Zvýšené jaterní hodnoty aneb co se sportem.

67 nepřečtených
  • pksczee

    Zdravím, má tady někdo zkušenosti se zvýšenými jaterními testy? Po závodě jednom, sem měl po celý zbytek dne silné křeče u bránice, v nemocnici ani z testů z infekčního nic nezjistili a tak se hlídá jaterní hodnota/ty. Je možné, že když mi po náročném závodě, aní né 24hodin po výkonu odebrali krev, honota byla až 10× větší než norma? Po týdnu mi to kleslo na 3× a dnes snad po dalších testech se dozvím, že to je na normě. Je možné, jelikož dělám triatlon, si jít jen tak lehce zaplavat, kolo s nízkými tepy, to samé běh, nebo to chce prostě klid a dieta, detoxikace jater…? Prosím jen názory někoho kdo měl podobný případ jako já.

    Díky moc.

    0 0
    • Lister  

      Prosím jen názory někoho kdo měl podobný případ jako já.

      Tak nic no. Hodně štěstí při hledání. Nepíšeš jaké testy, jestli je to v souvislosti se sportem, tak zdrojem zvýšení nebudou játra. Ale já jsme nic takového (ze sportu) nikdy neměl, tak už mlčím.

      0 0
    • Smazaný účet  

      jsem na tom podobně – i bez sportu a alkoholu trvale zvýšené jaterní testy. je to asi genetická zálěžitost (brácha je na tom stejně). v podstatě tě to limitovat nebude (pokud nechceš chlastat 1.ligu nebo sportovat na repre úrovni).

      co se alkoholu týče, omezil/zrušil bych tvrdej

      co se sportu týče, bude pro tebe trochu limitující, že dojdeš na hranici (křeče, kritická únava) mnohem dřív, než zdravý jedinec a budeš déle regenerovat. v nižších intenzitách ale nejsou ani dlouhé závody problém

      0 0
    • Goob  

      Při předoperačním mi taky našli zvýšené jaterní enzymy… doktorka tomu moc nepřikládala váhu (nebylo to teda 10×), prý jestli jsem předtím chlastal, tak by to odpovídalo, plus že stačí viróza a testy se taky zhorší (křeče u bránice by mohly být nějaká žaludeční svině virovatá). Po měsíci opakované testy už OK…

      0 0
      • pksczee  

        A zeptám se, píšeš po měsíci OK, byl jsi ten měsíc úplně v klidu? Dieta jaterní? Nebo sis sport dovolil?

        0 0
        • Goob  

          Nechlastal jsem… maximálně tak jedno pivo týdně. A ostropestřec + vitamín B + vitamín C. Sport jsem neomezoval, ale já nedělám žádný sport úplně na krev, běžná zátěž.

          0 0
          • pksczee  

            Ok díky, pro mě to bude s těmi intenzity těžký, ale budu ted chvilku jezdit na tepy. Prášky nějaké mám, 3× denně na ty játra, čaj z toho bodláku taky piju, už jsem si na tu chut i zvykl…

            0 0
            • Goob  

              Jo a říkala mi doktorka, že taky vynechat ostrá jídla… což byl pro mě největší problém, mám rád takové ty různé thajské, indické a spol.

              Kamarád doktor mi kdysi ještě radil jíst játra, že prý jaterní tkáň je jedna z mála v těle, která umí regenerovat a dorůstat z jiných jater.

              0 0
              • mr.antik  

                to je jako fakt?

                0 0
                • Lister  

                  Když ty játra transplantuješ, tak ano.

                  0 0
                • pksczee  

                  Tak mají to být jídla, které by měli být připravený tou nejpřírodnější cestou, žádný „sračky, dobrůtky“ jako řízky obalované, hranolky, cola atd… takže i jídla které co nejméně podráždují… Když se podíváš na net, tak defakto bys měl jíst jen rýži ;-D ;-). Samozřejmě přeháním, ale moc si na těch jídlech nepochutnáš.

                  0 0
                • Goob  

                  To jako fakt. Transplantuješ jich kousek a jak dárci (pokud není tuhej), tak příjemci dorostou. A prý konzumací jater se dost urychluje jejich regenerace (samozřejme to nesmí být játra usmažená v trojobalu do smrti).

                  0 0
              • scret  

                a lidi pritom na selhani jater i umiraj a vono staci jist jatra:))

                0 0
                • Yura  

                  Tjn staci jist zdrave, nechlastat, hejbat se a stejne na to všichni serou a doufaji, ze je pan doktor zaservisuje aby mohli dal provozovat to co je k tem problemum privedlo. Komedie co..

                  0 0
                  • Lister  

                    Ty budeš jednou možná hodně překvapenej.

