• mikocz

    Zdravím, prosím vás o radu ohledně cyklonavigace. Jakou vybrat. Užití je na několikatýdenní bike-packing. Požadavky jsou jen základní:

    • možnost nahrání trasy z mapy.cz přes mobil
    • dlouhá výdrž baterie
    • čitelnost displeje

    Koukal jsem na Garmin 830, ale ty funkce navíc prostě nevyužiju, potřebuju jen čistou navigaci s mapou. Neudělá tuhle práci jiná navigace řádově levnější? Děkuju za tipy.

    0 0
    • jmaselnik  

      A nemáš lepší pořádnej battery pack a mobil? Jinak Garmin Explorer by mohl být varianta.

      0 0
    • JendaH  

      Mohl by to splňovat nějaký bazarový Garmin. Mám konkrétně eTrex Legend HCx a Edge 705. Výdrž neuvěřitelná, displej i bez podsvícení dobře viditelný, jediná neznámá je ten požadavek na nahrání trasy z mobilu.

      Po připojení přes USB se to tváří jako flashdisk (mass storage), ale bez partition table – tj. FAT FS vidím třeba přímo na /dev/sdb, ne /dev/sdb1. Následně na to stačí zkopírovat .gpx soubor a on ho zobrazí (já teda ten soubor ještě komprimuju – zmenšuju počet bodů – ale to by šlo na mobilu taky zařídit, a nemyslím že je to na tom novějším Edge úplně potřeba; ten Legend má omezení myslím na 10000 bodů v jednom souboru). Dávám tomu tak 80–90%, že si mobil s připojením takové flashky dokáže poradit (pokud sám o sobě umí USB OTG, což už snad dneska většina lepších mobilů umí). Můžeš si to snadno vyzkoušet s normální flashkou kterou připravíš popsaným způsobem, případně (ještě tam je možná nějaká detekce jestli je to připojené k počítači nebo k nabíječce) jestli jsi z Prahy, tak si mě někde ulov a můžeme zkusit.

      0 0
      • knihomol  

        Měl jsem podobný problém jako tazatel. Sice z jiného důvodu než bikepacking, ale taky jsem chtěl do Garmina nahrávat trasy (ať už z mapy.cz nebo odjinud – musí být .gpx) bez počítače. Problémy jsou 2. První – sehnat FUNGUJÍCÍ kabel podporující OTG na jednom konci miniUSB (mám Garmin Oregon), na druhém konci microUSB/USB-C. Ne každý kabel mající tyto koncovky umí OTG – mě fungoval až třetí. Druhý problém – po připojení Garminu tímto kabelem se Garmin zapne a začne se napájet kabelem (i když jsou vložené baterie) a ne každý mobil to utáhne. Obvykle se po chvilce Garmin vypne, páč to mobil nedá. Moje řešení nakonec bylo pořídit menší tablet podporující OTG. Mám to ovšem na dovolené do kempu/ubytování. Na bikepacking nevhodné…

        0 0
        • knihomol  

          Teď koukám, řada Garmin Oregon 7×x podporuje přenos i přes Bluetooth. Ale nemám vyzkoušeno. Každopádně Oregony nejsou energeticky moc úsporné (velký displej) a obvykle mi sežerou 1 pár baterií na den.

          0 0
    •  jarek1  

      Cubot foun, ale nektera edice nema funkcni mg.cidlo (nedává v klidu **sever

      **

      0 1
    • xtonda  

      A potřebuješ fakt navigaci s mapou? Ono se dost dobře dá jet i podle trasy zobrazené na bílém pozadí, podle jejího tvaru a úhlu zalomení v drtivém počtu případů poznáš jak máš odbočit. A když to občas nevyjde, tak vytáhneš ten mobil.

      A takováhle věc se dá pořídit od 1300

      https://www.jirno.eu/…-cyclo-c220/

      Nejlevnější s mapou je asi tohle

      https://www.jirno.eu/…-cyclo-c250/

      Ten už barevný, a barevné displeje vyžadují podsvícení, což znamená vetší spotřebu energie.

      Jedná se o rebrandované počítače igp sport https://www.igpsport.com/bikecomputer

      Samozřejmě pokud chceš co nejmíň nabíjet může líp vyjít turistický Garmin a zásoba litiových tužkových baterií. Taky záleží kolik si ochoten do toho dát peněz.

      0 0
      • JendaH  

        Ten už barevný, a barevné displeje vyžadují podsvícení, což znamená vetší spotřebu energie.

        Ne všechny, například Garmin to má nějak geniálně vymyšlené a fakt to funguje.

        0 0
        • xtonda  

          Jako že barevný Garmin je za běžného denního světla, tedy nejen na plném slunci čitelný i bez podsvícení?

          0 0
          • ladys  

            Mám nastaveno na 10% a je to čitelné i na slunci

            0 0
            •  jarek1  

              zkus jet potmě..a taky to pěkně posvítí do očí, když třeba křižovatka ..

              pardon – viz Ladys

              0 0
          • BB  

            ano je, alespoň pro mě a to nejsem nějaký bystrozraký

            0 0
          • JachymP  

            Transreflexní displej – je to jiná technologie než displej mobilu. Za slunce líp čitelné než v šeru. Čím víc tma, tím vic je potřeba podsvícení.

            2 0
          • jIrI___  

            Transreflexní displej – hnusné barvy, ale na slunci skvěle čitelný i bez podsvícení.

            0 2
      • mikocz  

        Ta černobílá schematická navigace není špatná… Ale není mi jasné na jakém principu to funguje? Dá se tam poslat trasa z mapy.cz?

        0 0
        • xtonda  

          Nevím, tohle sem neměl v ruce. Nějak to tam dostat jít musí, patrně přes tu aplikaci se tam natlačí trasa, ale jestli to umí načíst GPX vyexportované z mapy.cz je otázka. Bohužel návod není tak podrobný. A i když je to zcela zjevně rebrandovaný iGP sport, tak návod i aplikace je jiná. Asi jedině vyzkoušet a případně vrátit.

          Teď sem si zkusil tu aplikaci nainstalovat, gpx z mapy.cz to otevře a je tam možnost send to device, ten komp nemám, takže dál se nedostanu

          0 0
    • bluerider  

      Nějaký malý nebo odolný mobil na řídítka (Cubot), klidně i z bazaru, a powerbanka to řeší a komfort je slušný. U operátora si vyžádej ještě jednu duplicitní sim kartu, abys ji nemusel pořád přehazovat na hlavní mobil (ten poslouží též jako záloha, což se na delších cestách hodí).

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.