Fotohlášení z výletu Střezimíř - Benešov

Přidat foto

Nádraží Střezimíř, vintage. Z kohoutku tekla voda vonící železem. Je to už nezvyk z vody něco cítit. Pravděpodobně ale spíše díky rzi v trubkách, nepil jsem.

V dáli Monínec

Vysoký Chlumec z Pačisek

Soudný kámen nad Kosovou horou

Kolihový les

Rybník Jelito

Alespoň jedna fotka s kolem

Stoupání u Strážovic

Rozhledna na Neštětické hoře, výhled prakticky pouze na sever,

Luxusní modřín na Neštětické

Kožlí

Včerejší výlet se tedy moc nepovedl. Těšil jsem se na trasu Přčice-Sedlčany, bohužel se mi ( opět ) potvrdilo, že bez nějakého domorodého průvodce se teoreticky pěkná trasa navržená na mapě po turistickém značení může snadno zvrhnout v sice odsejpající ale celkově nepříliš zajímavé hltání kilometrů po silnici anebo naopak proplejtání se kopřivama a ostružinama po prsa. Škoda, tento kopečkovitý kraj plný balvanů se mi líbí, takže příště trochu jinak.

Start na vintážním nádraží Střezimíř ( dle údajů tam uvedených nejvýše položená zastávka na trase Praha – Vídeň), jeho další" osud":https://region.rozhlas.cz/…razi-7665916 je celkem nejistý. Na nádraží je též vývěska místní buňky Úplňkářů.

Dále po modré a zelené na Vápenku odkud se téměř bez šlapání sjede ( s příležitostnými výhledy na Monínec ) až do Prčice. Dalším plánovaným bodem byla zřícenina Zvěřinec, bohužel jsem nedokázal určit, která z hromad kamení je „autentická“, takže ani nebylo co vyfotit. Červená mezi Martinicemi a Jesenicí je natolik neudržovaná, že jsem s těžkými popáleninami omylem vyjel zpět na silnici. Bohužel, v podobném stavu je nemalá část trasy mezi Úklidem a obcí Libíň. Při stoupání na Pačiska vrcholila včerejší prádelna, takže příležitostné průhledy na Vysoký Chlumec jsem měl zalité slzami a potem. Rychlý průjezd Sedlčanami směr Vítěž, kde se konalo konečně nějaké příjemné překvapení – Kolihový les, průjezdný, bez zabijáckých stoupání atd..a víceméně omylem jsem v něm narazil na Soudný kámen . Bohužel jsem byl čerstvě promoklý, takže jsem se ignorantsky neobtěžoval ani kámen obejít a nějak použitelně nafotit – další důvod se sem vrátit. Odtud k neortodoxně pojmenovanému rybníku Jelito ( rybník nad ním se jmenuje Klobása…) a dále po žluté a červené až do Neveklova. Celkově byla ta část Sedlčany – Neveklov průjezdná bez nějakých voserů – líbilo.

Z Neveklova po červené přes Dubovku až k Neštětické hoře ( spolu se sousedním Chlumem jsou jako navigační body piloty z přilehlého letiště nazývány „mezi kozy“), kde jsem si bohorovně naplánoval výšlap ze severní strany – ofc omyl, z jihu se to imho vyjet dá, je tam „okružní“ cesta pro techniku, mnou zvolená trasa obnášela cca 500m tlačení. Dále přes Chlum kolem Kaverny do které se mi tentokrát nechtělo a okolo Kožlí domů.

Za celou cestu jsem potkal 6 lidí na kole :)…střední čechy

(vloženo 14.6.20)

Komentáře

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.
Kouba_2005
Kouba_2005

16.6.20 21:15

No to je veliká krása, takovýhle výlety. Kolihový les, to je jako co?

Reagovat
Peslezedirou
Peslezedirou

15.6.20 21:26

Tvoje pojetí cyklo mi je blízké :-) taky mám těch nešlapacích minut víc než v sedle :-)

Reagovat
Mustafa
Mustafa

14.6.20 18:28

@ Aurinko – mě plánování tras celkem baví, a ještě více mě pak baví, když pokaždé vidím, jak ten plán letí komínem :) ( hlavně „časová osa“ – „tvl, to jsem jako fakt z 12ti hodin strávil 5 hodin pokuřováním na pařezu…“. Snažím se to dělat tak abych vymetl místa, které chci vidět / projet a tak nějak i abych měl představu, zda to vůbec ujedu – tzn. tak do 80ti kilometrů s převýšením do 2k. Samozřejmě, jedna věc je jak to vypadá na mapě a druhá jak to probíhá v reálu. Protože to co vypadá na mapě jako vcelku pohodové stoupání na 10min může být v reálu boj o přežití ve stopách po harvestoru anebo prodírání se prvohorníma kopřivama / ostružinama a skejsnu tam třeba na hodinu.

Reagovat
kotew CZE JIHLAVA
kotew CZE JIHLAVA

14.6.20 18:23

Moc pěkný.

Reagovat
Aurinko
Aurinko

14.6.20 17:53

Zase pěkný report a fotečky! Mně baví ty cesty, jízda, ale ne to plánování :-( asi jsem dělník – :)

Střezimíř nádraží : pěkně zastrižený thujky:-D

Reagovat
Mustafa
Mustafa

14.6.20 16:03

@Pepa – díky

@Peslezedírou – koukal jsem na něj asi 20min, když jsem se dopoval nikotinem na Budákově kopci. Chtěl jsem k němu zajet protože jsem sjízděl do Chvojínku ale pak mě vyděsilo to klesání skrz obec, když mi začalo docházet, kolik výškových metrů si přihazuju k severozápadní variantě variantě oproti tomu, kdybych se rozhodl pro jižní a na kostel úplně zapomněl.

Reagovat
Pepa Hrabačov
Pepa Hrabačov

14.6.20 15:07

Moc krásné fotky, pěkné cesty a příroda. Nádherný výlet. 

Reagovat
Peslezedirou
Peslezedirou

14.6.20 13:29

Pěkný, u Neštětické se můžeš jít příště podívat na Chvojínek (opevněný kostel)…

Reagovat

Další galerie z kategorie

Pepa Hrabačov 6
FOSA 14
hawrda 23
Hynas 3
Pepa Hrabačov 33
bara2 8