Swoop 29 - ultimátní budgetový enduro!

Přidat foto

Nejnovější upgrade - sedlovka OneUp 210mm

Tak už je to rok (od 13.05.2019), co vlastním SWOOPa a myslím, že už je to dost dlouhá doba na to něco málo k němu říct. Nehoním si tady body na BF, spíš bych rád rozšířil zájemcům povědomí o tomhle kole.

Enduro vyjížďky a závody – prudce nahoru, prudce dolů; trailíky kolem domu; vyjížďky na pivo, ale i bikeparky a velký kopce v Evropě. 2000 km převážně endurových kilometrů jsme spolu prožili a přežili oba bez újmy na zdraví nebo funkci, i když…upgrady samozřejmě nastaly a další nevylučuju, protože „PIMP MY BIKE“ is real :)

Swoop mě zaujal 3 věcma, který mě vedly ke koupi: geometrie rámu (prostorný reach a pro moje dlouhé nohy vhodný vyšší stack; volný úhel vidle i strmější a velmi krátká sedlovka, větší BB drop – prostě tak, jak se dneska sluší a patří), podvozek (minimálně ta top enduro vidle) a cena (za model 8.0 to bylo €2540 plus doprava €39). Odrazovaly mě od koupi: brzdy (Magury MT5), pohon (SHITmano 1×11), pláště (papírový Schwalbe) a customer service Bike-Discount.de (nic pro nerváky). Nakonec jsem do toho šel a relativně to proběhlo OK, není to zdaleka tak pozitivní zkušenost jako s YT nebo Canyonem, ale kolo doma přistálo a naštěstí nebyla nutnost reklamovat nic zásadního, i když odešly brzdy Magura MT5 (furt nešly odvzdušnit na 100% – ani profíkem, až mi jednou totálně vychcala pravá páka), na což jsem ale neměl trpělivost s nima řešit, takže jsem je zahodil (obrazně). Možná, kdybych si připlatil za vyšší verzi, měl bych rovnou o starost méně, ale v danou chvíli rozhodla cenovka.

Swoop je pro mě velmi milým překvapením – možná jsou hodnoty zdvihu 170/170 hrozně znějící, ale to kolo je živý, zábavný a nakonec i na klasický čtyřčep efektivní ve výjezdech. Navíc hmotnost necelých 15 kg z fabriky je na hlíně s tímto osazením vlastně skvělá hodnota! (a byla…než přišly „upgrady“). Flipchipy, shape shiftery a další udělátka jsou podle mě zbytečností – mám nastaveno na střední hodnotu, která je prostě skvělá, vidle pod úhlem 65 a sedlovka 76 je hodnota, kam se pomalu dostávají všichni výrobci, funguje to dolů i nahoru suprově…co se mi malinko nezdálo je přílišná lineárnost zadní stavby, už jsem přidal vložky do tlumiče a možná budu dávat další.

Se Swoopem jsem se na kole zatím naučil jednoznačně nejvíc, bojím se míň, protože mě podrží a díky tomu člověk získá sebevědomí, tím pádem i skill. Sice je to ještě dlouhá cesta, než bych se mohl považovat za pokročilýho pilota, ale ten progress tam je a za hodně můžu poděkovat právě Swoopovi :)

Tady jsem sepsal článek, kde jsem s ním v roce 2019 byl (od května) a až na úplný vyjímky jsem nelitoval, že sedím právě na něm. Jasně, bikeparky, DHčka, rozbitý a těžký traily, tam je doma. Když se má hodně šlapat, už se to proveze…primárně ty DHčkový pláště jsou znát a geometrie šlapání je uzpůsobená spíše výjezdům (šlape se pohodlně pod sebe), což není výhra na delších rovinách. Taky na některých pomalých hodně technických trailech je znát, že ten zdvih nevyužiju.

Konec konců, docela se divím, že jich jezdí tak málo…můžu ho s klidem doporučit těm, kteří vědí, co chtějí :) Za rozumný peníze člověk koupí kolo, které je geometrií rozhodně naprosto soudobé, zbyde případně na nějaký ten upgrade a pro rok 2021 je, musím říct, i zatraceně sexy!

Níže nějaký technikálie, nastavení a upgrady:

Měřím 190 cm, mám delší nohy (cca 92 cm), vážím kolem 83 kg bez oblečení.

Původní osazení, které zůstalo:

Rám:

RADON Swoop 29, rok 2019, velikost XL (21“), hliník, klasický čtyřčep; flip chip na spodním uložení tlumiče (vozím střední hodnoty) HTA 65.8 / 65.3 / 64.8, STA 76.8 / 76.3 / 75.8, REACH 491, STACK 656, TT 637, CHS 445, WB 1274, ST 475, BB DROP –26/-32/-39.

Vidle:

Rockshox Lyrik RC2 170 mm, foukáno 92 psi, jeden token (ze 4 možných), pomalá komprese 3 kliky od otevřeného, rychlá komprese úplně otevřená, odskok 12 kliků od otevřeného.

