Tannalp

Přidat foto

Melchse

Trasu zahájíme ve stupňovitém ledovcovém údolí říčky s úsporným názvem Aa.

Úvodní kilometry povedou kolem jezera Sarnen (Sarnersee). Jezero má plochu 7,5 km s max hloubkou 52 metrů. Ve Švýcarsku jde o menší jezero, u nás by bylo daleko největší přírodní vodní plochou.

Od jezera resp. městečka Sarnen pokračujeme nenápadnou boční silničkou s pěknými výhledy. V kopcích na protilehlé straně jezera jsou průsmyky Glaubenbuelen a Glaubenberg, které se dají začlenit do dalšího zhruba 100 km dlouhého okruhu.

Nyní doleva. Rovně vedoucí silnice se postupně stáčí vpravo a posléze vrací zpět k jezeru, přičemž vystoupá do výšky nad 1200 metrů.

Spojovačka do Kerns je parádní mj. i kvůli absenci aut.

Výhledy pokračují ještě kousek nad Kerns, než se silnice zanoří do lesa.

Posledních 9 km má průměrný sklon 10%, výhledy ale stojí za to. Provoz je minimální, zřejmě i proto, že závěrečný úsek je zpoplatněný.

Závěr zásadního stoupání. Silnička je poněkud hrbolatá, takže dolů se musí opatrně.

Stoupání vrcholí u jezera Melchsee ve výšce 1902 metrů. Na hraně kopce se nachází několik hotelů a restaurací. Hory nad jezerem mají výšku Tater, vypadají však vyšší.

Fotogenická Fruttkapelle je na opačném konci jezera.

Silnička pokračuje liduprázdnou krajinou k dalšímu jezeru Tannensee.

Poblíž druhého jezera dosahuje silnice nejvyššího bodu 1974 m n.m.

Na závěr přijde krátký sjezdík do osady Tannalp, kde asfalt končí. Dál pokračuje užší terénní cesta (posléze možná jen pěšina) do další osady Engstlenalp (u jezera vpravo), teoreticky na jiném než silničním kole sjízdná. Údolím Gental se pak po asfaltu dá dojet do Innertkirchenu. Tohle budiž výzva pro další cyklisty...

Přidám ještě jeden tip na silniční vyížďku v Alpách, tentokrát ze Švýcarska. Cílem bude málo známý Tannalp nacházející se na severním okraji Bernských Alp cca 30 km vzdušnou čarou od Luzernu. Jde o slepou silnici se stejným návratem, ovšem spodní úsek do Kerns nabízí několik alternativ.

https://mapy.cz/s/huruhuhaza

(vloženo 4.1.21)

Komentáře

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.
Singlespeed
Singlespeed

5.1.21 15:06

Už jsem se lekl, že by ani jedno jezero nebylo uměle přehrazené a přeměněné na elektrárenskou nádrž. To bychom snad ani nebyli ve Švýcarsku. Ale nakonec to zachránilo Tannensee, :-).

Reagovat
Trojnohý
Trojnohý

4.1.21 21:52

Pohlazení po duši ty fotky. Zima (současná verze) pryč, jaro sem!

Reagovat
miťo
miťo

4.1.21 21:02

Krása, už chci léto :-)

Reagovat
Kocour Mikeš
Kocour Mikeš

4.1.21 19:52

Krásné fotky a skvostný popis trasy. Máš za plnej počet 5/5*

Reagovat

Další galerie z kategorie

DaD 9
Aduldinho 40
kandik psi zub 6
bara2 23
sorak 17
Pepa Hrabačov 19