Zlomený střed - vyjmutí závitu

9 nepřečtených
  • vojtamalej

    Ahoj,

    mám takový možná né úplně obvyklý problém. Dávám přítelkyni dohromady prozatím staré kolo, u kterého je zlomený střed, konkrétně ukroucená miska, tudíž v mufně zůstala část misky se závitem. Misku není za co chytit a tudíž mi nejde ten zbytek vyšroubovat. Zbytek středu (osu, levou misku, obě kliky, talíře) jsem demontoval a chtěl bych tam dát nový střed ale překáží mi tam ten zbytek misky. Má někdo nějaký nápad jak to dostat „doma na koleni“ ven. Jelikož se jedná o staré no name kolo, nechce se mi to dávat do servisu na převrtání závitu a nechat tam litr.

    Díky za všechny Vaše tipy a nápady.

    Vojta

    PS: foto dodám případně večer.

    0 0
    • fousac  

      Plátkem pilky opatrně aspoň na dvou místech naříznout k závitu a pak opatrně hrubou silou vypáčit..

      Ale stejně by to pak chtělo závit protáhnout závitníkem, čili asi servis..

      0 0
      • Smazaný účet  

        Není plátek pilky jako plátek. Myslim tvrdostí zubů a schopností řezat tvrdé- kalené materiály. Ale za pokus to stojí.

        0 0
      • vojtamalej  

        jojo taky mě to napadlo, bohužel je to kalený tudíž nemam šanci. ještě je ve hře možnost nabodovat pásovinu za kterou to pak chytim a otočim s tim. Teď ještě sehnat někoho se svářečkou…

        0 0
      • Jakobo  

        Haha, uz jsi to nekdy zkousel? Misky jsou kalene, flexa by mela dost.

        Pro zakladatele: To se ti asi utrhla priruba prave misky u tacu, obcas se to stavalo. Pokud neni zavit zarezly nebo stred poskozeny, tak by to melo jit mensi nebo vetsi silou normalne vytocit, zkus udelat pilnikem zarez a opatrne majzlikem a kladivem. Bacha, napravo je opacny zavit! (jestli to neni mimochodem ten duvod, ze se priruba utrhla). Pak jsou dalsi moznosti podle toho, kde a jak je to zlomene, treba navarit dovnitr plochac apod.

        0 0
        • vojtamalej  

          Přesně tak, je to příruba pravé misky u tácu.Závit by neměl být zarezlý. Levou misku jsem vyšrouboval v pohodě (a to jsem na to neměl adekváti klíč tudíž jsem také improvizoval. Předpokládám tedcy, že druhá strana bude taky ok, ani nevypadá zarezle. zkusim teda zářez a majzlík s kladivem. Jen pro ujíštění, mám to tedy povolovat ve směru hodinových ručiček?! jj s tim nevařením něčeho dovnitř už taky koketuju, nejdřív zkusim majzlík + kladivo , pač zatím nemám nikoho se svářečkou. Jinak je to utržený hned na začátku závitu tudíž chybí jen čelní strana misky.

          0 0
    • vojtamalej  

      Tak závit je konečně čistý. Cestou z práce jsem koupil sadu pilníků, šroubovák a pilku na železo. Pilníky jsem zbrousil po pár tazích o misku do hladka. Pilkou na železo jsem si ani neškrtl. Přistoupil jsem tedy ke šroubováku s kladivem. Povedlo se mi s tím pootočit cca o 1,5 závitua pak se to zahryzlo a dál to nešlo. Prostřík jsem to wdčkem a druhý den se povedlo to vytočit celé. Mufna je vyčištěná, závit vypadá relativně ok ale to se uvidím až se pokusím našroubovat nový střed, který se chystám dnes koupit. Změřil jsem si pravítkem původní osu a trochu mě zaráží, že jsem od kraje 4 hranu k druhému kraji naměřil cca 140mm a takové středy jsem ani nenašel že by se vyráběli. Je to staré kolo tak nevím jestli lze něčím nahradit. Spočítal bych si řetězovou linku ale kolo už mám odstrojené tak do toho bych šel jedině pokud nebude zbytí. Má někdo nějaký tip, jakým středem to nahradit. Musim konečně vzít foťák a nafotit to (mobilem to je příliš nekvalitní).

      Díky V.

      0 0
      • Patar  

        Klínkové osdy se vyráběly v délkách 136 a 140mm. Zapouzdřené osy KINEX v délkách 107 , 110 ,113. 15.5 ,119, 122.5mm, 127. 131 a 138mm. A právě i tu poslední mám ještě skladem pro mufnu 68mm v ISO normě s cylindrem 60mm.

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.