• GRbag

    Dobrý den, někteří výrobci tvrdí že prodávaji závodní kolo (model). Mě by zajímala,j aká je definice závodního kola nebo jaký je rozdíl mezi normálním a závodní kolem Když pominu speciály dělané na míru. Da se „závodní“ kolo použít na denní ježdění bez následků ?

    0 0
    • novas752  

      Závodní kolo je kolo na kterým jedeš závod. :) Nebo spíš kolo dělané na závody.

      Co přesně to znamená záleží na disciplíně v které se závodí. A taky záleží jestli je to vyloženě závodní model, nebo je to jenom nic neříkající marketing.

      Obvykle se to točí kolem hmotnosti, tuhosti, odolnosti, aerodynamiky, geometrie, případně volby odpružení.

      Například závodní silničky jsou delší, tužší, lehčí ale méně pohodlná než endurance silničky, a taky mají těžší převody. Příkladem maximálního nepohodlí budiž časovkářské speciály, na těch jezdí jen tak pro srandu asi málokdo.

      U XC kol to obvykle bývá lehčí tužší rám a občas jiné komponenty, například dříve bývalo „závodní“ 1×11 řazení oproti normálnímu 2×10.

      U enduro kol to někdy je jiná geometrie (například Canyon Strive vs Strive Race který měl o trochu delší rám), někdy to bývá zase trochu jiné osazení, například pružinový tlumič místo vzduchového, nebo větší zdvihy (YT a jejich Pro Race modely).

      Pak jsou taky závodní komponenty, obvykle nejdražší nejlehčí řady, například Shimano DuraAce/XTR, Sram Red/XX1, brzdy SRAM Ultimate… O hodně dražší, funkčně skoro stejný nebo i horší (například XTR m9000 brzdové páky), hmotnostně lepší, tuhostně někdy taky.

      Na denní použití se to klidně dá, ale je to za předpokladu větší ceny náhradních dílů a někdy častějšího servisu (třeba dobré „závodní odpružení“ vs. základní odpružení z levných kol na kterém ani moc co servisovat neni).

      0 0
    • bikemike  

      Závodní kolo je docela široký pojem. Obecné to ale znamená delší geo, tzn. že jsi na kole více natažený a výkon je upřednostněn před pohodlím. Pro denní ježdění se spíše doporučuje tzv. sportovní geometrie.

      0 0
    • Raf  

      Nedá,nebo to bude mít následky. A můžeš to uzavřít…

      0 0
    • Jano86  

      Chlapy potreboval by som poradiť o kúpe závodního kola HT… A nechchem sa splasit.. Cena do 100 tisíc… V roku 2020 plánujem závody.. Hlavne maratóny… Do konca ledna do chem vyriešiť.. Niečo zaujímavé? Veľmi pekne ďakujem

      0 0
      • Cavendish  

        A nějaký požadavky na to kolo???

        0 0
        • Jano86  

          Tak požiadavky aby to sedelo hlavne.. Dam si poradiť aj značku.. A hlavne aby to malo teleskop

          0 0
          • Cavendish  

            Ach nebe…Jaký kolo ti bude sedět ti nikdo neporadí. Musíš si to vybrat a pak ideálně na víkend půjčit. Já myslel jestli chceš 2×11 nebo 1×12, SRAM nebo Shimano. Rock Shox nebo SR Suntour?

            0 0
          • Cavendish  

            Exceed CF SL 8.0 SID, X01, karbon kola + teleskop si dokoupit a ještě ušetříš.

            0 0
            • Jano86  

              Ďakujem pekne pozriem si to… Nikdy som si nemyslel ze si dam od nepriatelia sagana poradiť ') keby ta ešte niečo napadlo napíš :)

              0 0
          • raw 4  

            Začínáš být obohacením tohoto fóra..... Jen tak dál…

            0 0
      • milan.v  

        Toto je od člověka, co tu je pravidelně půl roku, zoufalost…

        0 0
      • Pikaču  

        Co ocekavas od toho závodního kola? Lepsi vysledek snad ne. Na ten tvuj výkon z ct author cupu ti staci to co mas. Lepsi si samozrejmne koupit muzes-lehčí karbonove nebo celopero jako Lux ale je to o nohách.

        0 0
        • Cavendish  

          Hlavně to chce objíždět závody celý rok. Celý rok jen jezdit s trénovat je o ničem. Nejvíc mu dá především účast na co největším počtu závodů

          0 0
        • Jano86  

          Tu musím zareagovať! Netreba zabúdať ze to bol môj prvý závod.. To Znamená ze to treba brať s rezervou! Chcem sa tomu venovať takže prvý krát je to vždy ťažké! Ocekavam trosku ľahšie kolo a samozrejme je to o nohách!

          0 0
          • Pikaču  

            No tak to ti radim potom jeste pockat a jezdit na tom co mas. Mas prd najezdeno ( vykon a zavody zadne) tak odjezdi sezonu celou, vic druhů závodu a pak si udelas obraz co chces, jaký zavody, jaky kolo atd.

            Myslim koupit si můžeš Formuli 1 když na to máš, ale radsi bych si udelal vetsi zkusenost. Ct author cup neni zadny měřítko na XCM zavody. Projed si malevil, krale sumavy, pak nějaké rychlé 50tky a neco z KPŽ a uvidíš než ted uvalit 100 litru za kolo které v první řadě budes mit jenom sportovní geo a nižší vaha te zas tak nikam neposune kdyz si na samem zacatku amaterske kariery.

            0 0
            • Cavendish  

              Tohle teď řeším s CX mám za sebou první rok ježdění a jediným závodem. Hodlám ještě tak 2–3 sezóny jezdit, ladit techniku, sbírat zkušenosti a pak mrknout na nějaký lepší stroj.

              0 0
              • Pikaču  

                Proto je nejlepší nechodit na BF a nemít kamose co maji lepší kola. Pak ti stačí plečka a dopracujes se nejak prirozene k lepšímu kolu.

