, tak je to do značné míry i tím, že si sám cyklista). Paráda.

A teď se na to podíváme z druhý strany. Jsi ochotný připustit, že existují na silnicích i řidiči, kteří nejsou z principu zlí nebo necitliví, ale mají horší odhad nebo mají strach s porušení předpisů nebo jsou prostě jen nezkušení? Ano? Výborně! To je super, protože takoví lidé skutečně existují a můžu tě ujistit, že jich je mnoho (pro jistotu opět doplním, že já mezi ně nepatřím).

A teď pozor. Jsi jako zkušený cyklista ochotnej projevit trochu empatie i těmto nezkušeným řidičům a pokud to situace snadno dovoluje, uhnout o pár desítek cm doprava a usnadnit jím tak předjetí – ať už jako v tomhle případě u plný čáry, na zúžený komunikaci nebo v případě, že je třeba v protisměru velká louže nebo kde teoreticky hrozí, že se proti někdo vyřítí a on by se nemusel stihnout zařadit před tebe nebo v X dalších možných situacích? Jsi ochotný to udělat? Výborně! Pak jsi skutečně empatický a nezaujatý, omlouvám se za křivdu a nevím co řešíš.

Nejsi ochotný? No tak to už se nám možná ta pointa začíná vynořovat.

Pokud ne, tak je mi líto, jednodušeji to vysvětlit nelze.

Mum: promiň. Stačilo aby byl někdo ochotný připustit, že možná udělal chybu a bylo tu sotva pár příspěvků..

Reagovat
bara2
bara2

13.3.21 10:43

Mum, Learia: napsala jsem to včera zcela střízliva a přesně tak, jak to vidím.. Ano, nemám o těch točvolantech hezké mínění. Naše Údolí není smrtelné, žádný křížky tady nemáme. Zato máme přilehlé křoviny kolem cesty zabordelené plastama ze spojlerů a nárazníků těch pleček, co tam zahučely. Naše křoví a mladé doubky zachraňují životy, o to tvrdší je ten terén ke kárám, které jejich točvolanti nezvládli. Po sjezdu ze třímetrový meze, zlámání stromků a průjezdem křovím maj závěsy na výměnu, a když to vezmou přes střechu, tak to můžou rovnou odvézt do Barka, a vůbec mi jich není líto. Není roku, aby tady dva tři z toho roští nevytahovali navijákem. A vidět, jak se změní výraz ksichtů, co z těch aut vylezou stojí za to, z agresivních gerojů jsou najednou ufňukaní chlapečci, co to takto přece vůbec nechtěli.

Kdybych se bála, tak na u silnici bez plechovýho brnění ani nevjedu.

Reagovat
mum-on-bike
mum-on-bike

13.3.21 10:13

Tady je to fakt oslava demagogie. Každej mluvíte o něčem jiným, snahu vnímat argumenty druhýho tu projevuje jen někdo a zkušenosti z Itálie to taky moc nevytrhnou. Vím, že lezu do jámy lvové, ale je mi líto té štvanice tady, tak to udělám. Vrátím se k miťovu reportu: situace na fotkách mi nijak nebezpečná nepřipadá. Jsem proti tobě miťo na silničce hovňousek, ale takhle mě ve městě předjíždí asi všichni. A když jsem na druhé fotce rozluštila, že otvíráš dveře u řidiče, nechtělo se mi tomu věřit, to už je fakt silný kafe na mě. Všechno ostatní, co tu plácáte, už je jen zbytečnej balast. Sorry

Reagovat
Smazaný účet
Smazaný účet

13.3.21 10:11

Fazzy + Zireček: jsem rád, že jste nás ohodnotili tak vysoko ;-) Co jihotyrolan, to cyklista :-) Musím říct svýmu šestaosmdesáti­letýmu sedlákovi, ať vyndá to kolo co přede mnou schovává, protože, jak jinak by podle zdejších expertů měl vědět, jak správně předjíždět cyklistu :-D

Reagovat
Jezevec70
Jezevec70

13.3.21 09:44

Fazzy, nečil se, ale z toho co jsi tady napsal těsné předjíždění opravdu obhajuješ. Vždyť přece 30cm bohatě stačí, hlavně nepřejet plnou čáru. Pokud budeš předjíždět nějakého nevyježděného cyklistu, tak ti fakt může nečekaně vybočit, aniž by vlastně sám chtěl. Stačí, když se v ten moment ohlédne. A srazíš ho. Můžeš zabít člověka, ale hlavně že jsi neriskoval přestupek.

