Nastavení tlumení - kořeny

Přidat foto

Může mi někdo znalý zhodnotit nastavení tlumení? Dnes jsem si s tím celý den hrál a jsem z toho lehce na prášky :-)… Nekope, přijde mi to OK, ale co já vím, prd tomu rozumím… Díky

(vloženo 28.4.19)

Komentáře

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.
Atilla
Atilla

29.4.19 20:29

Tuhle pasáž znám, dělat tam bunny je kontraproduktivní. Kořeny nejsou nejmenší, ale je to zvlněný terén a v té rychlosti to jde projet na všem. Tlumení bych testoval na větších překážkach cca na konci první třetiny DH tratě, tam je úsek kde jsou velké kořeny a větší díry a k tomu sklon. Z téhle pasáže a videa bych si nedovolil hodnotit nastavení.

Reagovat
puka
puka

29.4.19 20:10

Kome- Mám v plánu coachovat a rozvíjet děcka, ale ty by mi nikdo nesvěřil. Jsem zapřísáhlej platforman (i na cx protože nemám na spd botky) a tahání za pedály mě bije do očí. Neboj, nehodlám se tu hádat, jako strakatý kamarád, že jsem to myslel jinak a všichni jste trumberové. :)

No, ještě jsme neporadili vidlici s větším zdvihem. :D

Reagovat
kOmE
kOmE

29.4.19 20:07

Strakááč: pokud jezdi 30 vteřinový fr trate, tak jim stačí správně nastavený útlum a zhruba sag s 60a gumy s 3 barama

Reagovat
Breakpain
Breakpain

29.4.19 20:01

díky za brainstorming, tipy jsem dostal – teď si s tím zkusím systematicky pohrát a uvidíme ;-)…

Reagovat
Goob
Goob

29.4.19 19:53

Tak abys radši spíš jezdil, než radil v každé diskusi naprosté hámotiny, které jsi někde slyšel, ne?

Reagovat
Strakááč
Strakááč

29.4.19 19:37

Někde tomu říkají nápad, vhodné řešení a tady je z tebe hned učitel… :)

Goob: jo někdo si nechá tvrdší odpruzeni a jezdi na dhcku freeride… a hlavně tihle lidi spíš jezdí než aby řešili co si na kolo koupí nebo co jak nastavit.. tyhle lidi vetsinou jezdi na podle vás špatně nastavených odpruzenich… prefoukany gumy… atd tady u nás to tak je prostě nikdo se nikdy neptal kolik kdo fouká do gum, vidlice… neco se tam foukne, nějak se to idealne nastaví a při jízdě se na něco přijde…

Ale ja nerikam že na zavodech nechodí po dorazech… vždyť to je i slyšet jen na videich ale hlavně jezdi cistokrevny DH…

V čr se použití dh biku řekl bych pritahuje blíže freeride stylu…

Pořád nikdo neodpověděl, co má s tím kolem v plánu :)

Reagovat
Goob
Goob

29.4.19 17:39

kOmE: to víš, nechá si tak 60–70 procent zdvihu jako rezervu, aby měl tedlecten midstrouk saport, a pak to tam prostě nasere v manuálu, protože kdo neumí bunnyhop, ten jistě umí manuál. Fakt utrpení, zlatej Onuce.

Reagovat
kOmE
kOmE

29.4.19 17:14

Strakááč,Puka: koukám, že už jste rozjeli coaching.

Reagovat
Strakááč
Strakááč

29.4.19 17:11

ani bunnyhop umět nemusí… stačí když to bude umět trochu vytáhnout z manuálu do bunnyhopu, aniž by nějak moc zvedal zadní...... jen tím odlehčí bajk, přizvedne předek a zadek třeba nechá lechtat po kořenech :) důležitej je ten předek v bezpečnější pozici a hlavně je to rychlejší :)

Reagovat
puka
puka

29.4.19 16:12

Ještě si rýpnu – Podle videa bych se naučil bunnyhop :)

Reagovat
ra.ma1
ra.ma1

29.4.19 15:01

souhlas i s laborovanim s tlaky, jak pise Jenda

Reagovat
ra.ma1
ra.ma1

29.4.19 14:58

z videa mi prijde, ze shora az ke stromu ty koreny nevypadaji nejvetsi, na to jak jde vidla ochotne do zdvihu…otazka je, jak se chove jeste na vetsich nerovnostech…osobne me stary Pike RC parkrat vytrestal ze kolo zustalo zapichnute stat a ja sel pres rodla (sag byl ok,3tokeny) a tak jsem priviral HSC, coz pomohlo

