Způsob vaření rýže pro eliminaci arsenu

72 nepřečtených
  • Lada1

    "Nový postup pro vaření rýže odstraní arzén a uchová potřebné minerály ":https://www.osel.cz/…ineraly.html

    0 1
    • Bike-o-Noor  

      Tohleto tu skutečně chybělo. Moje varné pytlíky už zmodraly studem. NĚKDO je musel prásknout, NĚKDO na ně byl nasazen? Jak jinak by se konspirace provalila? Tak už ne jen novičoky, ale rýže!!

      0 0
    • krabica  

      Tu ten postup. :-)

      0 0
      • Fazzy  

        Nerozumim poslednimu kroku :) chapu, ze behem vareni odleju tu prudce jedovatou vodu, doliju cerstvou a dovarim.. proc bych ale mel cekat dokud to vsechnu tu vodu i s pripadnym zbyvajicim arzenem nevycucne? :)

        0 0
        • krabica  

          To už je standardní postup vaření rýže, jsi nikdy nevařil?

          0 0
          • Fazzy  

            No ja necekam.. proste varim urcitou dobu a co vycucne to vycucne. Ale masteršéf nejsem to je fakt :)

            0 0
            • Jakobo  

              Jo, po celem vychode se takhle ryze vari. To jen u nas se ryze vari stejne jak spagety, tj. kybl vody a v nem plave par zrnek.

              Nasypes ryzi do hrnce, nalejes vodu asi 1 cm nad, privedes k varu, stahnes na minimum a varis zhruba 20 minut.

              0 0
              • Delkim  

                auuuu mňauuuuuuuuu

                0 0
              • Lada1  

                20minut vaření má už dost slušný glykemický index.

                Já třeba vařím 11min

                0 0
                • krabica  

                  Za mně 15 min, cca 1 a 3/4 hrnku vody na hrnek rýže.

                  0 0
                • Jakobo  

                  Tak to zase nevim ja, co to je. A dodnes jsem skoro nevedel, ze nejaky arsen existuje :-)

                  0 0
              • Japhy  

                Asi jsem barbar, ale docela jsem si oblíbil plastový rýžovar do mikrovlnky, naprosto blbuvzdorná záležitost. Dlouhodobě vychytávaný čas a množství vody podle porcí a odrůdy, ale pak už je to sranda, na hrnek rýže 2–2,5 (basmati víc, jasmínovka míň) hrnku vody, zadeklovat, protočit na 15–18 minut (basmati míň, jasmínovka víc) a výsledek (pro mě) ideální. Varný sáčky ani taková ta generická školní jídelnová rejže mi nesmí do baráku. Ty dvě jmenovaný, divoká, arborio na rissoto a jiný vlastně ani neznám.

                0 0
                • Smazaný účet  

                  A v čem je to jednodušší než ji prostě uvařit? :-)

                  0 0
                  • Japhy  

                    Že se to během chvilky točí v mikrovlnce a tím má péče končí a můžu se věnovat vaření hlavního chodu. Žádný hlídání času, žádný hlídání jestli to vybublá. Nevybublá, je to chytře vymyšlený.

                    0 0
                    • -b-n-x-  

                      No a co rýžovar například?

                      0 0
                      • Japhy  

                        Další zbytečnej krám, nemám místo na lince. Todle je levný a plně funkční. Ale to předsmažení na másle asi zkusím, zajímavý.

                        0 0
                        • -b-n-x-  

                          Ale ty asi žiješ tím starým modelem. Teď už jsou kompaktnější.

                          0 0
                          • klump  

                            eheh…

                            0 0
                          • Lada1  

                            Sorry ale tohle je teda fakt svinstvo!

                            0 0
                            • krabica  

                              Došel humr?

                              0 0
                              • Jakobo  

                                Mas na mysli toho evropskeho homarus gammarus nebo snad humra kanadskeho homarus americanus?

                                0 0
                            • -b-n-x-  

                              Ale jo. Souhlasím že to je svinstvo.

                              Jen jsem myslel, že je to tak známý obrázek, že se nad tím nikdo tady na bf nebude vzrusovat.

                              0 0
                              • Jakobo  

                                Tak jiste ze. Ale Ceska Soda byla casto ve stejnem stylu.

                                0 0
                                • -b-n-x-  

                                  Zrovna jsem včera přemýšlel, zda-li třeba Vávra, nebo Šteindler nejsou náhodou židé?

                                  0 0
                                  • Jakobo  

                                    Ja jsem zase do vcera nevedel, ze Goethe byl zid. Takze je to samozrejme mozne, ono zidovske krve je v Cesku dost.

                                    Spis se ptam, kde konci cerny humor a jak ty hranice urcit. Jsem rad, ze si lide dokazi delat sami ze sebe legraci. Myslim, ze ta fotka sem nebyla vlozena s cilem pohrdani Japonskem, ani jako posmesek jak dopadli a dobre jim tak, ikdyz za jinych okolnosti si to treba muzeme myslet, ale tady se objevila ciste jako humor a vetsina to tak asi chape. Asi bysme se shodli, ze skutecnou historii ani etiku tady nechceme rozbirat.

