Skotsko: Vysočina a Ostrovy

Přidat foto

1.Isle of Skye

2.Loch Lommond

3.Výstup na Ben Lomond

4.Loch Lommond

5.Výstup na Ben Lomond

6.Ben Lomond

7Ben Lomond

8.Ben Lomond

9.Kinlochleven - Loch Elde Mor

10.Kinlochleven - Loch Eilde Beag

11.Kinlochleven - Loch Eilde Beag

12Kinlochleven - údolí Abhainn Rath s chybějící cestou

13.Kinlochleven - údolí Abhainn Rath, funkční chata Meanach

14.Kinlochleven - Old pipeline trail

15Kinlochleven - Old pipeline trail

16Kinlochleven - ruiny usedlosti Luibelt

17.Kinlochleven - Old pipeline trail

18.Kinlochleven - Kennels trail

19.Kinlochleven - Kennels trail

20.Kinlochleven - Kennels trail

21.Kinlochleven - Kennels trail

22.Kinlochleven - Kennels trail a hrozná tlama přes skalní vložku

23Isle of Skye/Sligachan

24.Isle of Skye/Sligachan trail

25.Isle of Skye/Sligachan trail

26.Isle of Skye/Sligachan trail

27.Isle of Skye/Sligachan

28.Isle of Skye/Quiraign

29.Isle of Skye/Quiraign

30.Isle of Skye/Quiraign

31.Isle of Skye/The Old Man of St

32Isle of Skye/The Old Man of Storr

33.Isle of Skye/Quiraign

34.Isle of Skye/Quiraign

35.Laggan Wolftrax/Black line

36.Laggan Wolftrax/Black line

37.Laggan Wolftrax/red line

38.Laggan Wolftrax/red line

39.Laggan Wolftrax/Airs rock

40.Laggan Wolftrax/black line

41.Laggan Wolftrax/red line lower

Pár povedenějších obrázků z bajkově poznávací okružní tour po skotské Vysočině (a nejen po ní).

Po příletu do Edinburghu jsem načali Skotsko v NP Loch Lommond. Pak se přesunuli do severního zálivu u Kinlochleven (je možný se po cestě zastavit ve Fort William). Posléze nás čekal nejsilnější zážitek na magickým Isle of Skye. Jestli Island připomínal krajinu těsně po vzniku planety, tak na Mlžným ostrově jsem si připadal jak v době kamenný, možná brzce železný. V plánu byl ještě všemi adorovaný Torridon, ale počasí nám začalo tak pít krev, že jsme to otočili do NP Cairngorms na Vlčí stezky v Lagganu. Návrat přes Comrie Croft zpátky do Ediny.

Po krátké úvaze jsme namísto osobáku zvolili stěhovací dodávku u Easirent. Kromě toho, že jsme do ní narvali kola i s krabicemi, byla v základní ceně za příznivější cenu než obyč kombík. Pátý sklopný dveře u Transportera se pak ukázaly jako zásadní atribut celýho upršenýho dobrodružství. Poskytovaly totiž jedinou ochranu před nepřízní počasí, bo žádný kemp (s výjimkou perfektního Black Water v Kinlochlevenu s vytápěným drying roomem) neměl jediný, třebaže sebemenší přístřešek.

Ceny kempů jsou takřka shodný napříč celým Skotskem bez ohledu na lokalitu (10L/os). Skoti jsou umanutý na jejich bookování, takže nás bez patřičný rezervace mnohokrát vyrazili i přes to, že kemp byl viditelně prázdnej. Jako výjimku bych vypíchl už jednou zmiňovanej Kinlochleven a především pohádkovej Invernahavon u Lagganu/New­tonmore. Naštěstí je legální rozbít tábor kdekoliv v přírodě, což řada lidí taky dělá.

Cílem cesty bylo navštívit přírodně působivá místa a najít v nich stezky, které budou výtažkem skotských top trailů. Někdy se to povedlo a zakončili jsme výstup/výjezd sjezdovým orgasmem (Ben Lomond, Ciaran Path v oblasti Kinlochlevan nedaleko soutěsky Glen Coe). Jindy se nějakej ***** na mtbtrails pomátl a natrasoval cestu přesně opačným směrem, než by ji normální člověk chtěl jet (Quiraing). Závěrečný dny jsme si dopřáli trailového centra Vlčích stezek v Lagganu (Laggan Wolftrax) a doporučovaný lajny v Comrie Croft. Zatímco Laggan se řadí k tomu nejlepšímu, co jsem kdy jel (Black Line), Comrie je ekobionaturfarma, která si zvýšila marketinkovou cenu zbudováním několik zcela průměrných lajn.

