Ram s napisem Policie

Přidat foto

Pred nedavnem tu bylo kolo v policejnich barvach. Polozil jsem dotaz na PCR, zda je legalni takove kolo provozovat a dnes jsem dostal odpoved. Preberte si to jak chcete :-).

Dobrý den ,

jelikož se jedná o ´´vozidlo´´ Policie ČR neměl byste toto užívat.

Není ovšem protiprávní věc zakoupit.

S pozdravem a přáním pěkného dne

prap. Hana Rubášová, DiS.

inspektor

(vloženo 2.4.19)

Komentáře

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.
atty
atty

3.4.19 15:16

Vždyť já to nepopírám, že v případě sporu je závazné až rozhodnutí soudu a pokud to beru do extrému v případných odvoláních, tak soud „vyšší instance“.

Myslel jsem to tak, že pokud bych měl v ruce stanovisko ministerstva dopravy, kde mi to někdo papírově „schválí“, asi bych se nebál s tím jezdit, ani bych se nebál jít do sporu třeba s policií při kontrole, či pak se správním úřadem atd.

Jenže jak po x-té opakuji – u tohohle případu to bude celkem bezpředmětné, protože výklad zákona je v tomhle smyslu celkem jednoznačný a dá se v klidu „naroubovat“ i na kolo/rám v policejním provedení.

Reagovat
Libores
Libores

3.4.19 13:45

atty: tvůj dotaz, tak jak bys jej chtěl formulovat, může zodpovědět pouze soud. Kdokoli jiný, nebo jakákoliv instituce ti může sdělit jen svůj výklad daného zákona a to není nijak závazné.

Reagovat
atty
atty

3.4.19 12:39

orm: já Tvojí snahu (asi na rozdíl od někoho jiného) nijak nekritizuju, jen bych se prostě zeptal jinde – policie je jako taková represivní orgán, proto bych kontaktoval legislativní orgán (ministerstvo dopravy), případně složky policie aka prezidium – takhle Tvůj dotaz „zapadl“ (nevím proč) na obvodní ředitelství někam do Plzně k tiskovým a preventistkám (to je řádově jen o stupínek výš, než to obvodní oddělení v Horní Dolní). :) Taky nevím, jak jsi dotaz formuloval – pokud bych to psal já, tak píšu formou, že žádám o jednoznačné stanovisko, pokud možno s odkazem na právní normy, které to upravují (to se zde ale probralo, že na 99% je to „vozidlo police“ a platí na něj stejná ustanovení, jako na řádné „vozidlo“, ve smyslu barevného provedení, označení a nápisů).

Z hlediska principu (kdybych na tom chtěl nermomocí jezdit, jako že ne :) ), tak to asi neřeším – v tričkách „policie“ vídám někoho taky skoro denně, je to výstrojní součástka, kterou by civilista na sobě neměl mít a široko daleko to nikdo neřeší a nikoho to nezajímá :)

Reagovat
maajkee
maajkee

3.4.19 12:27

Přesně tak, dotaz i odpověď je v pohodě. Jen idioti se v tom šťouraj, jak je u nás zvykem, všechno rozšťourat a zpochybnit. Logicky je prostě jízda na kole který vypadá jako policejní nesmysl, nemá to cenu dál řešit.

Reagovat
Jirra
Jirra

3.4.19 12:08

orm: Jak jsem tu už psal, mě ta odpověď zajímala a tak díky za snahu se vůbec zeptat. Je zajímavý jak jsou teď všichni chytrý a rádi jak jsi to měl udělat líp. Myslím, že Tvůj postup byl normální a že odpověď byla jaká byla, za to už nemůžeš.

Jak se říká „Pro dobrotu, na žebrotu.“ :-)

Reagovat
orm
orm

3.4.19 11:38

@atty: Jsem obycejny obcan. Zajdu na webovou stranku PCR, najdu kontaktni informace pro polozeni dotazu a polozim dotaz. Nevim kde a proc bych po tom mel patrat vice.

Reagovat
Davidakta
Davidakta

3.4.19 10:59

Tady je to jak u blbců, prostě to používat nesmíš.Nepomůže ani přelepení samolepky, protože vozidlo nesmí být zaměnitelné s vozidlem IZS. Ona to myslela bohužel lidsky, protože jí je jasný, že když nebudeš na cyklostezkách vybírat pokuty nebo se nebudeš motat zlitej, tak to žádnej policajt řešit nebude.

Reagovat
atty
atty

3.4.19 09:20

orm: jenže ten e-mail skončil u „preventistky“ (to jsou ty holky, co choděj po školkách a základkách a rozdávají brožurky, jak nechodit na červenou – čím nijak nesnižuju jejich práci, jen vysvětluju, že na tento dotaz asi nebude jejich zaměření a kvalifikace to úplně pravé) :)

https://www.policie.cz/…-319051.aspx

Tudíš se nedivím, že odpověď přišla taková, jaká přišla.

