Dolní Morava - Králický Sněžník - Single trail

Přidat foto

Výlet na Králický Sněžník a zpátky po hřebenu na stezku v oblacích. Single trail je teda pěkně neudržovaný. Občas jsem nevěděl, kam mám jet. Občas nějaký spadly strom na trati a dvakrát jsem tam potkal turisty :-)

(vloženo 18.8.19)

Komentáře

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.
SKYlined

18.8.19 20:40

A já vždycky myslel že zákazy jsou od toho aby se porušovali… :D

Reagovat
theedge
theedge

18.8.19 20:18

Myslím že se z toho dělá zbytečný drama … asi jak píše scret

Reagovat
scret
scret

18.8.19 18:54

At tu taky neprudim kvuli zakazu na Kr. sneznik… Byl jsem v DM pred tydnem, lidi mrte… Byznys neskutecnej, utrata k zbliti, ale co, kdyz to sype, tak proc tu prirodu tam nerozje.at…:( Kdyz se stavela tahleta veskera saskarna (stezka, bobovka atd. atd.), tak nikoho ochrana prirody evidentne netrapila… Zas na druhou stranu chapu zakaz, prtze kdyby nebyl, tech milion veprovek, co fakt do prirody nepatrej, tak by si pujcili e-biky, tereni kolobrndy a janevimcojeste a za par let by to tam domrvili :(

Reagovat
Zdendyš

18.8.19 18:40

Pro mne jsou predem dana pravidla ve vsem, modlitebni knizkou. Bud dodrzuji pravidla hry a pokud se mi nelibi, hru nehraji.

Reagovat
Radza
Radza

18.8.19 18:16

Psbiker: jako ztezka v oblacích? Dobrý byznys no :-)

Reagovat
psbiker
psbiker

18.8.19 17:58

Více než že někdo jede po vyšlapané cestičce na kole by asi měly vadit ty hrůzné konstrukce, co se teď všude staví, to je mor.

Reagovat
Růža17
Růža17

18.8.19 17:57

V tomto případě z toho děláte drama. Na chatu Schronisko z polské strany vede cyklostezka kam jezdí mraky cyklistů dokonce je tam půjčovna koloběžek. Od chaty nahoru žádný zákaz není jel jsem tam před 14 dny.

Reagovat
Radza
Radza

18.8.19 17:51

A ti co chodí s těma hůlkama, nenarušují povrch stezky tou hůlkou? :-)

Reagovat
Radza
Radza

18.8.19 17:46

Zdendyš: ono je pravidlo a pravidlo. Některá logická, některá ne. Sorry, fakt neznám všechny a nevím o nikom kdo ano.

Reagovat
Radza
Radza

18.8.19 17:42

SloM: otázka je, jestli je tohle opravdu ten důvod. Už jsem hledal a také tady na BF ty důvody. Našel jsem něco:

Správci oblasti se snaží do terénu vysílat strážce, kteří nezodpovědné cyklisty v rezervaci informují. Podle nich jsou však lidé, kteří na turistickou stezku vjeli z nevědomosti, spíše v menšině.

I pokud z kola sesednou a budou jej dál tlačit, řada cest je pro takový způsob přepravy úzká. Při setkání s turistou jej cyklisté musí často objet mimo turistickou stezku, a tím ničí chráněnou přírodu v rezervaci. „Turistické trasy mnozí cyklisté zaměňují a vjíždí do nejcennějších území. Při pohybu, zejména při dobržďování dochází k narušení povrchu turistických cest,“ okomentoval důvod půdní eroze Matuška.

Tak ta nevědomost, to jsem já :-).

No a s tím narušováním povrchu, to má být vtip?

