RB KID 240 2018

Přidat foto

Žlutá perleť na fotkách k nezachycení :9

Aktuální posed

Kratší představec. Krk vidlice přijde zkrátit, ale jen trochu, aby byla možnost jít výš.

Kratší sedlová trubka a větší sloping

Prý i malé děti dokážou urvat hlavu :)

Trochu podložek, aby vyšel převodník

Je to těsné, ale vyjde to

Vím, že v poslední době se tu s RB KID roztrhl pytel. Tohle je ovšem trochu něco jiného a hlavně menšího.

Kolo pro dceru 112cm. Je to celé postaveno tak, aby šlo následně přehodit kola na 24" a jede se dál. Dceři velikostně sedí, i když kolo vypadá delší. Zkoušela i 24" kola na stejném rámu, ale to je příliš veliké a je na něm neobratná. Aktuální model KID 240 má kratší sedlovou trubku , konkrétně 260 mm. Sedlo bylo při focení co nejníže, aby si dcera postupně zvykla na nové kolo. Foto aktuálního posedu přidáno.

RB KID 240 je fakticky 20" kolo s možností velkých kol. Jenže velká kola jí nevyhovují, posunou celé kolo výš. Dále mě přišla na 24" kolech neohrabaná, i když u RB mají udávanou výšku jezdce od 110 cm. Chtěl jsem pro ní ovšem něco pohodlného na blbnutí. Kol s 20" koly vyzkoušela řadu, včetně zmíněného ER. Ten má ovšem tak dlouhou sedlovou trubku, že se jí na to špatně nasedalo. Ono přitom jak rychle roste by klasické 20" kolo bylo pouze na letošní rok a to se mi řešit nechtělo.

Co se týče optické délky kola. Pro srovnání Early Rider 20" má wheel base 789 mm a RB KID 240 900 mm a to má prostor pro 24" kola.

Celkový posed je vzpřímenější(na paní radovou), přece jen je to kolo pro dítě na blbnutí dojezd ke hřišti a do lesa.

Co se týče převodů, tak dcera vyjede vše co potřebuje a na rovině jí to také pořádně upaluje. Trochu problém byl s napasováním klik a převodníku, aby se nepotkal se zadní stavbou. Aktuálně to vychází tak tak. Ovšem sehnat kliky 120 mm dlouhé s 32 zuby se mi nepodařilo. Kliky je třeba mít krátké, aby byl dostatek prostoru při projíždění na pump tracku, kořenů a obrubníků. I na 24" mi přijdou kliky 150 mm hrozně dlouhé vůči dětské noze.

Pláště jsou dost lehké a překvapivě drží i v lehkém terénu. Lehké obavy jsem měl z brzd, ale jedním prstem s nimi i malé dítě zvládá pracovat opravdu dobře a bezpečně.

Sedlo Vertu je velice pohodlné pro děti. Je měkké a úzké. Objednal jsem ho až po otestování a předtím jsem k němu byl nedůvěřivý a myslel si, že je to jen na honění gramů. Na kole jezdí dcera už 2 měsíce a nikdy si nenaříkala, což se o předešlých dětských modelech nedá říct.

Rám jsem bral bez laku a lakování udělal Tom ze SingleBe. Barva na fotkách bohužel nevynikne, na sluníčku se za tím každý otočí. :)

Za kola musím poděkovat Hnojovi. Dal si s tím děsnou práci a dost možná zešedivěl. Rozhodně pro mě další 20" kola dělat v dohledné době nebude. :) Jinak na kola jsem spěchal a byl problém s výrobou na zakázku. Celá stavba se ovšem protáhla a tak by se i Remerx Rio v 20" dal nejspíš sehnout. Pro Hnoje to byl tedy tlak hned z několika stran a navíc několikrát selhala dopravka.