K fundované odpovědi (pokud jí očekávám) bych opravdu oslovil příslušný odbor ministerstav dopravy, případně policejního prezidia a požádal o jasné stanovisko, formou mohu/nemohu.

Reagovat
orm
orm

3.4.19 08:56

@atty: Napsal jsem normalne na kontaktni email na strankach PCR. Kde to skoncilo nevim, ale pochybuji, ze na nejakem obvodnim oddeleni :).

Reagovat
atty
atty

3.4.19 08:36

toperharley: mám na věc stejný „soukromý právní názor“ :) – je to „vozidlo“ a je v „barvách“ policie, takže teoreticky nepoužitelné v běžném provozu.

Reagovat
atty
atty

3.4.19 08:31

Povinnost státního orgánu je s Tebou komunikovat, minimálně na úrovni odkazu (kde se dotázat), kde bys měl získat odpověď, třeba zrovna na docela specifický dotaz k tomuto rámu (zda se smí běžně užívat a provozovat). Kde jinde se slušně dotázat, než například na ministerstvu dopravy (pod které i tyto právní předpisy spadají) nebo třeba na prezidiu, které spoustu věcí analyzuje a vydává závazná stanoviska pro postup policie při řešení některých situací. Věř mi, že na obou zmíněných institucích je na to „odborníků“ v kancelářích vcelku dost, aby dokázali odkázat tam, kde by ses měl nějak závaznou odpověď dozvědět, nebo dokonce odpověď sami. Je to vcelku jednoduché – myslím si, že na tomhle rámu v těchto barvách a polepech se „zákonně“ jezdit nesmí, ale jako uvědomělý občan můžeš vznést dotaz a měla by se Ti vrátit jasná odpověď – ne, nesmí protože, nebo ano smí, protože… Co bude mít větší váhu v případném řešení sporu – stanovisko ministerstva dopravy nebo policejního prezidia, nebo právní stanovisko nějakého dopravního právníka? To druhé je opravdu právní stanovisko „někoho“ a v případě sporu má asi stejnou vážnost, jako papírek od manželky, že Ti to jezdit na tomhle kole dovolila. V případě „papíru“ z ministerstva dopravy bych to už viděl tak, že jej bude vcelku těžké rozporovat, minimálně v úrovni, že nemůžeš být následně sankcionován, pokud ses dotázal a dostal si fundovanou a právně podloženou odpověď od instituce, pod kterou to spadá.

Jsem samozřejmě proti, takovejma dotazama zatěžovat nějaké obvodní oddělení police (ty maj fakt své práce dost), ale vcelku nevidím problém se dotázat někde „jinde a vejš“, kde je na to dost, vcelku dobře placených i specificky vzdělaných lidí, kteří by měli odpoěď znát a pokud neznají, tak by měli být schopni nějak právně závaznou odpověď dohledat. Pokud bys jejich výklad pak chtěl právně rozporovat, od toho jsou tu pak právní specialisté, které si asi budeš muset zaplatit.

Reagovat
toperharley
toperharley

3.4.19 08:25

No je fakt, že tu odpověď mohla formulovat lépe. Na druhou stranu je tu hromada názoru jak to můžu koupit a přitom nepoužívat a co je to za blbost atd a přitom postačí nahlédnout do zákona.

Zákon o Policii České republiky č. 273/2008 Sb.

§ 101

(1) Fyzická osoba se dopustí přestupku tím, že

  1. na místě veřejnosti přístupném neoprávněně užívá na vozidle, plavidle nebo letadle zvláštní barevné provedení a označení používané na služebních vozidlech, plavidlech a letadlech policie anebo zvláštní barevné provedení a označení s ním zřejmě zaměnitelné,

Odstavec 2 pak řeší to samé s právnickou osobou.

Zákon mi tak zakazuje na místě veřejnosti přístupném něco neoprávněně konat. Můžu si to ale koupit a jezdit na tom po svém dvorku, který není veřejnosti přístupný.

To že je jízdní kolo vozidlem pak řeší § 2, písm. h zákona č. 361/2000 Sb.

Formulace její odpovědi tak neměla být, že by to neměl používat, ale že použití je přestupkem se sankci.

A jak tu bylo uvedeno, je to jen můj soukromý právní názor :-)

Reagovat
Rowdy
Rowdy

3.4.19 07:25

Nerozumím, co se tu někteří rozčilují. Není povinností policie dávat vám právní analýzu ke kdejakému nesmyslu. Máme psané zákony, ty máte dodržovat. Jestli chcete právní stanovisko, najděte si právníka. Akorát je třeba vědět, že co právník, to názor.

