zimní běhání jako příprava na jaro

330 nepřečtených
  • David Bek

    Ahoj,

    rád bych se od Vás dozvěděl Vaše názory, jak se připravujete na jarní sezonu, než nasednete na bike.

    Já se připravuji tím, že chodím přes zimu běhat. Střídám výběhy 7–10km na 70% mého maxima s rychlostní vytrvalostí tzn., dávám si např . úseky 5×400m s meziklusem na 80% mého maxima. Týdně vyběhnu 5×, 2× výběh a 3× rychlostní vytrvalost.

    Jelikož se to snažím aplikovat první sezonu, moje otázka zní. Pomůže mi tento trénink se na jaře posunout výkonostně dále?

    Nebo je to na přípravu na kolo nepodstatné?

    Děkuji

    0 0
    • Rychlej turista  

      Pokud můžeš běhat, tak nic lepšího asi nevymyslíš. Detaily, co uvádíš jsou nepodstatné, protože každý to má jinak.

      0 0
    • mawaj  

      Behani neni spatna priprava ,ale jsou pri nem zatezovany jine svaly nez na kole ,takze ve finale je to dobre na dychani a vydrz, ale na kole zjistis ze jsi si moc nepomohl

      0 0
      • Rychlej turista  

        Pomůže. Sám jsi to napsal :-)

        0 0
      • Prazak0  

        Myslím, že to není pravda, tj. při jízdě na kole se zatěžují stejné svaly jako při běhu nebo chůzi. Rozdíl je v pohybu, při chůzi a běhu to je přirozený pohyb, na kole je to pohyb, kterému se člověk musí učit a je typický jen pro kolo nebo jeho napodobeniny (trenažery, rotopedy ap.). Pokud si dám delší jízdu na kole, tak ty svaly cítím, jak při ostřejší chůzi nebo při běhu. Dýchání a metabolismus organismu, to je shodné, v tom se máme názor stejný.

        Netvrdím ovšem, že pokud mi půjde o výkon na začátku jara, tak toto mi nejlépe zajistí zemní běhání. Spíš tu během zimy něco buduji, během jara je pak třeba se postupně přeorientovat na to kolo. Nebo koncem zimy začít jezdit na kole nebo trenažeru ap.

        0 0
    • ms82  

      Udrzis si aerobni kondici. Bude Ti chybet sila, svalova vytrvalost a hodne dlouha aerobni vytrvalost.

      Po behani v zime se do uchazejici cyklisticke formy dostanu celkem rychle. Navrat z kola k behani je ale dost problem. Prestanu-li behat uplne, pohybovy aparat po pauze nestiha. Navic mi chybi bezecka rychlost a ta trva nabrat dlouho.

      Pokud se Ti tedy nechce jezdit na trenazeru, beh je podstatne lepsi, nez nedelat nic. Navrhuji zaradit i posilku. Ne bicaky a prsa, ale zada, nohy, zadek (tj. drep, mrtvy tah a pritahy kladky nebo rovnou pull upy).

      0 0
      • Mikikuba  

        +1

        0 0
        •  

          Tobe se libi chciply horni korpus u chlapu :)?. Je dobry zapojit i vrsek tela z mnoha duvodu ale jet spis casta opakovani aby se telo spis rysovalo nez nabyvalo na svalovem objemu. Svaly jsou tezky a zerou kyslik …

          0 0
          • ms82  

            Radeji moc nerad, jeste by se tim mohl nekdo ridit.

            Vrsek tela tam mam. Proc zada a ne prsa je jasne. Sedis na kole, sedis v praci, predek mas zkraceny. Posilovanim se zkrati jeste vic a zdravemu drzeni tela to nepomuze.

            Casta opakovani radeji ani nebudu komentovat.

            0 0
            • robb  

              Právě že cvičení je jeden z mála sportů, stejně jako chůze, kterému by se měl věnovat každý. Spadá do toho i protahovaní a drily na mobilitu. Cvičením nemyslím chodit 5–6× týdně do posilovny a jet jeden den ruce, druhý den ramena a nohy apod., ale cvičit s vlastní vahou, případně s ketkama, činkami. Dnes je informací o tom jak správně cvičit mraky (bohužel většinou v angličtině) v češtině se dají najít věci o cvičení na stránkách železné koule nebo kb5. Mají i semináře, není to úplně levné, ale je to investice do vlastního zdraví.

              http://www.zeleznakoule.cz/…/kettlebell/

              http://www.kb5.cz/clanky/

              Koho by to zajímalo tak tady je pár kanálů na youtube (v angličtině), kde jsou zdarma super informace:

              https://www.youtube.com/…E-MjuHXevj2A

              https://www.youtube.com/…LYO6beSaYljg

              https://www.youtube.com/user/athrall7

              0 0
              • ms82  

                Jako reklama zajimave. Jinak si ale muzes precist, co jsem napsal vyse a co na to napsal Zdendys.

                Proti KB nebo cviceni s vlastni vahou nic nemam. Nevidim ale duvod se omezovat. S KB se napriklad da cvicit goblet squat, ale rozhodne nejde zatizit stejne jako high bar squat. Proste na neco je dobre to a na neco zase ono.

                0 0
              • jonti  

                Chodil jsem tam nejakou dobu, super na nauceni se techniky, ale trochu monotonni a nuda. Spis pro lidi, co vubec nic nedelaji a moc tomu nerozumi.

                0 0
            •  

              Radeji nemluv clovece zlata ;) a zkus se prihlasit do aspon nejakeho cyklistickeho oddilu i kdyz dva roky stari je jeste brzy.