                0 0
              • Fazzy  

                Na druhou stranu, pokud někdo není se stávajícím kolem spokojenej, může bejt nový kolo dobrej impuls a zdroj chuti k serióznímu tréninku. Trénovat a závodit na kole, který člověka nebaví, nikdo nevydrží dlouho.

                0 0
                • Cavendish  

                  To je pravda. Naštěstí jsem si CX stavěl podle svého gusta, takže mě baví. Ale za pár let už to bude olitaný (na CX hlavně) a bude to chtít výměnu. A pak je prostor na nákup (stavbu) čupr mašiny.

                  0 0
            • Jano86  

              Mas pravdu.. So svojím kolom co mam som spoko.. Akurát som chcel carbon.. Co je blbý ze neviem co je xcm závody.. Xc viem ze to je enduro ne?celkovo tie skratky sim mimo.. Ale skôr sa vidím na nejaké maratóny a rýchle 50 tky.. Tie brutálne terény ma zatiaľ neťahá.. Chcem si dat aspon jeden závod mesačne (časovo dúfam ze vyjde)

              0 0
              • Pikaču  

                Na trolleni nemas. XC je letedlo.

                M znamena Motherfucker.

                Jako kupujes si kolo za 100 litru. Mas za sebou jenom ct author cup. A XC je enduro. Hahahhaa

                Tohle by snad ani onuce nedal.

                0 0
                • gerrard  

                  Je to brat z vychodu. To neni poza, to je realita. :)

                  0 0
                • Jano86  

                  To mas fakt komplexy aleboi jak? Normálne som sa oytal… A. Co je ti každého nakoniec vec za koľko si kúpi kolo.. Len som chcel radu nic viac

                  0 0
                • Jano86  

                  začnem aj drzí. Človek slušne a výchovane sa pýta a hneď nadávka atď.. To je inteligencia ty vole.. Sprostosť nemá hranice

                  0 0
              • Cavendish  

                XC – Cross County

                XCM – Cross Country Maraton

                XCO – Cross Country Olympic

                AM – All Mountin

                EN – Enduro

                DH- Downhill

                XC = Cross Country, běžné ježdění lesem, sem tam kopeček, sem tam brodeček. Neplést s CX! Obvykle horské kola bez odpružení, nebo do 100 mm zdvihu.

                XC závody = klasické XC trvají kolem hodiny a za tu dobu tě pozdější vítěz dvakrát předjede o kolo. Maratony jsou na dvě hodiny až půl dne a nejezdí se na kola, takže tě pozdější vítěz určitě nepředjede.

                CX = Cyclo Cross, běžné ježdění lesem, sem tam kopeček, sem tam brodeček, sem tam překážka nebo běh do schodů, to celé na silničním kole, především v zimě.

                AM = All Mountain, běžné ježdění lesem, všechny kopečky, všechny brodečky, prostě All. Obvykle kola se zdvihy 120–140 mm.

                Trail = rekreační AM ježdění nikoli lesem, ale po lesních stezkách, stejná kola jako na XC nebo AM + dětská kola na trailgatoru nebo přívěsy s miminama.

                BC = BackCountry = ne až tak moc rekreační AM ježdění lesem, kdy máš na zádech pořád(ný) batoh a nejmíň polovinu cesty i kolo.

                EN = ENduro, drsnější ježdění lesem, drsnější kopečky, hlubší brodečky, hopsání. Endurem se nazývají kola kolem 150 mm zdvihu, ale když jsi dost drsný, vlítneš na to klidně bez odpružení.

                FR = FreeRire, nejdrsnější ježdění lesem, veliké kopečky hlavně dolů, veliké hopsání a polety. Často se k tomu účelu budují tratě s různými překážkami. Abys mohl jezdit FR, musíš mít dobrou úrazovou pojistku a taky se doporučuje mít integrálu a chrániče, zato typ kola je celkem fuk, pokud tvoje ježdění vydrží.

                Kategorie AM/EN/FR mají trochu problém s vymezením, kde končí jedno a začíná druhé, protože většina mladých začínajících FR bikerů se těžko smiřuje s tím, že to, co oni považují za FR, jezdí někdo jiný jako AM a ještě k tomu na XC kole.

                DH = DownHill, ještě úplně nejvíc nejdrsnější ježdění lesem dolů z kopce, žádné hopsání, jenom chuť být dole buď první, nebo mrtvý. Integrála a chrániče jsou samozřejmostí.

                0 0
                • Jano86  

                  Ďakujem pekne!

                  0 0
                • Goob  

                  „běžné ježdění lesem, sem tam kopeček, bez odpružení“.

                  https://youtu.be/6ydtsuV5oI4?…

                  XC(O) se nám poněkud posouvá. A trail je teda vysloveně komický. Rekreační ježdění? Dětská kola na tyči? To je nějaký trolling, tenhle seznam?

                  0 0
                  • Cavendish  

                    Malinko

                    0 0
                    • Goob  

                      Tyjo, bez uvedení citace a zdroje by tohle někdo mohl vzít vážně, bacha :D. Hámotina to byla už před deseti lety, no. Jinak teda fakt ošklivé deja vu (víte, jakej je opak od deja vu?) po nakouknutí do toho citovaného vlákna.

                      0 0
                    • Jano86  

                      Sú tam reakcie kde sami borci tiež potrebovali vysvetliť co su skratky… A pikacu ma názve trollom.. Mam obavy ze si tu rieši komplexy… Super vysvetlene!

                      0 0
                      • Goob  

                        To vysvětlení neber vážně. Je to snůška keců… a byla i před těmi deseti lety.

                        0 0
                      • Fazzy  

                        Jano nic ve zlým, ale když ses rozhodl pro závodění a dokonce si k tomu chceš pořídit ostrý kolo, tak řada lidí předpokládá, že víš alespoň jak se jmenuje disciplína, který se chceš věnovat. Tvůj dotaz byl tedy při nejmenším dost matoucí :)

                        0 0
                        • Pikaču  

                          Přesně. Jako chci zavodni kolo a XC je enduro me dostalo. A jeste si lecim prý komplexy. A na co jako slouzi google v roce 2020 ( skoro)?