Policie může vyhodnotit situaci tak, že něco porušujete a pak to řeší nějakou cestou. V krajním případě to může dojít až k soudu. A teprve právoplatný rozsudek je finále. Cokoli do té chvíle je jen právní názor.

Zásadní na tom je to, že policie tu není od poskytování výkladů. Zda je člověk v souladu se zákony, to si každý musí pohlídat sám za sebe.

Reagovat
atty
atty

3.4.19 00:06

orm: to si napsal dotaz někam na policejní služebnu na Horní Dolní? :)

Když by mne to tak zajímalo, napsal bych konkrétní dotaz přímo na policejní prezidium nebo ministerstvo dopravy (maj k tomu své analytické útvary, tak ať se staraj, když jinak vymýšlejí jen pí… ) a požádal bych o jasné stanovisko, formou smím nebo nesmím na tom jako „nepolicajt“ jezdit a kolo běžně užívat?

Když k tomu vydají jejich právní stanovisko, kde bude jasně stanoveno – můžu vlastnit (můžeš, stejně jako auto v jejich barvách), mohu běžně užívat (auto v původním provedení barvy a nápisů nemůžeš, respektive musíš mít na to výjimku pro filmařské, historické a podobné účely). U kola bych to viděl sice obdobně, ale pochybuju, že to i při kontrole někdo a nějak bude řešit, spíš bude smích a vyptávání, kde se to dá koupit… ) Tak získáš celkem jistotu, že pokud bys to měl „černé na bílém“ s podpisem nějakého úředníka z prezidia či ministerstva dopravy, nebude se s Tebou následně nikdo při použití takovéhleho kola hádat. Jen to bude asi pár týdnů trvat, než se rozpohybuje těch mnoho analytických a právně legislativních person, než něco sepíšou a nebudou se bát to i podepsat. :)

Reagovat
antt
antt

2.4.19 23:47

jenííík na hrad!

Reagovat
orm
orm

2.4.19 22:25

@scalar: ja uz se v tom hrabat nebudu :-). Kdybys chtel mit jistotu, tak vem cernou elektrikarskou pasku a zalep mezeru mezi I a E a budes mit klid.

Reagovat
scalar
scalar

2.4.19 22:17

Nechápu, proč paní Hana Uvozovka Rubášová ve svém vyjádření používá slovní spojení neměl byste. To jako ve smysl můžete, ale neměl byste? Pokud by to bylo zákonem zakázáno, napsala by nesmíte, je to zákonem zakázáno.

Reagovat
hovado_cz
hovado_cz

2.4.19 21:33

Přepiš to na “POLUCIE”

Reagovat
orm
orm

2.4.19 21:23

@nooski: Proc by to mel byt bizar? Nechapu. Pred casem tu mistni uzivatel daval kolo s timto ramem. Vznikla diskuse, zda kolo s timto ramem je legalni, kdyz treba auto v designu policie neni. Misto zbytecnych dohadu jsem poslal dotaz na PCR a odpoved jsem zde vystavil.

Reagovat
nooski
nooski

2.4.19 20:38

Kolo s designem policie, DiS, odbít… To je slušný bizár tenhle příspěvek.

Reagovat
puka
puka

2.4.19 16:49

Stejně to je skoro stejný rám jako moje ex superior (Až na prohnutou zadní vidlici).

Si říkám, že by paní od policie nemohla dělat odkazy na bejk-fóru. :)

Reagovat
André Vebr
André Vebr

2.4.19 16:47

To jsem rád, že jsi to pochopil i ty :)

Reagovat
Jirra
Jirra

2.4.19 16:40

André Vebr: Tak to jo, ty budeš asi ten chytřejší, ještě, že jsi mě poučil :-)

Reagovat
André Vebr
André Vebr

2.4.19 16:09

Jirra: mě to přišlo jako ironie, takže tvůj hejt je myslím naprosto o h@vně

Reagovat
Le Corbusier
Le Corbusier

2.4.19 16:07

aktivní blb – to je literární termín, který mi na tuhle tvou občanskou iniciativu přesně pasuje. Za označení se omlouvám, v tu chvíli jsem si ale nemohl pomoct. Každopádně přeji ať ve svém úsilí vytrváš a nenecháš se odbýt první ledabylou odpovědí.

Reagovat
Jirra
Jirra

2.4.19 16:04

@Le Corbusier: Mě třeba ta odpověď taky zajímala. To, že tebe to nezajímá, neznamená, že ostatní jsou hned blbci.

Reagovat
orm
orm

2.4.19 16:00

@waters: Standard zde :-). Mohl bych se jich vice vyptavat, ale asi se mne nechce tomu venovat vice casu.