              0 0
          • Mikikuba  

            Kdyby ses kouk ke me na web tak bys viděl že píšeš blbost…Ale asi na foru nebudu psát podrobnej trénink…Mám ho na webu. Ale kdybys byl línej ses tam koukat tak já byla jedna z prvních kdo měl speciální posilovací tréninky na celý tělo a to před 20ti lety…Bez toho ultra dělat nešlo což dá rozum každýmu normálnímu člověku.

            0 0
            •  

              Reagoval jsem na tve +1) neposilovat bicaky, tricaky a prsa resp hrudnik. :). Nicmene si rozumime.

              0 0
              • Mikikuba  

                Nebaví mě se tady rozepisovat…Ok:)

                0 0
                •  

                  Me spis bavi si tady delat prdelky z internetovych cyklistu a tim rozhodne nemyslim tebe, sportovce mame radi.

                  Na rozepisovani na internetu jsou tady jini mistri :)

                  0 0
      • Prazak0  

        S tím většinou souhlasím. Ale ono to jde položit i jinak. Jestli je pro každého cílem, aby v březnu byl na tom cyklisticky tak, že bude schopen jezdit závody. Pokud třeba jezdí jen pro potěšení a nezávodí. Nebo jestli není lepší co píše z hlediska určité všestrannosti. Cyklistika je výborná, ale současně i jednostranná. U běhu se člověk pohybuje ve vzpřímené pozici, což u kola jaksi není. Všiml jsem si dřív, že takový Leo Koenig, když je na kole, tak na zádech má v podstatě hrb, neumím to lépe pojmenovat.

        Pokud budu chtít mít na jaře lepší cyklistickou výkonnost, tak proč k tomu běhání nezařadit i trenažer. Ale spíš jako doplněk k běhání. Šlapat na trenažeru zábava není, běhání venku nebo i rychlá chůze se snáší psychicky daleko lépe. Pokud jde o vytrvalost, tak během myslím jde natrénovat aerobní případně i krátkodobější vytrvalost. Tím myslím energetické zásoby v organismu a to, že tělo ty zásoby umí využívat k výkonu. Co bude chybět, to bude spíš silová vytrvalost. Tj. nebude to zcela využitelné cyklisticky. I když, pokud běhá jen krátkou část roku, tak tím během tolik nenatrénuje, co se týče celkové zdatnosti. A svalové schopnosti jako silová vytrvalost ap., to se neztratí hned.

        Zkrátka, já bych se nebál běhat, k tomu i přidal občas chůzi, myslím třeba i několik hodin. A jen to doplnil tak třikrát týdně 20 minutami na trenažeru. Aerobní cyklistickou vytrvalost, tak to by neměl být problém získat během měsíce, typicky března. Na tom trenažeru bych to točil s vyšší kadencí, než se chystám jezdit na silnici.

        Jinak co se týče těch zad, tak bych doporučil plavání jednou týdně. Přenositelnost trenovanosti na kolo určitě ještě menší než z běhu, ale zas výborné na páteř i jako zatížení pro ruce. Samozřejmě nějaké posilování horní poloviny těla, taky vhodné, s tím jen souhlasím.

        0 0
        • ms82  

          Jen jsem mu odpovidal na predposledni otazku. Samozrejme je lepsi snazit se byt atletem (ovladat lepe sve telo), to jsem naznacil tou posilkou a ty plavanim. Sam beham, takze to neni zadna zaujatost ;-)

          0 0
      • Prazak0  

        Ano, běh mu udrží aerobní kondici, ale mohl by udržet i dlouhou aerobní vytrvalost – pokud nebude běhat intervaly, ale spíš vytrvalostně, případně doplňovat pěší turistikou, nordic walking. Hlavní je přes zimu něco dělat, pak je návrat podstatně rychlejší. Sílu může udržovat na trenažeru – kratšími časy. Prostě ne jen celou dobu šlapat na treanažeru, ale trenažer mít spíš jen doplňkově.

        Zjistil jsem opět, že není zas takový problém jez i za mírnějšího mrazu, ve středu při návratu bylo –2,8 st, nebylo to zas takový problém, něco přes dvě hodiny. Ale hlavně jsou a budou teplejší dny, jako třeba dnes, kdy při teplotě 10st a víc snad to venku zvládne každý? Já osobně se snažím jezdit venku, co se dá, trenažer beru spíš jen doplňkově. Leda při dlouhodoběji nepříznivém počasí, tj. dlouhodobý silnější mráz, tak pak se snažím na trenažeru plnohodnotnější trénink a doplňovat to případně i jinou aktivitiou.

        Jinak co se týče toho běhu, tak stále mě fascinuje, tak specialistky z jiných odvětví (rychlobruslení, běh, chůze) dokážou na kole porážet cyklistky specialistky, které v jiném nezávodní nebo kolo je jejich jednička. Myslím M. Sáblíkovou a A. Drahotovou. U A. Drahotové to myslím funguje tak, že ona jezdí na kole místo části atletických tréninků. U ní ostatně i v atletice tréninkem jedné disciplíny si trénuje i tu druhou, tj. kombinace běh a chůze.

        0 0
    • jonti  

      Moc nevidim duvod,kdyz tolik behas, nebezet obcas dlesi beh, minimalne 1,5h, ale klidne i o dost vic.

      0 0
      • kokoska.rokoska  

        A k čemu by takový zoufalý čin měl být dobrý, prosím?

        0 0
        • blue.sun  

          K čemu je dobré najíždět na kole kilometry, například?

          0 0
          •  

            Zeptej se trenera …

            0 0
          • kokoska.rokoska  

            Většinou k ničemu. Na rozdíl od běhu, kde to je k ničemu úplně vždy.

            0 0
            • nomecz  

              Stale zapominas ze prumerny rekreacne sportujici clovek funguje trosku (cti hodne) jinak nez ty.

