Ochranný potah proti hmyzu

Přidat foto

Potahy v akci

Scicon Bike Defender MTB

Uchycení Scicon

Ochranný potah lycra FORCE

Uchycení Force - upraveno smyčkou

A je vidět, že cestou něco nasbírali

Jsem hračička a nebaví mě zkoumat šedou kůru mozkovou na gripech rozpláclých čmeláků. Tak jsem si udělal radost a koupil potah na kolo. Nejdřív profi řešení od Sciconu. Následně, kvůli ceně a taky pro přímé srovnání, i potah Force na kolo své nejdražší. A srovnání je následující:

Scicon – lepší matroš (řídší, pravděpodobně menší odpor vzduchu), lepší precizní střih, užší silueta, prestižní značka, vysoká cena

Force – horší matroš (jako na cykloelasťáky, hustý, větší odpor), normální značka, divně dlouhý oka na vidli (musel jsem zkrátit – udělat suk), širší silueta, jednoduchý střih, perfekní cena (třetinová!)

Zkušenosti:

  • oba návleky drží na kole dobře a vydrží bez problému legální dálniční rychlosti
  • po dojetí stačí lehce sundat a mrtvolky vytřepat, případně vyprat
  • zkoušeno na mtb kolech 26" M a 27.5" XL, s řidítky širokými 60cm.

Dopad na spotřebu: Tak jasně, je tam. S potahy jsem teď o prázdninách absolvoval z Brna dvě cesty na dovču, jednu na Šumavu, druhou do Jeseníků. Takže jsem prubnul všechny typy silnic i rychlosti. Na okreskách do 90km není skoro co řešit. Na dálnici je to už znát. Vozím to na víceméně klasický český káře, na Okávce. Dlouhodobej průměr mám 7.8l (2.0FSI, 110kW), ostatní je orientační: dálnice 8.5, s kolama 9.0, každej návlek +0.5l.. takže obě cesty do hor byly tak za 9.5–10.5. ;-)

Shrnutí: Peněz investovaných do návleků a paliva nelituji. Scicon je drahej, ale k drahýmu kolu patří patřičné vybavení. Force je slušnej, takže dobrá volba pro skromného majitele či na kolo pro manželku/partnerku ;-). Potahy každopádně fungují, po sundání můžete kolo klidně postavit v obýváku vedle sedačky, aniž by se vám zvedal kufr ;-)


PS: Pozor na správnou instalaci :-)) Na cestách se to nevidí, já to potkal zatím jen jednou, na D1 v protisměru… ale vezl to asi nějakej umělec.. měl to na 2 kolech, z čehož jedno bylo OK, druhý ale natočený v protisměru jízdy. Si můžete tipnout, jak to vypadalo… jako plachetnice na Tuzemáku! A spotřeba musela být grandiózní :-D

(vloženo 28.7.17)

Komentáře

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.
stan.zak
stan.zak

2.8.17 03:05

Taky se mi zdá taková ochrana praktická; na střeše jsem kola vezl jen jednou, a ty rozpláclé mrtvoly mě tedy nebavily.

Ale jezdíme už mnoho let jen ve dvou, takže můžeme kola vozit v autě v originálním držáku, což se mi z mnoha důvodů jeví nejvýhodněji.

Reagovat
vpa007
vpa007

1.8.17 00:19

@-b-n-x-: no jo… ale kdo se má toho příznivýho větru dočkat himl! ;-)

Reagovat
Smazaný účet
Smazaný účet

31.7.17 18:03

  • b-n-x-: Dítě mezi koly, zajímavá představa :DD Mám verzi Tourana s výklopnou třetí řadou sedaček, takže 2 sedačky z druhé řady nechám doma, jsou jak kufry a jdou vytáhnout a v třetí zdvihnu jen jednu sedačku a pak vznikne sestava 2,1,1 a dost velký prostor. Přední kola z kol shodíš a nějak to tam poskládáš.