Reagovat
waters
waters

2.4.19 15:40

orm: moc nechápu, že tě někdo uráží… Popravdě jsem na odpověď čekal. No a samotná odpověď od PČR, co na to říct?:))

Reagovat
orm
orm

2.4.19 14:53

@Le Corbusier: Urazis? :-)

Reagovat
vpa007
vpa007

2.4.19 14:47

Nikovlas :-D

Reagovat
Nikovlas
Nikovlas

2.4.19 14:40

Le Corbusier: Odpověď měla znít: Dobrý den, děkuji za Váš pokus o fundovanou odpověď. Mohla byste nyní, prosím, můj dotaz předat někomu, kdo na klávesnici dokáže najít znak „uvozovky“?

Reagovat
Le Corbusier
Le Corbusier

2.4.19 14:32

Tohle vysvětlení je naprosto nedostatečné. Pokud už tady nějaký „aktivní blbec“ s policií komunikuje, neměl by se nechat odbít takovou liknavou a právně nepodloženou odpovědí. Hledání pravdy si žádá trpělivost…

Reagovat
Petronen22
Petronen22

2.4.19 13:59

Serte na to ,nemá to osu :-):-):-)

Reagovat
maajkee
maajkee

2.4.19 12:44

Jo jo, jsou tam dvě čárky :)

Jinak zase se zeptám, jestli se může nebo nemůže je celkem fuk, vážně na tom chce někdo dobrovolně jezdit? Myslím, že to závání nějakou psychickou poruchou :)

Reagovat
Nikovlas
Nikovlas

2.4.19 12:37

vpa007 :-D

Reagovat
vpa007
vpa007

2.4.19 12:29

Hele, takovej dotaz trochu mimo… fakt použila dvě čárky nad písmeno (´´) místo uvozovek (").

Že ne? To by pak všechny vtipy o policajtech byly pravda :D :D

Reagovat
plysovykozisek
plysovykozisek

2.4.19 12:18

No stejně já bych si na tom nedovolil jezdit.

Reagovat
DoomHammer

2.4.19 12:03

petrun – platit za warez je už hodně velká známka punku :D

Reagovat
Čipera
Čipera

2.4.19 12:02

Tak nějak mi z toho zní, že z tvého dotazu se neuvěřitelně muselo pobavit moc lidí. A takový to „prosimtě mu něco napiš ať dá pokoj s tak dementnímu dotazem“.

Reagovat
Singlespeed
Singlespeed

2.4.19 12:01

plyšovýkožíšek: Používat se to může. Policie ČR používání pouze nedoporučuje (zřejmě proto, aby nedošlo k nějakému nedorozumění, např. majitel kola by mohl být omylem považován za policistu).

Reagovat
petrun
petrun

2.4.19 12:01

To jak s nelegálním software. Stáhnout ho můžeš (někteří idioti za něj dokonce i zaplatí) ale používat ho nemůžeš. Jen absolutní tupec tohle udělá!

Reagovat
plysovykozisek
plysovykozisek

2.4.19 11:49

Tak zakoupit se to může, ale používat se to nemůže, co je na tom k nepochopení?

Reagovat
Davidakta
Davidakta

2.4.19 11:40

Ještě by nám mohl napsat scalar, jak se na to tváří četníci. Já myslím že s úsměvem

Reagovat
André Vebr
André Vebr

2.4.19 11:34

Jeniik: :DD !!

Reagovat
DoomHammer

2.4.19 11:22

Paní praporcik skončí v perlach.

Reagovat
embi
embi

2.4.19 11:17

Opicajti

Reagovat
Trepifajxl

2.4.19 11:15

takže se vlk nažral a koza zůstala celá?

Reagovat
capis
capis

2.4.19 11:14

Ono je to s policií těžké. Nedávno jsem viděl v nějaké reportáži, kde dali zadrženému pachateli ruce dozadu a nasadili za zády pouta. Pak mu řekli, že se má posadit do vozu a zapnout si pás?!! Pak se pan policista vyjádřil na kameru, že provedli provedení zadržení…

Reagovat
jeniiiik
jeniiiik

2.4.19 11:09

Problém vyřešen, rád jsem pomohl. :-D

Reagovat
Singlespeed
Singlespeed

2.4.19 11:08

Nikde není formulace „je zakázáno“, takže je to legální.

Reagovat
kubad
kubad

2.4.19 11:08

prostě nejezdit, jen se na to dívat :D

Reagovat
André Vebr
André Vebr

2.4.19 11:05

..ale nečekal jsi, že dostaneš nějakou jinou odpověď, viď že ne? :)))

Reagovat

Další galerie z kategorie

Atilla 43
kubajs mtb 9
Tobyfree 16
Kubánec 27
theedge 29
TicTac135 37