              0 0
              • kokoska.rokoska  

                No jo, ale „průměrný rekreačně sportující člověk“ by neměl běhat dlouhé fláky už tuplem! Kondiční přínos je v nejlepším případě diskutabilní a zdravotní přínos v nejlepším případě nulový. A v reálnu bude dotyčný bezcílně pálit energii a kazit si pohybový aparát. A to se vyplatí. Kondici vem čert, ale zdraví máme jenom jedno a klouby – lteré budou trpět nejvíce – zatím neumíme nijak opravit.

                0 0
                • nomecz  

                  To je sice pravda, ale furt si myslim ze pro vetsinu z nas je 2 hodiny behani venku lepsi varianta nez sedet doma na prdeli a stezovat si ze je /skarede/ze me boli zada … to ze by slo zrenovat lepe je vec druha

                  0 0
                  • kokoska.rokoska  

                    No a to já si o dvouhodinovém běhu rozhodně nemyslím a každému bych, čistě ze zdravotních důvodů, radši doporučil přejídat se na gauči.

                    0 0
                  • Honzis  

                    bohužel těch, co si dají 2hod běh a nic je nebolí, je tak málo, že musím dát kokoskovi za pravdu. Při setkání s běžci to je samé stěžování na pohybový aparát. Čest výjimkám, ale 75% běhajících se dřív nebo později nějak „odepíše“, tím víc, čím mají horší techniku, větší chtíč a posunutý práh bolesti. Ano, klusnout si na vyčištění hlavy nebo si dát nějaké sprinty do kopce na maximálku ale sypat 100km týdně raději ne.

                    0 0
                    • kokoska.rokoska  

                      Dobře shrnuto.

                      0 0
                    • ms82  

                      Vetsina lidi se odepise, protoze jsou tvrdohlavi a slepi. Pokud s tim, co Te boli, budes i neco delat, pomuzes svemu zdravi obecne. Ze nejsi funkcni pro beh vetsinou znamena, ze nejsi funkcni tecka. Muzes zavrit oci, nic nedelat, pockat na duchod, az se to zhorsi vic, anebo se to muzes snazit napravit (a pak treba behat).

                      0 0
                    •  
                      Obsah tohoto příspěvku je blokován.
                      0 0
                • ms82  

                  Mas pro to posledni tvrzeni nejakou oporu? S kazenim si pohyboveho aparatu v zasade souhlasim, vetsina hobiku (vcetne me!) ma tolik disbalanci, ze chronicke pretizeni se nekde projevi. Ale ze budou trpet nejvice klouby, to se mi moc nezda a rad bych to videl necim podporene. Obezni lidi s valgusem vynechme, ti tak skonci i bez behani.

                  0 0
                  • kokoska.rokoska  

                    Možná by Ti mohly stačit mé drobné zkušenosti z vrcholového sportu, kde většina běžců končila buď kvůli achilovkám, nebo kvůli klubům dolních končetin.

                    Ale nemusíš mi věřit, takže postupme dále k nejčastějším důvodům, proč ze zdravotních důvodů končí děti s atletikou – kolena. Vyplňovaly se na to pravidelně dotazníky.

                    Tento názor, pokud se v posledním roce něco nezměnilo, zastávají oficiální lékaři a fizioterapeuti ČAS.

                    Identické stanovisko mám ze sportovní medicíny britských vytrvalců.

                    Poměrně dobře bývají dostupné údaje o stavu kloubů běžců ve vyšším než produktivním věku, tj. po konci kariéry.

                    Potud dopady u těch nejlepších z nejlepších – nízká váha, dokonalé provedení pohybu (tj. zejména amortizační fáze).

                    Nyní extrapolujme k hobíkům (předpokládám, že sportovním ortopedum nevěříš) – váha vyšší, tlumení horší (stačí vzít high-speed kameru, natočit a srovnat vektory působících sil proti atletické špičce). Kdo je líný natáčet a počítat, může si koupit Stryd a ten většinu toho jakž takž rozumně vypočítá za něj. A nyní tedy vím, že na klouby hobiku působí větší síly a v méně příznivém úhlu než u špičkových běžců, kterým běh zjevně škodí. Výsledek je?

                    0 0
                    • David Bek  

                      Nechtěl jsem to tady rozebírat, ale jsem bývalý reprezentační atlet a bohužel jsem skončil ve 21 letech na Zlaté Tretře…únavová zlomenina…nikomu tuto variantu nepřeji. Běhal jsem 400m a 400M překážek. Popravdě, kdo tuhle trať neběžel, nemá ani tušení co je to za peklo a to nemluvím o přípravě na tuhle trať.

                      Tréninky typu 10 X 500m s meziklusem nebyly vyjímkou. Proto jsem se vrátil a zavzpomínal na mládí a podle toho začal trénovat. Myslím si, že výběhy stále ve stejném tempu a vzdálenosti Vás nikam neposunou.

                      Jinak musím zaklepat, že klouby mi zatím drží…a to jsem od 15 let trénoval 5× týdně dvoufázově a tréninkové dávky jak pro koně.

                      Možná to ještě přijde později:_)

                      0 0
                      • kokoska.rokoska  

                        Myslím, že Tě chápu. Jako „půlkař“ jsem musel taky párkrát jít na závodech „čtvrtku“ (byť proti Tobě specialistovi nejspíš mizerně) a souhlasím, že to nezažil, neví co je bolest. Čtvrtka je fakt nejhorší, co jsem kdy poznal.