                          A trollem jsem te jano nanezval. Ani nic sprosteho na tvoji osobu neadresoval. Jen se divim co jsi za jelito ( příjmi toto adresovani jako chlap) kdyz se tu ptas co je XC.

                          0 0
                          • Jano86  

                            No prepáč… Ale ja v tom sa fakt nevyznám mam zatiaľ stoho mix… Preto som to chcel vysvetliť.. Ty tie pojmy uz berieš ako samozrejmosť mne sa to mixuje :)

                            0 0
                            • Breakpain  

                              Ano, ale to jen poukazuje nato, ze se zavodenim, formou, fyzickou atp. budes v pocatcich, kdy resit kolo nema smysl. Smysl ma resit strukturovany trenink, trenera, atp.

                              0 0
                              • Jano86  

                                Neuveríš ale v tomto sa chcem pohybovať smere :) mam spatnu váhu 196 výšku 110 kíl aj to ma motivuje :)

                                0 0
                                • milan.v  

                                  Tak to jsi slušně vyžraný…

                                  0 0
                                  • Cavendish  

                                    Na 196cm není 110Kg nic nenormálního.

                                    0 0
                                    • Jano86  

                                      Jako na mojej výške to nie je poznať ze som tlusty.. Ale Cítim ze sa viac pri manuálnej práci alebo športe trápim trochu viac

                                      0 0
                                      •  

                                        Zalezi kolika kg tuku ses obstastnil. Bez na sportovni vysetreni, doktor te oklestickuje a v procentech se dozvis kolik nosis mrtve vahy ted a kolik pro vykonnostni cyklistiku potrebujes tuku shodit.

                                        0 0
                                        • Cavendish  

                                          Asi tak. Ona výška a váha je bez nějakého lepšího vyšetření nic neříkající no.

                                          0 0
                                          • Pikaču  

                                            Tak jelikoz mam 195 cm a 95 kg ( tuku 17.6%-18.3%) a vim ze moje vaha neni idealni ( chtelo by to 85–90 ) a vetsinu sveho zivota jsem mel 79 kg ( to jsem nejezdil na kole ale hral basket a nevozil si zadek vsude autem). Jeho 110 kg je uz obtloustle. Sice to neni videt ale pred zrcadlem bez oblečení to videt je.

                                            0 0
                                            • Jano86  

                                              Áno pred zrkadlom bez trika to vidno je :)

                                              0 0
                                              •  

                                                Udělej si selficko pres zrcadlo i s korpusem a ja ti hned reknu kolik cca kg mas na hlave atd. V tom jsem fakt dobrej :).

                                                0 0
                                    • milan.v  

                                      Já mám skoro 196cm a o cca 25kg méně a nejsem žádný hubeňour, spíše atletické postavy…

                                      0 0
                                      •  

                                        Muzes mit lehkou kostru a dalsi komponenta ;). Urcujici je percento tuku.

                                        0 0
                                        • milan.v  

                                          Tak jasně, já jen, že na tu výšku nemusím mít hned 100kg ve svalech nebo tom tuku…

                                          0 0
                                          •  

                                            Ja mel ve sve zavodni kulminaci na 180cm/68kg/20–30let/ cca 15 000km/rok silnice a potom bajk pri tezsi kostre. Dnes bych tomu ani neveril :).

                                            0 0
                                            • Janes  

                                              Tos byl teda pěknej chcípák, jak říká moje žena, když se náhodou koukne na dojezd nějakýho cyklozávodu :-).

                                              0 0
                                              • oddie  

                                                V 18 jsem měl při 185cm 62kg :) 20 přitahů na hrazdě nadhmatem nebyl problém… Dnes jsem o 20kg starší :) vetšinou tak nejak 82–86kg.

                                                0 0
                                                •  

                                                  Ted podobne jako ty, jenom jsem se o 1cm snizil a o osm kilo zestarnul, no jak píšeš :). Trubky se holt ucpavaji i kdyz delam vsechno aby to bylo opacne.

                                                  0 0
                                                • novas752  

                                                  To je hrozný, já měl asi 67 na 178cm a připadal si jak vyžlička. :)

                                                  0 0
                                                  • oddie  

                                                    Musím někde vyhrabat staré fotky :) Hrozný to nebylo, byl jsem v pohodě, 200km na cestovním kole s báglama, 20 shybů jak už jsem psal bez problémů, voda a další sporty… Ale sranda třídní sraz po 25 letech od základky, přijdu tam, kolem samej olysalej plešatej pupkatej tatík, já o těch 20kg starší a ne zrovna na břiše a všechny spolužačky si mě najednou chtěly děsně ošahávat :D

                                                    Ve 20 vypadáme, jak nám bylo dáno, a v 50 jak si zasloužíme ;)

                                                    0 0
                                                  •  

                                                    Ta posledni veta se mi libi ;) Jj…

                                                    0 0
                                                  • Breakpain  

                                                    187 a 69 kilo, vypadal jsem jak z Dachau a měl deprese ⇒ fitko. Teď toho kroku lituju, ale tehdy mi to přišlo jako jediná možnost :-)…

                                                    0 0
                                                  • krabica  

                                                    To jsi musel vypadat jak smrtka, při 188cm jsem měl nejméně 78kg a to už jsem vypadal na smrt… :-D

                                                    0 0
                                              •  

                                                Kdyby mne tva zena v te dobe znala, mluvila by jinak :)). I kdyz ja byl vzdycky spis na ty romansky typy ;)

                                                0 0
                                                • Janes  

                                                  Možná jo, ale má 172 cm a s kramflekama bys to měl jen taktak, já mám 185 :-). Je ale fakt, že když vidí na Tour po dojezdu ty převlékající se podvyživené králíčky, tak se komentu o chcípácích neubrání…

                                                  0 0
                                                  •  

                                                    Kazdej jsme nejakej divnej. Mam treba kamarada, kterej je pri 170cm/65 kg uchylnej na stokilovy matróny. Mi se zase libi romansky detsky typy :). Kazdej si najde to svoje z „normalnich“ lidi, to se mi libi ;)

                                                    0 0
                                                  • Janes  

                                                    Taky nemám nic proti, jen jsem si trošku rejpnul, smrdím ještě v práci a jsem z toho zpruzenej, tož asi tak :-)

                                                    0 0
                                                  •  

                                                    Jasny, srandicky musej bejt ;)

                                                    0 0
                                                  • Chlebovnik  

                                                    To je tedy pořádná blbka.

