"EX" TRANSITION Ripcord 24" 2017

Přidat foto

První testy pružení :)

Tak jsme pokročili za rok zase o kus dál…

Od pevného Supa Fly 24" až k tomuto krasavci. S ohledem na zaměření synka, co jezdí a hlavně chce jezdit a po pár pádech v parku na pevňákovi, jsem se rozhodl pro celopéro, ve velikosti 24". Na 26" je prostě příliš malý a mně se nechtělo čekat :).

Po dlouhém výběru všech možných značek, které se zabývají celopéry ve velikostech 24" (Norco, Commencal, Propain, Rocky Mountain), tak nakonec tohle kolečko mělo nejmenší standover, jen nějakých 590 mm a jako asi jediný se dal koupit samostatný rám. Celé kolo od výrobce bylo zaměřené opravdu jen pro jízdu dolů, hmotnost byla 13,7 kg v jejich setupu 1×11, převodník 32z a kazeta 11–36!!! :(

Nám se tak otevřela možnost stavby na rámu a výběru komponentů, které by odlehčily, ale zároveň, aby kolo vydrželo trochu tvrdší zacházení. Výsledná váha se nakonec ustálila na nějakých 11,65 kg, v pláštích je dost mlíka pro začátek, a ještě by se dalo něco malinko uspořit případně na pedálech. Pokud si s tím ještě v zimě budu hrát, mohl bych se s váhou dostat na nějakých 11,4 kg.

Konečný výsledek je podle mne a hlavně malýho dokonalý, staviteli panu L. Stehlíkovi se podařil velmi pěkný mix modré a černé barvy, a patří mu právem moje veliké díky za trpělivost a konzultace s výběrem komponentů a v neposlední řadě složením kola.

Vidlice SR Epixon po menší úpravě i pod 22 kg synátora funguje naprosto hladce, chod je krásně měkký. Stejně hodnotím i tlumič. Záplety jsou v jednoduché černé barvě, ale vypadají také skvěle a modré náby od Novatecu tu černou pěkně oživí.

Systém NX 1×11 s kazetou Sunrace máme vyzkoušený už z Flye, a neměnili bychom, možná až bude větší, tak mu dám kazetu GX 10–42 a přehodíme ořech.

Takže, kdo zvažuje pro svoji ratolest něco jiného, můžu vřele doporučit…

Dneska na vyjížďce sklízel zasloužené pochvaly a náležitě si to užíval, a já s ním :)

Pokud bude počasí, tak se budeme snažit jezdit co nejvíce a dal bych recenzi srovnání s pevným kolem, jak se mu jezdí atd…

(vloženo 5.11.17)

kejda kejda
Ohodnoť bajk: (4.5  / 68 hlasujících)
Značka "EX" TRANSITION
Model Ripcord 24"
Modelový rok 2017
Hmotnost 11,65
Rám hliník
Vidlice Suntour Epixon 26" 100 mm RL
Tlumič Rock Shox Monarch R
Hlavové složení FSA
Kliky Sram NX 32z 155 mm
Středové složení Sram GXP
Přesmykač -
Měnič Sram NX 11
Řazení Sram NX gripshift
Převodník Sram NW 32z
Kazeta Sunrace MX8 11-42
Řetěz Wipperman Connex SB 11
Náboj přední Novatec D771 SB
Náboj zadní Novatec D712 SB
Brzda přední Shimano SLX M7000
Brzda zadní Shimano SLX M7000
Brzdové páky Shimano SLX M7000
Ráfek přední Spank Spoon 28 24"
Ráfek zadní Spank Spoon 28 24"
Dráty DT swiss champion
Pedály NS Bike nylon
Řídítka FSA Afterburner 600 mm
Představec FSA Gravity
Sedlovka FSA Gravity SBO
Sedlo Force Hero
Pláště Rocket Ron addix 24x2,1 tubelles - mlíko Juice Lubes

Komentáře

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.
Tulipanek666
Tulipanek666

17.11.19 21:01

Sakra ! Zavidim ! Luxusni bike se vsim vsudy i presto ze to je jen pro maly decka !!

Reagovat
kejda
kejda

16.11.17 11:37

PavlikXSS – takový posuny hlavně váhové mám já!!! Jak to víš?