(vloženo 17.7.18)

T.lama1
Ohodnoť bajk: (3.6  / 43 hlasujících)
Značka RB
Model KID 240
Modelový rok 2018
Velikost 20"
Rám KID 240 žlutá perleť
Vidlice RB
Kliky Zbyly z předešlého 120 mm
Středové složení Shimano BB UN 26
Měnič Sram GX 1x11
Řazení Sram X1
Převodník 34z
Kazeta Sram XG-1150
Řetěz PC1150
Náboj přední Novatec D791 RU
Náboj zadní Novatec D792 RU
Brzda přední XT BR-M8000
Brzda zadní XT BR-M8000
Brzdové páky XT BR-M8000
Ráfek přední Remerx L719
Ráfek zadní Remerx L719
Řídítka Syncros
Představec OnOff Stoic 30 mm
Sedlovka Kore
Sedlo Vertu
Pláště Maxxis Torch 1,5" a 1,75"

Komentáře

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.
capin1
capin1

18.7.18 18:54

Ctyrhran je uplne v pohode. Pokud clovek vychyta nejakej starsi titanovej bez zarazky na misce tak je to nejen lehci nez soucasny osy a stredy ale jeste jde ladit retezova linka. Ja kupuju na ebayi ctyrhrany z 90tek raceface v titanu, world class, phil wood nebo syncros.

Reagovat
T.lama1
T.lama1

18.7.18 18:21

capin1: Díky za info. Ty kliky ještě jednou projdu a pohledám. On je problém, že tam je čtyřhran BB, pak q-factor vychází 150mm. Třeba zkrácené SLX kliky od RB na klasickém Shimano BB-MT800 jsou nevhodné. Tam vychází q-factor skoro o 3cm vyšší a dítě na tom šlape pomalu obkročmo. :)

Díky čtyřhranu se ovšem převodník dostane blízko zadní stavbě viz foto. Proto bych bral kliky s BCD 104, případně menším. Tato kombinace prostě vyhodí i spoustu pěkných BMX klik.

Ovšem s přechodem na 24" kola předpokládám už půjde i jiný střed a pak kliky pořídím jiné. Pokud by se mi podařilo sehnat krátké 120 mm, s BCD104 na čtyřhran, tak bych je vzal a dal tam 32z převodník, aby byla rezerva mezi převodníkem a stavbou už teď.

Ještě jednou díky a doufám, že to pomůže i jiným. ;)

Reagovat
capin1
capin1

18.7.18 16:34

Ty kliky Kubikes sou za dobrou cenu. myslim, ze budou stacit na vetsinu staveb, kde jde vic o cenu než o to jak to vypadá. Ty BMXový sou dražší. Většina z nich je na pětipacku 110mm. (Sinz, SD SuperDuper, bombshell, BOX) Takže tam jde nejmenší 34 zubu. (což nemusi bejt na škodu u malyho prumeru kol) Nejlepši kliky jsou Answer Mini. nebo pak se daji sehnat ve variante firmy Speedline, nebo stejnej system ma značka Turn3 a par dalsich americkejch garažovek. Maji sundavaciho pavouka a lze je predelat na MTB kliky s direct mount prevodnikem. Jsou hodne drahy, ale daj se pomerne dobre sehnat na ebayi v americe nebo na facebooku je velkej bmx bazar americkejch fotříků s dětskejma komponentama. Mě zavoděj 3 deti, takže jich mam nakoupenejch vic a ruzne to přehazuju mezi bmx a MTB podle toho jak rostou.. Ty kliky vypadaj krasne. CNC 7075. Ale vyplati se to hrotit fakt nekomu kdo kolo chce mit hezky, lehky a pevny. Tady k tomu vymazlenýmu novýmu RBčku, s XTčkama a zapletenejma kolama, by ty KU asi vypadaly moc sockoidně.. Tay by to chtelo neco ušlechtilejšího..

Reagovat
xtonda
xtonda

18.7.18 15:42

capin1, a kde se ty kliky dají koupit? Já teď sháněl kliky na čtyřhran 114mm/28z a právě jsem objednal od KUbikes, nabízejí od 89 mm do 152 mm po půl palcích s převodníky 28 a 32, 35 € + 15 € pošta.

