Pražské courání 1.0

Přidat foto

Socha Jaroslava Haška je jezdecká socha od Karla Nepraše a Karolíny Neprašové, stojící na Prokopově náměstí v pražské čtvrti Žižkov. Socha byla instalována v roce 2005.

Na Žižkově jsem ze sochy spisovatele Jaroslava Haška odehnal několik holubů. Hašek: „Dík, raději bych visel." Já: „?" Hašek: „To by na mě sraly jen mouchy. A kam vlastně jedeš?" Já: „Na Bělehrad." Hašek: „Jen aby to nebyla nějaká anabáze, kolena si namaž opodeldokem." .

Barokní jezdecká socha sv. Václava. Sochař Jan Jiří Bendl ji zhotovil v letech 1678–1680. Stávala na Koňském trhu, ve spojení s touto sochou pak bylo náměstí na návrh Karla Havlíčka Borovského přejmenováno na Václavské náměstí. Pro malou reprezentativnost byla i s podstavcem přemístěna na Vyšehrad před nové proboštství a v roce 1905 přemístěna do Štulcových sadů.

Svatý Václav v exilu na Vyšehradě, původně stojící na Václavském náměstí. Já: „Jak je ve starém sídle českých knížat?" Sv. Václav: „Já stál první na náměstí, které nese nyní mé jméno." Já: „Vznešenost tohoto místa jistě odpovídá vašemu významu?" Sv. Václav: „Já stál první na náměstí, které nese nyní mé jméno." Já: „Máte krásný výhled na Vltavu a Pražský Hrad." Sv. Václav: „Já stál první na náměstí, které nese nyní mé jméno." Já: „Nikdo ve spojení s vámi nepoužívá hanlivé označení pro schůzky: Pod ocasem." Sv. Václav: „Já stál první na náměstí, které nese nyní mé jméno." Já: „Děkuji za rozhovor." Sv. Václav: „Já stál první ... ."

Socha je opravdu malinká, klidně bych si ji postavil na zahradu.

Jezdecká socha Jana Žižky z Trocnova od Bohumila Kafky z roku 1950.

Žižkova socha na místě bitvy husitů s křižáky na pražském Vítkově 14.7.1420. Já: „Bratře Žižko víš, že tvůj chorál: Ktož jsú boží bojovníci, byl sesazen z prvního místa hitparády bývalým ministrem zdravotnictví a účinkujícím v Superstar Adamem Vojtěchem?" Žižka: „Liška ryšavá! Z těžkých kusů ho rozstřílím i s jeho cizáckým vůdcem z Horních Uher." Já: „Bratře Žižko, koule nedoletěla." Žižka: „Nevadí, popojedem." Já: „Tak já jedu. Krleš."

Kolo je mi akorát, kůň by byl velkej.

Pomník Františka I. neboli Krannerova kašna od Josefa Maxe z roku 1850 je novogotická památka nacházející se v parku Národního probuzení na Smetanově nábřeží.

Já: „Co je to?" František I.: „Kašna." Já: „Kášňa? Na čo je cyklistom třeba kášňa? Ja som bol dobrý cyklista a nikedy som kašně nepotřeboval! Vziť krompač a kašně rozbourovat!" František I.: „Prosím ne. 84 let jsem se povaloval ve skladišti a tak bych si to chtěl chvilku užít." Já: „Tak užívej."

Pomník svatého Václava na Václavském náměstí v Praze od Josefa Václava Myslbeka z roku 1912.

Ráno, raníčko chlapec vstal a kolo sobě osedlal. Pojedu za svatým Václavem. Dáme řeč o čase minulém. Václav na soklu pyšně stál a dával najevo nezájem. Jeho kůň náhle zařehtal: „Ještě krok a oba se zabijem." Tu Václav na mne upřel zrak a zvolal: „Táhni neznabohu!" Přes čelo přelétl mi mrak, leč byl jsem na odchodu. A dovolil jsem si jen tak, popřát mu: „Hodně holubů."

Svatý Prokop: „To Václavovo modlení mi lezlo na nervy, pohrozil jsem mu výpraskem, stejně jako papeži, ale nedal si říct a tak jsem raději odešel do kláštera v Sázavě vařit pivo." Svatý Vojtěch: „Nemám ho rád. Přemyslovský rod vyvraždil můj slavníkovský rod a tak jsem utekl šířit křesťanství do Pruska, kde mě pohané rozsekali do guláše. To jsem si pomohl."

