Vyjížďka na houby

Přidat foto

Včera jsem chodil po lese tři hodiny a ani ťuk. Jen co člověk vytáhne paty na kopec… plantáže. Akorát že tohle jsou bedly červenající a s těmi má můj metabolismus fakt nehezkou zkušenost.

(vloženo 26.8.19)

Komentáře

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.
Janes
Janes

2.9.19 19:44

Hořčák má na noze takovou jako síťku, a zespoda je do růžova, ani do něj nemusím kousat. https://www.houbareni.cz/…hrib_zlucnik

Reagovat
Janes
Janes

2.9.19 19:40

Trepi,na plotnu se na sucho dávaly Ryzce, ale Syrovinky. http://www.ohoubach.cz/…b/detail/85/

Ryzec pravý většinou do octa http://kudluvfotoatlashub.blog.cz/…s-deliciosus

Reagovat
Wojtkingson
Wojtkingson

30.8.19 09:50

Já mám nějaký problém s chutí, ale já prostě hořkou necítím :D Ukrojím si kousek hořčáku, požvejkám ho a nic :D Ale většinou ho teda poznám…

Reagovat
Strakááč
Strakááč

27.8.19 22:35

hořčáka poznat je snadný… urvu ten hříbek.. a kouknu zespod když je růžovej okej je to gořčák… a ještě schválně oblíznu jazykem spodek houby a přesvědčím se,.. nic jednoduššího nejni :D poučen jsem byl, když jsem přinesl plnej bágl hořčáků, že už rostou „hříbky“ první co bylo… tak táta hned tyvole ukaž to… dej to sem.. oblíznul to a říká… tak to vysyp a jeď znova :DDDDD a já říkám proč… to jsou všechno hořčáci, že si mám ******** a od tý doby si to pomatuju :D

Reagovat
vit.sklenar
vit.sklenar

27.8.19 21:55

Trepifajxl

27.8.19 21:06

bnx: a kde to teď bouchlo?

Reagovat
-b-n-x-
-b-n-x-

27.8.19 18:34

Zajimave, ze vzdycky, kdyz se nekde stane jaderna havarie, houby rostou jak silene.

Reagovat
Trepifajxl

27.8.19 16:34

figur: narůžovělý nebo bílý, ale je fakt, že stačí dát si na jazky miligram a hned bys to poznal

Reagovat
figur
figur

27.8.19 14:32

Houby mají různé barevné mutace. I ty smrkáče, co ukazuje JM jsou víc probarvený (i když to může být nastavením GRB). Stačí víc světla a jsou tmavší. Mladé plodnice bývají úplně bílé. A existuje i smrkový bílý. Hořčáky vypadají jinak a hlavně mají růžový spodek klobouku. Nejsem žádnej houbolog, ale hořčáky jsem ještě nenasbíral…

Reagovat
Goob
Goob

27.8.19 13:52

E-e, a) sbírám pouze to, kde jsem si stoprocentně jistý, b) jsme to jedli všichni a lehl jsem jenom já.

Možná to taky katalyzoval chlast.

Reagovat
Trepifajxl

27.8.19 13:37

hele a nepřipletla se ti tehdy náhodou k nim jedna muchomůrka zelená nebo bedla tygří nebo podobný prevít

Reagovat
Goob
Goob

27.8.19 13:07

No, dvacet let jsem je spokojeně baštil. Tu reakci jsem měl jednu – bůhví jestli to nebyl nějaký žlučníkový záchvat (ten jsem teda neměl nikdy) – tak jsem to včera zkusil pod odborným dohledem… nic, všechno v pořádku. Ani ťuk. Ne že bych si je teda dneska jel natrhat do nůše :D.