Reagovat
PavlikXSS
PavlikXSS

16.11.17 07:39

Aby to nebylo že letos to byly 2 cm a 1.5 kg a během dalsiho toku to bude 10cm a 7.5kg :D

Reagovat
kejda
kejda

10.11.17 16:46

No tak proč ne… jak se znám, příští rok už budu vymýšlet něco nového :)))

Reagovat
alo

9.11.17 22:35

však dva roky budou pro nás tak akorát-)

Reagovat
kejda
kejda

9.11.17 17:45

Syn je drobnej. Tento rok vyrostl o 2 cm s bídou a přibral 1.5 kilo. Tak dva roky určitě to bude jezdit. Snad. Co pak bude, to se nechám překvapit :)))

Reagovat
alo

9.11.17 13:22

solidní stroj, vzhledem k okolnostem za 5 hvězdiček

tak to abych se už teď přihlásil do fronty až to budeš prodávat

Reagovat
kejda
kejda

8.11.17 22:57

Jestli jsou ráfky TL ready, tak to bude fungovat. Vono sice ty RR nejsou zrovna TL, ale zatím to drží a neuniká tlak, po pár dnech si to sedlo. Takže zatím hodnotím pozitivně, uvidíme, jestli to bude fungovat i nadále.

Ale pokud ti to bude unikat kolem patek i přes mlíko a nebudou ráfky schopny udržet tlak, tak na to dlabej, nestojí to za ty nervy. S ráfkama Weianmnn jsem to už absolvoval, dva dny zkoušek a furt jsem byl jak trotl na kompresoru a věřil, že si to sedne. Nesedlo, takže jsou na Supovi zpátky duše…

Reagovat
Pajaa76
Pajaa76

8.11.17 22:39

No jak na to tak koukám, nasadil jsi mi brouka do hlavy. Mám ráfky Mach1 23C a píšou (jak Orbea tak Mach) že jsou Tubeless ready. Mají i takovou tu pásku v ráfku co vypadá jako izolepa. Pláště budu dávat také Rocket Ron Performance. Takže vlastně bych si měl koupit je ventilek a mlíko od NoTubes ne? Jak poznám že systém bude fungovat – jako že to někde nesvlíkne? Taky nevím co by udělalo skladování kola ve svislé poloze… vrtá mi to hlavou no :)

Reagovat
kejda
kejda

7.11.17 19:27

Díky. :)))

Reagovat
madcat
madcat

7.11.17 09:34

Mazec, na to se nedá říct než nesmrtelný polský „o kurwa!“. Ať to jezdí!

Reagovat
Tulipanek

6.11.17 23:57

Klidne, ale ocekavam, ze mi taky hnedka vymazlis kolo az do detajlu jako tohohle Transitiona..­...:)))) Tatinku :D :D :D

Reagovat
kejda
kejda

6.11.17 23:22

tulipánku – mám svoje tři děti, poslednímu je 14 dnů :))), tak jednoho navíc bych mohl ještě adoptovat co :D ????

Reagovat
Tulipanek

6.11.17 23:18

kejda: To mas spravny pristup, podobne to vidim i ja, tzn. pokud budu vubec mit nekdy dite(je mi teprve 23) tak taky mu/ji vymazlim kolo az do detajlu aby se na nem citil/a dobre i On/Ona tak jako Ja :)))) Jak rikam, Tebe bych chtel mit za tatu nooo :)))))))

Ad detsky enduro: Myslim ze Blinduro melo takovou kategorii enduro pro deti samozrejme s doprovodem rodicu na kole? Videl jsme galerii z minuleho rocniku z Lipna a bylo to tam, tak netusim zda to tak je, ale na vice fotkach bylo tak ze dite jelo ve predu a otec/matka ci nekdo dospely zkuseny jel vzadu s prstama na obou brzdach :))))) Zkus se optat :)))

Reagovat
kejda
kejda

6.11.17 22:51

Ladiki – samozřejmě, že má radost z nové věci, o tom žádná. Ale na druhou stranu, něco tento rok najel, necelých 1700 a myslím, že do konce roku ještě kilečko nebo dvě dá, tak zas není úplně marnej, co se týče nějakýho skillu, samozřejmě adekvátně jeho věku. Už teď nějak tuším, že na nějaké XC závody nebude, nebaví ho jezdit po rovině po polňačkách nebo po louce, asfalt neguje, jak se jezdí některé závody v kategoriích 7–8 let. Samozřejmě jsou i závody, kde se jezdí v lese, to vím.