                        Mimochodem, jako triatlonista mám série čtvrtek s meziklusem taky často. Ale za 75+, místo za 55 :-)

                        0 0
                        • David Bek  

                          Já měl po doběhnutí stavy, že jsem někdy 10 minut ležel bez hnutí v tranzu a nemohl se hnout, jinak bych se pozvracel a to, že si nepamatuji posledních 100m, je docela normální:-))))

                          Ale ono to k tomu patří. Hlavně ten doběh na kyslíkový dluh, to je masakr.

                          Já zase obdivuji Vás triatlonosty, hlavně ten přechod z kola na běh, to je šílenost…

                          0 0
                          • kokoska.rokoska  

                            Tak to říkali i nám, že kdo neblije, málo se snaží :-) Moc dobře si pamatuju pozinkované kýble v nafukovačce na Strahově…

                            0 0
                      • Rychlej turista  

                        Jak jsem psal, pokud běhat můžeš, tak běhej. Já to kdysi zkoušel a málem to nedopadlo dobře. Kámoš, co kdysi začínal s triatlonem mi pak povídal, že pokud jsem od mala neběhal, ať to na stará kolena už raději ani nezkouším. Myslím, že hodně cyklistů to má podobně. Maximálně tak běžky.

                        0 0
                    • ms82  

                      O achilovkach, ani unavovych zlomeninach (jak pise nize David Bek), nepochybuji. O tech kloubech ano. Tve zkusenosti mi nestaci. Anedoktnim pripadum sice muzu verit, ale to je tak vse. Kdybych chtel verit, vyberu si uzitecnejsi viru (rypnuti za rypnuti).

                      Jediny clanek, ktery jsem k tomuto tematu nasel (kdysi, kdyz me to trapilo, ne na popud tehle diskuze), rikal, ze pokud neco, tak beh zvysuje riziko artrozy kycelniho kloubu, nikoliv kolenniho. A ze deti/atleti konci kvuli kolenum, neznamena, ze maji problem s kloubem. Doplnim svym anekdotnim pripadem – trapi me obe kolena. Leve je z behu a je to pretizeni slachy (IT band), muzu si za to samozrejme sam a zpusobil jsem si to klasicky ‚Too much, too soon‘. Druhe starsi je prave koleno, jedna se o kloub, zdroj turistika, pricina stejna (z gauce dlouha streka).

                      Ja vim, ze vsichni rikaji, ze je boli kolena. Ale vetsina lidi nepozna kozu od vozu, tak jsem doufal, ze mas nejake lepsi informace.

                      0 0
                      • kokoska.rokoska  

                        Obávám se, žes můj text nečetl nebo nepochopil (bez čárky, protože jsou obě možnosti přípustné).

                        Jak jsi hledal informace mě taky překvapuje, předpokládám, že navštívit první SCM, či sportovního ortopeda není těžké.

                        Každopádně je mi to jedno, je to tvoje zdraví.

                        0 0
                • blue.sun  

                  Proč by neměl? Protože nějaký kokoska si profi sportem zničil kolena, která by mu nejspíš odešla tak jako tak?

                  Začal jsem sportovat docela pozdě, naběhám toho za rok poměrně dost a dost i v délkách blížících se hodině a půl, ale problémy se stále ne a ne dostavit.

                  Ještě mi vysvětli jedno: proč se mé bývalé přítelkyni zpomalilo při běhání šíření artrózy, která se jí začala tvořit v kloubech?

                  0 0
            • blue.sun  

              Aha, už vidím tvou anabázi a zahořklost… Tak se vrať spokojeně ke svému gauči.

              0 0
              • kokoska.rokoska  

                Jestli myslíš mě, tak zahořklý zjevně nejsem a naběhám toho ročně určitě dvakrát tolik, co za mlada (jen tempo poněkud kulhá).

                To ale neznamená, že budu blahosklonně schvalovat rady vedoucí k devastaci zdraví. Hlavně proto, že o běhu něco vím, jak z pohledu závodníka, tak hobíka a hlavně trenéra. Ne, že jsem včera vstal z gauče, obklusal stodolu tempem 5:30, pojal podezření, že jsem běžec, a začal (doufám, že aspoň v dobré víře) šířit bludy internetem.

                0 0
                • blue.sun  

                  Ale ano, jsi. Ty sis zničil zdraví běháním, tak to zákonitě musí potkat každého, to je tvé pojetí. Ale ona to NENÍ PRAVDA!

                  0 0
                  • Honzis  

                    nemusí, ale drtivá většina běžců od 18 do 80let co potkávám na závodech dokládá spíš to, že 3/4 běžců se nějak odepíšou, kdežto cyklisti mají spíš ze 3/4 nadváhu a těch zranění není tolik :-)

                    0 0
                    • blue.sun  

                      Ale opatrně s těmi čtvrtinami, ano? Kdybys řekl polovina, ještě to bude tak nějak uvěřitelné, ale tohle? Kruci, kluci, trochu soudnosti.

                      0 0
                      • black.horse  

                        No, sice mě s tím neustálým navážením se do tempa a škatulkováním na běžce a neběžce taky serou (asi nějaký komplex, lepší si je toho nevšímat;-) ), ale v tomhle jsou asi celkem blízko, mezi hobby sportovci co jsem měl možnost poznat, tak speciálně „běžci“ jsou permanentně zraněný a furt je někde něco bolí… ale to bude dané taky tím, že obecně sportovní hobíci se mají tendenci přetěžovat, v rámci chození do práce a řešení běžného života stíhají většinou trénink, ale hůře regeneraci, což zrovna u běhu se umí vymstít a když jsou ve skluzu s přípravou, tak zaberou víc v tréninku a poleví v regeneraci a kompenzacích:-(

                        0 0
                        • blue.sun  

                          S tím se moc nesetkávám, ale asi je to tím, že se pohybuju vlastně mezi „neběžci“, jak jsem zjistil.