Při plánování jsem vycházel z TF a Mtbtrails a řady článků po všech možných zahraničních webech. Je toho docela dost vzhledem k tomu, jak rádi Britové bajkují. Současně si člověk ujasní definici singltracku, který je v britským podání přeci jen malinko jinde, než jak jsem ji chápal já: úzká, těžce rozbombardovaná stezka vřesem a kamením, často v kombinaci s tekoucím potokem, který ji zcela roztrhal a půl metru hluboký koryta v mechu vyplnil haldama volných šutrů. Především však bývá stezka velmi houpavá nahoru dolů (a to dokonce i při sjezdu!), takže po několika mílích dupání ze sedla může pekelně vyšťavit.

Navzdory místy poměrně těžkýmu terénu se jízda na HT+ ukázala jako docela komfortní a neproblematická. A znovu se potvrdilo, že Vendetta má geometrii vyladěnou perfektně a hodí se pro ostřejší ježdění. Při dlouhých a náročných přejezdech po rozšlehaných stezkách ale přeci jen únava nastupuje: na fullu bych prostě jen dřepěl a houpal, tady je třeba jít ze sedla a na to nemusí zrovna zůstávat dost sil.

Pár fotek je z RX100, většina však z mobilů. Možná polovina fotek není moje, ač je tak prezentuju :-)

(vloženo 15.8.18)

Komentáře

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.
madcat
madcat

10.9.18 17:07

Pecka.

Reagovat
lazza
lazza

17.8.18 00:09

Jen lehce – vitr je spolehlive nicil :)

Reagovat
honzarb
honzarb

16.8.18 23:27

Krasny!! Diky tobe jsem si ted zavzpominal naa nas, cca 14 denni, trip tam, asi pred 4 roky, kdy nam tam za celych 14 dni prselo snad jen (trochu provokace:)) 2× a jinak krasny slunicko, nebo jen pod mrakem. S tema kempama jsi me prekvapil – my nikdy nebookovali a vzdycky nas ubytovali, a to jsme se pohybovali, podle tveho popisu, po stejnych lokacich. Co midges, otravovaly?:)

Reagovat
goofy
goofy

15.8.18 16:17

Krása! Na dost těch místech jsem byl na pěšoura a říkal si, že tam ještě musím i na kole. Snad se brzo dočkám. :-)

Reagovat
lazza
lazza

15.8.18 14:45

Když se něčeho dopředu dost bojíš, většinou se ti to vyhne :-)

Reagovat
jecnak
jecnak

15.8.18 14:27

Jak ja se tam tesim. Akorat pocasi me desi cim dal tim vic.

Reagovat
lazza
lazza

15.8.18 13:37

Ta první je supr právě díky tomu kontrastu černá/bílá. Chtěl sem jen zbavit toho křoví vepředu a vylézt trochu výš. Ale nedalo se: byl tam nataženej oblíbenej plot s oblíbeným ostnáčem :-)

Reagovat
ufoncz
ufoncz

15.8.18 13:32

Jo, ale třeba představa, že složením expozic bude na první fotce místo tmavé kontury stromů ten typickej šedozelenej „HDR-výtažek“ stínů, mi přijde dost slušně řečeno neatraktivní.

Reagovat
lazza
lazza

15.8.18 13:19

Déšť, bouřky a nárazový průsvity slunce to dělaj krásný, o tom žádná. Akorát v reálu se vždycky modlím za souvisle nudný azurový nebe :-)

Ještě k tomu hdr: řady z těch fotek je focená nějakým telefonem se dvěma objektivy/dvěma snímači, takže výsledný hdr vypadá dost přirozeně (za určitých podmínek). A to dokonce i na monitoru – to mě hodně mile překvapilo.

Reagovat
Le Corbusier
Le Corbusier

15.8.18 13:15

Super. Nádhera. Díky za to! Takhle z kanclu to vypadá idylicky i v dešti.

Reagovat
MirosPikos
MirosPikos

15.8.18 13:00

ufon: Jenže podle toho tvýho grafu by ses mohl na fotky podívat leda tak u lazzy doma na promítačce :) HDR je normální technika, ne vždy to musí být omalovánky, tak jak je sem často posílám záměrně já.

Reagovat
blue
blue

15.8.18 12:41

slza mi ukápla, byli jsme tam před 4 rokama a hned bych se tam vrátil… my měli naštěstí dobrý počasí, lehce pršelo jedinej den z 10, nicméně boty mokrý každej den… a midges jsme pořádně zakusili jen na Skye – asi díky kempu v zátoce, to bylo peklo

Reagovat
ufoncz
ufoncz

15.8.18 12:24

Ještě snad akorát – díky, že na tom žádný to HDR není.

