GPS comp který?

Přidat foto

Elemnt Roam bundle

Elemnt Bolt

Garmin Edge 520/3

Chlapci a děvčata, potřeboval bych poradit od zkušenějších. Který GPS krám pořídit? Jak teď (zase) haprovala Strava, v telefonu se mi sama vypínala, autopause, měli to tam prej nějak rozhašené kvůli ransomwaru jsem slyšel… tak už asi vyměknu, jinak jsem používal čistě pro záznam, nepřesnosti nevadí, přídavné senzory nemám, akorát přece jen jak teď trochu prozkoumávám neznámé kraje, nechce se mi furt zastavovat a hledat něco atd. TAKŽE: Priorita je základní navigace plus mínus podle předem zvolené trasy, ať už něco co vymyslím v Google mapách, nebo někde získám .gpx atd… teoreticky ta Strava, nebo Komoot?, tady jsem zahlíd u někoho screen z Garminu, ale Garmin je právě ten, kde měli ten chlívek s hackery nebo kým? Jestli na jednici pořídím včetně základních doplňků na kadenci, HR a rychlost je čistě teoretické, nutně nepotřebuju, ale proč ne, na zimáka/dojíźďáka ty serepetičky dvakrát mít nebudu, tam je to jedno, jde o přehled a tu navigaci, jo a čistě ROAD použití, max polňačku, štěrk atd, ale jen výjimečně a pomalu aby nebyly defekty.

Ze srovnání na https://eu.wahoofitness.com/…ke-computers mi nejlíp vychází Wahoo Elemnt Roam, případně vč Bundle, teoreticky by mi mohl stačit i Elemnt Bolt? Ale jde o blbuvzdornost, nechci něco řešit spárováním telefonu a apkou nebo co, telefon může být vybitý a nekomplikovat si život je hlavní…

No a pak Garmin Edge 520 atd?, celkem něco základního by taky možná mohlo stačit, ale možná propadám markeťákům, ale zdá se mi, že Wahoo je takové jednodušší, včetně ovládání, tlačítek, přepínání obrazovky, atd, „tupé“ funkce doveď mě tam, zpátky na trať atd. prostě hlavu mít na dovolené…

Dálkoví jezdci jako miťo, nebo i méně výkonní, ale používající něco z těhle hejblat, budu vděčný za nakopnutí a pak doufat, že to přijde dřív, než na zimu :) Stačí rychlé info já doporučuju 1, 2, (Roam, Bolt) nebo 3 (Garmin a který) atd. Dík, nějak to na první dobrou nedám a úplně levný to zas není, tak nechci plašit a zkoušet a vracet.

(vloženo 30.7.20)

Komentáře

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.
tromboonen
tromboonen

6.8.20 15:15

And the winner is/are: Sigma ROX 12 a MilanT, milan.v a vt… celkem jsem to pročet a prohlídnul a máte pravdu, asi to bude umět všechno, co budu kdy potřebovat a co nebudu potřebovat, tak si někam uklidím abych se díval jen na podstatné věci. Vzal jsem ten Sports pack s tepákem, kadencí a rychlostí, nechám to asi na jednici ty čidla a na zimáka/výleťáka čistě navigace a gps, případně něco z toho přehodím, kdybych vyrážel někam dál (možná bude Baltské pobřeží, ale v pohodovém vícedenním tempu, to až po vyzkoušení všeho).

Takže ještě jednou dík, pomohl pohled uživatelů, ty top produkty bývaj často přecpané věcma, které každý nevyužije a prát se během jízdy s obrazovkama nebo tlačítky se mi nechce.

Reagovat
tromboonen
tromboonen

31.7.20 08:41

jo, dík, sigmu jen čísla jsem kdysi měl a nic proti nim nemám, uvidíme…

Reagovat
vt
vt

30.7.20 23:30

tromba: IMHO by ti sedla ta Sigma, ale chce to zkusit. Checkni hlavne vydrz baterky, nektery (Garminy) jsou desny mrdky co se tyka celodennich vyletu.

Reagovat
tromboonen
tromboonen

30.7.20 19:23

Jen tak mimochodem, nikde moc nevidím průměr té objímky na berany, mám oboje co připadaj v úvahu kulaté průměr 42 mm hlíny, moc místa tam není uprostřed, tohle je aspoň šroubkem oteviratelné a nasaditelné bez nasouvání od konce, takže by mělo být cajk?