Takže vlastně i když předjíždíš s úplně minimálním odstupem a cyklistu náhodou nesejmeš je vše v pořádku.

Reagovat
Smazaný účet
Smazaný účet

13.3.21 08:57

kluci, a vás tohle hádání baví? :-( s trochou odstupu to je jak u blbejch na dvorečku.

Reagovat
Fazzy
Fazzy

13.3.21 08:52

Miťo: ubohé. Z toho všeho co jsem velice polopaticky napsal, jste byli s dolomitim schopný vydedukovat jen to, že obhajuju těsný předjíždění, což je nesmysl a hloupost, ale přesto máte dost sebevědomí na to urážet ostatní. Je to legrační. No nic snaha byla. Žijte si spokojeně ve svých bublinách.

Reagovat
miťo
miťo

13.3.21 08:29

Doubku ta dvoustovka moźná padne. Věřím tomu :D

Malý přínost to tu má.

  1. Fazzy si změnil profilovku
  2. Zireček se trochu odkopal
Reagovat
miťo
miťo

13.3.21 08:27

Zirečku zirečku, ty se mi snad jenom zdáš! Psals tu, žes v afektu urazil kamionu zrcátko a teď už to není pravda? Ajaj! Nebo to bylo na zlehčení jako vtip? Ajaj! Klesla ti karma. Buď jsi to udělal a jsi NÁSILNÍK, nebo jsi to neudělal a jsi jen PROSTÝ LHÁŘ. Oboje velké mínus pro tebe. A proto ti říkám, že člověk jako ty mě tu nebude poučovat o dobrých mravech! Ty rozhodně ne. Už před patnácti lety mě brácha varoval, že jsi trochu zvláštní… Měl bys trávit méně času na sociálních sítích. Už ani nerozlišuješ realitu a skutečnost. Jdi se vycpat a přestaň vysírat. Tvá věrohodnost dost klesla.

Fazzy: pozor na Zirečkův výraz „mlácení prázdný slámy“, někdo tady na BF by si to mohl vzít osobně.

Dolomiti: už jsi asi poznal, že česká povaha je krapet jiná. Já tvoje argumenty naprosto chápu. Lepší přejet plnou čáru, než oprasit cyklistu bez ohledu na to, jak daleko od kraje jede. Jednoduché, prosté, logické. Ale ne pro čechy. Buď rád, že tady nejezdíš na kole.

Přeju všem hezkou sobotu. Jdu jezdit. Metr od kraje, jak jinak.

Reagovat
doubeq
doubeq

13.3.21 08:24

Chlapi, dvě stě komentů, Zirečku přitlač :-D

Reagovat
Fazzy
Fazzy

13.3.21 07:37

Dolomiti: mám pocit, že ty už zřejmě umíš líp italsky než česky. Proč bych ti měl odpovídat na věci, který vůbec nesouvisí s tím co říkám a jen se mi snaží něco podsouvat? To by bylo mlácení prázdný slámy. Vám nejde o diskuzi. Potřebujete hlavně soupeře a přeleštit ega. Na to si ale najděte někoho jinýho.

Přesto věřim, že až budete mít někdy klid, tak se nad tím co píšu jednou i zamyslíte a tu pointu přecejen objevíte.

Reagovat
zirecek
zirecek

13.3.21 06:41

Miťo: Ty máš především problém se vzájemnou komunikací a respektem k přispívajícím, když ti dojdou argumenty a příspěvky k věci. Když ti někdo pokuřuje, to je vše v pořádku, opačně začneš mluvit nesmysly a spojovat hlouposti mimo téma. Pomohlo by méně času trávit na sociálních sítích.

Napsal jsem zde jeden příspěvek na odlehčení s vtipy a jeden k věci. Žádné zrcátko jsem neurazil. Lež se smajlíkem je stále lež.

Reagovat
miťo
miťo

13.3.21 06:21

Dolomiti: pozor, školí nás tu boreček Zireček, který pěstí urazil v afektu kamionu zrcátko. Máme se od něj (hlavně co se týče slušnosti) co učit! :D

Reagovat
zirecek
zirecek

13.3.21 06:11

Dolomity: Nepotřebuju zkušenost z jedný nebo druhý strany, abych věděl, že se nemám k cyklistovi přiblížit na metr a půl.

