Karavanky - Jamnica, Petzen, Klopein

Přidat foto

Výhled z Kitzelbergu

Klopeiner romantisch

Takový velký placený koupaliště

Jeden z mála úseků Drauweg, kde něco je

Výhledy na Karavanky spíš sporadicky, navíc tak nějak furt stejný

Při brzce ranním východu slunce bylo Klopeiner See ještě snesitelný

Panoramatickej výhled z plošiny na Kitzelbergu

"Steiner Alpen" v dáli

V pozadí asi Skuta, Grintovec a spol.

Sablatnigmoor

Wildensteiner Wasserfall

Wildensteiner Wasserfall

Minimundus

Minimundus

Minimundus

Výhled na Julský Alpy, vidět je přímo i Triglav (2863 m.n.m.)

Pohled z Pyramidenkogel na Wörther See. Kopec zvláštního tvaru je Ulrichsberg

Keutschacher See a Karavanky s nejvyšší horou Hochstuhl (Stol) - 2238 m.n.m.

Trögerner Klamm

Rakouskej křížák :-)

Trögerner Klamm

Trögerner Klamm

Ze svahu Mt. Peca směr sever

Kordeževa glava

Končnikov vrh nabízí jeden z nejvíc kulervoucích výhledů, co sem měl tu čest zatím

Trögerner Klamm

Kamnicko-Savinjské i Julské Alpy

Přítok potoka Košut

Mt. Peca od Jamnice

Trögerner Klamm

Jamnica

Jamnica

Jamnica

První...

... a druhý nejhezčí místo v Jamnici

Jedna vračečka z EWS lajny v Jamnici

Po držkopádu

Po sjetí dolů do servisu

U horní stanice lanovky Petzen

Kousek, kde se taky jelo EWS

Na chuť jsem tomu moc nepřišel ani při třetí jízdě

Tak jsem jel zkusit ten slavnej Thriller

Překvapivě to docela šlo

Některý místa jsem si užil i na 27,5" XC

Nádrž u horní stanice lanovky.

Jinej fajn kousek Thrilleru.

A někde jsem vyměkl.

Wildensteiner Wasserfall

Wildensteiner Wasserfall

Výhled z Končnikova vrhu směr Julský Alpy.

Trögerner Klamm

Panorama z Pyramidenkogel

Už pár dní po šití se to rychle spravovalo (holení noh na bajku je teda výmluva narcisů)

Aktuální tentokrát zrovna nebudu, ale ještě jsem tu vyhrabal pár fotek ze srpnové ne až tak vydařené dovolené s kolama. Chybama se člověk učí, takže popořadě.

Klopeiner See – strašnej Václavák. Jezero čistý, ale všude obestavěný molama, oplocením…

Kitzelberg – supr výhled, trochu zajímavější terén je ale jen na vršku a už při úsvitu slunka se tam motalo dost lidí.

Sablatnigmoor – druhý místo v blízkosti Klopeinu, kde se dalo docela pěkně zajezdit a něco vidět. Ale jsou to takový ostrůvky pěknýho asi jako když jezdíte na Třebíčsku :).

Drauweg – v daným úseku otřesná nuda. Furt rovně, přehrady na Drávě se za chvílu okoukají a výhled se taky moc nemění.

Wildensteiner Wasserfall – stojí za podívání se. A stálo by asi za to pokračovat směr Hochobir. Nebo naopak. Neviděl jsem tam nikde zákaz kol, ale i za nic moc počasí tam chodí dost lidí, takže si po té cestě kolem vodopádu naplánovat sjezd asi nebude dobrej nápad.

Minimundus – s kolem to nijak nesouvisí, jsou tam samozřejmě taky mraky lidí, ale jak jsem k tomu byl skeptickej, tak sem tam úplně zapomínal na čas. Na odpočinkovej den doporučuju.

Pyramidenkogel – jako cíl vejletu na kole asi ok, ale jestli si tam chcete zajet autem, tak kvůli výhledům doporučuju radši nějaký kopce.