Jednou jsme jeli v šesti dvěma auty na jižní Moravu a nechtěli jsme kola na střeše, tak jsem po vyndání všech sedaček druhé řady měl v autě 5 dospělých kol, spousty báglů a šesté kolo po odstrojení kol bylo v kufru sedanu se čtyřmi lidmi a vše v pohodě :-) MPVéčka bývají praktické a kdybych na to měl šel bych do nějakého Caravelle v longu v sestavě 2–3–3 a pokud možno 4motion, jenže jsem socka :-(

Reagovat
-b-n-x-
-b-n-x-

31.7.17 17:23

Hele, ještě bys mohl jezdit jen za příznivého větru a využívat to jako skutečnou plachtu :-)

Reagovat
hovado_cz
hovado_cz

31.7.17 08:29

tak tak, když jedu sám tak naložím mojí devětadvácu do Mitsubishi Colt :-) ale vést rodinku na dovču + bagáž a nemít tažný tak to řeším uplně stejně :-)

Reagovat
zderes
zderes

31.7.17 08:07

Proč ne. Dřív jsem to vozil jen na střeše a ten hmyz mě štval taky. O tomhle jsem nevěděl. Po úraze jsem vozil dlouho jen jedno kolo a to jsem dal do auta. Najednou odpadly starosti co s kolama, když je nechceš nechat bez dozoru byť zamčené na autě. Jezdíme každý týden a vždy se snažím cestu spojit s něčím jiným než jen se závodem. A protože moje auto už potřebuje změnu majitele, tak pořídím něco většího. Ale jak se znám, zalíbí se mi něco normální velikosti a budu tam kde jsem byl :) ale to bych pořídil nosič na tažné.

Reagovat
vpa007
vpa007

31.7.17 00:39

@Crazym: tak jako kámoši se Šaranama, eSmaxama a Transportérama to tak obyčejně dělaj… ale já su tuctovej českej fotr s Oktávou v sedanu bez koule, se 2 mláďatama a hypotékou, takže jediný, kam narvu kola, je střecha… bo při cestě na dovču se do kufru, po 1.5h 3Dtetrisu nevejede ani tatranka… natožtak kolo… a vůbec né 4… takže vymejšlím kktiny na střechu, jako tyhle plachty ;-)

Jinak v pátek cesta BR-HK s plným autem, 3ma kolama, jedno z nich s plachtou za 8.0l… dneska zpět jen pilot a 6.5l… takže matematika funguje (plný auto +0.5, kola +0.5, plachta +0.5… neo tak nějak ;-)).

Reagovat
-b-n-x-
-b-n-x-

30.7.17 18:24

Jakože tím dítětem vycpeš to místo mezi koly?

Reagovat
Smazaný účet
Smazaný účet

30.7.17 10:30

Pěkná blbinka, je obdivuhodné co vše lidi nevymyslí aby ochránili své miláčky :-)

Ale není nad to hodit kola do auta a nestarat se (VW Touran s tím zlým, podvodným motorem). Stačí cvak cvak a 3 lidi i s koly jsou vevnitř a ještě zbude místo na bágl. Při troše tetrysu v sestavě 2,1,1 i to dítě s kolem by se vlezlo :-)

Reagovat
Vilém
Vilém

29.7.17 13:52

to strakac: Pro mene chapave, je to urceno pouze na prepravu.

Reagovat
antt
antt

29.7.17 13:26

oltcit? Raketa! :D

Reagovat
vpa007
vpa007

28.7.17 23:43

@Strakááč: nesmíš být hned ze všeho vybátej :-D… ale jako odpor to nějakej určo má, takže to chce něco, co má nějaký hřebce pod kapotou… kdysi jsem měl Olcita (44kW), a ten by se s tímhle asi ani nerozjel ;-)

Reagovat
Strakááč
Strakááč

28.7.17 23:32

WTF.. :D neřeknu ochrannej štít na hlavu proti hmyzu.. ale tohle ? :D s tím bych chtěl jezdit ve větru.. protivítr do kopce.. by jednou fouknul a už bych lovil nůž v báglu.. :D