                                    0 0
                            • Smazaný účet  

                              Myslíš jako že tam bude hodně arsenu?

                              0 0
                        • krabica  

                          Třeba pro mně je zbytečný krám mikrovlnka… :-)

                          0 0
                          • Smazaný účet  

                            +1

                            ani tu rychlovarnou konvici nemáme

                            0 0
                          • Jakobo  

                            Nevim, co si o tom mam myslet, ale o mikrovlnce se ve svete zdrave vyzivy take nepise v superlativech. Udajne vznikaji v jidle karcinomy. Princip znam, ohrivaji se pouze polarni latky jako voda a to na velmi vysokou teplotu, ktera se kontaktem s okolim dale siri. Ale tim vedenim dojde i k ohrevu tuku, takze teoreticky je to mozne.

                            0 0
                        • klump  

                          máš barák a nemáš místo na lince… smutné

                          0 0
                • JFtryall  

                  Tak zkus na rizoto Carnaroli. :-)

                  0 0
              • snas89  

                A jeste nekdy delam, ze nez naleju ba ryzi vodu, tak ji ohreju v oleji. Oleje staci malo, jen aby to lehce obalilo zrnka ryze.

                Az se to ohreje, tak zeprve zaleju vodou.

                Ryze mi pal chutna vic. Je takova vlacnejsi a pri tom se tak nelepi.

                0 0
    • mech1  

      Tak proto jsou Číňani takový otrávený

      0 0
    • Delkim  

      Pošlu to Hrochovi, létá si po světě za granty a měří těžké kovy bůhvíkde a přitom tady je evidentně hazard se zdravím obyvatelstva!!!

      0 0
    • Vilém  

      Tim se vysvetluje otrava ryb v Roznove. Zavodni jidelna presla na zdravy zpusob pripravy ryze.

      0 0
      • krabica  

        To je nějaká nová aféra? Otavu ryb arsenem v Rožnově neznám, maximálně tak kyanidem ve Valmezu… :-)

        0 0
      • X-biker  

        Ty kraso tak teď jsem se fakt zasmál :-D

        0 0
    • Lada1  

      Inspektor Trachta: „Poslyšte, stewarde, ta vaše arzénová vložka. Až si odsedíte trest, myslím, že vás čeká docela slušná kariéra v oblasti dentistiky.“

      0 0
    • Johny_r  

      Tohle zní jako návod na dobrej kekel ale jinak skvělý téma na BF :-D.

      Rýži neoplachuju, ztrácí pak schopnost šlemovatět a málo lepí. Suchou rýži osmažím na másle, přidám vodu, (cca. 1,5× víc než rýže), mírně osolím, přivedu k varu zakryju a stáhnu na minimum nebo ideálně strčím do trouby a nechám táhnout. Arsen nearsen, radši se otrávím dobrou rejží než tohle…

      Nemluvě o tom, že při spotřebě rýže v našich zeměpisných šířkách můžeme být oproti asii asi v klidu.

      0 0
      • Smazaný účet  

        Kupuju kulatozrnou ryzu, vyplachnu a lepi dycky. Trochu vody, trochu soli, varit…kdyz se zda moc sucha, doleju. Na sporaku na mínimalni vykon tak dvacet minut…sklokera­mika…pod poklickou, at voda moc nemozi..

        0 0
        • Johny_r  

          Tak kulatozrná jasně. Nějaký Arborio nebo Carnarolli na risotto je jasná věc, ale pokud nedělám jako přílohu nějaký jednoduchý risotto, tak radši jasmínovou nebo basmati a ty lepí po propláchnutí míň. K proplachování nevidím důvod. Pokud je nějakej sajrajt v tom rýžovým prachu, bude i v té rýži.

          0 0
          • Japhy  

            Mouka se přece taky neproplachuje. Jsem možná naivní, ale než se to zabalí do sáčku, snad je spoleh, že je to čisté. V pár potravinářských provozech jsem dělal brigádu a pořád jím i potraviny, kde jsem nakouknul pod pokličku.

            0 0
          • d  

            Jasmínová rýže smrdí jako staré ponožky.

            0 0
            • Jakobo  

              Tak jako kterakoliv jina ryze. Muze a nemusi. Kup takovou, ktera nesmrdi, ale asi nemuzes brat to nejlevnejsi baleni ze supermarketu.

              0 0
      • -b-n-x-  

        No a hlavně oproti bangladesi.

        Tam jim myslím úplně to oplachovani vodou nepomůže. Spíše naopak.

        0 0
    • shauriq  

      a tak schvalne… a kolik z vas vari kuruřici stylem nixtamizace??? tedy s hašeným vápnem??… to jsem čuměl ješte víc než arzen na rýži

      0 0
    • karf  

      A proč vlastně chceš odstranit ten arzén? Je výbornej na pleť.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.