                                                    0 0
                                                  • Janes  

                                                    To těžko, je profesorkou matematiky a chemie na osmiletém gymnaziu, absolventka Přirodovědecké fakulty Masarykovy univerzity Brno…co tam máš dál, blbečku?

                                                    0 0
                                                  • Cavendish  

                                                    Pořád si v práci?

                                                    0 0
                                                  • Janes  

                                                    Ne, ale když se někdo naváží do mých blízkých, ztrácím svůj pověstný klid a nadhled. Do ksichtu by mi to určitě neřek, internetovej hrdina.

                                                    0 0
                                                  • Cavendish  

                                                    Na chlebovníka je zbytečný reagovat. Je to hňup…

                                                    0 0
                                                  • Janes  

                                                    Díky, nějak jsem ho v té záplavě podobných exotů přehlédl :-)

                                                    0 0
                                                  • kubasek  

                                                    Ale když má takové komentáře o vrcholových sportovcích, kteří mají optimalizovanou tělesnou hmotnost a svalovou hmotu pro svůj sport, tak to opravdu nezní moc dobře. Měl by někdy si cyklistických závodů naskočit například nějaký boxer, prostě pořádný chlap.

                                                    Asi jako se smát atletkam, že mají … nebo spíš nemají…

                                                    0 0
                                                  • Janes  

                                                    Ale ona se jim nesměje, pouze glosuje a uznej, že má pravdu. Z pohledu normálního člověka jsou špičkoví vrchaři vlastně .....no, teď nevím, jak to napsat, abyste po mně neskočili.

                                                    0 0
                                                  • kubasek  

                                                    Jasný, rozumím.

                                                    0 0
                                                  • Janes  

                                                    Jo, v pohodě. Ale jestli chceš znát můj názor, ať se neschovávám za manželku. Špičkový sport těla deformuje a výsledné postavy rozhodně neodpovídají obecně přijatému ideálu krásy. A stejně, jako špičkový vrchař, je tou anomálií z druhý strany špičkový kulturista. Je jenom pověra, že se to většině ženských líbí.

                                                    Jo, a k těm atletkám, co třeba výškařky, příjde Ti jejich postava normální, nebo se Ti dokonce líbí?

                                                    A zase, ať se Ti klidně líbí, je to Tvoje věc, nejsi kvůli tomu pro mě blbec, a nebyl bys ani kdyby se Ti líbily Kardashianky .-)

                                                    0 0
                                                  • kubasek  

                                                    Já o blbci nic nenapsal, to byl někdo jiný. Jen jsem napsal, co ho asi popudilo. Jinak mně se líbí krasobruslařky. :-) Je jasný že pokud se dělá jen jeden sport, tak se to na stavbě těla projeví. V tomto jsou na tom asi nejlépe desetibojaři apod. sporty.

                                                    0 0
                                                  • Janes  

                                                    Já vím, jemu bych takhle smířlivě neodpovídal :-)

                                                    0 0
                                                  • Janes  

                                                    A krasobruslařkám rozumím :-) když jsem byl malej, tak se mi líbila tahle, poznáš?

                                                    0 0
                                                  • Janes  

                                                    a později …

                                                    0 0
                                                  •  

                                                    To ale neni blondyna ;) Jsi preci blondynovej ne ?

                                                    0 0
                                                  • Cavendish  

                                                    Jedině dobře. Zrzky rules…

                                                    0 0
                                                  • Janes  

                                                    Je mi jasný, že jsem zavítal do Tvého hájemství :-) Výjimka potvrzuje pravidlo..

                                                    0 0
                                                  • AldaK  

                                                    Katarina Witt

                                                    0 0
                                                  • Janes  

                                                    ano prosím, a ta první?

                                                    0 0
                                                  • kubasek  

                                                    Tak nepoznám, ale je to přesně ten typ, který si pod pojmem ideál krásy představuji. Moc hezká sportovkyně.

                                                    0 0
                                                  • Janes  

                                                    Hana Mašková, smutný příběh krásné krasobruslařky…

                                                    0 0
                                                  • Chlebovnik  

                                                    Vzdělání v jedné oblasti v tomto případě bohužel evidentně nevyvažuje omezenost chápání v oblastech jiných. Škoda, od absolventky MUNI bych očekával lepší schopnost chápání věcí v kontextu. Patrně si chce jen rýpnout, na druhou stranu pokud je to pokaždé, když se náhodou koukne na nějaký ten cyklistický závod, poukazuje to skutečně spíše na tu omezenost. Přijeď, rád ti to řeknu do očí.

                                                    0 0
                                                  • Janes  

                                                    To nechceš…

                                                    0 0
                                                  • milan.v  

                                                    Naopak, ona je velmi chytrá, zvyšuje mu tím skrytě sebevědomí a on to ještě nepochopil… :-D

                                                    Ale dost hloupého off-topicu, těch nesmyslů zde k výběru kola padlo docela dost…

                                                    0 0
                                                  • Janes  

                                                    Milane, Tys na to kápnul…poslouchá se mi to moooc dobře a hned se cítím mladý a krásný :-). Jen jí nesmím říct, že ty chlápky obdivuju a závidím jim, to se jim to jezdí na kole do kopce, když mají 50 kilo i s postelí.

                                                    0 0
                                            • Jáchym 1  

                                              Nezlob se,ale co je těžší kostra?

                                              0 0
                                              •  

                                                Dobrá otazka ;).