Reagovat
Jenda
Jenda

29.4.19 14:46

Tak když máš vzduchovku, tak je to úplně v pohodě, prostě zkoušej různý tlaky a uvidíš. Každá vidle se chová dost jinak, záleží taky na velikosti vzduchový komor. Třeba Mattoc měl podobnej sag ať jsem měl 50 nebo 100 Psi ale samozřejmě prostředek zdvihu se choval dost jinak. Doraz pak už byl zase hodně podobnej. Spíš než zvyšovat o 10 to zkus přestřelit o víc ať máš přímý srovnání. Moc malej krok mezi jednotlivejma jízdama budeš hůř hodnotit a může se stát že si během ladění zvykneš až na nesmyslně velkej tlak :-)

Reagovat
JakeF
JakeF

29.4.19 14:38

Jestli to ma Boxxer podobne jako Lyrik, tak nenecha LSC utahnout tolik, aby to citlivost zabilo, takze bych se toho nebal.

Ja na Lyrikovi ted vozim rychlejsi odskok, utazenejsi LSC, uplne volna HSC a 3 tokeny. Pak to chodi ochotne do zdvihu a stiha i rychly prekazky za sebou a tokeny pohlidaj rezervu na vetsi veci.

Reagovat
Breakpain
Breakpain

29.4.19 14:33

@Jenda

No, a to je to, o čem mluvím :D … brainstorming :-)… Jasně, postavím se do attack pozice a odečtu v plné polní SAG, ale samozřejmě na rovině … njn, ach jo. Takže nejdřív zkusím přifouknout SAG, pružinu nemám, tak tam pošlu o 10 psi víc a uvidíme, co to udělá. Díky ;)

Reagovat
Bersekr
Bersekr

29.4.19 14:06

Podívej se jak jel včera Bruni, tak nějak by mělo vypadat dobře potuněný tlumení :D

Reagovat
kOmE
kOmE

29.4.19 13:34

Máš pravdu Jendo :)

Reagovat
Jenda
Jenda

29.4.19 13:25

Já teda vůbec nerozumím sjezdovýmu odpružení, co si tak ale vybavuju, byli borci co vozili téměř nulovej sag. Jak ho měříš? Stojíš v pedálech? Vem si že jedeš povětšinou z kopce, takže z 27% sagu na rovině můžeš mít v základní pozici z kopce klidně 40–50 %. To že kolega má při stejný hmotnosti na stejným kole měkčí pružinu je hezký, ale záleží jak nad tím kolem je rozloženej. Stačí aby měl velkou prdel a muší ruce a bude to jiný než ty.

Osobně bych to ladil nejdřív pružinou, pak až kompresema. LS komprese ti zabije citlivost, HS komprese na začátku zdvihu bude otevřená tak jako tak. Pokud budeš chtít bejt rychlej tak pak přitahuj i tu LS, pokud chceš mít žehličku, tak fakt jen opatrně.

A teď odborníci včil do mě, tohle mám jen teoreticky, tak jaká je praxe? :-)

Reagovat
Breakpain
Breakpain

29.4.19 12:55

@wilda81

Aha, sry, rikej mi Sheldon#2 ;), prijdu si vsude pomalej…

@embi

OK, na tom jste se shodli vsichni, i ja nad tim premyslel.

Predpokladam, ze na SAG nesahat a jen to ladit pomoci LSC a R. Na zavodeni nejsou koule, minimalne ne tuhle sezonu, ale rozhodne radsi jezdim „rychle“ v bordelu nez skacu :)…

Jinak mekka vidle nebo myslite i tlumak pritahnout LSC? (Tam mam jen R a LSC, vidle ma LSC, HSC a R).

Reagovat
embi
embi

29.4.19 12:06

Zavodis nebo planujes DH zavody? Pokud ne, tak si to nastav tak, aby ti to bylo pohodlny. Nema smysl resit nic dalsiho. A casto pohodlne kolo je i rychle kolo.