Reagovat
Trepifajxl

27.8.19 13:03

teď na to koukám, figur 26.8.19 20:08 to fakt vypadá na horčáky a možná mi něco uniklo, ale tady někdo tvrdil, že hořčáky jsou zdravé? hořčák je přece naprosto nestravitelná houba, která jen jedna jediná dokáže zničit celou smaženici

goob: jestli máš alergické reakce na bedlu červenající, tak neděláš dobře, když zkoušíš zda a co to s tebou udělá… „to neděláš dobře, Jaromíre“

Reagovat
Jakobo
Jakobo

26.8.19 23:31

Jo, musely to byt horcaky! Zajimave, ze nektere mely mohutnou nohu a jine spis uzkou jak babka. Moc jsem se s nima driv nesetkaval tak je neznam.

Tak a ted me pro zmenu mrzi, ze jsem je vyhodil, ctu, ze jsou mimoradne zdrave.

Reagovat
Trepifajxl

26.8.19 23:15

já úplně nejlepší ryzce jedl jako dítě, když je babička dávala hlavičkami přímo na takovou tu vesnickou plotnu, jen posolené, ryzce pak pouštěly mléko, neskutečná dobrota

bohužel moc nerostou

Reagovat
Goob
Goob

26.8.19 22:34

Ryzec je holubinka… tedy, patří mezi ně.

Řízky z růžovek mi chutnají asi snad víc než z masa… a je z nich taky fantastická dršťkovka (houba místo dršťek). Hele, dáváte do klasické smaženice česnek?

Reagovat
Strakááč
Strakááč

26.8.19 22:29

jo tykráso… ještě ryzce sbírám… ty beru taky furt… protože tenkrát když jsem si je udělal, to bylo žrádlo co jsem dlouho nežral… kam se sere maso :) úplně nejlepší nakrájet na kostičky víc najemno a osmažit na sádle jak cibuli.. troška soli maličko pepře a hotovo :) jo ta cibulka k tomu by mi ale vůbec nevadila :D jen to musí bejt na sádle…

Reagovat
Trepifajxl

26.8.19 21:55

nejlepší je ryzec pravý, to je bez debat!

(samozřejmě nepočítám lanýže, to je jiná liga)

Reagovat
Strakááč
Strakááč

26.8.19 21:35

holubinky, smrže neberu.. ikdyž zrovna holubinek je mraky…

jinak ještě kotrče do polívky beru… a pýchavku tu velkou… to je terv top houba… takovej lepší smažák když se z toho udělá jakoby řízek…

Reagovat
Strakááč
Strakááč

26.8.19 21:34

ale jo, masáky mám taky rád.. ale na ty bych musel jít extra protože já houbařím na mraky místech na styl „bágl, vněm noviny nebo papírová taška“ a jezdím na kole okruh tak 15km a projdu svoje místa…

křemenáči a kozáci jsou ty nejlepší do polívek a když je toho mraky tak i na řízky topka…

na placky z pánve na styl masáků a bedel moc nejsem… zaprvý to tak neumím.. zadruhý fakt bych musel na nějaký místo autem… a takhle jezdím na houby párkrát za rok… s báglem na kole objedu třeba pětkrát a víc v roce… poslední tejden už jsem byl dvakrát… a musím říct… ještě to nejni ono… za dva tejdny toho bude tolik, že pojedu s plným báglem v jeden den domu třikrát… :D

Reagovat
Goob
Goob

26.8.19 21:30

To přicházíš ovšem o ty nejlepší houby. Např. muchomůrky růžové, holubinky, smrže…

Reagovat
Strakááč
Strakááč

26.8.19 21:29

goob ten záchvat jse muž zažil asi dvakrát v životě… a divný je ,že nikdy nevím z čeho… ale přesně jak píšeš… křeče v břichu, sračka, na záchodě totálně studenej pot s dušností… byl to v jednu chvíli pocit jak když fakt chcípnu… jsem si říkal, a teď mě tu najdou… telefon? už jsem asi nebyl při smyslech něco volat.. no ale naštěstí to ze mě vylítalo.. totálně na prach jsem si ve tři odpoledne lehnul na gauč a spal až do osmi večer a dobrý… ale prostě to byl humus pocit… ale že by to byla alergická reakce na něco mě nedošlo… nejhorší je že ani nevím na co… možná si vzpomínám že to bylo se sežrání nějakých brambůrek nebo čehosi takovýho… ale už to je asi 4 roky co jsem to měl…