Projde tam tisíce turistů pěšky a k žádnému narušení nedojde? Nebo jak? Logicky se ty turistické trasy, resp. jejich povrch pohybem lidi mění, je to hlína a kameny. Ty změny tam budou vždycky, ať už díky počasí, pěším turistům, či cyklistům. Pokud to bude jen v rámci stezek a (občas místům kolem nich), tak kde je problém? A vyhýbání se mimo stezku? To jako vážně? Tak to asi borec neviděl jednu skupinku lidí (pěších turistů), co se střela s druhou v protisměru :-).

Za mě osobně, respektuji pěší a to vždy a určitě, když už kolem nich jedu, nejedu jak hovado v těsné blízkosti…

Reagovat
Zdendyš

18.8.19 17:33

Kdyby byly v rybnice ryby ;). To by nebyly ani svetovy valky… Cesi jsou ve svete prosluly jako corkari, ojebavaci vseho a vsude, natoz respektovani predem danych pravidel v leccems.

Reagovat
SloM
SloM

18.8.19 17:26

Protože narozdíl od pitomých turistů je pitomý cyklista daleko nebezpečnější. Sobě i ostatním.

Kdyby se všichni chovali slušně a respektovali se navzájem, tak je různých zákazů tak polovina…

Reagovat
Radza
Radza

18.8.19 17:03

Singlespeed: já taky neříkám, že mě to má nějak omlouvat. NPR jsem si všimnul, že se nesmí jezdit mimo vyznačené cyklotrasy na kole jsem prostě nevěděl a znovu říkám, velkou část celé té trasy jsem kolo vedl vedle sebe, to se taky nesmí?

Když už jsme teda u toho, jaký je teda přesný důvod, že se nesmí na kole někde, kde projde denně tisíce turistů?

Reagovat
Radza
Radza

18.8.19 16:59

Kubanec: jel jsem do DM s třemi lidmi, kteří měli v plánu jít pěšky túru na KS, pak na stezku v oblacích a dolů mamutí drahou. Já jel s nimi, ale vzal jsem si kolo. Fakt jsem nevěděl, že nějaký zákaz jízdy na kole po nějaké cestě pro pěší existuje. Tu cedulku jsem viděl (všiml jsem si) jednou a byla na té kamenité cestě,po které nejspíš jezdí lesníci autem apod., její smysl a navíc na tom místě, kde je fakt nechápu. Ale to je jedno. Já měl v plánu absolvovat výšlap s kolem na KS a pak se trhnout směr Skalní trail. Krome toho jsem potkal pár dalších cyklistů také na Ekolech z Polska jdoucích(jdoucích vedle kola) z KS. Proč jich bylo tak do desíti jsem si vysvětlil v tu chvíli náročností tohoto terénu. Fotky jsem sem dal pro ukázku z výletu, nikoliv proto, abych se pochlubil, že jsem ,, jel,, v zakázané zóně. To tady zmínil poprvé někdo jiný a blíže definoval. Že se nesmí jezdit na kole po turistické značce (v NPR) jsem na začátku výletu a ani do nedávné chvíle nevěděl. Tohle by mě nenapadlo. Vždycky jsem si myslel, že se po vyznačených stezkách může pěšky i na kole.

Reagovat
Singlespeed
Singlespeed

18.8.19 16:46

Tabulí s nápisem „Národní přírodní rezervace“ je tam spousta. To, že nevíš, že se v NPR nesmí jezdit na kole mimo oficiální cyklotrasy tě neomlouvá. Žádná zákazová značka nemusí být osazena, není důvod.

Reagovat
Kubánec
Kubánec

18.8.19 16:33

Takže celé je to o tom, že jsi tlačil kolo (o čemž nebyla nikde zmínka) tam kde se na něm nesmí jet a vlastně ani nedá? Takže sdilis trasu a fotky, aby tam mohl “tlačit” další? Pravidla buď platí a dodržují se nebo ne. Jde mi čistě o princip.