                                                http://m.akdrnovice.eu/…ezka-kostra/

                                                :)

                                                0 0
                                                • Jáchym 1  

                                                  Ano,to je obecné vysvětlení.Jak velký ale je rozdíl mezi tzv.lehkou a těžkou kostrou vyjádřeno v kilogramech.Podle mě je ten rozdíl vzhledem k celkové váze člověka zanedbatelný.

                                                  0 0
                                                  • embi  

                                                    3–5% pro cloveka s normalnim BMI:)

                                                    0 0
                                                  • Jáchym 1  

                                                    Hmotnost kostry = cca 14% tělesné hmoty (kosti, chrupavka, vazy). Podíl kostní hmoty = 1,95 – 3,7 kg v závislosti na pohlaví a věku jedince, jedná se o hmotnost pouze kostí bez chrupavek, vazů.

                                                    Citace.

                                                    tzn.rozdíl= 0 0 nic

                                                    0 0
                                      • Cavendish  

                                        Tak koukám, že na Hostivaři budu za čuňátko.

                                        0 0
                                • Pikaču  

                                  A tady je dalsi bod. Mas 196 cm. Na tebe kolo najit ( mam v tom zkusenost) nebude jednoduche. Bud budes resit vysku sedlove trubky pokud se jedna o full nebo o stack a reach-Geometrii obecne a porovnavat. . Neni XL jako XL a neni GEO jako GEO. Budes si muset asi zjistit toho jeste nez do kola pujdes. A nemyslí si ze pujdes do kramu a vyzkoušíš si kolo- vezsinou ho v tve velikosti ani nemaji.

                                  Jinak by stalo za to si pořídit slušnou silnicku a trochu najizdet kilometry.

                                  0 0
                                  • Cavendish  

                                    Zrovna Canyon má rámy pro dlouhány ne? Nebo si to pletu s Trekem?

                                    0 0
                                    • Pikaču  

                                      Jj mam. Mám 2 canyony jak pisu tady nekde a RB.

                                      Treba epic full ma na me jako i vetsina xc fullu nizkou sedlovku teubku. Byl jsem na rysce (tesne nad) se sedlem.

                                      Exceed bude dobrej pro nej. Stack ma taky jeden z větších ( RB ma asi nej). Ale o to se musi Jano zacit sam zajimat a zjistovat. A aby nekoupil XC kolo za 100 tisic a zjistil ze na systematický trenink je lepsi silnicka.

                                      0 0
                                  • Jano86  

                                    A hlavne som mal a mam problém kupovať dresy cez eschop.. Napr. Som si chcel kúpiť od Bory 3×l a absolútne malý.. Tak som si kúpil repliku a ok.. Zatiaľ vnímam ze dresy namna je problém… A v replíke sa voziť moc nechchem hlavne koli kvalite.. Pretože sa noc potim a to nie je moc dobrý materiál.. Jak hovorím jabsa v tom športe ešte hľadám.. Hlavne ze sa snažím.. Ale som rozhodný ze to kolo je super.. Co sa týka systematického tréningu asi by som si kúpil za rozumné peniaze aj silnicku… Ale na mtb šetriť nechchem.. Po dovolenke to začnem v lednu obchádzať a pák tešiť na sezónu

                                    0 0
                                • Breakpain  

                                  Kazdy nejak zacina, jen proc jsou reakce jake jsou :)

                                  0 0
                        • Jano86  

                          Áno mas pravdu.. Matouci… Ešte budem potrebovať rok alebo viac kym západnem:) mam stoho mix

                          0 0
                • mikub  

                  CX je ježdění na silničce ohradou pro krávy.

                  0 0
                • theedge  

                  DH je žádné hopsání jo :-) celý ten tvůj popis je dost nesmysl psaný očima člověka co to nejezdí …

                  Hlavně si rejpnout do EN/FR že to jsou kašpaři a že to vlastně každej XC elasťák jezdí s prstem v nose … OMG :-)

                  0 0
                  • Cavendish  

                    Klikni si na odkaz o pár řádků výš

                    0 0
                    • theedge  

                      Hmm takovou mrtvolu vytáhnout :-) ale je alespoň vidět kam se to posunulo.

                      0 0
                      • Goob  

                        Ono se to sice posunulo, ale blitky to byly už tenkrát. To, že si tady XC někdo spojí s asfaltovou dálnicí, maximálně tak s výjezdem po svážní cestě neznamená, že to je XC, že. I když teda světák v XC zdrsnil poměrně fest, to zase ano.

                        0 0
                        • Cavendish  

                          Člověk si chtěl trochu zatrollit a nakonec ze sebe udělá pitomce :D Jsem na B-F 11let a stejně jsem se nepoučil…

                          0 0
      • bikemike  

        Jestli čekáš, že kolo za sto litrů nějak výrazně posune tvůj výkon, tak abys nebyl zklamaný… Začni systematicky trénovat na tom, co máš. Až uvidíš zlepšení, začni uvažovat nad novým kolem Bez treninku se budeš trápit na každém kole.

        0 0
    • oddie  

      Definice? No přeci – nemá blatníky :D

      0 0
    • Davidakta  

      https://www.velosport.cz/…-135357.html

      To potřebuješ.

      0 0
    • Martin  

      Jánošíku, tys zase zazářil…

      0 0
    • rdx  

      Nejdriv bych poridil zavodni nohy, ale chapu :))

      0 0
    • krabica  

      Takové, které je schváleno pro daný závod, takže třeba na závody pod UCI musí být UCI Approved. Jezdit na něm běžně můžeš, ničemu to nevadí, jen závodní rámy nebývají moc pohodlné kvůli přenosu síly(tvrdé) a geo.

      0 0
      • mr.nikdo  

        Ehm. Defy? Roubaix?…

        0 0
        • krabica  

          Takže ty mají pohodlnou endurance geo? :-) Jako ve všem, i tady existují nějaké vyjímky na speciální účely…

          0 0
          • mr.nikdo  

            Defy je endurance… 100%

            A Roubaix by podobneho typu mela byt taky. Kdyz vyjdes i z clanku: https://www.cyclingweekly.com/…guide-216736

            0 0
            • krabica  

              Taháš diskuzi úplně mimo k extrémním případům, na tomhle se jezdí minimum závodních kilometrů… Navíc jsem psal obecně a né o silnici.