Reagovat
vpa007
vpa007

28.7.17 23:09

@T.lama1: a sakra… s dvěma lehce netypickýma kolama skončila moje anonymní jízda po krásách naší republiky :-D. Ale seš dobrej, žes to z náznaků na obrázku dal ;-). Jo, byli jsme v sobotu s rodninkou na Rychlebech projet Trail Lesů ČR.. a líbíl se moc všem .. já byl večer předtím obrousit Superflowk, což byla velká paráda :-)

Jinak vím, že návleky nejsou nic novýho (aspoň Scicon, Force mi přijde novej)… jen to pro mě byla doteď kktina za hroznej peníz, až teď jsem tomu našel účel ;-). Kouli jen kvůli vožení kol montovat nebudu, navíc fakt nemám nikde místo na nosič kol na kouli, příčníky a střešní nosiče mám napíchaný v zimákách ;-). Ale o WingBaru fakt uvažuju, letos sem konečně vezl 4 kola a byl to porod dostat to na úzkej příčník od Škodovky… nakonec jsem musel na děckejch kolech otočit řídítka, aby to o sebe nemlátilo. Širší tyč by to pořešila.. no asi narok ;-)

Reagovat
vpa007
vpa007

28.7.17 23:09

@MichalBr, Barak|: Mno, kdyby mě štvali mrtví hmyzové jen na gripech, tak neřeknu, ale freška neřeší na vidli, řídítkách, brzdovejch pákách (…atd) rozplizlý mouchy.. a omotat fólií celý kolo, to bych si připadal jak ruskej turista na letišti s ofóliovaným kufrem ;-)

Reagovat
T.lama1
T.lama1

28.7.17 18:50

Á, tak už vím kdo to byl o víkendu v Rychlebkách s tím zeleným a modrým RB. ;)

Jinak ty potahy se používají již řadu let. Ještě bys mohl zkusit nosice, kde přední kolo upneš přímo k nosiči a kolo hodíš do kufru. Chytá to míň nepořádku a má to menší odpor. Plus mám dobrá zkušenosti s Thule WingBar, na hlučnost to opravdu hodně pomáhá. Osobně jsem skončil u nosiče na kouli, ta řeší jak hlučnost, tak spotřebu a lépe se mi tam ta kola montují.

Reagovat
Smazaný účet
Smazaný účet

28.7.17 16:24

Tyhlety cizi termity.....

Reagovat
MichalBr
MichalBr

28.7.17 15:57

A přitom taková blbost nahraditelná smrťovací fólií, která nebude dělat takovou plachtu :-)

Reagovat
Barak
Barak

28.7.17 14:29

Když už bych řešil mouchy na gripech, asi raději jen smršťovací folií než tuhle plachetnici na střeše.:-) Ale proti gustu…

Reagovat
vpa007
vpa007

28.7.17 12:09

Čau, dík za reakce. Pokusím se odpovědět na vše, co na mobilu zvládnu (-:

  1. mít kouli a místo, kam dát velkej nosič, tak to tak udělám.. ale nemám, nemám ani hagusy, tak to jak idiot vozim na střeše ;-)
  2. hluk návleky nedělaj, to mě spíš deptaj příčníky (občas uvažuju o Thule WingBar), ale většinou to řeším tak, že zesílím hudbu ;-)
  3. spotřeba mi zásadně žily nerve, když nejedu s rodinou, tak jsem benzínovej šílenec, takže nehledám nejlevnější agrobenál, ale tankuju aditivovanou 98 ;-)
  4. zbytečnost/ kktina to asi je, když budu den blbnout na trailech a pak mrskmu kolo na střechu s tím, že to opadá a co nespadá doma umyju na dvorku, tak to neřeším… ale nemám dvorek a kolo myju na základně, u benzinky nebo ve vaně, takže pro převoz čistého kola se to hodí ;-)
  5. akce se strečkou mě nenapadla.. ale asi by se mi s tím nechtělo šudlat, návlek mám nasazené na kole za 30s.
  6. hlavní ale je, že to prostě vypadá cool :-D
Reagovat
Fran7
Fran7

28.7.17 11:31

Každému co jeho jest, já mám kola za autem, kombi – takže hmyz se nechytá, neříkám však, že nikdy ne, 820Km na Šumavu a zpět, spotřeba 4,8l/100Km, dva dospělí, dvě děti, samozřejmě klidná jízda, žádná divočina.

