Krajem trampským - od Třebíča nad Brno

Přidat foto

Nějaká ta úvodní (vodopád na Sedleckém potoce)

Červená k Číměřskýmu potoku začíná super....

... ale pak přijde prostě stopka - popadáno + džungle (to v terénu prudce dolů a prudce nahoru fakt nejde)

Jedna z fajn částí jižního obchvatu Dalešické

U Holoubku.Vlevo mimo fotku je krátkej sešup před výstupem na ostroh se zříceninou

Tímto směrem je zátoka s ústím Plešického potoka. Na něm pak kousek před ústím vodopádek

Příjezd do pásma Oslavy nezačíná povzbudivě

Kaskády na Zňáteckým potoce jsou pořád moc pěkný

Čertův most by šlo vyfotit zajímavějc

Koupačka noh v chladivé tůni byl neuvěřitelně dobře fungující restart na další kilometry

Nahoru vedoucí stezka k chatě vypadala, že by se snad nechala i sjet :-)

Vlčí kopec

Jedno těžší...

...a jedno idyličtější místo na modré TZ z Vlčího kopce

Oslava pod Vlčím kopcem

Singlík kolem náhonu Senoradskýho mlýnu

Pod Levnovem

Pohled z mostu u Ketkovického mlýna.

Notoricky známá vyhlídka Panorama. Zelená TZ je přes ni je taky pěknej singlík

Sjezd po zelené TZ z Čučic do Oslavan je hezkou záležitostí

Jelikož mě vždycky mrzí, že z té oblasti nemám předem víc informací, tak svou bolestivě sesbíranou hrstku dávám v plén. Průjezd Střítež u Třebíče až Bílovice nad Svitavou se teda konal v červenci, něco už nemusí platit, ale teprve včera mi konečně nepřišlo líto se u PC probrat fotkama.

Jinak moc pěknou žlutou TZ kolem Markovky z Kožichovic až k Vladislavi doporučuju od června brát po paralelní cyklostezce a najet na ni až v Dobré vodě. Horní část obsahovala například kopřivový pole s výškou člověka a zem, na kterou místy fakt není vidět, tam není zrovna rovná.

Cesta, kterou jsme se měli kousek pod Horním mlýnem skoro po vrstevnici dostat do Číměře, je bohužel jen na mapy.cz. V reálu jaksi nic z výjezdovky na Střížov doleva nevede. To mě rozhodilo tak, že jsem si spletl Střížov s Číměří a chvílu všecky neomylně vedl zpátky na Dobrou vodu :-)

Objezd Dalešické přehrady jižní stranou bohužel není idylka po červené TZ a musíte dobře střídat červenou a cyklotrasu. Třeba přes Číměřskej potok je to pro naprostý masochisty. Malá zajížďka ke zřícenině Holoubek se rozhodně vyplatí, i kdybyste si tam měli projet jen malou smyčku.

Jak zábavně a přitom v rozumným čase přejet od Hartvíkovic u Dalešické na zelenou TZ k Oslavě, na to jsem nepřišel. Takže po asfaltovým přesunu do Zňátek mezi vytěženými stromy nějak najdeme zelenou a chvíli je to přes kaskádky a dva brody potoka fajn. Před ústím do Oslavy a pak kolem Oslavy je zelená nekonečný kopřivový peklo až skoro k Čertovu mostu.

Úsek Čertův most-Gloriet bez problémů, vyhlídka u Glorietu jako vždy parádní a následný asi kilometr zelené TZ je naprosto perfektní singlík. Pak má ještě až k Vlčímu kopci pěkný úseky, ale bohužel hodně kouskovaný popadanýma stromana, který už tam jsou ve většině případů hodně let.

Z Vlčáku k Oslavě je to pěknej sjezdík, jednou se přeleze, jednou se dá bacha na prudkým odklopeným a následná červená TZ „Údolím strašné žízně“ už překvapivě není jedna velká džungle. Po levým břehu Oslavy se nám daří pokračovat až nečekaně daleko a pak nás mostek vezme na druhou stranu v místě, odkud vede singlík kolem mlýnskýho náhonu rovnou k Senoradskýmu mlýnu. Ušetřenej stoupák na Kraví horu přišel vhod.

Zelená TZ z Panoramy přes Čučice až dolů do Oslavan místy úplně super, místy hodně fajn a ta chvilka dědinou po asfaltu vůbec nevadí. Jenže jak z Oslavan? Volba padá na zelenou TZ přes Padochov, jenže ta je místy zcela ztracená v džungli. Na x pokusů a při rozdělení se na skupiny ju nakonec komplet vystopujeme a pro pozdější než časně jarní průjezdy myslím taky škrtáme. Kolem Rybičkové skály už cajk + příjemnej chládek.

Neslovice-Tetčice časově zkracujeme po silnici a to je v odpolední dopravní špičce fakt peklo. Blízko Brna a D1 navíc všichni nervní, tudíž na krátkým úseku nás stihnou ve vysoké rychlosti velmi natěsno oprasit snad desetkrát. Nikdy víc tama.