                          Na druhou stranu, co jsem si zase všiml já, hobby sportovci mají dost často sklony každou drobnou bolístku strašně přeceňovat a rozmazávat. Věci, které ani neřeším a nevnímám, vidí jiní jako zásadní problém a už by běželi za terapeutem, lepili tejpy nebo minimálně šli na masáž.

                          0 0
                          • losik_p  

                            ja se se svými zhruba 2000km ročně radim rozhodne mezi hobby jezdce, ale u doktora jsem byl letos poprvé za asi 10 let, protože jsem si nošením dcery na ruce tak dodělal zada, ze jsem nebyl schopny ani stát, natož ležet.. ale i tak jsem to vydržel asi 4 dny, než jsem se odhodlal :)

                            0 0
                            • Melvin  

                              Tak zase 2000km je tak maly najezd, ze to uz by musel clovek delat neco hodne spatne, aby mel z toho nejake zdravotni problemy.

                              0 0
                        • ms82  

                          Beham i jezdim na kole. Boli me casti tela pri behu, jine casti tela na kole. Je to jenom o tom, jestli se dostanes na hranici unosnosti treninku, coz pri behu jde (obzvlaste na zacatku) snadno. Na kole vetsina hobiku jen sedi (u behu sice taky sedi, ale to sem nebudu motat :D), pri behu musi vyvinout nejakou aktivitu, aby se hybali vpred. Jelikoz je beh navic weight-bearing sport, pretizeni bude jiste vice.

                          Jak jsem psal uz vys, ze Te neco ale boli, neznamena, ze to nemas delat. Mas vyresit, proc Te to boli. Vetsinou ten problem mas i bez daneho sportu, akorat se tolik/zatim neprojevuje. Napravou si pomuzes nejen ve sportu, ale v normalni zivote.

                          0 0
                  • kokoska.rokoska  

                    Můžeš mi prozradit, jak přesně jsem si zničil zdraví běháním? Co konkrétně jsem si udělal?

                    Doteď jsem o tom nevěděl a začínám se bát jestli teda nejsem nemocen. A když už mám po ruce takového odborníka, běžce, lékaře, rád si nechám poradit.

                    0 0
            • ememem1  

              jako evidentne cosi o behani vies ale asi si dakym smerom trocha ujety lebo tento tvoj post je naprosta picovina. jak mozes takuto blbost vobec napisat? a je jedno ci hovorime o biku alebo behani.

              0 0
              • kokoska.rokoska  

                Protože u běhání je to stoprocentní pravda. Jak ostatně každý, kdo se s během na vrcholové úrovni na vlastní kůži potkal, ví.

                A jak se ukazuje u cyklistiky, najizdeni objemů taky nejspíš mnoho smyslu nedává. Namátkou nějaký Valverde, znáš ho? Prý mu to docela jezdí.

                Další info viz třeba výzkumy z pole triatlonu od LA, Sanderse, Kienleho.

                Nicméně, cyklistiku nechme stranou a vraťme se k běhu. O trenincich české špičky mám, řekněme, poměrně dobré povědomí. Co se domníváš, že dělají jinak, než píšu?

                0 0
                • ememem1  

                  asi dost zalezi co a za akym ucelom behas. je dost mozne, ze ked chces byt spicka na 10 ci 5 km, nebodaj este menej, behat dve hodiny moc zmysel nedava. neviem, nie som bezec. ale ked som svojho casu chodil na expedicie, behaval som postupne predtym obden a sem tam aj castejsie cca 30km ako to nazyvas poklusom cize do 10km/h terenom hore dole z toho dovodu, ze som potreboval vediet sa pohybovat hodne dlhy cas „na tuky“ a podla moznosti sa nedostavat s tepmi smerom k anp ani omylom. cize ani pri behu do kopca. rychlost ma az tak moc netrapila. ano, idealne by bolo priamo na mieste stravit rok a vykonavat tam presne tu cinnost, lenze to je nerealne. celkom vazne sa pytam, jak inak sa da telo prinutit takto fungovat ?

                  p.s. nezanechalo to na pohybovom ziadne nasledky, aspon pokial viem aj ked inak ma boli uz kde co. uznavam, behat z kopca bola otrava a viacmenej o nicom, kus asfaltu po dvoch hodinach obzvlast smerom dole smrt ale co uz narobis.

                  0 0
                  • kokoska.rokoska  

                    Jak psal Krab, běh je o intenzitě. V atletice existuje trénink zvaný aerobní vytrvalost, ale ten (narozdíl od podobného pojmu v cyklistice) značí pohyb při „lactate steady state“ (zhruba anaerobni práh). Zbytek tréninků je rychlejší, s výjimkou regeneračního klusu (tempo dle disciplíny – běžci na krátké tratě běhají pomaleji, cca 4/km nebo mírně pod, elitní vytrvalci většinou i pod 3:30/km).

                    Tebou zmiňované délky jsou pro atletiku hraniční, pětkou to končí, osmistovkou (zvanou půlka, jako půl míle) začíná.

                    Nyní k pálení tuků – obecně se dá říci, že běh k tomu vůbec vhodný není, protože je prostě příliš intenzívní, má-li býti během. Pravidelně se s tímto tématem perou triatlonisti hobici, mohl bych vyprávět hodiny :-)

                    Taky je dobré si uvědomit, že běh i chůze (která Tě zajimala) používají prakticky doplňkové svaly a celkově se strašně liší – zjednodušeně řečeno, pri chůzi se pohybují nohy před tělem, při běhu za tělem a tak. Sám za sebe bych pro daný účel doporučil sportovní chůzi. Kolegové atleti při objemovych trenincich chodí právě tempem okolo 6/km a dušují se, že při správném provedení je to pohodlný výlet.