Reagovat
Strakááč
Strakááč

26.8.19 21:23

musíš sbírat to, co já a nic jinýho… hříbky, kováře, křemenáče, kozáky, max někdy něco jinýho ale priorita je tohle.. :) hlavně křemenáči a kozáci, kováři bejvaj čistý bez červů… to je pak radost…

Reagovat
Goob
Goob

26.8.19 20:52

Trepi: dvacet let jsem je jedl. A vloni jsem na ně měl tak šílenou alergickou reakci, že jsem nebyl schopen vytáhnout telefon a zavolat si pomoc. Stalo se mi to v hospodě po dvou pivech, šel jsem na záchod a na míse najednou hektolitry studeného potu, totální třes, křeče.

No, udělal jsem si teď tři klobouky jen na másle a kmíně a uvidím.

Jakobo: neplést si satana a kováře B). A jestli hřib (bílý, trošku dožluta) po dotyku zrůžoví, je to hořčák.

Reagovat
nakolevsude
nakolevsude

26.8.19 20:49

No to je neuvěřitelné rostou houby fakt jo.

Reagovat
Johny.Merida
Johny.Merida

26.8.19 20:41

No u nás kolem Kletě je toho mraky. Na kole jsem si je schoval a pak plechovkou dojel posbirat.

Reagovat
ladiki
ladiki

26.8.19 20:31

njn, je třeba se umět rozhodnout, zda na houby nebo na kolo.....jednou prdelí se na dvou židlích sedět nedá :-))

Reagovat
figur
figur

26.8.19 20:27

Jakobo: ono je to dnes jednoduchý. Pokud máš pochybnosti, vyfotíš a pošleš do nějakého mykologického spolku a oni většinou obratem ochotně poradí.

Reagovat
figur
figur

26.8.19 20:08

Jakobo: pár desítek let houby sbírám, takže smrkáče jsou jasný. Ještě přidám dubáky a hřiby bronzové ze zářijového Znojemska.

Reagovat
Trepifajxl

26.8.19 20:08

já v sobotu i včera myslel že mi jebne, sotva vedla silnice lesem, všude bedly a já je miluju, jenže kam je strčit když člověk jede na kole

jinalk bedla červenající mi absolutně nevadí

Reagovat
Derwen
Derwen

26.8.19 20:05

Minulou středu ;-)

Reagovat
Jakobo
Jakobo

26.8.19 20:03

Figur, ty horni bile hriby jsou jedle? Ja jsem minuly tyden posbiral podobne ve smisenem lese a uz pri sbirani se mne moc nezdaly. Ten bily klobouk nemodral, ale trochu ruzovel. Parkrat jsem do nich kousl jestli nejsou horke, nebyly, ale bylo mne pak myslim trochu blbe. Radeji jsem je dusil asi hodinu na cibulce, ze je zamrazim. Ve vedlejsim hrnci sem mel jine, suchohriby, janky, s tema jsem si byl jist a mely dobou chut. Ty bile ale po duseni mely dost nefajn vuni a hlavne byly horke! Ne moc, ale bylo to trochu citit. Takze bohuzel letely do hajzlu. Co to bylo za hriby netusim, satan to samozrejme nebyl, ten je po delsi uprave jedly a hlavne myslim vypada jinak.

Reagovat
figur
figur

26.8.19 19:41

Páteční dvouhodinovka.

Reagovat
miťo
miťo

26.8.19 19:18

Jj, rostou, byl jsem ch*át u silnice a vidím tohle:

Reagovat

Další galerie z kategorie

FOSA 13
hawrda 15
Hynas 3
Pepa Hrabačov 33
bara2 8
Tomik_S 6