"Nový postup pro vaření rýže odstraní arzén a uchová potřebné minerály ":https://www.osel.cz/…ineraly.html
"Nový postup pro vaření rýže odstraní arzén a uchová potřebné minerály ":https://www.osel.cz/…ineraly.html
Tohleto tu skutečně chybělo. Moje varné pytlíky už zmodraly studem. NĚKDO je musel prásknout, NĚKDO na ně byl nasazen? Jak jinak by se konspirace provalila? Tak už ne jen novičoky, ale rýže!!
ja myslel že další onuceho téma.
nu zajímavé ale radši si udělám arzenovou rýži za 5 min než převařenou násáklou rýži za 30 min.
otevíral jsem to s tím samým nápadem :-D
Nahodou, je to zajimava informace. JA treba az do vcerejska nevedel, ze je v ryzi tolik arsenu.
Viď? Taky mě tuhle překvapilo, když jsem otevřel nové kilové balení, ze je v něm tolik rýže.
Tu ten postup. :-)
Nerozumim poslednimu kroku :) chapu, ze behem vareni odleju tu prudce jedovatou vodu, doliju cerstvou a dovarim.. proc bych ale mel cekat dokud to vsechnu tu vodu i s pripadnym zbyvajicim arzenem nevycucne? :)
To už je standardní postup vaření rýže, jsi nikdy nevařil?
No ja necekam.. proste varim urcitou dobu a co vycucne to vycucne. Ale masteršéf nejsem to je fakt :)
Jo, po celem vychode se takhle ryze vari. To jen u nas se ryze vari stejne jak spagety, tj. kybl vody a v nem plave par zrnek.
Nasypes ryzi do hrnce, nalejes vodu asi 1 cm nad, privedes k varu, stahnes na minimum a varis zhruba 20 minut.
auuuu mňauuuuuuuuu
20minut vaření má už dost slušný glykemický index.
Já třeba vařím 11min
Za mně 15 min, cca 1 a 3/4 hrnku vody na hrnek rýže.
Tak to zase nevim ja, co to je. A dodnes jsem skoro nevedel, ze nejaky arsen existuje :-)
Arsen Lupen :-)
A jo a taky vlastne Sport Arsenal. To budou asi nejaci profi pojidaci ryze na cas, jak na Valassku se svestkovyma knedlikama!
a Arsène Wenger
Asi jsem barbar, ale docela jsem si oblíbil plastový rýžovar do mikrovlnky, naprosto blbuvzdorná záležitost. Dlouhodobě vychytávaný čas a množství vody podle porcí a odrůdy, ale pak už je to sranda, na hrnek rýže 2–2,5 (basmati víc, jasmínovka míň) hrnku vody, zadeklovat, protočit na 15–18 minut (basmati míň, jasmínovka víc) a výsledek (pro mě) ideální. Varný sáčky ani taková ta generická školní jídelnová rejže mi nesmí do baráku. Ty dvě jmenovaný, divoká, arborio na rissoto a jiný vlastně ani neznám.
A v čem je to jednodušší než ji prostě uvařit? :-)
Že se to během chvilky točí v mikrovlnce a tím má péče končí a můžu se věnovat vaření hlavního chodu. Žádný hlídání času, žádný hlídání jestli to vybublá. Nevybublá, je to chytře vymyšlený.
No a co rýžovar například?
Další zbytečnej krám, nemám místo na lince. Todle je levný a plně funkční. Ale to předsmažení na másle asi zkusím, zajímavý.
Ale ty asi žiješ tím starým modelem. Teď už jsou kompaktnější.
eheh…
Sorry ale tohle je teda fakt svinstvo!
Došel humr?
Mas na mysli toho evropskeho homarus gammarus nebo snad humra kanadskeho homarus americanus?
Ale jo. Souhlasím že to je svinstvo.
Jen jsem myslel, že je to tak známý obrázek, že se nad tím nikdo tady na bf nebude vzrusovat.
Tak jiste ze. Ale Ceska Soda byla casto ve stejnem stylu.
Zrovna jsem včera přemýšlel, zda-li třeba Vávra, nebo Šteindler nejsou náhodou židé?
Ja jsem zase do vcera nevedel, ze Goethe byl zid. Takze je to samozrejme mozne, ono zidovske krve je v Cesku dost.
Spis se ptam, kde konci cerny humor a jak ty hranice urcit. Jsem rad, ze si lide dokazi delat sami ze sebe legraci. Myslim, ze ta fotka sem nebyla vlozena s cilem pohrdani Japonskem, ani jako posmesek jak dopadli a dobre jim tak, ikdyz za jinych okolnosti si to treba muzeme myslet, ale tady se objevila ciste jako humor a vetsina to tak asi chape. Asi bysme se shodli, ze skutecnou historii ani etiku tady nechceme rozbirat.
Citlivky :-D
Myslíš jako že tam bude hodně arsenu?
Třeba pro mně je zbytečný krám mikrovlnka… :-)
+1
ani tu rychlovarnou konvici nemáme
tu taky nemám :-)
Pohledem na kuchyn jsem zjistil totez.