                    0 0
                    • Rychlej turista  

                      Obávám se, že máš pravdu. Ne, že by Yura neměl pravdu (…staci jist zdrave, nechlastat, hejbat se…), ale jíst zdravě si vykládá hodně svérázně. Je mladý, zatím mu vše funguje a tělo jeho experimenty proto zvládá a tak si myslí, že dělá správně. Jenomže ty megedávky jinak prospěšných věcí a absolutní ignorování jiných ho časem skolí.

                      0 0
                      • Lister  

                        Znám dost lidí, co jedli zdravě, nechlastali, nekouřili a dopadli špatně. Některé pohromy si nevybírají.

                        0 0
                        • scret  

                          asi tak…

                          Vseho s mirou, takze i chlastat by se melo alespon trochu, prtze pak se z lidi stavaj uz ve 28mi suchari:)

                          0 0
                      • Yura  

                        Ehm megadavky ceho? Ignorovani ceho? Jinak myslis, ze kdybych byl ve 100% zdravi(pocitove a nic me v zivote neomezovalo), ze bych se zacal vůbec zajímat třeba o tu stravu? Garantuju ti, ze bych to absolutne neresil, zral presne tak, jak zere většina lidi a lidem jako jsem ted ja bych se smal. Bohuzel tohle pozna jen clovek, kterej si necim projde a pak všechno bere jinak.. Ja bych tu zase mohl vykladat, jak se seredne pletes, když si myslis, ze jezdis takove davky km a nedodavas telu vse co tve telo musí vyplacat, aby zvladlo to co si ty umanes, ze to nemá zadny dopad na tve telo a ze mozna za 10 let budes rad, ze vůbec muzes normalne fungovat, natoz se tady vychloubat, jak si nicis zdravi a myslis si jak to není super a cool. Nechme toho..

                        0 0
                        • scret  

                          vstavals levou nohou nebo blba konstelace?:)

                          0 0
                        • Peslezedirou  

                          Možná těch bílkovin, tuků, aby si nedostal rakovinu tlustého střeva…nebo třeba datle (ve snaze dopravit tělu XY prospěšnou látku) které jsi nezvládnul...­.........

                          0 0
                          • Yura  

                            „Možná těch bílkovin, tuků, aby si nedostal rakovinu tlustého střeva“ LOL

                            Kdyby mel kazdej ve strave tolik vlakniny a tak poctive, kazdodenni hovno jako ja, tak nejsme na prvních prickach raka tlustého streva. Jinak urcite jsme na te predni pricce diky konzumaci liboveho masa, vajec, kokosového oleje, zeleniny a ovoce… dobrej komik

                            0 0
                            • Peslezedirou  

                              Co si tak pamatuji, tak do sebe chálkuješ hlavně bílkoviny, pak nějaké tuky a velmi málo sacharidů a vlákniny…

                              0 0
                              • Yura  

                                O me tluste strevo se bat nemusíš, jo vidíš to, dneska musim dat kefirovej klystyr, ještě ze jsi me to pripomel.. ^_^

                                0 0
                      • Smazaný účet  

                        život časem skolí každýho :-)

                        0 0
                  • scret  

                    btw. pokud jezdis na kole trochu vic, delas v podstate skoro to samy, jako jinej, kterej se prezira:)

                    0 0
                    • jonti  

                      Tam jde o to co je to trochu vic? 10000km rocne, 20000?

                      0 0
                      • scret  

                        nekomu staci daleko min, jinak by tu nebyly temata – hemoroidy, bolest kloubu atd.:)

                        Co si budeme nalhavat, ani kolo neni buhvijak zdravy, kdyz se to dela jednostrane…

                        0 0
                        • Smazaný účet  
                          Obsah tohoto příspěvku je blokován zakladatelem diskuse.
                          0 0
    • jonti  

      Co z jaterních testů? to by ses spíš měl zeptat doktora, než tady na BF. Já mám pravidelně zvýšený jen bilirubin, nedělá mi moc dobře větší chlast, hůř regeneruju, ale jinak mě to neomezuje.

      Pokud je problém v těch „skutečných“ jaterních testech, tak to bude asi horší.

      0 0
    • Vilém  

      Omezil bych zobani.

      0 0
    • Biker jak Pes  

      Není to teda můj případ, ale kamaráda, který závodí přes 20 let na vysoké úrovni. Trénink i stravu si hlídá a letos na jaře po pořádném tréninkovém bloku měl taky zvýšené jaterní testy. Po pauze mu to kleslo zpět do normálu. Tělu asi chvíli trvá, než se popere se zvýšenou zátěží.