Reagovat
tromboonen
tromboonen

30.7.20 19:16

Ha, tak je to složitější, než jsem čekal, i proto, že jsem těm markeťáckejm kecům opravdu trochu podlehl, ale rozhodně chci něco blbovzdorného a jednoduchého, relativně, z videa co dával Hroch mi bychází líp Wahoo, z dalšího videa o stejném rozdílu, kde se říká v podstatě to samé, i když výsledek je jiný, ale ve shrnutí taky podobné poznatky, to je tady: https://www.youtube.com/watch?…… no tenhle klučina je takový trochu nerdík, já nechci ztrácet čas složitým učením se desítek kroků, barvy a turistické mapy nepotřebuju, je to primárně navigace i když jednoduchá, převážně až skoro jedině silniční, vidět tam základní statistiky a hlavně ať si to nepřepíná samo od sebe co vidím, dotykáč a malinké problematicky čitelné věci prostě ne, ve finále nějak dostat, klidně i přes tel do Poče a dívat se na to ve Stravě nebo Komootu, stejně obojí je pod Garminem jestli dobře chápu, a obojí brzy bude spíš za poplatek, než základní, ale nespolehlivá verze zadara, nechci to nikde sdílet nebo vystavovat… jediné, co mě tam mrzí je, že import trasy ne přímo ze Stravy, ale nějak to jde předem přes další věc snad, jak říká v tom druhém videu… s tím bych dokázal žít, ty senzory asi celkem nepotřebuju, možná kadenci, ale plus mínus ji poznám a na delší trase nebo ve větru jde stejně stranou, wattmetr nebude a že mi srdce bije jako zvon a nebo sotva dejchám poznám taky, nemám rád tisíce menu a dotykovky a smart věci co si myslí, že toho vědí víc, než Sapiens Sapiens… no a ten Garmin stojí podle modelu vlastně skoro podobně, kór 830, a viditelnost na slunci u něj nic moc, tupě zapnout, pauznout, spustit a doma se pak podívat, plus mít dva držáky na dvou kolech, ne půl hoďky a více chystat jenom tohle vč nastavení… no a do toho jiné návrhy, díky, taky se na ně budu muset podívat, jasné symboly, snadno viditelné zabočit tam a tam by vpodstatě stačily, akorát se blbě posuzuje, jak to ve skutečnosti bude, nechci fíčury pro fíčury, ale relativně jednoduchý nástroj, tak na Sigmu i Bryton kouknu a i to vlákno prostuduju AZČ, holt záleží na tom, co od toho člověk chce a jak to používá, to měli kluci pravdu v obou těch recenzích a vpodstatě z toho vyšel ten samý výsledek pro mě, ale to bylo bez uvažování dalších variant, tak to teda ještě zkouknu. Na představci moc místa není, mám je krátké bo divně rostlej a obrovský skoro tablet s milionem informací se mi na rodla ani nevleze, a před nima by byl jak podnos na čaj, berany mám š42 osově a kompakty. brejle na kolo nepotřebuju, myslím dioptrické, na blízko jen 1 dio a kousek a jen na práci u poče, takže takový celkem základní něco mi bude stačit, hlavně se v tom nemuset přehrabovat a řešit něco po cestě, komy a segmenty nebo co mě nezajímaj, online režim taky ne, no tak kolo 2 rozhodovacího procesu snad stihnu příští týden. Dík ještě jednou

Reagovat
milan.v
milan.v

30.7.20 18:28

Jen doplním, že těch vláken k výběru je tu pár i z poslední doby, navíc jsem do něj postoval celkem dobrý test z časopisu Cyklistika. Například displej Sigmy Rox 12 je například hodně dobrý i v porovnání s Garminy, možná i lepší…

Porovnání GP Lamy ROAMu a Garmina 830 jsem zase dával do vlákna k ROAMu, odkaz už jsem sem vkládal, tam je k tomu porovnání také celkem dost…

Reagovat
Sinpa
Sinpa

30.7.20 17:41

Koukni ještě na Bryton 450.

Reagovat
MilanT
MilanT

30.7.20 17:40

Já doporučím něco jiného,tak se nezlob :-)

Za mě je dobrá Sigma ROX 12 set.Máš tam všechny čidla + tepák. Stojí sice okolo 9K kč,ale nelituji ani koruny.

Pro mě je perfektně přehledná,naviguje naprosto super i když se člověk zamotá tak vmžiku vygeneruje spojku k původní trase atd.Nahrání trasy vytvořené jako GPX v mapách.cz anebo jinde je jednoduché a rychlé.Když chceš tak nepotřebuješ aniPC a všechny statistiky,mapu trasy atd. máš i v mobilu (Sigma Data Center).

Výdrž baterie je v pohodě na celý den a když drobet šetříš s podsvícením tak snad i na dva :-)

Výběr údajů které si zobrazíš na obrazovce je velký,viditelnost displeje výborná a můžeš si vybrat zda ovládat dotykem či tlačítky.Mimochodem dotyk funguje i v obyčejných rukavicích.

Jediná drobná nevýhoda je že je to dost velký bazmek. I kdyžjá ho mám tak nějak nad představcem a je to v pohodě.Viděl jsem i borce kteří ho na MTB mají před řídítky,ale to se myslím hodí spíše na silničku.