Nevim, co si o tom mam myslet, ale o mikrovlnce se ve svete zdrave vyzivy take nepise v superlativech. Udajne vznikaji v jidle karcinomy. Princip znam, ohrivaji se pouze polarni latky jako voda a to na velmi vysokou teplotu, ktera se kontaktem s okolim dale siri. Ale tim vedenim dojde i k ohrevu tuku, takze teoreticky je to mozne.
Kolegy manželka je zas přesvědčená, že to otáčí rotaci elektronů vodíku (přes Bohrův model se asi ve fyzice nedostala) v ohřívané vodě a jídlo má pak negativní energii. Bohužel ale stále kladné kJ. :-D
A já zase slyšel, že to z levotočivé dna udělá pravotocivou dna. Je to vyloženě ďáblův kouzelný nástroj.
Sakra, zrovna ty záporné kJ bych bral… :-D
A taky to zabíjí domácí mazlíčky, když je chceš usušit po koupání. Zlá trouba.
Toto asi znáte
máš barák a nemáš místo na lince… smutné
proč?
V dílně bych taky měl místo na spoustu dalšího nářadí, ale nevyužiju ho tak, abych ho musel nezbytně pořizovat.
Tak zkus na rizoto Carnaroli. :-)
A jeste nekdy delam, ze nez naleju ba ryzi vodu, tak ji ohreju v oleji. Oleje staci malo, jen aby to lehce obalilo zrnka ryze.
Az se to ohreje, tak zeprve zaleju vodou.
Ryze mi pal chutna vic. Je takova vlacnejsi a pri tom se tak nelepi.
Tak proto jsou Číňani takový otrávený
jo obzvlast z tech očí je poznat otraveny výraz ::))
Pošlu to Hrochovi, létá si po světě za granty a měří těžké kovy bůhvíkde a přitom tady je evidentně hazard se zdravím obyvatelstva!!!
Tim se vysvetluje otrava ryb v Roznove. Zavodni jidelna presla na zdravy zpusob pripravy ryze.
To je nějaká nová aféra? Otavu ryb arsenem v Rožnově neznám, maximálně tak kyanidem ve Valmezu… :-)
Kua, ja su vul :) Ale v obou tece Becva a byvala tam Tesla.
Ale zas tak moc ses nesekl, kyanid tekl kanálem vedoucím z Rožnova.
řákali babišovci
Ty kraso tak teď jsem se fakt zasmál :-D
Inspektor Trachta: „Poslyšte, stewarde, ta vaše arzénová vložka. Až si odsedíte trest, myslím, že vás čeká docela slušná kariéra v oblasti dentistiky.“
Erömü !
(Béla Kálmán)
Tohle zní jako návod na dobrej kekel ale jinak skvělý téma na BF :-D.
Rýži neoplachuju, ztrácí pak schopnost šlemovatět a málo lepí. Suchou rýži osmažím na másle, přidám vodu, (cca. 1,5× víc než rýže), mírně osolím, přivedu k varu zakryju a stáhnu na minimum nebo ideálně strčím do trouby a nechám táhnout. Arsen nearsen, radši se otrávím dobrou rejží než tohle…
Nemluvě o tom, že při spotřebě rýže v našich zeměpisných šířkách můžeme být oproti asii asi v klidu.
Kupuju kulatozrnou ryzu, vyplachnu a lepi dycky. Trochu vody, trochu soli, varit…kdyz se zda moc sucha, doleju. Na sporaku na mínimalni vykon tak dvacet minut…sklokeramika…pod poklickou, at voda moc nemozi..
Tak kulatozrná jasně. Nějaký Arborio nebo Carnarolli na risotto je jasná věc, ale pokud nedělám jako přílohu nějaký jednoduchý risotto, tak radši jasmínovou nebo basmati a ty lepí po propláchnutí míň. K proplachování nevidím důvod. Pokud je nějakej sajrajt v tom rýžovým prachu, bude i v té rýži.
Mouka se přece taky neproplachuje. Jsem možná naivní, ale než se to zabalí do sáčku, snad je spoleh, že je to čisté. V pár potravinářských provozech jsem dělal brigádu a pořád jím i potraviny, kde jsem nakouknul pod pokličku.
Jasmínová rýže smrdí jako staré ponožky.
Tak jako kterakoliv jina ryze. Muze a nemusi. Kup takovou, ktera nesmrdi, ale asi nemuzes brat to nejlevnejsi baleni ze supermarketu.
No a hlavně oproti bangladesi.
Tam jim myslím úplně to oplachovani vodou nepomůže. Spíše naopak.
a tak schvalne… a kolik z vas vari kuruřici stylem nixtamizace??? tedy s hašeným vápnem??… to jsem čuměl ješte víc než arzen na rýži
Daleko rozšířenější je nixtamalizace…;)
A proč vlastně chceš odstranit ten arzén? Je výbornej na pleť.
Přesně, já jdu opačnou cestou a do rejže ho přidávám…