      0 0
    • pksczee  

      Omlouvám, se, ta hodnota co byla až 10× větší než norma je ALT a trochu i GGT,ale to minimálně, vše to jde dolů. Před týdnem na odběrech mi ALT spadla už na „3“. Takže po dvou týdnech z 10 na 3. Nikdy jsme s tím problém neměl, mám osobního trenéra, jsem junior, jezdím větší závody a tudíž trénink v intenzitách je samozřejmé. Jelikož se posílala krev i do laborky, tak tam nic nevypěstovaly, vyloučilo se všechno co šlo(žloutenka, cirhoza atd.. vše). Tudíž se neví co to vybudilo. Stalo se mi to poprvé 17.6. před závodem, pak to přešlo, tak jsem závod slušně odjel, poté k večeru a pak druhý den ve dvě ráno… křeče silné cca 15min. Poté sono, tam jen trochu volné tekutiny a z krve teda zvednuté testy – nejvíce teda to ALT a potom i to GGT(alkoholik fakt teda nejsem). Takže tak… doktor mi k tomu samozřejmě něco řekl, ale zajímá mě, jak to máte vy ostatní popřípadně známý, nerad bych, aby mě to nějak omezovalo, jde to dolů zatím razantně, tak uvidíme.

      0 0
      • McBlacky  

        už jsem slyšel, že tohle s výraznější zátěží hodně lítalo. Řešil to před lety mimo jiné Beeda mám pocit. Tedy úroveň vítěz kategorie KPŽ a tomu odpovídající zátěž. Pro juniora bude stačit i méně. Sedělo by i to, že to časem výrazně klesá, bohužel to pak při navýšení zátěže zase může jít nahoru. Po delším odpočinku 4–5 týdnů pouze minimální zátěž v komp se to srovnalo.

        0 0
        • pksczee  

          Davida znám. jak jsem psal, mám od 14.6. defakto absolutní klid(první týden hospitalizace a pozorování), což jsem se zuby nehty držel abych nešel na tréninky, klasická jaterní dieta- přísnější, prášky, čaje. A šlo to z ALT 9,15 (norma je-0–0,85 nechápal jsem) do dneška na 1,23 … GGT bylo 2,56 a ted 1,33( norma je 0,003–0,7). Pak trošku ještě AST, ale to je defakto o 0,10 v pohodě. Jsem teda 2 týdny v klidu a ty hodnoty šli takhle dolů… no snad to byla jen nějaká blbá shoda náhod.

          0 0
    • Lister  

      Takže jde opravdu o jaterní enzymy a ne svalové. Ono totiž některé látky se zvyšují při postižení jater i svalů.

      Virologické testy na EBV a CMV dělali – ideálně opakovaně. Možná to nebylo jen zátěží, ale tvůj organismu nebyl celkově OK, bojoval s nějakou mírnou virosou, která by se třeba v klidovém stavu vůbec neprojevila ale v kombinaci s extrémní zátěží tělo dostalo zabrat, celkově se vyčerpalo, odešly zásoby glykogenu a pak to jde rychle. Nebo jak píše výše serže může jít o nějakou drobnou enzymatickou vrozenou záležitost. Pak by tě to potkávalo pravidelně vždy po velké zátěži.

      Pokud jsou testy negativní a cítíš se dobře, tak by ses teoreticky velmi opatrně mohl začít hýbat. Pokud přetrvává únava, tak opatrně, tyhle věci velmi rády přechází do chronického (dlouhodobého) stadia. Játra jsou naštěstí orgán s vysokou mírou regenerace, takže se dokáží velmi dobře hojit, ale chce to čas, klid a energii, pokud vyčerpáš jejich zásoby, tak se regenerace zpomaluje.

      0 0
      • pksczee  

        Ano jaterní enzymy. Právě, že jsem nepocitoval žádnou únavu, ani když ta hodnota byla nejvýš. Vlastně to začalo tak, že jsem před závodem, tak hodinu, řekl, že si ještě dojím housku, at mi to nehnije v báglu. Byl jsme trochu ve stresu( klasika na závodech) a jakmile jsem ten kousíček snědl, tak to začalo, trvalo to tak 10 min a já jsem jen seděl a netušil co mám dělat, opravdu taková křeč, to jsem ještě nikdy neměl. Poté to přestalo, tak jsem závod odjel. Nutno podotknout, že jsme ještě den před tím měl závod, triatlon, ale to jsem jen odplaval a na kole jsem po3km namotal řetěz a stím šla do háje jak šaltr tak smyk. takže jsem to nedojel… vrátím se k tomu druhému dni. Závod jsem tedy odjel, slušný výkon, byl jsem s tím spokojený, dával jsem si. Potom jsem jel ještě na kole domů cca30km a tak po hodině doma mě to chytlo znovu ve stejném místě a totéž za pár hodin ve dvě ráno. Napadl mě, jestli za to nemohl stres, s tm, že mi nesedlo jídlo před tím a udělalo to neplechu… Na závody jsem týden ladil formu, tudíž kratší intenzivnější tréninky po kterých se má člověk cítit v pohodě, měl jsem tenhle rok i těžší bloky a žádný problém nikdy nebyl.. ani nikdo z rodiny.