Mnohem raději se cítí někde na kořenech v lese, kde může dělat blbiny do aleluja. A hlavně pochopil, že aby mohl jet sjezd po zelené z Kohoutovic, musí si to pěkně vyšlápnout. Někdy jedeme i 2×. Kolem Brna je tady takových trailíků bambilion. A já ho nechci o to připravit tím, že ho budu nutit jezdit něco jiného, než on chce.

Ad cenová stránka biku – mám to trochu jinak, prostě úplně nemusím taťuldy, co se prohánějí na Cannonech za stopade a jejich děcka jezdí na ingotu od Meridy 3×7 a 14 kilo s tím, „že z toho stejně za dva roky vyroste a tohle mu stačí“. Ani se někdy nedivím, že to děcka nebaví. ohužel, i moji kamarádi…Já se na to dívám trochu jinak a třeba se to vyplatí. Když můžu já mít, bylo by fajn, aby měl i on.

Spíše se zkusím podívat, jestli se jezdí nějaké dětské endurka nebo něco podobného, samozřejmě adekvátně jejich schopnostem. Kdyby někdo věděl, byl bych vděčný za tipy.

Reagovat
Tulipanek

6.11.17 22:08

Ladiki: Ano tenhle Transition je byt 24'' kolo, ale vidlice je 26" viz popis kola ;-)

Reagovat
ladiki
ladiki

6.11.17 21:58

tulipánku toto je 24" kolo ;-) Jinak kolo je pěkný o tom žádná. Jsou to Tvé prostředky a Tvé děcko......

V souvislosti s nastavením klik a levé brz.páčky Ti prostě nebudu mazat med kolem huby. Jen se potvrzují, ty rádoby řeči, jak jsou děti vždy unešeny a jak se jim na novém vždy lépe jezdí.....Prdlaj­s.........u tak malých děcek je na prvním místě radost z nové věci a musí být hezká barva.......To, že na tom junior dokázal vůbec jet je obdivuhodný. Stejně obdivuhodný, jako většina straších bikerů začínala na velkém kole po dědovi, sehnutí pod štanglí… :-)

Reagovat
Tulipanek

6.11.17 21:05

Takze ano delaji se a mam take moznost mit zamykani z riditek, ale nepotrebuju to :)))) (reakce na diskuzi kolem te vidlici)

Reagovat
Tulipanek

6.11.17 21:03

Hezky kolecko, chtel bych te mit za tatu :)))) AD k te vidlici: Mam tu samou Epixona take na 26'' kola, take rovny krk 1 1/8 a mam pevnou 15mm osu, ne RU :))))

Reagovat
vpa007
vpa007

6.11.17 20:03

kejda: pěkný… je vidět, že jej ty schody baví ;-)

Reagovat
kejda
kejda

6.11.17 17:55

Zámek vidlice použije leda na stezku, to je jasný. A GS v parku? Je to opravdu fakt hodně individuální. Měl páčky, ale prostě to nebyl schopen utlačit. Třeba Sram má páčky s lepším chodem, můžem zkusit. Na Supu jezdil Jedovnické traily a v pohodě. V Brně trénují na trati, kde se jezdí Český pohár MTB a loni se jel mistrák. Totožná trať kde jel J. Kulhavý a K. Nash… samozřejmě to není klasicky bikepark se samými skoky, ale špatné to není, jezdím tam také. Ve sjezdu se drží rady neřadit, ale jet dolů a brzdit…A tohle zvládal se Supem, tak si myslím, že to teď bude zvládat stejně a navic jako bonus si bude více věřit na dropech. Nebude asi žádný velký zavoďák, o to mi ani vlastně nejde, když ho to baví, ať si hopsá. Chtěl jsem mu to udělat novým kolem trochu příjemnější. A to se myslím prozatím daří. Blaho všech mých dětí je mi na prvním místě.

Reagovat
mr.antik
mr.antik

6.11.17 17:10

Ty palce to je otázka chvilky podle mě, už bych ty páčky koupil do foroty

Reagovat
mirorek2
mirorek2

6.11.17 17:07

kejda: mluvil jsi tu kdesi o parku? a tam to na zámek vidlice a GS moc nevidím. Nedovedu si představit ve sjezdu držet otočný grip a křivě namontovanou brzdu na jedné straně. Kolem baráku je to asi cajk:-) Krásná /tatínkova/ hračka. Jak už tady zaznělo, my měli jako malí kluci sobi 20 a to ještě když bylo moooc dobře. Ti dnešní caparti se vážně mají!

