Zapojení spínací škříňky čerpadla do elektřiny

19 nepřečtených
  • vn25

    Máme toto čerpadlo se spínací skříňkou https://www.helisek.cz/…inaci-skrin/ a máme menší rozpor kde je možné spínací skříň instalovat. Švagr tvrdí že spínací skříňka musí být napojena na originální kabel vedoucí z čerpadla( kvůli nějakým odporům pojistce a její správné funkci) a tudíž ji budeme muset nechat v šachtě. Já bych byl pro abysme kabel prodloužili o 30m, to je vzdálenost od vrtu do technické místnosti kde bych chtěl tuto spínací skříňku+další skříňku od hlídače hladiny+tlakový spínač. Má pravdu? Od čerpadla vede do sp. skř. modrý placatý kabel se 4 dráty, ze skříňky 3 žílový zakončený vidlicí do zásuvky. Foto skříňky a jejich vnitřností:

    0 0
    • Vilém  

      Toto vypada na rozbehovej kondik pro pouziti na 230V. To bych se drzel svarovy verze.

      0 0
    • lunochod  

      Otřesnej bastl, IP 20 ani nekomentuju.

      0 0
    • Kouba_2005  

      A je správně.

      0 0
    • vn25  

      Tak to jste mě moc nepotěšili. Ok tak skříňka bude v šachtě

      0 0
    • Smazaný účet  

      Nic proti, ale proč si každej pepík myslí, že rozumí elektrice a nepozve si elektrikáře? Nebo někdo z vás má „padesátku“? O tom, že na to určitě nebudete mít revizi ani nemluvím.

      0 0
      • Jakobo  

        Bez do … Ze ses priposrany ze zapojeni 5 dratu, zacina to u nas byt podobne jako na zapade od nas.

        Elektrikari zaplati 1000 na hodinu a stejne nebude mit jistotu, ze prace bude udelana poradne.

        Zeptal se, odpoved dostal a zapojit 5 dratu zvaldne i cvicena opice tak tady zbytecne nestresuj.

        Zakladateli: Bylo by od veci skrinku dobre utesnit at uvnitr zbytecne nekondenzuje voda, kontakty by rezavely. Ta skrinka asi tesneni nema a stejne tak kolem pruchodek, jestli maji tesneni pro ten plochy drat nevim. Takze pouzit nejakou tesnici hmotu. Neco jak medvedi hovno, je to lepsi jak silikon, pac nevytrvdne a zustava lepive, dobre prilne ke kabelu a zatesni spary.

        0 0
        • krabica  

          Proto se dělá ještě revize…

          0 0
        • kyl  

          Těsnění by mělo být na víku.Stejnou krabici mám u čerpadla.

          0 0
        • hanys  

          Zapojit 5 drátů jistě nebude problém, nicméně pro klid duše bych doporučil alespoň změřit izolační odpor a spojitost ochranného vodiče. Pokud zakladatel či švára disponuje potřebným know-how jakož i měřicím vybavením (a ne, multimetr za stovku či dvě z OBI na to stačit nebude), pak je jakýs takýs předpoklad, že ví, co dělá, a že čerpadlo bude nejen funkční, ale i bezpečné vůči svému okolí.

          0 0
          • Jakobo  

            Tak jiste, s tim souhlasim. Prece jen by tady slo o zivot (ac by to asi slo do zeme a muze mit jisteni). Predpokladal jsem, ze se v elektrice aspon trochu vyzna. Pokud ale vubec nevi jaka bije pak opravdu ten elektrikar, to beru zpet.

            0 0
            • Smazaný účet  

              Kdyby věděl která bije, neptal by se tady na fóru. A pokud si myslíš, že je to “jen” o připojení 5 drátů, tak seš stejně mimo jako zakladatel (který pochopil a zapojí mu to elektrikář).

              0 0
              • vn25  

                Já sem nic nepochopil, od začátku jsme počítali s tím že to bude zapojovat elektrikář

                0 0
    • Smazaný účet  

      Kondik musi byt blizko cerpadla, vse musi mit patricne kryti IP a jisteni. Pokud mate proudovy chranic a nekde v krabici ti bude komdenzovat voda, je jenom otazkou casu, nez to vyhodis..

      0 0
    • hatchet  

      Kámo, zkus zahrada.cz. Tohle je spíš o kolech…

      0 0
    • vn25  

      Děkuji všem za rady. Čerpadlo bude zapojovat elektrikář, těch chrániček, spínačů, jištění je na nás moc, sami bys me do toho nelezli. Skříňka mě přijde zaizolovaná dobře, gumička kolem deklu je, stejně tak jako těsnění v průchodkách. Viděl jsem mnohem horší věci s vyšším IP

      0 0
      • vojtechposmourny  

        S tím IP mi to u čerpadla (jeho příslušenství) přijde divné. IP20, co je deklarované na štítku, znamená nulovou ochranu proti vodě. To mi přijde u čerpadla tak trochu na prd.

        0 0
        • Jakobo  

          Ta skrinka je celkove nic moc, spis nic jak moc. Ty samorezne sruby a navic pokud je jsou pozink, budou po case v tom vlhku zhnile. Zaplacal bych aspon hlavicky opet treba tim medvedim hovnem nebo aspon silikonem. Ty vypinace pokud jsou treba nevim, ale kazdopadne lepsi kdyby tam nebyly vubec. O jednu vec mene, ktera v tom vlhku drive nebo pozdeji odejde. Casem muze koupit lepsi bednu s poradnym krytim, vypinace vyhodit a zbytek prehodit.

          0 0
    • scota  

      IP 20 znamená bez ochrany proti vodě :-( Bežně se dělají krabice např. OBO s IP54 kolem 100 Kč.

      https://cs.wikipedia.org/…Stupeň_krytí

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.