Pokud ti nevadí spotřeba, tak OK, je to tvoje věc. Jo a při jízdě to nevydává pazvuky?

Reagovat
Smazaný účet
Smazaný účet

28.7.17 11:22

mr.antik: vypada dobre…dyt to vypada, ze mas pres kolo natazene capaky, ktere chces vyvetrat:)

Reagovat
mr.antik
mr.antik

28.7.17 11:14

jsem myslel že je to nějak právě vychytaný kvůli aerodynamice. A ono je to teda vlastně k prdu, jen to dobře vypadá

Reagovat
jdp
jdp

28.7.17 09:30

jako pavlík :-) Za mne je tohle naprostá zbytečnost.

Reagovat
Volys
Volys

28.7.17 09:29

Kamilac: taky vozim vzadu, ale ve mestech trnu hruzou, aby do me zezadu nekdo nebouch…vse ma sve pro a proti :-)

Reagovat
MrtweyUbrus
MrtweyUbrus

28.7.17 08:54

Návleky na kolo mi přijdou trošku zbytečnost ale chválím 2.0 fsi, aspoň někdo si vybírá normální motory místo ropáka.

Reagovat
hovado_cz
hovado_cz

28.7.17 08:37

cyklistika obecně neni moc sport pro vegany, na každym švihu „snim“ tak 4 – 6 kusů nejrůznějších hmyzáků :-)

Reagovat
Smazaný účet
Smazaný účet

28.7.17 08:30

Koukam, ze to nachytalo spoustu musek, ktere by jinak proletely kolem kola…VRAHU!

Reagovat
Sistematicx
Sistematicx

28.7.17 07:40

Jsem na to stejne jak ty. Zvedá se mi kuft z tech brouku velikosti XXXL…kdyz vidim co se mi rozmázne po čelním skle tak je mi pak jasny co budu mít na kole. Na ty návleky už jsme vícekrát koukal v katalogu že bych to aji zkusil ale když tu vidim že ti to zvedá spotřebu o dalšího pul litru tak přes to už je na me moc. Mě by to zvedlo možná i o litr navic (OII 1,9TDI 77kw) normálne mám s 2 kolama na strese kolem 7,5 (kdyz spechám a točím 3000 ot/min, 140–145 kmh tak jsem na nejakejch 8L).

Takze ted jsi me dostal na stranu že to shánet nebudu a zustanu u omotávani smrštovaci folii :-D

Reagovat
pavlik6022
pavlik6022

28.7.17 07:36

dobra kktina

Reagovat
antt
antt

28.7.17 07:21

paráda, ikdyž žádná novinka :) Jestli to je elastické, určitě by to šlo něčím stáhnout kolem představce, k vůli tomu odporu . . Ale asi by to pak tolik nelapalo ten polétavý bordel na zbytek kola :)

Reagovat
jIrI___
jIrI___

28.7.17 07:21

  • b-n-x-: Tohle už je vymyšlené – balící smršťovací fólie :)
Reagovat
Kamilac
Kamilac

28.7.17 07:15

Na mušky super, ale obávám se, že kdybych to natahl na svoje 800mm řidítka, tak se vznesu jak raketoplán. Každopádně já kola vozím za autem, i pocitově mě to příjde lepší, nemusím myslet na výšku větví od země atd.

Reagovat
Carloss
Carloss

28.7.17 06:00

dobrá plachetnice

Reagovat
-b-n-x-
-b-n-x-

28.7.17 04:39

Kdyz uz neco takoveho mit, tak bych popremyslel, jak to upravit, aby to ten aerodynamicky odpor co nejvice snizilo. Neco na zpusob kombinez pro rychlostni lyzare. Asi by to ale zase bylo drazsi co? :-)

Reagovat

Další galerie z kategorie

Picina 8
DaD 18
Sistematicx 8
alinceb 28
Venca23 3
Lister 23