Tlumič:

Rockshox Monarch Plus RC3 DebonAir chodí v zadní stavbě 170 mm, foukáno 210 psi, 4 tokeny (z 8 možných), odskok 11 kliků z otevřeného, LSC a HSC nenastavitelné (když pominu páčku).

Kola:

DT Swiss E1900, 29“, 30 mm (náboje OEM 370)

Kliky:

Race Face Aeffect 170 mm, 32 zubů

Představec:

Race Face Aeffect 40 mm

Vodítko s bashguardem:

Ethirteen TRS+

Upgrady:

Brzdy:

TRP G-Spec DH, kotouče Shimano XT, desky Galfer PRO (zelené) – viz. šílená nespolehlivost Magur MT5, možná špatný kus, ale jejich binární charakter byl na mokru už někdy trochu příliš. „Gwenovy“ TRPčka osazujou na top YT Tues modely, jsou spíš takový agro svým projevem – hodně dobře se dávkujou, ale kdo chce brzdit ostře, musí mačkat ostře :) Od té doby brzdím méně, respektive méně přebržďuju. S deskama od Galferu – závodní zelený – lepší projev, malinko ostřejší. Kotouče XT jsou dobrý poměr cena/výkon a jako jedinou věc od Shimana je na kole snesu – jsou fakt hezký.

Kokpit:

Řídítka:

Renthal Fatbar 35, šířka 800 mm, rise 20 mm – no tak tady se přiznám jsem chtěl legendární klasiky a taky mi sedí tvarem

Gripy:

Ergon GD1 Factory Enduro – dobrá měkká směs, odolný špunty, tenký průměr

Pohon:

Řazení, přehazka, řetěz:

SRAM Eagle GX 1×12 – Orel mi vždycky seděl projevem, mám rád jeho chod „ta-ta-ta!“

Kazeta:

SunRace 11–50 12sp – alternativa ku SRAMu bez nutnosti xD driveru nebo ještě těžší a dražší variantě NX kazety

STFU „tlumič“ řetězu – takovej pokus, vyvinutý Chrisem Kovarikem v Kanadě, docela to chválili a já vážně toužím po tichým kole!

Pláště:

P: WTB Verdict 29/2.5 Light/High Grip (cca 1.4 barů)

Z: WTB Judge 29/2.4 Tough/High Rolling (cca 1.6–1.7 barů)

Tohle kombo prostě drží a drží, jen nevydrží :) Taky hodně papaly, jen pláště váží dohromady cca 2,7 kg

Sedlovka:

OneUp 210 mm – jednoznačně zde platí, že na velikosti záleží, sedlo konečně po dropnutí opravdu zmizí a nepřekáží. Navíc původní SDG Tellis začal mít dost nehezkou vůli a začal být zvukomalebný :))

Sedlo:

Ergon SM Comp – hledám se, lepší než kulatější SDG z fabriky, nicméně prdel bolí taky, i když o dost míň nepříjemně :)

Pedály:

Platformy Nukeproof Horizon Sam Hill edice – naprostá špica mezi platformama a to za rozumný peníz, navíc krásnej kousek železa (než je vomrdáte jako já…)

(vloženo 6.5.20)

hAjPR hAjPR
Ohodnoť bajk: (4.7  / 46 hlasujících)
Značka Radon
Model Swoop 29
Modelový rok 2019
Velikost XL/21
Hmotnost 16.1 přesně ve stavu na fotkách
Rám AL

Komentáře

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.
vpa007
vpa007

7.5.20 09:55

Hele paráda, takhle si představuju vyšperkovanej profil kola, že ti i odpustím jinak neodpustitelný „kolonky“. S radostí jsem si přečetl i tvůj web a dávám plnej! ;-)

Reagovat
Nutribird
Nutribird

7.5.20 09:41

Pěkně si vše popsal v povídání, ale mohl sis ušetřit práci a hodit to rovnou do profilu. Nevadí, kolo pěkné, rozhodně to není tuctovka. Uvažoval jsem o Slide trail, ale nakonec Trek. Tak ať to lítá.

Venkovan je nějak mimo.

Reagovat
Franta
Franta

7.5.20 06:42

Taky jsem ho mel. Vahove jsem to dostal na 15 vcetne pedalu a to tam bylo vse bike park ready. Geo super, jedina vec co by me casem stvala byl asi tlumic, ale tam by pripadne slo dat neco od Foxe. Za tu cenu naprosty TOP a nikdy nezradilo, na to ze to bylo v bikeparku dva mesice kazdy den. Urcite bych zas nevahal ;) Tak at slouzi.

Reagovat
Smazaný účet
Smazaný účet

6.5.20 23:57

Smazaný účet
Smazaný účet

6.5.20 23:56

Další galerie z kategorie

kycerjaska 2
PDean 23
Ray Tarkin 9
p0spec 13
filipes 18
Mican_1 1