Trögerner Klamm – pěšky trochu zdlouhavý, na silničním kole to musí bejt super. Místama trochu jako Soča (s menším průtokem, ale zase s tou silničkou zasazenou mezi skály místy až bizarně).

Jamnica – brzo ráno úplně parádní. Nádherný kořenový traily v lese, některý dost těžký úseky ale asi nic vyloženě prudce nebezpečnýho. Z mapky to vypadalo malý, takže jsem si tam naplánoval jen necelý tři hoďky ráno. Po 30 km už jsem měl přes 1300 nastoupanejch a ani dolů si tam člověk úplně neodpočne. Navíc značení obtížnosti je přímo na místě hodně zmatečný, takže jsem zjistil, že hned ta první lajna „na rozjetí“, na které jsem si vylámal zuby, je ta z těžších na EWS. Zázemí malý, takže jak se to začalo hromadit, hodil jsem tam do kasičky nějaký eura na údržbu a jel na to slavný flow na Petzen.

Petzen – no, co se nepodařilo ani černejm lajnám v Jamnici, to se povedlo malýmu příkopu podél šotoliny u hospody při horní stanici lanovky. Vraceje se po louce z hajzlu čumím do dálky, kam že to mám jet a už cejtím, že přední kolo kamsi zapadlo, letím, ostrý šutry z tý šotky mi rvou koleno, bok a loket, lidi na terase hospody udělaj takovej ten typickej zvuk hromadnýho úžasu… posbírám se, popojedu dál, vynadám si a sjedu to teda dolů. Dole mi starší pán v servise dá nějakou dezinfekci a nohu i loket zaváže, ale zdá se mi, že se s tím dá jezdit. Aspoň mezitím od kamaráda, co se tam podobně zramoval v červencu, zjistím, co a jak.

Sjedu ještě dvakrát ten flow trail, zjistím, že i když už trochu vím, kde můžu jet jak rychle nebo zkusit svou parodii na skok, že mě to fakt moc nebaví plus je to klasickej příklad zdánlivě lehkýho, ale ve skutečnosti maximálně nebezpečnýho trailu. Z lanovky vypadal ten Thriller docela rozumně, tak to jedu zkusit a bejt tam nerozbitej a s adekvátní výbavou, tak bych řekl, že tady nad Brnem máme i těžší věci. Možná jak se z toho odpojuje někde už nahoře ta varianta EWS, tak to bude asi drsnější, jinak bych řekl že pro schopnější trailbike nebo lehčí enduro hezká záležitost v pěkným lese.

Unfallkrankenhaus Klagenfurt – tam sem se odvezl na doporučení kamaráda a opravdu je to takový štěstí v neštěstí. Ani jsem nepotřeboval cestovní pojištění, ani peníze, stačila jen kartička pojišťovny na evidenci. Za půl hodiny už jsem vstupní vyšetření, tetanovku, prvotní vyčištění a čekal na rentgen. Na šití jsem si počkal trochu dýl, měli to odpoledne čekárnu plnou dalších podobnejch nebo ještě horších blbců jako já. Nakonec mě museli rozkuchat ještě trochu víc, ale všecky důvody s váma proberou dopodrobna jak chcete.

(vloženo 27.12.19)

Komentáře

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.
ufoncz
ufoncz

29.12.19 08:07

Z parkoviste Unterort (lanovka Petzen) je to na parkoviste nahore u toho hotylku v Jamnici 23 km, resp. 30 minut autem. Je to sice jen „pres kopec“, ale klickuje se to.

Reagovat
enjoy79
enjoy79

28.12.19 21:47

Jak je daleko od Petzenu ta Jamnica? V Petzenu jsem byl taky, Flow trail líbil, takový spestření, ale hoblovat to furt dokola si moc nedovedu představit. Stačilo dvakrát půlden. Fotky máš pěkný, jako vždy. Taky jsem tu jednu našel z od té horní lanovky

Reagovat
ufoncz
ufoncz

28.12.19 12:29

Dítě se mi dostalo na fotky myslím jen jedno. Starší holka se místo výstupu na Končnikov vrh rozhodla pro bazén.

Reagovat
hmm
hmm

28.12.19 11:26

Krásný fotky, ty děti na fotkách jsou tvoje? 119let už přináší nějaké pády no.