Reagovat
ufoncz
ufoncz

15.8.18 12:02

Takhle to vyzní ještě úplně jinak než po kouscích na Stravě. Opravdu nádherná fotogalerie, hrozně příjemná na prohlížení a ještě víc motivující se hned dívat po letenkách a ubytováních do tamních lokalit. Jestli jim tam teď začne jezdit spousta Čechů, měli by ti poslat nějaký procenta z navýšených příjmů :-).

Reagovat
lazza
lazza

15.8.18 11:34

Díky.

@bnx: Bývají tu, mrchy. Lidi, kteří šli Cairngorms 14 dní před námi, si to vyžrali a síť z hlavy prakticky nesundali. Ale o nás se jen midges otřeli. Každopádně chlast ani cigára je vůbec neodpuzují – to už jsem zjistil :-)

https://www.dailyrecord.co.uk/…dges-8695903

@miros: Jj, je to tak – jak začalo chcát, rx100 šel to do batohu pod pláštěnku. A pak už jen mobilem ve waterproof obalu. Foťák sem bral jen s ohledem na možnej tisk článku v nějakým magazínu, tak uvidíme, jestli z toho vyleze něco použitelnýho.

@hadato: Asi 10 dní, ale klidně by pro výkonnější jezdce stačilo aj 8. My nejsme tepaři, takže vstávačka dopol, káva, sprcha, tabák, pak trochu poježdění a v šest sedm večer už zase na burgru a whisce :-)

@chomejs: jj, počasí někde vypadá na azuro (a místy opravdu bylo a výhledy neskutečně daleký), nicméně za 10 minut se přivalil sedlem déšť a bylo po výhledu. A takhle několikrát za sebou :-) Fascinující bylo sledovat, jak nalevo od tebe svítí slunce, před tebou je duha a zprava do toho mlátí černočerná průtrž mračen.

Reagovat
-b-n-x-
-b-n-x-

15.8.18 10:31

Neskutecna krasa!

Hele, co komari? Jsou tam nejaci?

Reagovat
Libores
Libores

15.8.18 10:26

ajaj Scotland, to byly krásný roky. Skoda, že mě ježdění na kole v té době vůbec nezajímalo:) Supr report a fotky díky za ně, je to hodně inspirativní.

Reagovat
MirosPikos
MirosPikos

15.8.18 10:01

Luxusní! Sice je na některých fotkách vidět, že nebylo moc sil nebo času vytáhnout RX100 a blejsknout (řekl bych, že ta první fotka měla celkem potenciál na HDR) ale ten zbytek to plně vynahrazuje. Obdivuju tvůj morál se vydat do těchto končin. Už jen to naplánování musí stát sil. Pak je asi dost na makovici, když někdo trasoval v opačným směru.

Tyhle fotky mě budou motivovat k tomu, abych příští rok dostavěl a na pár dní dal vale rodině a vyrazil na podobná místa. Jen momentálně nevím, kdo by se mnou jel :)

Reagovat
vojtechposmourny
vojtechposmourny

15.8.18 09:13

Paráda neskutečná.

To je galerie za pět hvězd.

Reagovat
Vencik
Vencik

15.8.18 08:38

moc hezký

Reagovat
Hadato
Hadato

15.8.18 08:31

To vypadá super! Nádherné fotky a super komentář! Letos jsem to chtěl taky stihnout (bikepacking), ale asi to nevyjde, alespoň bude trochu více času se na to naladit do příštího roku. Jak dlouho jste tam celkově byli?

Reagovat
Barak
Barak

15.8.18 08:08

Krásný fotky, krásná krajina.

Reagovat
chomejs
chomejs

15.8.18 08:06

Hezké, připomněl jsem si náš výlet z října minulého roku. Vypadá to, že jste na Skye měli celkem hezky, ale vím, že fotky dost klamou, takže se za 10 minut mohlo klidně rozpršet. Bikování na severu Skotska musí být paráda, ale nevím, jestli bych měl na to kvůli počasí morál.

Reagovat
team_daddy
team_daddy

15.8.18 07:21

Slint slint

Reagovat
Wáclavka
Wáclavka

15.8.18 06:35

Nádhera

Reagovat
jIrI___
jIrI___

15.8.18 06:06

Kdyby tam podle fotek pořád nepršelo, tak by to mohlo být i hezčí :)

Reagovat
GULIN
GULIN

15.8.18 05:12

Parádní fotoně

Reagovat
R-A-D-I-U-S
R-A-D-I-U-S

15.8.18 02:16

Bikování jako v nějaké Tolkienově knížce :-) Super !

Reagovat

Další galerie z kategorie

DaD 10
Aduldinho 40
kandik psi zub 6
bara2 23
sorak 17
Pepa Hrabačov 19