Svatá Anežka: „Nevím co tady dělám. Nikoho z ostatních neznám, všichni to jsou špinaví, zaostalí a nevychovaní barbaři." Babička sv. Václava sv. Ludmila: „Byli to oba moc hodní chlapci. Václav se rád modlil, Boleslav zase do všeho píchal mečem."

Na dnešní vyjížďku se mi nechtělo jet nikam daleko a tak jsem se rozhodl, že si namotám stovečku v Praze. Určitě jsem tím potěšil spoustu řidičů, kteří v pátek dopoledne nemají nic lepšího na práci, než hlídat cyklistu, který se cpe v kolonách před ně a pak je brzdí. Až na pár bílých dodávek a jednoho nervózního řidiče orezlého BMW v Ječné, se s tím vyrovnali se ctí a podpořili můj názor, že nejlepší řidiči jsou v Praze. Jo, a rozhodl jsem se na vyjížďce i kulturně vzdělat:

10 století o osudech českých zemí rozhodovali rytíři na koních, kteří symbolizovali královskou moc a dohlíželi na šíření jeho zákonů a pravdy. Vznešenost postavy rytíře na koni v dnešní době převzali cyklisté. Samozřejmě jen silniční cyklisté, kteří na krásných strojích brázdí české silnice. Bikeři prominou, ale oni symbolizují maximálně to, s čím oral Přemysl. Abych se jen tak nepotuloval po Praze, chtěl jsem se podívat na všechny jezdecké sochy ve městě. Překvapivě je jich jen pár a jen jedna patří králům. Lucemburkové, kteří bojovali po celé Evropě nemají u nás žádnou sochu. Přemyslovci jen dvě a obě zpodobňují toho sraba, svatého Václava. Jagellonci dopadli jako Lucemburkové a skoro stejně jsou na tom Habsburkové. Ty zastupuje jen František I., který se na koni ukrývá v kašně. Jezdeckou sochu v Praze nemají ani prezidenti Masaryk a Beneš, kteří na koni jezdili a ani Havel, který jezdil na koloběžce.

Stovku jsem nakonec nedal, nedošlo mi, že Pražský Hrad má uzavřená nádvoří a tak jsem skončil na 80km. Sochu svatého Jiřího vám dlužím a protože jsem zjistil, že publikuji asi jednu vyjížďku za půl roku, máte se někdy v květnu na co těšit.

(vloženo 27.11.20)

Komentáře

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.
KRAJIC
KRAJIC

30.11.20 12:13

Upravené fotky fajn.

Reagovat
Peslezedirou
Peslezedirou

27.11.20 23:54

Ještě jsi mohla navštívit jezdeckou sochu v Lucerně, Václava s koněm naruby.

Reagovat
hawrda
hawrda

27.11.20 18:20

Už ho vidím:).

Reagovat
hawrda
hawrda

27.11.20 18:19

A co Žižka na Vítkově?

Reagovat
Kocour Mikeš
Kocour Mikeš

27.11.20 18:15

Dobrá práce. Ten popis je bombastickej!

Reagovat
Smazaný účet
Smazaný účet

27.11.20 17:35

Ty rádoby umělecký fota smaž, to je nějaký filtr v mobilu?

Reagovat
Jirra
Jirra

27.11.20 17:10

Pěkné, taky rád občas jezdím jen tak po Praze, ale raději o víkendu, i když máš na těch fotkách větší klid, než kolega ve vedlejším příspěvků z pojezdu v lese:-)

Kolik jsi nastoupal, přece jenom to zas tak rovinka nebyla.

Reagovat
Špatnýsportovec
Špatnýsportovec

27.11.20 16:08

Děkuji, moc příjemné počtení a pokoukání…Snad brzy přijde chuť vložit kolo co rytířem tě dělá do stáje Naše bike.;-)

Reagovat
kotew CZE JIHLAVA
kotew CZE JIHLAVA

27.11.20 15:09

Tak to je pecka :-) a devítka se povedla.

Reagovat
TK75
TK75

27.11.20 15:05

Jak tam jsou ty popisky u fotek, tak to zakrývá celou fotku.Na mobilu.To je ale jen můj problém :-)

Jinak fajn, Prahu mám moc rád a taková vyjížďka by mě taky bavila

Reagovat
Smazaný účet
Smazaný účet

27.11.20 15:03

Poetický a poučný, AŽ NA TY BIKERY celkem fajn. ;-)

Reagovat
figur
figur

27.11.20 14:33

Poetický, poučný, zkrátka fajn.

Reagovat

Další galerie z kategorie

FOSA 14
hawrda 15
Hynas 3
Pepa Hrabačov 33
bara2 8
Tomik_S 6