EU financuje...

Přidat foto

Šišatá kola jsou jen na fotce, normálně jsou rovná :-)

…smysluplné projekty. Nová alej bude jistě krásná, ale předchozí vzrostlé topoly byly zdravé a s asfaltem ani nehnuly a za 8 let co tudy jezdím ani nepadaly větve. Zkrátka dotační klasika, uděláme něco, co nemá moc smysl a podojíme z více stran.

(vloženo 16.12.18)

Komentáře

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.
doubeq
doubeq

17.12.18 17:46

Le Corbusier… tohle je fakt blbá otázka, na kterou ani odpověď snad nečekáš, jen se těšíš, až mi to natřeš jak jsem hloupej. No udělám ti radost a odpovím.

Erozi nezměřím, ani nevím jak, ale jelikož ty stromy fungovaly jako větrolam a jak už ses mohl dočíst, jezdím tudy dost dlouho na to, abych poznal, že bez nich fouká víc z té strany, kde byly, víc, než když tam nejsou.

Reagovat
Le Corbusier
Le Corbusier

17.12.18 09:00

DoomHammer – máš pravdu.:) Zbytečně jsem se rozvášnil.

Reagovat
kamaro
kamaro

17.12.18 08:38

Jiri__: A tebe strašně štve, že do toho kolotoče nejsi zapojený, viď… Můžeš nám naznačit postup, jak zajistit toho holuba do kapsy, když do toho tak dobře vidíš?

Reagovat
DoomHammer

17.12.18 08:23

Dotace jsou zlo obecně, ať euro nebo místní. EU bych do toho tahal jen okrajově :)

Reagovat
Le Corbusier
Le Corbusier

17.12.18 08:22

JirI___ jasně, to by se v putinově Rusku stát nemohlo. Tam mají úplně jiné starosti.

Reagovat
jIrI___
jIrI___

17.12.18 08:19

Tak určitě někomu přistál nemalý holub do kapsy, o tom vlastně celé ty nesmyslné eurodotace jsou.

Reagovat
Le Corbusier
Le Corbusier

17.12.18 07:56

doubeq – prosím tě můžeš mi říct jak jsi změřil tu erozi půdy?! To by mě fakt zajímalo.

Ona je to vždycky otázka kdy vyměnit alej nebo opravit dům, nebo si koupit třeba nové kolo. Jestli až se to definitivně rozpadne, nebo dřív? a kdy? A proč ne tehdy, když na to člověk dostane od někoho jiného peníze?

Reagovat
doubeq
doubeq

17.12.18 05:42

Jecnak…však tak je to myšleno, jen se ztratily uvozovky ;-)

Reagovat
DoomHammer

17.12.18 05:19

Kácení je potřeba i kvůli boji s narůstajícím CO2 :)

Reagovat
jecnak
jecnak

16.12.18 22:53

Za to, ze neumime smysluplne vyuzit dotace ale nemuze EU, ale ceska vychcanost.

Reagovat
MirosPikos
MirosPikos

16.12.18 22:33

Samozřejmě, když je potřeba porazit strom. Udělá se „odborný posudek“ a závazný stanovisko s výsledkem, že by mohl ohrozit na životě a strom jde okamžitě dolů. Naprosto běžná praxe.

Sice řekne, že ten strom vydrží 5 let ale může tu být 10,15 nebo 20 (nebo taky rok). Naproti tomu strom, který posoudí jako zdravý, provede se pouze „stabilizační řez“ tak za 1–2 roky padne. Houbu má zpravidla každý strom, do kterýho někdo v minulosti řízl. Proto mi ten kluk říkal, že nejlepší řez žádný řez. Já tímhle řemeslem po zkušenostech celkem opovrhuju. Kdyz někdo potřeboval kácet na svým pozemku, vždycky jsem mu vyhověl.

Reagovat
kamaro
kamaro

16.12.18 21:59

MirosPikos: Ne, nejsem dendrolog, ale při své práci s nimi přicházím do styku. Ještě jsem se ale nepotkal s žádným, který by zároveň prováděl i kácení… Mě spíš již několikrát překvapilo, že jsem viděl problém v odstranění stromu kvůli stavbě a když na to kouknul dendrolog tak hned říkal, že támhle to prosychá, tady je to napadené houbou a že ten strom bude rád když přežije dalších 5let… kácení nakonec nebyl problém.