                    0 0
                • ˘Ö˘ Krab  

                  Nabíhat objemy pomalu je opravdu nesmyslné. I objemy se běhají docela v tempu, flákání nemá smysl pro výkonnostní růst.

                  Jediné, v čem mají naběhané objemy pro běžce význam, je ekonomika běhu, ale i ty musejí být provedeny v odpovídajícím tempu, tedy někde dejme tomu kolem ov1.

                  S mými 10–15 kg nadváhy je možné, že ov1 pro mě bude někde kolem 5:00, potíž je v tom, že v tomto „tempu“ už to nebývá úplně běh. Mohu-li z pozorování soudit, většina populace se šourá nebo pohopkává tempem přes 6:00 a o běhu se u nich nemůže mluvit ani v náznacích.

                  0 0
                • Melvin  

                  Valverde ma letos 80 zavodnich dni, celkem 13000km zavodnich km. Dost pochybuji, ze zbyvajicich 285 dni lezi jen na gauci. Froome daval na stravu treninky jen par mesicu a ma 15000km. Takze pocitam, ze pres 30000km to bude. Beru, ze to nebude vsechno jen najizdeni objemu, ale kvanta hodin to jsou. Naopak u behu, vidim u par lidi v okoli, ze i z par hodinama treninku tydne jsou schopni sbirat bedny na mensich zavodech.

                  0 0
                  • ˘Ö˘ Krab  

                    Jinou věcí je, jakou rychlostí jezdil mimo závody.

                    U běhu je to tak, že jednooký mezi slepými …

                    U nás (málo nás) je třeba se porovnávat s absolutním pořadím, tedy třeba Běchovice, tam síly měří i skuteční běžci. Je většinou něco úplně jiného sbírat bedny od hnoje a dostat se alespoň na první stranu absolutní Běchovické výsledkovky.

                    0 0
                    • Honzis  

                      jo, u „hnojáků“ to bývá jak se to sejde, občas v ženských stačí dost málo. I já byl párkrát na bedně mezi muži do 39 s 10kou 36–38 :-( I na Běchovicích to je od cca 33 spíš otázkou komu všemu se chtělo – Moraváci moc nejezdí, jako Pražáci nejezedí třeba na Hornickou 10ku apod.

                      0 0
                      • ˘Ö˘ Krab  

                        Podstatou sdělení je to, že Běchovice jsou současně silniční mistrovství republiky, takže alespoň část špičky je má „povinné“ kvůli repre.

                        0 0
                        • kokoska.rokoska  

                          No jo, ale jaké špičky?

                          Při vší úctě ke startovnímu poli se mezi ultravytrvaleckou špičku může řadit maximálně tak Homoláč, nikdo jiný.

                          A zbytek jsou buď hobíci (Pavlišta a spol), nebo závodníci z jiných disciplín (většinou běžci, Šinágl a spol.). Samozřejmě můžeme na start postavit i špičkového koulaře či šachistu (oba v ČR máme), pořád to bude špička, to jo, ale úroveň silniční desítky to myslím nezvedne.

                          Shrnuto: v bězích myslím máme co nabídnout/ukázat (ať píšu i jiná jména, tak třeba Holuša), v dálkoplazení (atletický mírně pejorativní terminus technicus) ne.

                          0 0
                          • ˘Ö˘ Krab  

                            … měl jsem napsat „naší vytrvalecké špičky“, soutěže s koulaři ve vytrvalostním běhu nejsou úplně fér. Samozřejmě svět je převážně ještě dost jinde, krom Vrabcové-Nývltové.

                            0 0
                  • kokoska.rokoska  

                    Není to tak dávno, co Valverde v rozhoru tvrdil, že on prakticky netrénuje, protože ho baví závodit a závod je nejlepší trénink, a že objemy nikdy nenajížděl (mimochodem, tímhle lážo-plážo přístupem je už léta pověstný).

                    Ale je mi jasné, že víš lépe, než on, jak trénuje.

                    0 0
                    • ˘Ö˘ Krab  

                      Spíš se mi líbila letošní hláška Nino Shurtera, něco jako 15 tis. za sezónu, z toho polovinu na silnici.

                      0 0
                    • Smazaný účet  

                      To samy tvrdi cely zivot Vabrousek :-)

                      0 0
                    • ms82  

                      Tak jestli netrenuje tak jako po tom zraneni, asi bych tomu prehnane neveril. Jeste to mel opuchle, ale uz drtil predkopavani v posilce a mel tam slusne nalozeno i na tu rehabilitovanou nohu. Jak ty reci o netrenovani nebo to video z posky muzou byt poza. Ale chce vyhravat a zadara to neni..

                      0 0
                    • Melvin  

                      Jsem nikde netvrdil, ze vim lepe nez on, jak trenuje a ani o to, ze trenuje objemy. Jen ze musi taky nabouchat mnoho kilometru, aby byl tam kde je. Prece mi nechces tvrdit, ze najede jen tech 13000km na zavodech a dalsich 9 mesicu nic nedela. Jinak nekde v rozhovoru rikal i Ondrej Cink, ze na rozdil od biku v podstate netrenoval. Ze jezdil jen zavody a mezi tim bud neco najizdel, nebo odpocival. Proste diky tomu ze tech zavodu je hodne a vetsinou vicedennich tak neni v ani kde ten trenink zaradit. Biky jsou jine, tam je jen par dulezitych zavodu a zbytek roku se trenuje.