Případně shimano páčkové řazení mi kluk zvládal už v šesti bez jakýchkoli problémů. Je to hodně individuální asi.

Reagovat
kejda
kejda

6.11.17 16:49

Vpa007. No jsou to takové holčičí schůdky. Dneska řádil na trochu prudších, kde se se Supem bál a nechtěl je jet. Prakticky se moc neprojedu, furt musím někde stát a dávat pozor.

Mirorek2 – jasně. On neremcá skoro nikdy. Akorát k čemu jsou mu páčky, když na nich nezařadí. Tam bych potřeboval ještě pomoct, jak to udělat :)). Děti zásadně nebiju, takže musí existovat ještě jiná možnost. Anebo GS :))).

Případně, chce to číst hlouběji a dalo by se z toho zjistit, proč jezdí GS a ne páčky.

Reagovat
mirorek2
mirorek2

6.11.17 13:59

Zvykne si i na páky, na křivé kliky prý taky neremcal:-)

Reagovat
mr.antik
mr.antik

6.11.17 12:42

Parádní kolo, ale ty páky bych mu dal fakt stejně (místo gripu páčky) a lockout vyhodil

Reagovat
-b-n-x-
-b-n-x-

6.11.17 09:56

Taky chválím. Dobrá inspirace :-)

Reagovat
Radovan84
Radovan84

6.11.17 07:21

Za 5*

Klučina to má parádní.

Reagovat
vpa007
vpa007

6.11.17 00:56

No tak na tyhle schody si nemusel pořizovat celopéro, ty dává i moje holka na pevným 20" Cosmikovi ;-)

Né sranda, jen provokuju (ale nekecám, dala to ;-)). Fakt parádní stavba a super prezentace, takže plnej!

Reagovat
kejda
kejda

5.11.17 23:40

Nezdá. Pravá je kvůli gripshiftu trochu dál od konce rodlů. Mám to na svém kole taky tak. Brzdí se mu ale dobře, nás páku dosáhne v pohodě a jednou, až bude zvládat páčky, bude to mít symetricky.

Reagovat
Vilém
Vilém

5.11.17 23:22

Zda se mi to, nebo ty brzdovy paky nejsou symetricky s koncem riditek?

Reagovat
tykym
tykym

5.11.17 23:18

Moc povedený bike… Namontovaný kliky vtipný, ale snadno napravitelný. Řazení bych vyměnil za páčkové. Ať kluk najezdí spoustu sťastných km ;-)

Reagovat
kejda
kejda

5.11.17 22:40

Polka – to klame. Ale v okamžiku vytvoření té fotky to tak mohlo být, třeba nahrubo složené. Já jsem je ale nesundával, nebyl důvod. Chybička se může stát, na druhou stranu oceňují, že jste si toho všimli a vcelku nenásilně mne navedli na správnou cestu.

Reagovat
Smazaný účet
Smazaný účet

5.11.17 22:40

Polka: Ok a pardon. Nenapadlo mě, že to stavěla 3. osoba. Pěkná práce.

Reagovat
hubert.d
hubert.d

5.11.17 22:36

Klobouk dolu, pane! Ma to prcek paradni. 5*

Reagovat
zderes
zderes

5.11.17 22:28

Pecka. Možná by tomu slušel řetěz ve zlaté barvě KMC.

5 hvězd.

Reagovat
Polka
Polka

5.11.17 22:26

Stavitel namontoval ty kliky rovně…

Reagovat
kejda
kejda

5.11.17 21:54

Já jsem neměl ani tu skládačku. Pionýra se štanglí a natřel jsem si ho modrou barvou. Jsem docela rád, že moje děti tohle nemusí zažít, na druhou stranu, mohly by si občas aspoň něčeho vážit. Mladej je v tomto super, nikde s kolem netříská a pečlivě se o něj stará (se mnou).

Reagovat
kejda
kejda

5.11.17 21:48

No, dva, možná tři roky a pak bude muset mít větší. Anebo neporoste, jako třeba tento rok, a bude to mít na dýl.

Finanční stránka u tohoto kola nehrála prim.

24" gumy jsou v docela slušným výběru Schwalbe i Kendy. Prozatím jsme jezdili a budeme i nadále jezdit Rocket Rony.