              0 0
              • mr.nikdo  

                Ja jsem nenapsal, ze ram UCI jsou zavodni, jezdit na nich muzes, ale nejsou pohodlne.

                A jezdi se na tom zavody? Jezdi. Je to UCI? Je. Je to Endurance? Je.

                Generalizovat podle nalepky fakt nejde. Nema nahodou tuhle nalepku i neco Decathlonu?…

                0 0
                • Cavendish  

                  Má no. UCI nálepka říká pouze ,,schváleno pro závodní použití." Nic jiného…Ten cerfitikát má každé druhé lepší kolo. I blbej Pardus ho má :)

                  0 0
                • krabica  

                  Prostě to překrucuješ, pozorně si přečti můj první příspěvek!

                  0 0
                  • gerrard  

                    No ten prave uplne moc chytry neni. :)

                    0 0
                    • krabica  

                      Taky problém s chápáním psaného textu?

                      0 0
                      • gerrard  

                        Dobre, tak na plnou hubu. Ten prispevek je blbost jak vrata. :)

                        0 0
                        • krabica  

                          A co se ti na něm nelíbí? Nějaký argument?

                          0 0
                          • gerrard  
                            1. nikdo tu na zavodech neresi, jestli je kolo UCI approved, takze na to muze zapomenout, jako na podminku zavodniho kola. Obzvlaste u MTB.
                            2. UCI Aproved neznamena, ze to je zavodni kolo, ale pouze, ze splnuje technicke regule pro danou disciplinu a muze se pouzit na zavodech UCI. Tam se, ale jeste meri nastaveni kola jestli splnuje i regule ohledne nastaveni posedu. Ale to se meri jen na nejvetsich zavodech. Co se meri, tak cyklokrosarum sirku galusky a mladezi na MCR omezeni prevodu. A to se bavime o zavodech pod ceskym svazem cyklistiky, ktery zastupuje UCI. Pokud jedes hnojak co neni pod CSC, tak pokud poradatel neurci jinak, tak muzes jet na cem chces a nejake regule UCI ti muzou byt jedno.
                            3. nic jako zavodni ram = nepohodlne kolo neexistuje, kazde kolo je zavodni, kdyz na nem chces zavodit

                            Pokud si chces neco k dane problematice precist:

                            https://www.uci.org/…ocol-eng.pdf?…

                            http://www.ceskysvazcyklistiky.cz/…a/3_pravidla

                            0 0
                            • krabica  

                              A co asi píšu? To samé jen jinak, takže problém chápání psaného textu…

                              Rozbor

                              dotaz: Mě by zajímala,j aká je definice závodního kola nebo jaký je rozdíl mezi normálním a závodní kolem Když pominu speciály dělané na míru.

                              má odpověď:Takové (závodní kolo), které je schváleno pro daný závod (myšleno pořadatelem, kým jiným taky… Takže třeba na KPŽ nemůžeš například na gravelu, nebo jiném kole s berany, i když by to v reálu nebyl problém projet, ebike asi taky bude v masters problém, ale v podstatě můžeš jet na čem chceš… ), takže třeba na závody pod UCI musí být UCI Approved. (příklad, viz tvůj bod 2 Když chceš jet závod pořádaný UCI ,musíš mít UCI schválené kolo…)

                              dotaz: Da se „závodní“ kolo použít na denní ježdění bez následků ?

                              má odpověď: Jezdit na něm běžně můžeš, ničemu to nevadí, jen závodní rámy (určené výrobcem k závodním účelům) nebývají (tato formulace připouští výjimku z obvyklého jevu) moc pohodlné kvůli přenosu síly(tvrdé) a geo.

                              0 0
                  • mr.nikdo  

                    To nezachranis. Napsala vec a ja Ti ukazal, ze je to blbost.

                    A ted se do krve hadas.

                    0 0
              • milan.v  

                Ještě nedávno se na tom kole opakovaně vyhrálo Paříž – Roubaix, to mi jako dostatečný argument pro závodění stačí… Využití je na každém…

                0 0
                • mr.nikdo  

                  Spis jde o to, ze Defy je vylozene Endurance – pohodlna silnicka. Ale jezdi se na Roubaix a jinych takovych etapach, takze je certifikovana i pro zavody.

                  Dobre je, ze se jezdi porad stejny model.

                  0 0
    • Gwaihir  

      Borec se zeptal 25.9.2019, nikdo netuší, jestli si to borec přečetl a bude se o tom horlivě diskutovat 2 měsíce :D

      Ať žije BF :)

      P.S. Ale chápu to, tak mám někdy potřebu se vyjadřovat, kde bych měl držet hubu :)

      0 0
      • Pikaču  

        Uz se tu ale resi jano86 a jeho XC zavodni kolo.

        0 0
      • Vilém  

        A myslis, ze se stale diskutoje nad jeho dotazem?

        On to totiz vytahl jisty Jano a diskuse se odklonila trochu jinam.

        0 0
    • Jano86  

      https://www.canyon.com/….0/2424.html?…… Co sa da na tom vytknúť pre,moje xc jazdenie?

      0 0
      • novas752  

        Mizerný brzdy, bude to brzdit zhruba jak tvoje aktuální kolo. A ověř si, že ti bude stačit rozsah převodů NX kazety + jakej potřebuješ převodník (počet zubů) aby ti to vyhovovalo. Naklikej si obě kola do gears.mtbcros­scountry.com

        Mívali to líp osazený, loni byl nejlevnější Exceed za 38 000 s použi­telnejma brzdama a na DT Swiss kolech mám pocit.

        0 0
        • Jano86  

          Dik ináč moje brzdy na aktuálnom strašne brzdia.. dole kopcom som brzdíl očami… Na tom musím popracovať a dat pozor

          0 0
        • Gwaihir  

          To loňský mám třeba já. Bylo to na slx 2×11, brzdy řady 500, st Swiss 1900 kola.