Reagovat
capin1
capin1

18.7.18 14:26

Je to super. kliky ale musí jít ven. To je jasný :D Celkově radím fotříkum stavitelům aby se pozorně podivali do překvapivě rozsáhlé sféry dětského závodního BMX. jsou tam věci co se velice hodí. Mimo jiné hi-endové kliky po 5ti mm od 100 do 165mm :) Těch ráfků a taky škoda a bylo by to resitelné.. (nápověda: komponenty pro dětské závodní BMX :)

Reagovat
Hnoj
Hnoj

18.7.18 13:45

AliceB: Zadavatel zakázky na to hodně spěchal a bylo to tuším loni v květnu, kdy mi v RMX řekli, že tohle je jediný ráfek, který mají v konfiguraci 20" a 24 děr k dispozici. Cokoliv dalšího v nejlepším případě 6 týdnů… Pak ti ráfek pošlou, musíš si nechat nařezat dráty na déklu (byly to tuším kolem 181mm), atd. Tohle bylo nejlepší, co se dalo v tu chvíli udělat. Samozřejmě bych byl raději za Rio nebo podobně, ale nebyl na to čas…

Reagovat
Bubaaak
Bubaaak

18.7.18 06:47

Nehledáte nový dítě? Je mi sice přes 30, ale za tohle kolo budu šťastný :D

Reagovat
les
les

18.7.18 00:07

kejda: vidím to stejně, ale barva bude v reálu parádní.

Reagovat
T.lama1
T.lama1

17.7.18 22:37

Kejda: Nejspíš to není z popisu dostatečně jasné. Nastavení posedu je právě takové jaké je, aby nedocházelo k tomu co popisuješ. Tedy když například najiždí na obrubník a nepovede se jí to. Předním kolem je na obrubníku a celkově to pak k zemi má dál, i tak ovšem dá bezpečně nohu dolů.

Možnost dát sedlo nízko na blbnutí, tak jak to dělá i dospělý je podle mě výhodou. Sloping mají dětská kola většinou právě takový, aby byl prostor mezi rozkrokem a horní rámovkou.

Jediné 20" kolo které vypadá proporčně zhruba jako dospělé je Early Rider 20". Jenže ten je vysoký a před 3 mesíci kdy ho zkoušela, tak na něm v kritických situacích nebyla jistá. Z původního kola byla zvyklá dát obě nohy dolů. Na učení bylo tedy třeba něco, kde sedlo jde dát nízko.

Důvod přidání na BF pak byl právě ten, že tohle musí řešit víc rodičů. No když vím kolik jsem s tím strávil času a kolik kol dcera zkusila, ono to ty děti děsně baví :D. Tak jsem si řekl, že se o zkušenost a výsledek podělím.

Reagovat
kejda
kejda

17.7.18 21:26

Nevím no, Gerrard má rozhodně pravdu. Kolem baráku nám tady jezdí klučina ze sousedství na hodně podobné kreaci sedlo vs rodle. Vypadá jak na židli a že by teda byl nějak obratnej, to jsem si nevšiml, spíš naopak. Dost často shazuje jednu nohu na zem těsně před pádem, aby se navyseknul rovnou na bok, což je taky špatně. A pozoruji ho dost.

Snahu Ti nemůžu upřít, všechno máš hezký kromě finální geo a posedu, ale podle mne jsou tyto a jim podobné stavby honěním ega tatíků a nic moc nepřinesou…a dávat ji mega dlouhou Veru, abys ji ochránil pipku před nárazem, nebylo by lepší postavit jí kolo adekvátní jejímu věku? Za rok, dva střelit se ztrátu 20% a ptotom začít stavět? Jako argument, bude na tom jezdit několik let, protože tam hodím větší kola…ten sloping je brutus, jak to bude vypadat za ty dva, tři roky?

Reagovat
T.lama1
T.lama1

17.7.18 20:03

Jsem rád, že se tu rozhořela diskuze a dotazy. Osobně jsem nevěděl co do popisu napsat. Kolo jsem vložil pro ostatní, aby věděli, že jde poskládat funkční RB KID240 na 20" kola, když jim 24" nevyhovují. Doplnil jsem tedy odpovědi na dotazy do popisu, ať je to tu i pro jiné pěkně pohromadě.