                      0 0
                    • robb  

                      To on právě trénuje, ale žádný dlouhý štreky, spíš vyšší intenzitu. Většinou prý tak do čtyř hodin, a v půlce staví na kávu. Holt dobrá káva. Ale každý si musí najít co mu vyhovuje. Hodně lidí zmiňuje pro hobíky tréninky dle knížky The time-crunched cyclist, kde jsou tréninky hodně krátké a je to pořádná palba, ale už zapomenou dodat, že ty plány jsou na jedenáct týdnů a pak si musíš od té intenzity odpočinout. A ten tréninkový blok se dá zopakovat 2–3× do roka.

                      0 0
                      • kokoska.rokoska  

                        Ano, s většinou souhlasím. Ono to vlastně není nic nového, právě takhle úspěšně trénují atleti desítky let.

                        0 0
    • blue.sun  

      Osobně bych udělal trochu změnu. 3× běh, z toho jeden fakt dlouhý, jeden kolem těch 10 km rychlejší a jeden tempový až rychlostní. A dvakrát týdně posilku, jak tu psal ms82 výše. Nebo aspoň jednou týdně a místo druhé posilky dát třeba kopce. Jinak to bude chybět hrubá síla.

      0 0
    •  

      Celou zimu „šontat“ na kole + dvakrat tydne aspon brusleni na bezkach. Idealni Misecky ale na pul plynu.

      0 0
      • kokoska.rokoska  

        Jako triatlonista a bývalý atlet jsem velký zastánce běhu, ale pokud jde čistě o projekci do cyklistické výkonnosti, tak s Tebou musím souhlasit. Kolo, kolo, kolo a občas běžky.

        Přenos běžecké kondice do cyklistické je velmi malý; prakticky každý triatlonista si to sám na sobě vyzkoušel v přesvědčení, že bude první pro koho to platit nebude :-)

        0 0
        • robb  

          Někde jsem četl nějakou studii (myslím že se to týkalo tréninku cyklokrosu) kde právě porovnávali běh vs. cyklistiku. Bylo tam uvedeno že zlepšení v běžecké kondici o 25% se projeví nárůstem v cyklistické kondici asi o 5% nebo podobně malé číslo. Jak to probíhalo, kdo se toho účastnil, jak to měřili,..... netuším.

          0 0
        • jonti  

          Mam spis pocit, ze cim jsi vetsi antitalent na kolo a vetsi talent na beh, tim vic to plati.

          Navic u autora vidim, ze mu je 37 let, tak nejspis uz neresi top umistneni, ale spis nejakou prumernou vykonnost, zlepseni v behu taky potesi, a udrzeni hmotnosti taky. Nebyl bych tak prisny.

          Me na kole ted pomuze asi jen to kolo a posilovna a trochu bezky. Kdyz jsem byl v juniorech tak talenti, co meli prirozene hodne svalu a sily, dokazali ja jare prakticky jen z vseobecne pripravy zajizdet na kole vyborne.

          0 0
    • robb  

      Cvičení, bazén, sem tam běžky. Moc to neřeším. Hlavně si odpočinout od kola a navíc mě závodění neživí, tak proč to hrotit.

      0 0
    • nomecz  

      Loni sem kvuli urazu nemoh v zime moc jezdit tak jsem behal + k tomu bosu a bylo to hodne poznat na kondicce. Az se ruce daly dohromady, tak sem zacal jezdit a nohy se taky probraly velice rychle.

      0 0
    • ˘Ö˘ Krab  

      Protože jsi už někdy běhal, tak máš na co navazovat a máš své unikátní zkušenosti. Když počítáš se zimními specifiky jako tma, chlad a kluzko, tak nevidím žádný problém. Strukturu tréninku si nastav podle libosti, protože asi běháš průběžně, tak nepotřebuješ extra prostor pro adaptaci.

      Asi nebudu daleko od pravdy s tvrzením, že u nás je jen málo lidí, kteří opakovaně při tréninku běhají jednotku hodinu a půl, tedy opravdu běhají a nikoliv vyklusávají, přičemž to ještě má pro ně nějaký výkonnostní přínos. Cca to bude kategorie Radka Brunnera a jemu podobných, u nich pak i kvantifikace „naběhám toho za rok poměrně dost“ dostává úplně jiný význam. (Podobně jako blue.sun v pohodě odklušu na zátah 20+ km, ale neříkám tomu ani běh, ani trénink, ani neočekávám jakýkoliv přínos nebo zlepšení.)

      Běžecký trénink nemusí pomoci na kole přímo výkonnostně, mnohdy stačí, že se udržíš v tréninkovém režimu a zároveň vypadneš z cyklistického stereotypu. Když si neublížíš, tak už to bude přínosem.

      Na objemy by válce/trenažér byly přínosnější, na vybočení ze stereotypu a regeneraci/kom­penzaci plavání, běh pak v malých objemech pro zpestření.

      0 0
    • futurama  

      Ahoj,

      Mě podobné běhání pomáhá pouze v obecné kondici a rychlejší obnově výkonnosti na jaře. V zimě na trenažéru nejezdím a když je počasí raději vyrazím 1× o víkendu na kole MTB nebo road.

      Běhám přes celý rok podle jaký čas mohu dát tréninku – 3 hodiny kolo, 1 – 2 běh.

      0 0
    • strtom  

      Zeptám se co si myslíte o běhání do kopce (na kopec 5 km). Na kole mě to v tohle počasí nebaví a na běžky není sníh. Začal jsem poklusávat a vzhledem k tomu, že nemám techniku je to utrpení (běh mě baví), ale cítím, že ve 42 letech a 88 kilech to nedělá po asvaltu po rovině moc dobře tělu. Pálí mě kolena po běhu, sem tam zabolí achylovka a nerad bych to hnal do extremu. Chci se hýbat jak jsem zvyklý tak 3× do týdne a ne si ublížit. říkal jsem si, že bych se tak mohl dobrat časem k běhu po rovině.