Reagovat
theedge
theedge

27.12.19 22:25

Jinak samozřejmě krásnej report z výletu. Dávám dokupy fotky z Davosu, tak pak taky něco nahodím.

Reagovat
ufoncz
ufoncz

27.12.19 21:16

Když se tak dívám na to video, tak to bude asi ta zatáčka, jak tam fotím kolo položený na šikmejch kořenech (jen to už za mě bylo zarostlejší). Takže jo, tím jsem v podstatě začal (a taky sem si tam vystoupil a kroutil hlavou – plus teda přemejšlel, co su za lamu, když nedám ani „Áčko“).

Reagovat
ufoncz
ufoncz

27.12.19 21:07

Dal jsem něco začínající na A (plus číslo) a až po nahrání na Stravu jsem se dozvěděl, že to byla stage EWS. Spousta těch E (plus číslo) byla lehčích.

Reagovat
theedge
theedge

27.12.19 21:01

Nikam dál nepředávám :-) Ale tak to jo … příští rok se tam chystám zase, ale evidentně počkám až se to po zimě vyjezdí. V dost místech v tom trailu bylo suťovisko 10 – 15 cm úplně volné směsky prachu se štěrkem do velikosti pěsti a v těch nejprudších místech to nebylo zrovna ideální :-) Jízda smykem a na přední brzdu se nesmělo moc sahat.

Některý místa v prvním průjezdu byly zajímavý – sjet jsem to měl problém a sejít to nešlo jak se to sypalo pod nohama.

Jo ten flow trail je nesmysl – děcka byhch na to taky nepustil.

V Jamnici jsi si dal na rozjetí toto ? :

https://www.youtube.com/watch?…

Reagovat
ufoncz
ufoncz

27.12.19 20:41

Na tom flow trailu je v jednom či dvou místech síť, ale i tak je tam toho ještě dost na zřícení se. Myslel jsem tím ale i to, že jedeš furt po hladkým a pak najednou v dolní půlce byly docela dobře maskovaný a přitom dost velký podélný výmoly od vody – nebezpečný IMHO maximálně. Kdybych tam měl vzít děcka, tak asi umřu hrůzou.

Na tom Thrilleru se asi málokdo pohybuje nějakou vysokou rychlostí, navíc tam nic nemá charakter překvapení. Za „moc lehkej“ ho ale určitě neoznačuju, tos buď špatně pochopil, nebo špatně dál předáváš. Pro mě tak akorát hrana a podle toho, co popisuješ, tak to asi bylo ve výrazně lepším stavu. Ten tejden několikrát pršelo, takže to přeschlý bejt nemohlo a žádný delší sekce volnejch šutrů jsem si taky nezapamatoval.

Reagovat
theedge
theedge

27.12.19 19:48

Dobře ty :-) souhlas s flow trailem v Petzenu … za mne jedna z nejvíc nebezpečných věcí co jsem jel. Svádí k velké rychlosti, ale kdyby člověk vyletěl do toho převislýho lesa tak teda nevím co by se stalo. Položit to na tom povrchu kterej je jak beton bych taky nechtěl. Stačily dva průjezdy a pak už totální nuda až otrava.

Mě Thriller moc lehkej nepřišel ale hodně se mi líbíl. Některý pasáže byly docela maso. Ale byli jsme tam v den ovítačky a nebylo to vyježděný a bylo to totálně přeschlý – na některých místech bylo v těch nejprudších pasážích fakt hodně volnýho matroše a celý se to s tebou sunulo dolu. Vypadá že jste to měli v lepší kondici. Ale i tak … na XC kolo slušněj výkon :-)

Ta EWS verze co uhýbá dolů v té vykácené strání je už ve velikým borčusu. Ale na EWS jezdí oba traily – jak kasický Thriller a podruhé s EWS variantou. Jet to v kuse v race modu si moc nedovedu představit.

Reagovat

Další galerie z kategorie

MichalOld 7
Pavel.81 16
MichaelSimek 5
Fabulator 21
alireb 14
Hamik 23