Potřebuješ…

Reagovat
Smazaný účet
Smazaný účet

13.3.21 01:46

Fazzy: ono je to v podstatě jedno ;-) Ty obhajuješ něco co je pro mě nepochopitelný a proto se nemůžeme shodnout. Nepotřebuju zkušenost z jedný nebo druhý strany, abych věděl, že se nemám k cyklistovi přiblížit na metr a půl. Nikdy bych si to nedovolil a je jedno jestli on jede v půlce pruhu a nebo v prachu u pangejtu. Pořád v první řadě respektuju toho slabšího na silnici, ale evidentně mám málo empatie a tím bych to ukončil :-)

Reagovat
Smazaný účet
Smazaný účet

13.3.21 01:17

kesu: nevím jak v severní Itálii, když jedeš na padesátce devadesát, ale u nás o čtyřicet víc a máš po řidičáku ;-)

Reagovat
Smazaný účet
Smazaný účet

13.3.21 01:11

fazzy: ty jsi to vůbec nepochopil, pořád se motáš v jednom kruhu a vůbec nejsi schopný odpovědět ani na jednu mojí konkrétní situaci, kterou jsi navíc sám navodil :-)

Reagovat
miťo
miťo

13.3.21 00:19

Co bych měl udělat líp? Fakt mi to nedochází. Jezdit sračkama při kraji? Že bych vytlačoval auta za plnou čáru? To asi bude ono :D

Reagovat
Fazzy
Fazzy

13.3.21 00:17

miťo ty jsi snad ještě hrdej na to, že jsi doteď nepochopil o čem je řeč :D Máš plnou pusu keců o tom jak má kdo řídit a jakým způsobem tě má předjíždět, ale zamyslet se nad tím jestli bys občas náhodou ty sám nemohl něco udělat líp, to v žádným případě. Jsi stejnej sobec jako ti proti kterým „bojuješ“, ale když tě to tak baví. Snažší je ukazovat na ostatní, chápu.. Tvuj boj.

Reagovat
miťo
miťo

13.3.21 00:08

Fazzy a Zirecku, vezměte se za ruce, sedněte do auta a pozor na plnou čáru na silnici.

Dolomiti, ty a já jsme mimo. Myslím, že se s tím naučím žít :D

Už se těším dnes na kolo ;-) Doufám že to bude alespoň kilo.

Reagovat
Fazzy
Fazzy

12.3.21 23:43

miťo ty už si jedeš úplně po svý lince a bohužel, stejně jako dolomiti, zcela mimo..

zirecek: Jsem rád, že se najdou i nezaujatí s dostatkem odstupu a nadhledu.

Reagovat
kesu
kesu

12.3.21 23:37

dolomiti:

vystihl jsi to naprosto přesně. Bejvala doba, kdy v severní Itálii byla radost jezdit. Tam, kde byla rychlost omezena na 50km/h jela kolona aut 90 a pomalu jednoucí vozidlo na plné čáře všichni včetně carabinieri předjeli. Žádnej problém, nikomu se nic nestalo a všechno plynule utíkalo. Přejetí hranice ze švajcu k vám byl balzám na duši. Bohužel už narazíš na blbce respektující nějakou blbou čáru i u Vás. Kde je doba, kdy krásně přehlednou křižovatku kousek od Kronplatzu projížděla kolona i přes značku STOP snad rychlostí 100km/h.

Reagovat
zirecek
zirecek

12.3.21 23:36

Miťo, je opravdu s podivem, jak neustále něco vkládáš do úst Fazzymu. Také jak se někteří vyhýbají konkrétním otázkám Fazzymu a místo toho se odkazují fotky horších situací, kde se choval řidič nebezpečné. K tomu musíš v každém druhém příspěvku někoho nazvat typickým blbým českým točvolantem a završit to, že český řidič lepší nebude.

To je totiž kámen úrazu – ty jedeš na silnici vybaven kamerou už s vnitřním nastavením, že se setkáš s nebezpečným řidičem. No, tak ti to život prostě nabízí a plní ti tvé vnitřní rozpoložení.

Celá diskuze je o ničem. Pan v autě v této konkrétní situaci tě neohrozil. Přejíždět do pruhu jinam a dohrávat situaci v probíhajícím provozu dobýváním se do auta je kravina a zbytečné vyhrocený postup. V této konkrétní situaci vnímám tvůj postup jako horší než pána za volantem.