        0 0
        • Lister  

          Celkově asi příliš zátěže na mladý organismus. Odpočinek, klid, malá zátěž a mělo by se to srovnat. Asi bych se domluvil na kontrolních testech, jestli tvé tělo opravdu nereaguje takto pokaždé po velké zátěži.

          0 0
          • pksczee  

            To je dobrý nápad, to mě nenapadlo, až to dojde do normy, což by mělo každým dnem… ten klid dodržuji, tak bych zašel ke sportovnímu… byl jsme u něj naposled před rokem, ale to byla klasika, ergo,spiro…Snad by nebyl prolbém jako u laktátu odebrat krev a poslat to na jaterní.

            0 0
            • Lister  

              Ale nejdříve několik hodin po zátěži – třeba druhý den ráno.

              0 0
    • pksczee  

      Tak posílám maximum. Čísla naznačují postupně testy. 2. byl hned druhý den po prvním testu a zbylé po týdenním intervalu.

      0 0
    • Yura  

      Zvysene jaterky po zatezi( specialne aerobni do vycerpani) jsou snad uplne normalni, telo je pod stresem jako prase, kortizol chrsta na všechny strany, tak je asi jasny, ze všechno musí makat na daleko vetsi obratky vcetne tech jater.. Ale jinak je prdel, jak ma kazdej predstavu, ze aerobni sportovani, beh specialne je něco hrozne zdravého a hlavne pro srdce a kardiovaskularni systém hehe. Ano tak mozna do te hodiny denne v pohodovem tempu, ale to co provádí většina chrtu x hodin denne, to uz ma pro zdravi spis vic – nez +..

      http://fitness.mercola.com/…e-heart.aspx

      0 0
      • pepek  

        Že ty si zase sám sobě snažíš opravedlnit to, že na kole ujedeš jen těch 10 km po rovině.

        0 0
        • Yura  

          Vedle, tech 20 je tak ideal. :)

          0 0
        • Jamin  

          Chce rozšířit paniku mezi bikery a pak jim dávat.

          0 0
      • pksczee  

        Díky moc za odpověd. Právě proto jsem založil tohle téma, vím, že s tím má problém asi dost lidí co sportují, ale na internetu těžko najdeš odpověd, což mě se pomalu daří víc než co mi pan doktor řekl. Takže defakto tím chceš říct, že kdyby si vzal profíka po olympiádě co musel špurtnout, aby byl první, naženeš ho do laborky, vezmeš mu krev, s tím, že je úplně vyčerpaný a vystresovaný, že se mu to vůbec podařilo, tak by pravděpodobně měl stejný..podobný hodnoty jako já? Měl jsme podobný odkaz, ale bylo to konkrétně na jaterky po výkonu, nějaký čech to dával někam do poradny…

        0 0
        • Yura  

          Ja hlavne nechapu proc te zajimaji nejake hodnoty v době, kdy je telo uplne rozhozene a je asi logicke, ze všechno nebude v „norme“ ?? Je to to same jako kdyby jsi tyden chlastal a pak si sel udelat jaterky a byl vyplasenej s toho, ze mas hodnoty na hovno… Ale jinak tu plkame obecne. Nikdo tady nemůže vedet jak na tom jsi celkove zdravotne. Kdo ma tuhej korinek, tak muze svoje telo nicit roky a roky a v 80ti se furt smeje. Někdo zase dela všechno s rozumem a stejne ho to polozi na kolena, protože tam byl proste nejakej problém a telo nesneslo ani průměrnou zatez.. Priste si proste delej testy když budes v klidu a hlavne to chce nejakej kompletni obraz a ne jen jatra to ti nic nerekne..

          0 0
          • pksczee  

            Testů od sporotvního doktora jsem měl dost, at už na laktát, tak ergo, spiro… atd. vše bylo vždy v pohodě. Nemocný jsem byl za celý život párkrát, za poslední roky si nepamatuju, že bych měl kromě alergie nějaké problémy. Soustředění jsem zvládal „v pohodě“, nebylo to nic po čem bych se nevzpamatoval, přetrénování nehrozí, to se hlídá, tepy si měřím každý ráno, od toho se odvíjí jestli půjdu tréninky normálně, víc, nebo vynechám. Stalo se mi to porpvé, je možné, že se mi t v životě už nestane, spíš mě zajímají názory někoho kdo měl podobný příklad a měl zvýšené jaterky, některý doktor řekne týdne, měsíce klid a přísný režim a někdo(co jsem četl na jednom forum) píše, že by to tak hrozně neviděl… Každý doktor zkrátka ti na to řekne něco jinýho, tak pa se v tom vyznej.

            0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.