Proč jsi tam tedy jel a proč to sem dáváš? Řečnická otázka :)

Reagovat
Radza
Radza

18.8.19 16:14

Kubanec: takže si to trochu srovnejme. Určitě jsem nejel NA kole celou tuto trasu,vedl jsem jej vedle sebe. Cedulku o nějakém zákazu jízdy na kole jsem viděl u altánu, od kterého vede prudký stoupák v podobě sterkove cesty, která se vyjet dá. Končí to po změně cesty, kdy začínají kameny, a ty vedou prakticky až nahoru na KS. Vedl jsem tam kolo vedle sebe, to snad není problém, ne? Ty kameny bych fakt ani neměl šanci vyjet,stejně jako cca 30% stoupání po celé trase – kromě toho, nevěděl jsem co mě čeká a už vůbec ne o nějakém (pseudo-zákazu) . Z čistě morálního hlediska, srovnávat rychlou jízdu autem, resp. maximální povolenou rychlost s jízdou na kole lesem je úplně mimo. Takže proč je tam teda, v některých úsecích nejspíš, nějaký pseudo – zákaz jízdy na kole? Jaký je důvod? Podotykam, že tu trasu jsem velkou část kolo vedl, protože se jet nedalo…

Reagovat
Kubánec
Kubánec

18.8.19 15:54

Radza: Ty víš, ze se tam nesmí. Vědomě tam vjedeš a ještě se tím chlubíš a sdílíš trasu? Divná doba… Tak hlavně, že víš, že na silnici se jezdí pomalu kvůli bezpečnosti.

Reagovat
Radza
Radza

18.8.19 15:39

Bylo to fajn, vůbec nechápu, proč zakázané. Trasa z 50.1562009N, 16.8153329E do Dolní Morava

Trasa 22,1 km • 7:40 hod

https://mapy.cz/s/3y5Cr

Reagovat
SKYlined

18.8.19 15:22

Zakázané ovoce chutná nejvíc!!! Vypadá to hezky asi si to taky někdy dám, nemáš náhodou gpx?

Reagovat
Radza
Radza

18.8.19 13:52

Anatol: a když když jdeš kolem a kolem, tak sem tam narazíš na nějaký ten kus plastiku atp. od jednoho z několika stovek turistů, nic hrozného, zrovna tam bylo celkem čisto. Každopádně používám na řetěz bioolej :)

Reagovat
Radza
Radza

18.8.19 13:48

thedgee: ano, Skalní trail. kolo si určitě vezmi. Sjet se to dá, jen první jízdu velice opatrně, až si to tam očucháš. Trail je viditelně neudržovaný.

Reagovat
Radza
Radza

18.8.19 13:45

Kubanec: trochu michas hrušky s jabkama. Maximální povolená rychlost je z důvodu bezpečnosti. Ty samozřejmě to kilo jet v obci můžeš, až pak někoho ale přejedeš, půjdeš sedět.

Reagovat
theedge
theedge

18.8.19 13:39

Radza: To co pises nahore plati k tomu singlu Skalni trail? Za nejakou dobu tam budu pracovne, tak jestli ma vubec smysl tahat kolo.

Na nejaky velky turistiky nebude cas.

Reagovat
Radza
Radza

18.8.19 13:39

Singlespeed: než jsem sem ty fotky dal, tak jsem nevěděl že je tam nějaký ,, zákaz,,. Toho jsem si všimnul pri cestě po žluté u takového altánu. Byla tam cedule, předpokládám, že to platilo pro tu žlutou. Jedná věc. Druhá je, že pokud vedu kolo vedle sebe, nejsem přece cyklista, ale chodec :-)

Reagovat
Kubánec
Kubánec

18.8.19 13:34

Tak buď jsou nějaká pravidla nebo ne. Takže když jsi ***** můžeš jet po dálnici 200, v obci kilo nebo se ***** na kole tam kam nemáš!

Reagovat
Dr.Jackyll
Dr.Jackyll

18.8.19 13:32

Ta první fotka je k zblití! V podstatě všechno na ní je komerční hnus. Před tím by se měly hory chránit a ne před jednotkama cyklistů co tam za den projedou.