To že se vyhýbáš otázkám a dáváš raději další a další fotky vnímám, že se mám nyní cítíš, že tato konkrétní situace mohla proběhnout jinak.

Je tu několikrát zmiňovaná ohleduplnost a vnímavost konkrétní situace, to je však potřeba z obou stran.

Reagovat
miťo
miťo

12.3.21 23:34

Nooski: a o tom je tenhle příspěvek :D

Pán mi nechal dva metry a když to v případě, že 1,5m projde do zákona, toto stáhne o půl metru, je konec. Neznalost, špatný výklad.

A já jsem terorista, co odmítá jet nalepenej na kraj a po právu to od rytířů v plechu schytávám. Možná i to, že mám tu drzost ZDRŽOVAT je v jízdě…

Reagovat
Fazzy
Fazzy

12.3.21 23:28

dolomity: pořád samá voda, je mi líto..

nooski: ty seš ještě nezapojil, takže i když na všechno co říkáš už jsem reagoval (marně), řeknu to i tobě. Já vím moc dobře, že velká část řidičů jsou hovada. Fakt mi to můžete věřit a vím to možná podrobnějc než vy. Z obou stran. A proboha nijak se jich nezastávám. Jen se snažím poukázat na to, že nemusí bejt každej, kdo jede blíž hovado, a že můžou bejt situace, kdy tomu cyklista sám jde naproti, aniž by musel.

ad empatie – hodí se ti, abysis dokázal představit, že jsou i řidiči, kteří mají třeba ten horší odhad, a svojí jízdou jim usnadním práci mě bezpečně a s rezervou minout.

ad. sebereflexe – Když udělám chybu a příkladně „vytlačím“ řidiče do/nebo za plnou čáru aniž bych nutně musel, dokážu to uznat, příště s tím budu počítat a nebudu se na toho řidiče ještě rozčilovat, že tu čáru nepřejel.

ad kokoti – ano, lidi jsou kokoti. Ale ty samý lidi co jsou v těch autech, často jezděj i na těch kolech. Bylo by naivní si myslet, že se to nějak selektuje podle volby dopravního prostředku.

Reagovat
nooski
nooski

12.3.21 23:15

Fazzy, daleko více cyklistů, kteří opravdu jezdí, má řidičák a autem jezdí. Bohužel zdaleka ne všichni řidiči mají zkušenosti s jízdou na kole. Přidej k tomu frustraci zdejších řidičů, pro které je jejich křáp životní a nepřekonatelný vrchol a je jasné, že empatie a sebereflexe jsou ti prd platné. Jezdím na silnici 22 let, nehodu jsem neměl, ale díky notné dávce štěstí a zkušenostem. Hromada pitomců jezdí kolem cyklistů schválně blízko, hromada lidí nemá odhad a tak cyklista nedostane přednost a jsou i eunuši, kteří si prostě musí pustit ostřikovač, protože nic jiného v životě nedokázali a nedokážou. Práce s lidma mě naučila jedno: lidi jsou prostě kokoti, a těch kokotů je strašné množství, proto to u nás vypadá tak, jak to vypadá.

Reagovat
Smazaný účet
Smazaný účet

12.3.21 23:11

Fazzy: to rozhodně :-D Když budeš předjíždět vozejčkáře, kterej v tom prachu a bordelu nemůže jet už z podstaty, tak budeš taky potřebovat zkušenost z toho vozejku, aby ti došlo, že je lepší ho obloukem objet? Nebo ho empaticky vezmeš půlmetru bez zkušenosti? ;-)

Reagovat
Fazzy
Fazzy

12.3.21 23:05

dolomiti: nemusíš psát plus, když nevíš kam patřím. To jen ukazuje, že nechápeš o co mi jde (plus ostatní). A i kdyby ty lidi byli kr… (což podle mě rozhodně nemusí bejt, jen neznají pohled z obou stran a neuvědomují si to), tak bych sám sebe považoval za stejnýho kr..na, když tý situaci můžu neuvěřitelně jednoduše zabránit aniž by mě to cokoliv stálo, ale neudělám to, protože jsem cyklista a mám právo po ostatních požadovat odstup 1,5m, ať se děje co se děje. Za to nemám povinnost kvůli tomu uhybat do prachu a tak to rozhodně dělat nebudu.

Mám jen na rozdím od vás očividně víc empatie a sebereflexe, proto se nedomluvíme.