Jinak imho to mas mekke…

Reagovat
wilda81
wilda81

29.4.19 11:22

Neee, ja jen reagoval na tu zpomalovacku. ;)

Jinak me prijde taky ze mas tlumeni celkem mekke, ale tezko soudit jen tak z videa.

Reagovat
Breakpain
Breakpain

29.4.19 11:11

@wilda81

prozatím se neřadím do kategorie „střelci“ ;-), nerozjížděl jsem se od dropu, ale jen jsem vylezl o pár m výš a rozjel to na test

Reagovat
wilda81
wilda81

29.4.19 10:57

jedeš zbytečně pomalu :)

Reagovat
TJK
TJK

29.4.19 08:51

za 8 jizd stihnes dost nastaveni, kdyz sinsebou vezmed pumpicku, klic na horni vicko abys mohl davat/vyndavat tokeny… tak je to pak spis jen tlak a toceni koleckama…

Reagovat
ra.ma1
ra.ma1

29.4.19 08:30

Pokud mas tokeny, ok sag. Tak bych zkusil polaborovat a privrit LSC, popripade odskok vic na zajice..- dokud nebude kopat

Reagovat
Breakpain
Breakpain

29.4.19 08:07

@Maajkee

Nene, dorazy nedávám, to až třeba ten drop, co jsem postoval do odpovědi níže. Na konci je to dost progresivní (HSC + tokeny).

@KoMe

SAG jsem měřil standardně, takže by měl být ok. Ano, pružinu tam mám správnou, možná lehce tvrdší (na sjezd na stejným kole a stejné váze má kolega slabší pružinu).

@TJK

Ano, vzduch a ano, už jsem nad tím uvažoval :)… Dá se to reálně stihnout nastavit dejme tomu za 8 jízd? Budu to muset vzit na lano případně…

Není opora… No, zmenšovat SAG je asi blbost, takže mi z toho vychází zkusit si pohrát s LSC a přitvrdit… Zkusím, uvidím, díky ;).

Reagovat
TJK
TJK

29.4.19 07:38

Brekpain: nevyznam se v tehle kategorii ale vidle je vzduch? pokud jo tak jsem ted mel pujceny Shockwiz a musim rict ze minimalne na zacatek ja to velmi prijemny pomocnik na nejaky zakladni nastaveni zakladnich veci jako tlak/progresivita a pak obe komprese i expanze… ladil sem s tim pika i dvo a vesmes mi to potvrdilo me pocity co bych z toho chtel dostat… navic si tam muzes zvolit pozadovane chovani tlumeni a od toho se pak nastaveni odviji… nerikam ze to je vsespasitelne ale kdyz uplne nevis tak te to hezky navede a online kontrola po jizde je pecka.

Reagovat
maajkee
maajkee

29.4.19 07:34

To nejde takhle posoudit. Podle videa mi příjde, že to máš až dost měkký a propadá se to do zdivhu dost, při menším skoku to musí chodit na dorazy ne? Ale to musíš posoudit hlavně ty sám.

Reagovat
kOmE
kOmE

29.4.19 07:31

Breakpain: z videa to vypadá a nejen z tohodle, že ti ta vidle dává malou oporu, ale muže to být opravdu jen zdání. SAG na vidlici u endur a sjezďáků se měří blbě a je klidně možné, že máš vidlici moc měkkou. Už máš správnou pružinu vzadu?

Strakááč: U DH vidlice se samozřejmě na nějaký rezervy na dropy apod. nehraje pokud nejezdíš samy frko typu Fest serie apod, kde ale zase nepotřebuješ aby to zobalo.

Reagovat
Breakpain
Breakpain

29.4.19 07:21

@Puka

26psi a 29psi – když jsem měl 22 a 25psi tak to otvíralo patky (budu obezřetně testovat 25+28) – tady mám jasno, musí přežít ráfky

@ Pedro404

hledám náměty, nastavím to → projedu je a pak uvidím (onehdy jsem dostal docela fajn tip s brzdami a ujalo se to slušně). To, že mi to přijde OK ještě neznamená, že nějaké nastavení, které mě nenapadalo není lepší.

@TJK

nic obřího to není, ale citelný dorazy nemám, jen přemýšlím nad LSC, dorazy mám určitě dobře – na ty chodím až na věcech tohodle typu , takže to je myslím podchycený dobře aby se na tom dala kombinovat sjezdová i BP lajna.