Ve zkratce odpovědi na nejčastější otázky:

  1. Vertu je super, pokud má někdo již zkrácené na půjčení, tak rád ozkouším, ale zatím je to druh ochrany před pádem na horní rámovku:)
  2. Hnoj si máknul, páč jsem spěchal
  3. Rozhodně je to stavba spíš 20" kvůli ovladatelnosti a jezevčík je na lišky
  4. Za rok/dva doufám bude jezdit stejný rám na 24" kolech s terénními plášti
  5. Kolo mimo střed není, je to vyfocené trochu bokem, aby se vešla celé kazeta
  6. I aktuální posed není na chrta, ale na paní radovou. Děti dělají smyky, blbnou, učí se a ne že najíždějí km. ;)
Reagovat
roud
roud

17.7.18 19:32

Dej foto s ditkem ;)

Reagovat
roud
roud

17.7.18 18:52

Vysvětlí mi někdo jak to dítě z kola sleze když horní ramovka je vejš jak sedlo ?

Reagovat
alinceb
alinceb

17.7.18 18:44

26er na 24” kolech ještě šel, ale tohle mi přijde jako nesmysl. Vypadá to hrozně a malá na tom musí být natažená jako špagát. Co se týká rafků, tak se Richard moc neposnažil. Jak už tu padlo, Remerx umí RIO ve 20” a dokonce mi za příplatek udělali ráfky na 24d. Ve 32d se pak dají koupit TLR ráfky WTB ST i19 – jsou trošku těžší, ale zas se ušetří hmotnost na bezduších má zapleteno Kubánec na Amuletu).

Reagovat
mirorek2
mirorek2

17.7.18 18:34

gerard +1

Reagovat
gerrard
gerrard

17.7.18 16:55

To je dalsi prispevek do souteze kdo narve mensi decko na RB KID? :( Tady tem napadum nerozumim.

Reagovat
Smazaný účet
Smazaný účet

17.7.18 15:08

Já o tom vím prd, ale ta poloha rodel přece nemůže být pro děcko příjemná?

Reagovat
ladiki
ladiki

17.7.18 13:26

jak píše vpa007.......­.zkrácený Vertu je pro děcka pohodlný. Odzkoušeno již několikrát na výletech 60+km

Reagovat
vpa007
vpa007

17.7.18 12:47

Mno jo.. neber to zle, ale to je právě ono. Se u nás na dědině říkalo “myslet znamená houby vědět” (teda říkalo se to trochu ostřeji, ale zachovám dekórum ;-)). Hele, to sedlo se mi taky moc ze začátku nelíbilo, ale je lehký, kupa barev, taky levný a dá se upravit. Navíc fakt pružný, takže i pohodlný.

Si vem, že jsme jako děcka jezdili na BMX/RMX na sedlu celoplastový skořápce a bylo to vpoho. Navíc aspoň teda mý děcka mají cyklo kraťásky. Jo, a dodám už jediný – moje dcerka si stěžovala na nepohodlný dětský sedlo na Agang Capo 16, že ji tlačí zadek, s Vertu nemá žádnej problém ;-)

Reagovat
duke
duke

17.7.18 12:08

Deti nemam, takze zkusenost 0. Kazdopadne me to prijde jako gramareni na nepravym miste na kole pro deti.

Reagovat
vpa007
vpa007

17.7.18 12:00

Duke.. proč? Jezdil si jej a jezdili to sedlo tvý děti? Mám to na 2 děckoRBéčkách a ani jedno mládě si na zadek nestěžuje… každopádně poděl se o svou osobní zkušenost, to je vždy přínosem, než jen prosté konstatování.

Reagovat
duke
duke

17.7.18 11:57

Dej ji tam normalni sedlo nebo ti na tom nebude chtit jezdit :-)

Reagovat
ladias
ladias

17.7.18 11:45

Ono určitej dojem dělají i ty relativně hladký gumy. Na nějakých Black Jack by to taky vypadalo méně „jiné“

Reagovat
ladiki
ladiki

17.7.18 11:44

no nevím, jestli bylo dosaženo happy endu…KDyž si vezmu, že potom bude jezdit 24" kola a z kola teoreticky sleze při výšce kolem 140cm, tak mi tato stavba moc smysl nedává. NAvíc, když aktivní tatínek bude stejně stavět za rok-dva malou 26" nebo dokonce 27,5". Tento „jezevčík“ musí být nyní na ovladatelnost dost těžký a délka sedlovky na 24" při těch 140cm výšky dítěte půjde až do nebes...........