Domnívám se že všechny funkce u této Sigmy jsou dost polopatické a jednoduše dosažitelné.

Reagovat
jaykay
jaykay

30.7.20 15:24

G530

Reagovat
Rubi
Rubi

30.7.20 15:18

jednoznacne 530/830…

Reagovat
Hroch obojzhivelnyj
Hroch obojzhivelnyj

30.7.20 14:21

Garmin vs Wahoo side by side https://youtu.be/S5WGk4X2In0

Reagovat
losiik
losiik

30.7.20 13:52

TOPOcz beru jako vyhodu v tom, ze se to da prodat :D i kdyby za 500, zaplati to ty cidla kadence/rychlos­ti :)

Reagovat
okam_z_brna
okam_z_brna

30.7.20 13:19

Doporučuju Garmin 530

Sám jsem vybíral to stejný, akorát skrz cenu jsem se díval jen na Wahoo Bolt a Edge 530. Nakonec skrz barevný displej jsem vzal Garmin 530 a jsem spokojený. Nutno podotknout, že je to můj první lepší computer, takže srovnání nemám.

Co se týče verzí 530ky, tak já koupil základní sadu (computer, 1× předsazený držák na silnici a 2 držáky na gumičky) Cena kolem prosince 2019 na Kolokrámu 6750 Kč a k tomu jsem si koupil na Aliexpressu čidla Magene (tepovka za 21 USD, kadence/rychlost za 15 USD) Fungují spolehlivě.

Reagovat
paw_jh
paw_jh

30.7.20 13:16

530 pokud vadí ovládání dotykem

830 pokud nevadí ovládání dotykem

Přítomnost Topo mapy bych nebral jako rozhodující podmínku, jsou spíš na turistiku, na zobrazení a orientaci na řidítkách jsou hodně nepřehledný (možná až moc podrobný) a neaktualizovaný. Existuje spousta OSM map, který se daj použít místo toho. Je na výběr různej vzhled + jsou velmi často aktualizovaný.

Čidla na kadenci/rychlost se dají koupit z Číny, fungují dobře (Magene Gemini 210)

Výpadek Garminu (resp jejich webových služeb) nijak neovlivnil funkci přístrojů, jen ztížil práci s nima. Garmin se dá připojit k PC jako mass storage, pak se dají nahrávat trasy (GPX) a stahovat aktivity i bez jakýkoliv registrace na stránkách Garminu. Připojení přes bluetooth/wifi/Con­nect to všechno zjednodušuje, ale dá se žít i bez toho.

Reagovat
losiik
losiik

30.7.20 13:04

taky premyslim nad koupi gpsky.. wahoo jsem vyradil kvuli garmin connect.. mam rad zpracovavani statistik a nesnasim to na mobilu :)

dalsi rozhodovani je mezi 530/830 – jezdim casto i v lete v dlouhoprstych rukavicich, takze jsem vyradil dotykovy displej.. co jsem videl nastavovani GPS cilu na 530, neni to zase takovy problem.. ano, 830 je jednodussi, ale sundavat si kvuli tomu rukavice..

posledni vec – 530 i 830 jsou v balicku:

  • bez TOPO CZ map (na alze), nebo vc. map (pulsmetry urcite, myslim ze kupkolo, myslim ze v Brne ve Futuru v kamenne prodejne maji taky)..
  • senzor bundle – cidlo rychlosti + kadence + tepu
  • MTB bundle – dalkove ovladani, nevim k cemu bych ho vyuzil :)

budu volit baleni s TOPOCZ bez cidel, ktere dokoupim casem, protoze tepak stejne nevozim :) a cena 530+cidla dodatecne vychazi vyhodneji nez 530+cidla+HR(ktery stejne nevyuziju)

Reagovat
saintjv
saintjv

30.7.20 13:04

No garmin v dnesni dobe bych mozna chvilku pockal;)

Reagovat
jamaco
jamaco

30.7.20 12:57

Ještě existuje Lezyne, ale zkušenosti nemam

Reagovat
orm
orm

30.7.20 12:10

Wahoo je tak na urovni te 520, coz je 4 roky stary model, ktery ma problem s baterkou a malou pamet. Jinak je to fajn zarizeni. Pokud nemas problem s Garminem (nekdo ma vuci Garminu negativni emoce), tak vem 530. Pokud bys preferoval dotykove ovladani, tak 830.

Reagovat
milan.v
milan.v

30.7.20 11:54

Volil bych Garmin, klidně 530ku, jsem chtěl říct…

Reagovat
milan.v
milan.v

30.7.20 11:52

Měl jsem ROAM, mám Garmin 830.

https://www.bike-forum.cz/…-elemnt-roam

Reagovat
JFtryall
JFtryall

30.7.20 11:51

530. Top baterka.

Reagovat

Další galerie z kategorie

Livina 35
Reyinstashot 32
gemini 7
Doyle 19
Atilla 46
kubajs mtb 10