Reagovat
Breakpain
Breakpain

29.4.19 06:49

@Kome 27%

Reagovat
Breakpain
Breakpain

29.4.19 06:45

@Strakáč- psal jsem někdo znalý, nezlob se na mě, Tebe automaticky vypouštím ;-)

Reagovat
puka
puka

29.4.19 02:00

Už jen za jako hloupost v jeho teorii mi přijde pomalý odskok na kořenech. Chytneš tři kořeny po sobě a hned taky klepeš doraz.

Reagovat
Strakááč
Strakááč

29.4.19 01:34

Takhle to jezdí kámoš… po dorazech se jezdi na závodech.. nebudeš si prece ničit vidli pri normálním ježdění…

Nevim dejte si to kazdej jak chcete… ty si chod nadoraz na kazdym korenu když se ti to zdá dobrý…

Až se ti po par dorazech vidle zkurvi tak budes držet hubu… :)

Reagovat
Goob
Goob

29.4.19 01:02

Strakáč, víme opět hovno o tématu, že?

Tahle kola se nastavují tak, aby se při největších ranách, které dostanou na dané trati, prošla po dorazech. A nejen DH.

Nechat si 1–2 cm rezervy zdvihu? Konev šetří vodu!

Reagovat
Strakááč
Strakááč

29.4.19 00:49

tyvole tak snad sám zjistíš jestli při nějvětších mordách ti to nejde na doraz ne? máš kroužek na vidlici?? pokud ne dej tam zzzt pásku a uvidíš jak daleko ti to jde od dorazu.. nech si od dorazu fóra na nějakých dropech nebo tak něco… 1–2cm nebo na nějakej největší ráně prostě… nebo jezdi celej den až zjistíš že ti chodí vidle zhruba ty jeden až dva cm od dorazu… doladíš časem ty zbylý centimetry… jinak doporučuju spíš pomalejší odskok a kompresi nechat podle stylu jízdy.. na skoky bych si jí přidal a na kořeny ubral… tedy takhle mi to říkal kámoš co jezdí DH… ale každej si přijde na to co mu časem vyhovuje, na to bys měl taky přijít sám a zkoušet co je lepší… i když tomu hovno rozumíš, jak píšeš…

a kdžy už… zkus se zeptat v parku někoho kdo jezdí podobnej styl… jak to má nastavený on.. ale jde taky o vidlici každá je jiná… neřešil bych to zezačátku tak do detailu.. hlavně nechoď po dorazech a časem to zjistíš..

Reagovat
wladeq
wladeq

29.4.19 00:16

Smat se nebo brecet, tot otazka xD

Reagovat
Pedro404
Pedro404

28.4.19 22:58

Takže pocitově seš s tim spokojenej, ale kdyby ti někdo na základě videa řek, že to máš blbě, tak to překopeš? :)

Reagovat
TJK
TJK

28.4.19 22:47

tak fotky a videa vesmes zkreslujou.. ty korinky vypadj maly.. ale kdyz si clovek vezme tvoji velikost, velikost kola a ze to je 29er tak to tam musi bejt kvalitni oranice :-D

Reagovat
kOmE
kOmE

28.4.19 22:18

Jakej máš sag?

Reagovat
puka
puka

28.4.19 22:07

Každopádně – mně neposlouchej, mám HT se 150mm vidlou, dneska jsem využil pouze 90% zdvihu, nemám ji na žehlení, ale na traily.

Reagovat
puka
puka

28.4.19 22:04

Nemáš přehuštěné pláště? A na větších skocích ti musí jít vidle na doraz, ne?

Reagovat
Breakpain
Breakpain

28.4.19 22:03

Pocitově jo, ale nevím, jestli se to třeba moc nenoří – abych to na delším úseku nezamlátil… Jsem na to trošku tupej mi přijde a pak ladím něco jiného, než bych měl.

Reagovat
Baba-Ji
Baba-Ji

28.4.19 22:01

Tak pokud ti to prijde OK, pak je to asi OK, ne?! ;) :)

Reagovat

Další galerie z kategorie

easyrider 9
matbiker 18
romachain 4
vili 21
kOmE 7
Mr.Duck 7