          0 0
      • kubad  

        těžké, NX sadu bych nechtěl ani zadarmo, výbava horší díky dražšímu rámu, a nechtěls teleskop?

        a je to za 40% toho cos chtěl utratit proč?

        jinak jezdit se na tom dá, ale osobně bych šel do vyššího modelu: Exceed CF SL 6.0

        0 0
        • Jano86  

          To bol len návrh páčil sa mi dizajnovo.. Ale neviem to tak poskladať ako si písal ty.. Ze napr. Lepší rám a ostatný komponenty na h… Pozriem ten vyšší model..

          0 0
          • theedge  

            a nemluvil jsi o celopéru ? :-)

            0 0
          • novas752  

            Záleží jestli chceš později kolo ještě vylepšovat, jestli ne, vzal bych spíš slušný hliníkový rám s dobrým osazením. To bude asi tak stejně těžký a funkčně o dost lepší.

            Od Canyonu třeba Grand Canyon AL SL 9.0, ten je teda stavěný víc na zábavu v terénu než na chrtí maratony, ale i to pro tebe může být plus, jezdit na tom z kopce bude o dost zábavnější. Výborná vidlice, slušný odolný kola, teleskopická sedlovka, na danou kategorii dost silný brzdy, plnohodnotnej Eagle GX…

            Ale stejně uděláš nejlíp když se prostě rozhoupeš a něco si půjčíš a vyzkoušíš. Ať si uděláš obrázek o tom jaký jsou dnes možnosti.

            0 0
    • Pikaču  

      Jinak Jano86. Abys ty me nemel za trolla tak tady mas k veci nekompromisni zadni XC HT kolo:

      https://www.canyon.com/….0/2430.html?…

      Je to teda za 111 tisic ( alespon jsem se ja nikdy nedrzel stanivene ceny). 9.3 kg na XCM ( maratony) idealni kolo.

      Teleskop nepotrebujes muzes za 5 tisic dokoupit. Na tomto kole nemusis nic menit ani tunigovat ( jedine treba pláště lehci jako conti raceking a tubilita nebo bezduše).

      Jinak to kolo za 50 co jsi navrhoval je jako z blata do louze. To si radsi nech to svoje. A rozhodne jdi do karbonu jestli mas rozpocet 100 tisic.

      0 0
      • Pikaču  

        *zavodni. Pisu z telefonu a nekontroloval jsem to.

        0 0
        • Jano86  

          To tiež vyzerá super.. Som okolie Hk. Pce pohľadám v gogly kde su nejaké pobočky na tu značku.. No mne vytykaju vzdy chyby pretože píšem s mobilu nonstop :)

          0 0
          • Cavendish  

            Canyon má jen pobočku v Praze. Kolo kupuješ přímo z továrny.

            0 0
            • Jano86  

              Dik to tiež nemám ďaleko

              0 0
            • kubasek  

              jj, to je vidět na první pohled, že cena biku je bez kapitalistické marže obchodníků. Tohle se vyplatí! O kolik taková raketa dokáže zrychlit jezdce? Že bych se taky poohlédl. Při mých výkonech bych potřeboval zrychlit asi o 90%. Zauvažuji o chipnutým ebiku s nálepku UCI aprowed(nebo jak to přesně bylo).

              0 0
              • mikub  

                Tak záleží proti čemu? Proti kolu za 20 bych tipnul tak 3 minuty na hodině ;)

                0 0
                • kubasek  

                  (jasně, jsou to jen takové těžko měřitelné kecy) …tři minuty na hodině by byl mezi nejlepšími super výsledek a nejspíš se taková koupě vyplatí, ale tři minuty mezi těmi posledními ze startovního pole.....tady už bych zvažoval účelnost vynaložených prostředků. Ale je to každého věc a samozřejmě si člověk dělá hlavně radost.

                  0 0
                  • mikub  

                    Tak účelnost vynaložených prostředků u kola za kilo je vždy jasná – nedává to žádný smysl.

                    V nejoptimistič­tějším scénáři tě kolo posune na bednu. Jenomže výhry na závodech mají obvykle takovou hodnotu, že seš stěží nad hodnotou startovného. O tom, že bys získal nějaké prostředky na pokrytí ceny kola se nedá ani mluvit.

                    Pokud tě kolo posune kousek pod bednu, je to sice príma na sebevědomí, ale ekonomická stránka věci je čistá ztráta.

                    V příkladě zakladatele vlákna se dá očekávat, že se bude pohybovat na takovém místě v závodě, kde už jsou rozestupy mezi závodníky větší než mnou odhadovaný čas, a tedy nezíská ani místo navíc :)

                    0 0
              • Cavendish  

                Mám to chápat tak, že gravel už nechceš a zůstává u mě? :D

                0 0
                • kubasek  

                  ale, jo, dám mu ještě šanci, ale musí bezchybně řadit. ;-) třeba mě taky zrychlí o 3min na hodině…vlastně jen o 1 a 1/2min, mám přeci cca poloviční rozpočet než Jano.

                  0 0
            • Pikaču  

              Je to direct sales. Proto je o neco lepsi cena nez prodej přes distribuce. Kolo ti dorazi v krabici UPS. Zmeris se dle navodu pro velikost. Kolo muzes do mesice vratit. Zaruka na karbon rám 6 let. Mam 2 canyony ( Lux 2020 a Endurace 2018). Pro me je taky ale velikost smerodatna kterou canyon nabizi pro dlouhany.

              0 0
    • Jano86  

      Co hovorite na to? https://www.canyon.com/….0/2393.html.. Nie ako závodné ale ako súčasť tréningu

      0 0
      • Gwaihir  

        Podívej se, co má Cavendish v profilu za 35k, ať máš srovnání. Za mě je Canyon výborná volba a pokud bych chtěl doma silnicku, tak jdu do canyonu nebo bianchi.