Jinak úsilí se musí ocenit, ale jsou tady lepší stavby.

Reagovat
vpa007
vpa007

17.7.18 10:42

To není jezevčík, to je čopr bejby ;-).

Né, je to zajímavej počin a na “velkejch” kolech to už bude OK a možná i to zadní kolo bude vypadat normyš :-). Takže palec hore za vymýšlení a vykonstruování, lak taky pecka, na tomhle se tatínek vyblbnul.

Reagovat
Mr.Data
Mr.Data

17.7.18 10:41

Kola jsem taky řešil a nakonec nechal zaplést Remerx Rio, 254 g kus, ty udělají i bez brzdných ploch nebo nápisů. Váha pak celého setu 1124 g s náboji Novatec 791–2 a dráty DT Revolution 1,8 mm.

Reagovat
romachain
romachain

17.7.18 09:56

Zdá se mi to, nebo je zadní kolo opravdu mimo střed???

Reagovat
les
les

17.7.18 08:57

Další cyklo-tatínek se vyřádil :) Co třeba nová sekce: Naše biky pro naše děti :)

Reagovat
T.lama1
T.lama1

17.7.18 08:55

scota: Je ji 5. Ono to neni ani tak o budovani vztahu ke znacce, ale spis o pristupu. To kolo ji po prehozeni na 24" vydrzi dlouho a komponenty s ni take porostou. Je teda pravda, ze v RB mu vysli vstric. Pan Heinik zapujcil testovacku na 14 dnu i s kratkym predstavcem a moznosti otestovat si na kole ruzne komponenty, abych mel jistotu, ze to pujde poskladat. Napr. ty kliky.

Reagovat
T.lama1
T.lama1

17.7.18 08:46

Vilém: Sehnat rozumné ráfky. Prakticky neexistují 20" rafky bez brzdne plochy a aby byly lehke. Trialove nejsou uplne to prave orechove. No a jeste v cerne barve. Pak to cele napasovat na naboje pri dodrzeni rozumne vahy, spice v cerne barve, takze zkracovane. Pro Hnoje to byla premiera, jak jsem pochopil, to prinasi jiste bolistky.:)

Le Corbusier: Kliky dam hrozne rad jine, jenze se mi nedari sehnat 120 mm dlouhe, nebo podobne s malym prevodnikem.

Rozumne detske sedlo se temer neda sehnat.:( Puvodne jsem chtel Vertu seriznout a upravit dle zdejsich uprav a doporuceni. Jenze predni cast dceri neprekazi a jeste slouzi jako naraznik, kdyz je sedlo na blbnuti dole.:) Takze nenarazi rozkrokem na horni ramovku. Vertu ma navic u takoveho to kola vyhodu pohodli, dcera ma nejakych 18 Kg a mekkost sedla si pochvaluje. Tedy oproti puvodnimu detskemu sedlu. Zatim nema dle ceho jineho srovnat. ;)

Reagovat
vili
vili

17.7.18 08:45

Vypadá to teda šíleně…na větších kolech asi lepší, škoda těch brzdných ploch a dal bych dětské sedlo…

Reagovat
scota
scota

17.7.18 08:26

To je paráda takhle se buduje vztah ke značce RB. Jak stará je tvoje dcera?

Reagovat
Le Corbusier
Le Corbusier

17.7.18 08:04

Na 24" kolech to bude vypadat super. Takhle je to takovej jezevčík. Určitě bych dal jiný kliky s převodníkem a dětský sedlo (nebo zkrátil stávající).

Reagovat
Vilém
Vilém

17.7.18 07:53

V cem byl problem se zapletenim 20" kol?

Reagovat

Další galerie z kategorie

Lamex44 0
L31 3
hrota 4
JaMull 6
Neljen 4
Luk029 6