Z Tetčic to beru po žluté TZ a to po tolika hodinách už zabolí. Krpál by to byl hezkej – ale jako sjezd. Příště taky rozhodně jinak. Od Kývalky je to už zase fajn, kolem Augšperskýho potoka k Velké ceně je žlutá bezva. Tohle i ten zbytek už sou ale všecko dobře známý cesty.

https://ridewithgps.com/trips/36717497

(vloženo 6.10.19)

Komentáře

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.
Lišák
Lišák

9.10.19 23:02

Fotka č 6 – kousek od našeho potlachoviště.

Reagovat
ufoncz
ufoncz

8.10.19 21:29

Tohle bylo přes sto kiláků z bodu A do bodu B, takže pochopitelně XC. A to ne zrovna jako nejnovější tratě pro XCO :-). Třetí do party taky byla holka s malým HT na gumách, se kterýma bych se pomalu bál jet pro rohlíky (ale je dobrá a dávala všechno).

Jinak v tom kraji se dá namyslet okruh i pro drsnější trailbike nebo nějaký to endurko. Ono se třeba stačí podívat na turistický značky a vrstevnice okolo Senoradskýho mlýna a hned máš první inspiraci. Kolem Dalešické je taky spousta úseků (nic dlouhýho, ale něco vyloženě hardcore). Dál třeba červená TZ kolem Jihlavy přes Velkou skálu. Z toho, co jsme jeli, by endurko bylo lepší asi jen na tu modrou TZ z Vlčího kopce a pak krátký úseky na zelené.

Reagovat
AleZ80
AleZ80

8.10.19 19:13

Vypadá to spíše na XC, ale příroda pěkná, tak to možná někdy omrknu.

Reagovat
lazza
lazza

7.10.19 18:46

Tohle jsou proste luxusni stezky. Zjara nas tam mas :)

Reagovat
vit.sklenar
vit.sklenar

7.10.19 15:30

ufon: jooo supr, už to vidím, na odkaz jsem koukal, ale nenapadlo mě přepnou na OSM. dík

Reagovat
ufoncz
ufoncz

7.10.19 14:38

vit.sklenar: Mrkni na tu trasu na Ride with GPS – https://ridewithgps.com/trips/36717497 – jak jsem dával odkaz už pod text a přepni si vlevo nahoře mapu na „OSM“. Na 52. kilometru je vidět, jak jsme nejdřív minuli a pak se vraceli na lávku (ze dvou kmenů + zábradlí), která tam byla v květnu a pak i v červenci + je i na těch OpenStreetMaps. Tak snad je to už něco trvalejšího.

Reagovat
Macik
Macik

7.10.19 12:37

Tyhle kraje navštěvuju spíš z jara, takže s kopřivama nevím. Z Hartvíkovic jsem to jednou bral tudy. Je to mix asfaltu a polňaček, takže výhoda bylo to většinou mimo provoz, ale o zábavě bych nehovořil.

No a jak praví Obda, po ČTZ z Ivančic na Hlínu jsem jel v srpnu a tolik much jsem nezažil asi nikde. FUJ!

Reagovat
vit.sklenar
vit.sklenar

7.10.19 12:00

Hele super paráda a krásná inspirace. Hned jsem si naplánoval výlet z Oslavan domů do Bystrce a zajímalo by mě, jak jste se dostali z levého břehu Oslavy k Senoradskému mlýnu a vynechali tak Kraví horu a následně pro mě patrně nesjízdný sjezd po červené. Píšeš o mostku, ale na mapy.cz tam žádný není. Vidím tak ostrůvek a pak cestu co končí u chatiček, ale jak jste se dostali bez brodění na druhou stranu nevím. Poradíš prosím? Díky!

Reagovat
ufoncz
ufoncz

7.10.19 09:59

No, letos je ještě nově ten konec Zňáteckýho potoka dorasovanej od těžby – takže je tam nová roztraktorovaná a nepříjemně zarostlá seč místo pěkné cesty pod stromy. Úsek břehu proti RS Jiskra byl teda zarostlej už v červnu, kdy jsme tam byli pěšky.

Reagovat
RomanH
RomanH

7.10.19 08:55

Super, komplet podepisuji Obdu

Reagovat
obda
obda

7.10.19 08:33

Hezké, tam to mám rád :) ZTZ nutně kopřivové peklo až k Čertovu mostu být nemusí, co jsem tam v posledních pár let byl, tak od Vlasáka v pohodě. Ale chodíme tam v květnu :) Zatímco na druhé straně ČTZ u Vlasáka už kopřivové peklo je i v tuto dobu.

ČTZ Údolím strašné žízně mne moc nebaví. Od brodu (tedy teď už mostu) se dá také vyjet zpátky na ZTZ (Annaweg). Ten mostek před Senoradským je loterie, jak který rok.

Z Oslavan raději na sever směr Šmelc (MTZ). Pokud je dost sil a nevadí vrcholová prémie přes Hlínu, tak do Ivančic a po ČTZ (ale tenhle úselk jezdím raději opačně).

Reagovat

Další galerie z kategorie

hawrda 4
Radek Broz 8
Renda69 10
Hlousa1 7
theedge 15
bara2 34