        0 0
        • Cavendish  

          Při troše štěstí by se dal postavit karbon na Shimano 105 s váhou pod 8,5kg. Ale na ráfkových brzdách.

          0 0
          • Pikaču  

            Hlavne nestavet na RB dokud nevyřeší sváry :))

            0 0
            • Cavendish  

              Říkám karbon :) (Cube v akci).

              0 0
              • Pikaču  

                Jj.

                Ale bacha. Jano + stavět= neni dobra kombinace.

                To radsi hotovku od canyonu.

                Navíc cube jsem osedlaval a v porovnani s canyon endurace byl stack docela brutalne nizko na me.

                0 0
          • kubasek  

            a nedá si říct

            0 0
            • Cavendish  

              Jen rozšiřuji diskuzi. V práci jsem si na papíře sestavil za 53 tisíc závodní CX 7,8kg :D

              0 0
              • kubasek  

                Měl bys uvolnit stojan (a příruční sušák prádla), bude nával. ;-)

                0 0
                • Cavendish  

                  Bude prd. Dodělám tu tvoji hajtru, kola do Brna a zavírám krám.

                  0 0
                  • kubasek  

                    „hajtru“ to si musím dohledat. Zní to jako nadávka. Soudruzi z Číny by tě propíchali hůlkami, kdyby věděli, jak urážíš dílo lidově demokratických dě­tí.

                    0 0
      • Pikaču  

        Na tréninky paradni 7.0 disc na shimano 105.

        Cena stejna

        https://www.canyon.com/….0/2178.html?…

        0 0
      • novas752  

        Pokud neplánuješ sjíždět velké sjezdy v mokru a nebo tam dávat karbonové ráfky, radši hledej silničku s klasickýma brzdama. Vychází to daleko levněji, je to jednoduché, spolehlivé, elegantní.

        Jinak obecně silnička na disciplinovaný trénink ano, daleko lépe se na tom kontrolují tepové zóny a výkon než na biku v terénu.

        0 0
    • Jano86  

      Chlapy potrebujem poradiť.. Chcel som canyon ale najbližšu pobočku majú az v nemeckú. Písal sin im a zaujímal oto .. Takže co by bolo dobre ešte nejakú inú značku neco za 100 litru.. Ďakujem pekne

      0 0
      • bodlak2  

        Poradit s čím?

        0 0
        • Jano86  

          Jak som písal hore.. Chcem nejaké carbonove závodní kolo.. Odporučili mi canyon vyzerá super.. ale cez eschop nechci.. Chcem fyzicky cez pobočku..

          0 0
          • Vilém  

            Tak to mas smulu.

            0 0
          • kubad  

            Canyon je o tolik levnější že se ti vyplatí i s cestou do DE

            0 0
            • Jano86  

              Nechce sa mi trepať do De

              0 0
              • Gwaihir  

                Když kupuješ tak drahé kolo, tak bych si ten výlet udělal. Hnedka to vyzkoušíš a budeš vědět na čem jsi.

                0 0
              • Pikaču  

                Tak si ho odbjednej. Na co tam chces jezdit?

                I kdyz si zajedes nekam na orbeu, spešla, cannondale tak XL ko skladem nemaji.

                Jo btw. Cannondale. Kamos prodava par km jete cannondale fsi. Koupil si celopero a tohle jeste neprodal.

                0 0
      • Chlebovnik  

        Prej největší fanúšik Sagana a pokukuje po Canyonu…

        Jaaaj

        0 0
        • Jano86  

          Tak mam si kúpiť Works epic? Ni pozeral sim a 7000e..dat za také kolo no príde zbytočne… Áno i som fanúšik sagana ale značku je mi jedno aké budem mat kola

          0 0
          • kubad  

            Sagan jezdí Specialized – ne S-Works stačí najít levnější model

            0 0
            • Jano86  

              To som si neuvedomil teda

              0 0
              • zderes  

                Jaké závody jezdíš?

                0 0
              • kubad  

                S-Works je jen nejvyšší řada kol Specialized – těžce předražená

                0 0
                • Jano86  

                  No mam dilemu s tými kolami.. Cena výkon.. To bude ťažko vyberať

                  0 0
                  • Fazzy  

                    Já v tom zas takový dilema nevidím. Jestli na to máš připravených sto papírů, tak se nemusíš bát, že koupíš výbavou špatný kolo. Prostě vyber co se ti líbí, co je ti sympatický. Jestli tě to bude bavit, tak proto, že máš z toho kola radost, ne proto, že si vybral nejlepší poměr cena/výkon, ale to kolo tě nebere.

                    0 0
                  • theedge  

                    Kup Luxe a nespekuluj

                    0 0
          • khonza  

            Proč 7000?

            Po 3 minutach s Googlem – jeden příklad do kila:

            https://www.kolasvorada.cz/…nion-2019-xl

            Není to s-works ale proč taky.

            V popisu pak trefně : „Perfektní úvod do vašeho světa XC a závodění, Epic Comp Carbon nabízí stejné technologie jaké jste mohli najít u jeho starších sourozenců, ovšem nyní je postaven s cílem pomoci vám v závodění bez jakýchkoli omezení.“

            Asi už o tobě vědí i ve Spešlu.

            0 0
            • Charlie_R  

              Za ty prachy na NX, pěkně děkuju.

              0 0
            • Jano86  

              Chcem skôr Ht

              0 0
            • Cavendish  

              To je poněkud trapná nabídka…spešl si nevidí do huby?

              0 0
              • Jano86  

                Nechcel som cez eschop kolo aale asu sa na to dám ten canyon vyzerá super.. Len neviem jak su myslel ze majú v praze pobočku

                0 0
                • kubad  

                  nemají nikde pobočku jen centálu v německu , mají jen přímí prodej přes net , už to pochop, mají lokální zastoupení kvůli komunikaci a řešení problémů,

                  0 0
                • Cavendish  

                  Myslel jsem si to. Asi tam je jen kancelář pro reklamace a české zastoupení

                  0 0
        • Jano86  

          Plus si odporca Slovaku coz nechápem ale dobre

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.