Reagovat
doubeq
doubeq

16.12.18 19:31

Jasně, někde to je i nebezpečné, ale zrovna tady byly stromy asi dva metry od silnice, kde se sotva vejdou dva osobáky a jezdí se pomalu. Hlavně to tady plnilo funkci větrolamu a eroze půdy z pole byla taky menší. No ale za ten kšeft to asi stálo.

Reagovat
MirosPikos
MirosPikos

16.12.18 18:42

30? Spíš tak 60–70. Mám alej u baráku…super vlastnost topolu je, že pokud mají vláhu a neuhnijou dole, tak je vítr ten tak nepoloží. Je to dáno strukturou dřeva. Blbý je, že z nich padají ohromný větve (zelený), který jsou dost křehký. Eternitem to prolítne jako nůž máslem. Vím že dost řadí (nebo spíš řádili) antialejisti když se jede z Trutnova do Rychleb přes Polsko. Krásný zdravý pařezy. Tady je docela tragický, že tu alej sází dost blízko komunikace. Takže stejně bude za čas někomu vadit a někdo další bude chtít dříví. Jinak samozřejmě krajině tohle pomůže, každá alej dobrá. Ale to pozadí prostě smrdí.

Reagovat
makimaki
makimaki

16.12.18 18:20

Tady těch topolů bylo opravdu hodně a vysoký odhadem 20–25m, v tý druhý lajně jsou zhruba obdobný stromy. Za 30 let (?) je nahradí možná tyhle, tak počkáme …

Reagovat
Fran7
Fran7

16.12.18 18:17

Topoly jsou žádané u zpracovatelů, takže to byl kšeft pro obě kapsy, první do kapsy od výkupčího stromů a do druhé kapsy od EU.

Reagovat
MirosPikos
MirosPikos

16.12.18 17:46

Kamaro: Rozesmál bys kdyby to nebylo k pláči. Dendrolog je především pak ten, kterej dělá „odborný“ prořez. Takže on si takhle vytváří kšeft. Pak ti taky dendrolog řekne do očí, že nejlepší řez je žádný řez. Řešil jsem to jako starosta. Všechno je to lobby jako prase. Jakmile obec dostane závazné stanovisko, většinou si nikdo nelajzne stromy nechat stát a musí dolů. Nejlepší pak když ti odborníci zkurví krásnej topol, v polovině ho uříznou, udělají stříšku, vyvrtaj díru pro datla (ten se na to ani nepodívá) a pak strom zjara raší jako blázen. Strom který „odborník“ nechá stát se v polovině zlomí při prvním větším větru. Na tyhle odborníky už mám léta jasný názor a nikdo mi ho nevymluví. Nejsi taky dendrolog? :) Jakmile někdo vypustí termín životnost stromu, okamžitě se mi vybaví třeba Rožmberk (hráz rybníku).

Reagovat
MirosPikos
MirosPikos

16.12.18 17:38

Uschne cca polovina.

Reagovat
doubeq
doubeq

16.12.18 16:56

Makimaki…jj je to ona.

Jezdil jsem tam i po dobu kácení a odstraňování pařezů, vím, že topol není zrovna dlouhověký strom jako třeba dub ;-), ale tyhle neměly jak v kmeni, tak na pařezu ani kousek hniloby nebo náznak dutin, proto mi přišlo zbytečné je kácet. Ale vysadili nové, takže je to koneckonců ok.

Reagovat
kamaro
kamaro

16.12.18 16:44

Jenom drobná poznámka k těm topolům… Každý strom má svou životnost a žádný tu nebude na věky. To v jakém je zdravotním stavu posoudí dendrolog a jeho posudek je potřebný k tomu, aby kácení bylo povoleno… Mnohdy se nesmyslně chrání stromy, které jsou již za zenitem a je lepší je nahradit mladými zdravými kusy.

Reagovat
makimaki
makimaki

16.12.18 15:24

Možná to špatně lokalizuju, to je cesta z Topole do Kočího ? Pokud ano, tak to celkem zmizelo, nejel jsem tam si rok.

Reagovat

Další galerie z kategorie

FOSA 14
hawrda 18
Hynas 3
Pepa Hrabačov 33
bara2 8
Tomik_S 6