      Tak nevím jestli mám pokračovat v tom asvaltovem poklusu, nebo běhat do kopce, kde to potom nebolí, ale zas je to takový běh s chůzi.

      0 0
      • ˘Ö˘ Krab  

        A jak se dostáváš dolů. Aby ses na tom kopci nehromadil, jako se to stalo Cimrmanovým horníkům.

        0 0
        • strtom  

          dolu to seběhnu, seskáču.

          0 0
          • kokoska.rokoska  

            To moc fungovat nebude :-)

            Běhání do kopce je opravdu znatelně šetrnější k pohybovému aprátu, než běh po rovině, neřkuli s kopce, ale to „hromadění“ nahoře je fakt problém. Leda, že bys jezdil dolů MHD a pod.

            Případně můžeš zkusit jako Jirka Novotný z YMCA běhat do kopce na běhátku, tam hromadění neriskuješ, ale pozor, „běh“ a „běh na běhátku“ jsou si jen velmi málo podobné…

            0 0
            • -b-n-x-  

              Tady se zase dela problem kde neni. Pohyb dolu automaticky vyresi gravitace. Moznosti konkretniho zpusobu je mnoho: pad, pozvolne sesunuti/skutaleni, pouziti nejakeho podpurneho prostredku (padak,skejt, brusle, lyze, lanovka, atd…). Zalezi na tvaru kopce, konkretnich moznostech, atd… :-)

              0 0
      • Melvin  

        Běh či chůzi do kopce můžu doporučit. Hlavně když napadne sníh, tak je chuze do kopce hodně na sílu, která se pak na kole hodí. Navic běh do kopce je daleko šetrnějši na kolena než například seběh. Možná můžeš místo běžek zkusit nordic walking.

        0 0
      •  

        Zkus snezit ale chovej se v lese s uctou a pokorou k prirode ;)

        0 0
      • Honzis  

        jde třeba kombinovat výběh nahoru a volnou chůzi dolů, nejlépe po měkkém / mírnější cestou (ale to už je časově dost náročné) nebo jak psal kokoska – z dlouhého kopce se svézt busem, pokud to jde.

        0 0
      •  
        Obsah tohoto příspěvku je blokován.
        0 0
    • odwar  

      A co schody? Něco jako intervaly, nahoru vyběhnout dolů odpočinek případně výtahem.

      0 0
    • Prazak0  

      Podle krátkodobější i dlouhodobé předpovědi má být dost velké teplo, teplotně na úrovni března nebo dubna. Přijde mi nejlepší toto využít. Prostě přerušit nějaké běhání, ježdění na trenažeru ap., ale jezdit venku, co se dá. Je dost pravděpodobné, že takto bude do konce roku. Pár dní, kdy to nebude ven ideální, ty se najdou i na jaře, kdy přece taky někdy prší nebo je velmi silný vítr.

      Čím je přestávka od kola kratší, tím lépe. Měsíc asi není problém, výrazněji dolů to jde po delší době. Z dřívějška má vyzkoušeno, že moc se neztratí, pokud třeba v zimním měsíci dva týdny jde jezdit a dva to nejde. Je dobré si posunout hranici dolů, co se týče teploty. Dost lidí přestane jezdit, protože je třeba méně než 10 st, nebo 5 st. Ono se dá v pohodě jezdit, když je i slabě pod nulou, myslím časy přes 2 hodiny. I za větších mrazů si jde dát třeba jen kratší vyjížďku, za minut 7 půl hodina není takový problém. Jezdit pak jde specificky, např. jen cvičit jízdu do kopce.

      0 0
      • McBlacky  

        proč by mělo být přínosné mít co nejkratší pauzu od kola?

        Za mě naopak je dobré kolo odložit a kompenzovat tělu ty hodiny v jedné pozici.Ocení to nejen záda a kolena.

        0 0
        • snas89  

          +1

          Navic je mensi riziko, ze se clovek chytne do pasti a jen mota nohama jak krecek. Obcas neni od veci si od kola odpocinout i hlavou.

          0 0
          • Prazak0  

            Já tu řešil původní téma, otázka byla jak udržet co nejlépe výkonnost přes zimu, konkrétně během. Vůbec neřeším, jestli je smysluplné dlouhé hodiny jezdit na kole, závodit ap. To si musí každý vyřešit sám, já to bral z pohledu udržení výkonnosti přes zimu.

            0 0
        • Prazak0  

          V pohodě jsem jezdil více zim (byly celkově teplé), kdy přerušení bylo pár a max. 2 týdny. Pokud někdo nastolí téma „běhání jako příprava na jaro“, tak předpokládám, že cílem je na jaře mít výkonnost, která nebude moc nižší než byla na začátku zimy. Nemusí jít nutně o lidi, co chtějí výkonnost kvůli jarním závodům.

          Pro vyloženě rekreační ježdění stačí vytáhnout kolo v dubnu, do půlky až konce května se člověk dostane zpět. Od začátku března na kolo sednout jen příležitostně, podobně kolo uložit v říjnu, začátkem nebo na konci, jak kdo chce. Každý sport je jednostranný, nevím ale, že by si třeba rekreační běžci dávali čtvrtletní přestávku od běhu. Kdo chce hlavně kompenzovat, pak by v zimě než běhání měl raději chodit plavat do bazénu, zacvičit si v posilovně ap.

          Nevím, že by cyklisté v jižních zemích dávali zimní přestávku 3 měsíce. Spíš jsem někde četl jakési porovnání, týkalo se to Italů. Jedni vynechávali kolo v lednu, jiní jezdili celý leden. Byly tu nějaké menší rozdíly. Jiný režim v zimě je spíš z nouze ctnost.

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.