Reagovat
Anatol J.
Anatol J.

18.8.19 13:28

V souladu s přírodou je zejména produkování zplodin z aut, stavba dálnic nejlépe až na cimru hotelu, ski parků, zasněžovacích děl, osvětlování sjezdovek, ............... :-))))))))))

navrhuju ještě zákaz ježdění na koni po polích, na kánoích po řekách, na padácích vzduchem, a už můžem jen budovat ty shopping parky, to už bude úplně v souladu, a halvně to selfí pak :-)))))))))))))))))))

Reagovat
Singlespeed
Singlespeed

18.8.19 13:25

Není od věci dodržovat pravidla pohybu v přírodě. Národní přírodní rezervace je nejvyšší forma ochrany přírody. Když někam jedu, tak si zjistím, jaká pravidla tam platí a snažím se je neporušovat nebo se tím alespoň na veřejnosti nechválit. Taky občas jezdím ilegálně, ale už to nějaký čas na netu neventiluju, proč taky.

Reagovat
Radza
Radza

18.8.19 13:23

Anatol: jak říkáš. Je to na hlavu. Když vezmu v potaz, kolik stovek!! Turistů pěšky jsem potkal, cyklistů asi tak 10 (protože do kopce se po těch šutrech jet nedá z kopce už je to pro enduristu jiná – samozřejmě jsem jel pomaličku, jednak kvůli lidi, i když zpátky jsem jich potkal jen několik, a za druhé ty volné kameny odletující do rámu kola pak taky nejsou příjemné).

Tak co je teda na tom kole za problém pri jízdě po ztezce v souladu s přírodou?

Reagovat
Radza
Radza

18.8.19 13:17

Singlespeed: ano, něco takového jsem tam četl na ceduli a nechápal jsem proč. Ať mi to někdo vysvětlí. Fakt nechápu, co je na tom, jet tam s kolem (tam kde jet jde).

Reagovat
iron.hide
iron.hide

18.8.19 13:07

Strasna stavba omfg

Reagovat
Anatol J.
Anatol J.

18.8.19 13:00

S tím nevystavováním souhlasím, ikdyž ten nápad Zákazu je dost na hlavu, „oficiální“ stezky jakbysmet..... Dojedu do půli kopce a dál nic, dál jako co…asi helikoptérou.­....ale hlavně že na svahu naproti se může na lyžích lítat ostošest jakoby nic. To je taková ochrana-neochrana. A mají to tam tak hroooozně ekologické, že když se chcete na D. Moravu dostat bez auta, tak je to takřka nemožné. Tak by bylo tisíckrát víc ochraňující udělat parkoviště někde před údolím a dobré spojení veř.dopravou, a dovolit jezdit na kole, i legálně, než jet do půli koce auty v kolonách a pak si hrát na to, jak hrozně bráníme přírodu…z toho je mi zle. A kdo tam stejně jede na kole? Pár skalních, davy s dětičkama tam stejně nepůjdou ani tak ani pěšky.....ale to už je mimo rámec BF

Reagovat
Singlespeed
Singlespeed

18.8.19 12:32

Tím bych se moc nechválil. Velká část trasy je ilegální v Národní přírodní rezervaci Králický Sněžník, kde je pohyb na kole dovolen jen po oficiálně vyznačených cyklotrasách.

Reagovat
Radza
Radza

18.8.19 12:28

Fotky nejsou z trailu. Fotky jsou z hřebenu a po cestě mezi Králickým Sněžníkem a stezkou v oblacích. Trail jsem nefotil, tam jsem dával pozor a jel.

Reagovat
Fran7
Fran7

18.8.19 12:24

Strom na fotce zjevně není spadlý, ale říznutý a ponechán osudu. Škoda, tvůrce trailu je asi kaput nebo ztratil zájem.

Reagovat

Další galerie z kategorie

hawrda 5
Radek Broz 8
Renda69 10
Hlousa1 7
theedge 15
bara2 34