Reagovat
deekay
deekay

5.11.17 21:45

No, taky moznost jak poslat dolu teziste :)))) Ale jinak pekna hracka, dneska to ty decka fakt maji zlaty. Ja v tom veku jezdil na skladacce po sestrenici, pozdeji teda BMX coz bylo fajn.

Reagovat
kejda
kejda

5.11.17 21:45

Hotovo, děkuji za upozornění. Stane se. Najeli jsme dnes jen asi 10 km, ale i tak, nevšiml jsem si toho. Prostě jel, jako kdyby to tak mělo být. Jezdec nehleděl na nic a fotřík hleděl na jezdce.

Ad dotazy – řazení jiný než GF neutáhne pacem, zkoušeno SLX i XT, bez úspěchu. Je to drobek.

Epixon – je možné, že s rovným sloupkem se nedělají na pevné osy, ale fakt nevím.

Reagovat
mirorek2
mirorek2

5.11.17 21:43

Rám 26 400,– To bude na dva roky cca, hmmm. Ještě kdyby byly k sehnání nějaké gumy na 24" co?

Gripshift a zámek vidle bych dal pryč…

Reagovat
TJK
TJK

5.11.17 21:40

no prave si rikam jestli je to mozny… me prislo ze GXP kliky nejde nakrivo nasadit a pak dotahnout… ale asi se pletu

Reagovat
Vilém
Vilém

5.11.17 21:38

Tak to snad neni ani mozny:)

Reagovat
kejda
kejda

5.11.17 21:35

Klobouk dolů. Máte recht, jeden zub. Euforie je sfiňa. Hned to posunu.

Reagovat
Smazaný účet
Smazaný účet

5.11.17 21:35

No, tak to mi taky hlava nebere, že si těch klik nevšiml ani stavitel ani jezdec…

Reagovat
Tobyfree
Tobyfree

5.11.17 21:34

Ty voe no jo, ty kliky to je vazne ulet a on na tom koukam i opravdu jede!!! Tak to bych panu konstrukterovi byl take moc „vdecny“ :D

Reagovat
alinceb
alinceb

5.11.17 21:33

Je to krásný a muselo to stát fakt ranec, ale třeba nerozumím tomu, proč jste dali Epicona jen s RU. Řazení bych, pro takhle velkýho kluka, volil spíš už páčkový. Obzvlášť u kola takhle zaměřenýho do terénu a do parku…

Reagovat
TJK
TJK

5.11.17 21:29

Vilem: dobry oko… ;)

Kejda: na fotce vypadaj ze nejsou nasazeny rovnobezne ale mas je pootocen asi o 1 zub na tom tisicihranu co ma Sram GXP osa… ;)

Reagovat
kejda
kejda

5.11.17 21:25

Vilém – bohužel nerozumím. Co je s klikama?

Reagovat
Vilém
Vilém

5.11.17 21:09

Jak se jezdi na takto nasazenejch klikach?

Jinak peknoucky.

Reagovat
Josech
Josech

5.11.17 20:40

Kloboucek, toto je pekne.

Reagovat
kejda
kejda

5.11.17 20:38

No, ony asi nebudou tubelles :). Na 24 se myslím, žádneé TL nedělají. Ale zapadly krásně do ráfku, a drží tam. Proti Weinmanům ze Supa je to velký rozdíl, tam pláště na ráfku plandaly jak psí uši

Reagovat
kejda
kejda

5.11.17 20:36

novas 572 – hele, ani nevím, prostě jsem to nafouknul a pomalu ubíral, až mu to chodilo hezky. Odhaduji tak okolo 40–50 PSI, ale to jen odhad, ladili jsem to víc jak půl hodiny, byl už vcelku rozmrzelý nasedat a sesedat.

Reagovat
lith
lith

5.11.17 20:36

Moc hezký! A mladej je, koukám, velmi spokojenej :-)

Dotaz k RR. Ve verzi Tubelles je máš odkud? Já je nikde nenašel.

Reagovat
TJK
TJK

5.11.17 20:32

sakris to je pecka!

Reagovat
novas752
novas752

5.11.17 20:30

Pecka.

Jen pro zajímavost, na kolik se fouká odpružení?

Reagovat

Další galerie z kategorie

JirkaNep 0
kordinaz 8
Kody156 5
Marek 2 16
yaras 4
gek 40