Reagovat
Smazaný účet
Smazaný účet

12.3.21 22:53

Fazzy: proto jsem tam napsal (plus ostatní) ;-) K poslednímu odstavci, ano z mého hlediska, pokud nejsou ochotni předjet slabšího na silnici (a zdaleka to nemucí bejt vždy cyklista) s dostatečným odstupem, tak jsou to....., no nechci to opakovat po tobě :-)

Reagovat
Fazzy
Fazzy

12.3.21 22:49

tak nevím hoši čím čtete, ale oči to očividně nebudou.. Těžký pak něco vysvětlovat.

Reagovat
miťo
miťo

12.3.21 22:43

Trochu se tu motáme v kruhu. Český šoféři už jiní nebudou.

Jen považte. Jet na kole v prachu, nebo v komfortu auta blinkr, uhnout volantem o pár stupňů to samé zpět. Strašná fuška, chudák posilovač řízení a páčka blinkrů, pár kapek benzínu navíc…

Mimochodem VĚŘÍM tomu, že kdybych jel v tom smetišti na kraji, dostanu od auta s logem Broker Consulting stejnou minimální porci místa.

Fazzy je bohužel příkladem českého přemýšlení. Jiné to tu nebude. Snažím se za volantem si počínat jinak. Snad se někdo přidá a bude u nás pohoda jako na západ od nás (jak je patrné, patříme na východ, ať se nám to líbí nebo ne).

Dolomiti: se asi nestačíš divit viď :-D

Reagovat
Fazzy
Fazzy

12.3.21 22:28

dolomity: 1) mrzí mě, že jsi to pořád nepochopil, i když jsem to právě vysvětlil. O mě se starat nemusíš, já si tyhle situace vyřešim po svým.

  1. pokud cyklista nemá možnost uhnout, tak to pochopitelně dělat nebude. Řeším situaci, kdy uhnout může, ale nechce, protože by měl prach na gumách.
  2. pán cyklistu neohrozil, „jen“ ho předjel těsněji než mu bylo příjemný

A ještě jako doplněk. Představte si, že jsou třeba i lidi, co na kole vůbec nejezdí a netuší jaký je to pro cyklistu pocit, když ho minou na půl metru.. Jsou to všechno automaticky kreténi? Vůbec nemusí bejt. Neni teda lepší s přítomností i těhle lidí na kole počítat? Fakt je to taková oběť?

Reagovat
Smazaný účet
Smazaný účet

12.3.21 22:18

Fazzy: popíšu ti reálnou situaci, který se u nás nikdy, opakuji nikdy nevyhneš a za jednu jízdu na třeba 30 km se ti v sezoně může stát desetkrát. Konkrétně třeba úsek ze St. Lorenznu do Badie. Je tam nalepenejch šest tunelů s plnou čarou. Vedle krajní bílý čáry je 15cm obrubník, k tomu kanály a bordel ze silnice, ať chceš nebo nechceš, tak jako cyklista pojedeš minimálně půlmetru od kraje. V tom okanžiku, ale ty (plus ostatní) trvající na bílý čáře, pojedete za tím cyklistou na jedničku 6 km ;-) Což pro tebe nebude třeba problém, ale problém to bude pro těch padesát aut, který se budou vláčet za tebou ;-) Takhle to nefunguje! První je, že nesmíš ohrozit toho cyklistu, druhý je, že nesmíš zdržovat provoz, tak že v okamžiku, kdy je v protisměru volno, tak musíš jet. Jinak se ti může stát, že v létě ucpeš hlavní silnici v Gadertalu.

Na druhou stranu pokud přejedeš plnou čáru a způsobíš problém proti jedoucím, jde vina za tebou! Nepřejedeš bílou čáru a způsobíš problém cyklistovi, jde vina za tebou. Vždycky se posuzuje konkrétní situace a ne tupá litera. Hlavně ten slabší je ve výsledku vždycky víc chráněnej naž ty v autě ;-)

Já vím, že to zní trochu problematicky, ale taková je praxe. Za svoje ježdění jsem se nesetkal s tím, že by mě někdo nepředjel, když bylo v protisměru volno, ale stalo se mi, že jsem takhle předjížděl cyklistu ;-) Dal jsem blinkr, kouknul do zrcátka a za mnou karabáši :-)

