Tajvanská kráska

Přidat foto

Merida

Kolo jsem koupil původně jako katalogové, ale prodejce mi tehdy doporučil vyměnit vidlu (bylo tam nejaké RST). Toho jsem nelitoval a užíval jsem si luxusní měkký chod Šokse.

Dřív jsem jezdil na skládaných HT, s komponenty, na které jsem si vydělával po brigádách (nejprve Olpran Tommy upgradnutý odpruženým představcem Phantom, pak rám FFRT CC78 s RST mozzo pro (ta vidla byla potuněná pružinou Termit :-)) a úžasnou sadou Shimano EXAGE – nádherná, odolná, úžasná sada), Pak přišel RockMachine adrenaline 3000, můj první full – těžky jak prase, ale Drásala jsem s ním ujel pod 10 hodin :-) až moje anabáze skončila na hliníku – rám Point a to, co zbylo z RM s vidlicí SunTour XCP 90 – elastomerová!!! .Tento bajk mám doposud – zimák, dopráce a dohospody

Cca v r. 2008 uzrála myšlenka na „pořádné“ kolo a vzal jsem si tuto Tajvanskou krásku. Prodejce mi slevil, protože ležela na skladě asi už nějaký rok a nikdo tuto rozhlednu nechtěl. Mně se hodila. Ujel jsem na ní za ty roky pár kilometrů a užíval si to. Tam kde jsem na HT z kopce stál a brzdil i očima, na meridě můžu sedět a šlapat. Zde je jedna nevýhoda. Véčka! Ne, že by nebrzdily, ale koutouče jsou lepší, hlavně v zimě na sněhu a ledu a za mokra. Mám 103kg, takže kolo pěkně houpe a překvapivě se nevlní. Čepy jsou stále ok, vrže jen střed – stačí rozebrat, vyčistit a namazat a je klid. Měnil jsem jen řetězy, kazetu a špalky. Občas lanka a bowdeny a jednou za dva roky servis vidlice a tlumiče. Vidlice je perfektní, maže malé nerovnosti, dá se podle mých potřeb regulovat odskok a zdvih se dá regulovat od 80mm do 120mm. Dá se tím poladit i geometrie. Stoupání s 120mm zdvihu je jako krotit zpupného dobytka. Jde i zamknout. Vyměnil jsem sedlo za kratší a širší (babské – víc mi sedí, než ta žiletka od Meridy, co byla původní) A chtěl bych už širší řídítka. Představec už mám nachystaný kratší. Loni jsem nasadil jinou kombinaci pneu, na hřebenovkách jsou v pohodě. Minulé WTB už měly skoro slick úpravu. Největší vadou je, že se rozcentrovává přední kolo, ale to je řešitelné a že to nemá ty kotoučovky. Zase na druhou stranu – brzdy si mohu upravit sám :-)

S bajkem jsem spokojen, ale pošilhávám po fullu na 29", protože až odejde ten tlumič – a on odejde a nebude to dlouho trvat – nebude kolo vůbec provozuschopné. LRS byla slepá vývojová větev.

Takže kolo asi budu provozovat do úplného konce.

(vloženo 5.2.20)

Ištván Hároš Ištván Hároš
Ohodnoť bajk: (3.7  / 19 hlasujících)
Značka Merida
Model Trans Mission Sport
Modelový rok 2007
Velikost 21"
Rám Dural
Vidlice Rock Shox Tora 318
Tlumič X-fusion LRS
Kliky Shimano Deore
Přesmykač Shimano Deore
Měnič Shimano XT
Řazení Shimano Deore
Převodník Shimano
Kazeta HG 9koleček
Řetěz nějaký
Náboj přední Shimano Deore
Náboj zadní Shimano Deore
Brzda přední Shimano Deore "V"
Brzda zadní Shimano Deore "V"
Brzdové páky Shimano Deore
Ráfek přední AlexRims
Ráfek zadní AlexRims
Dráty nevím
Pedály Noname
Řídítka Merida
Představec Merida X force (dnes Force)
Sedlovka Merida X force
Sedlo TRK dámské
Pláště Continental X-king 2.2, Schwalbe RapidRob 2.1

Komentáře

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.
Peslezedirou
Peslezedirou

29.4.20 21:20

Přeji bajku, ať zažije ještě nějakou tu sezónu :-)

Reagovat
Ištván Hároš
Ištván Hároš

6.2.20 12:04

ladias: I o této variantě jsem uvažoval, ale teď mne ovládá utkvělá představa koupit další kolo. Merida je v této chvíli v servisu – kromě běžné údržby diagnostikován skoroprobržděný zadní ráfek ( takže bude přepleteno).

V hledáčku mám to velké Sko :-) stump alloy comp z r. 2019 – rok jetý za rozumnou cenu – je to 29" s Fox-ama, teleskopkou, a 4pístkama – prý už je to slušné kolo. Zatím mi chybí ještě vata :-)

Reagovat
ladias
ladias

6.2.20 08:44

Základní kotoučovky se nechají sehnat za 800,– nové + nějaký kola z bazaru…otázka je jestli má smysl do toho investovat víc než do běžné údržby

Reagovat
šlapatko
šlapatko

5.2.20 22:52

V RK je prodávali. Prodejnu jsem dobře znal.

Reagovat
Ištván Hároš
Ištván Hároš

5.2.20 21:45

to: p@X

Ono to fakt není špatné, prů$er je, že je to nesehnatelné. Manitou už to nedělá a nějaká německá dílna za to chtěla ranec. A bastlit to, to je o hubu.

Reagovat
Ištván Hároš
Ištván Hároš

5.2.20 21:40

Cha chá, to bylo tehdy největší kolo. Ten můj starodávný Point je 18", to je teprv úlet.

Jinak ta mérida pochází z jednoho města, možná Ti to bude povědomé, RK cyklos, tehdy sídlili na Čápkově…:-) a partnerskou prodejnu měli ve ValMezu

Reagovat
Smazaný účet
Smazaný účet

5.2.20 21:36

Imho LRS nebylo špatné, ale nestandardní tlumák, mainstream to klasicky převálcoval.

Reagovat
šlapatko
šlapatko

5.2.20 21:08

Tyhle meridy byly fajn

Reagovat
vit.sklenar
vit.sklenar

5.2.20 18:24

Jen 21tka? Není ti to malé čéče? Jinak ale pěkná Eifelovka :) Ale dokud jezdí … neřešit – jezdit :)

Reagovat

Další galerie z kategorie

Honzis 1
vasour1988 9
Lamex44 1
L31 5
hrota 7
JaMull 6