Reagovat
Fazzy
Fazzy

12.3.21 21:52

dolomity: Tak to si právě vůbec nepochopil. Ale nejsi jedinej komu tady unikla pointa. Neřešte co si myslíte, že bych udělal já, o to totiž vůbec nejde. Řešte to, co může reálně nastat a jestli si za některý situace náhodou nemůžete vy sami. Světe div se, opravdu existují lidi, kteří plnou čáru respektujou. Myslím, že dost polopaticky jsem to tady demonstroval na miťově případu. Samozřejmě nemůžu vědět jestli byl ten řidič ****** co miťa ignoroval nebo jen člověk co respektoval předpisy. Ani tu druhou možnost nejde vyloučit. A pak si zkuste nezaujatě (vím je to problém na cyklistickým fóru) odpovědět, jestli je větší vina u řidiče co chtěl jen vyhovět předpisům nebo cyklista co kvůli tomu, aby nejel chvíli v prachu „donutil“ řidiče k těsnýmu leč bezpečnýmu předjetí. A taky si zkuste odpovědět kolik práce mohlo dát se tý situaci vyhnout. Je horší ridič co nechá míň místa nebo cyklista co udělá to samý? Je větší zlo jet chvíli v prachu nebo přejet plnou čáru?

miťo: to je v pořádku a chválím. Ale jsou i lidé jiní a nejsou horší jen proto, že tu čáru přejet nechtějí. A je nutný s nima počítat.

Jdu chvíli na trenažér, jestli teda můžu i když jsem řidič. Ikonka snad už vyhovuje.

Reagovat
miťo
miťo

12.3.21 21:26

Fazzy: pohled z druhé strany. Mám u sebe náhodou kameru z auta z práce. Kdyby tam byla plná čára, přejedu ji ÚPLNĚ STEJNĚ jako tuhle přerušovanou. Přeci tu babičku neohrozím… Nedělám druhým to, co sám nemám rád.

https://youtu.be/cfm6p5l0oo0

Mimochodem, víš proč v HK namalovali cyklopruhy u krajnice? Aby bylo kam zametat bordel. Viz foto.

Reagovat
Smazaný účet
Smazaný účet

12.3.21 21:23

Fazzy: pokud jsem to dobře pochopil, tak máš tu plnou čáru za svatou, tak to by jsi moc normálně nejezdil :-)

Reagovat
Fazzy
Fazzy

12.3.21 21:10

dolomity: normálně, proč bych měl jezdit nějak jinak?

Reagovat
Smazaný účet
Smazaný účet

12.3.21 21:07

Fazzy: já si teda nedovedu dost dobře představit, jak by jsi s tím autem jezdil u nás :-O

Reagovat
Fazzy
Fazzy

12.3.21 20:56

miťo: OK v tom případě bacha na čáry atp. Teoreticky tím někomu dalšímu a pak i sobě můžeš zbytečně zkomplikovat situaci.

mamko: to nic, jen jsem si dovolil na cyklistickým fóru napsat, že si v některých případech může cyklista za těsný předjetí sám. Neomluvitelné..

Reagovat
learita
learita

12.3.21 20:55

Báro ty sis otevřela vino:-)

Reagovat
miťo
miťo

12.3.21 20:50

Fazzy, záda si hlídám Varií, ale prostě mě nenapadlo vjet do toho smetiště na krajnici, když byla v prostisměru prázdná silnice. Kdyby jelo proti auto, logicky by mě asi napadlo uhnout. Tolik k situaci.

Reagovat
Fazzy
Fazzy

12.3.21 20:46

miťo: pokud tě překvapilo, OK, budu veřit, že jinak bys mu nechal víc místa. Doporučím teda líp hlídat záda. Je nutný myslet nejen za sebe, ale i za ostatní.

A moje profilovka je z auta. Ano řídím auto a občas s nima i závodím. To mě snad nějak nediskvalifikuje z cyklistiky. Taky trochu maluju, znamená to, že třeba nesmím napsat knihu?

Reagovat
mum-on-bike
mum-on-bike

12.3.21 20:46

Chlapi a Báro, sorry, ale co tu blázníte? Proč tolik agrese, která stejně nic nevyřeší, copak není toho blbákova všude okolo až nad hlavu?

Nespravedlnosti a podlosti se dějou a dít budou. Jediné, čím můžu já přispět, aby bylo líp, že to líp udělám právě já. Všichni jsme tu přece na jedný lodi, ne?

Reagovat

Další galerie z kategorie

strasny_jester 3
kolo.bazar 4
paw_jh 18
bmx20 3
mojcek 9
hawrda 7