Zákaz Bajkování v Rakousku...

73 nepřečtených
  • https://www.ride.ch/…ainbiker-los

    Tak tohle na mě dneska vykouklo na Fb, zpočátku jsem si myslel že je 1.April ale asi marně.

    Z toho co jsem vyčetl a pochopil se to týká lesů, pěšinek a všeho okolo na pozemcích v soukromém vlastnictví mimo ty co jsou k tomu určené a to Bikeparky třeba Sölden.

    Pokud majitel pozemku najde na netu nějaký záznam o přejetí třeba na Strava tak vás může zažalovat? Je to vůbec možné?

    Bavil jsem se o tom s kolegou Myslivcem a ten mi říkal že v oblastech jako Salzburg, Kitzbühel Zell am see a tak je to hodně pravděpodobné, tam jsou Lesy, louky a vše co je kolem většinou v soukromém vlastnictví. Co vy na to tady? Myslím že se to bude týkat velké části Českých Bajkerů…

    0 0
    • bezdratova.sprcha  

      Ať mám jízdu po lese rád jakkoli, věřím, že by každý měl mít právo nepouštět cizí lidi na vlastní pozemek. Přiznám se, že docela ignoruju značky typu nesjízdný úsek, sesedni z kola, zákaz ježdění mimo vyznačené trasy, ale jakmile vidím zákaz vjezdu soukromý pozemek, tak tam nevjíždím.

      0 0
    • kubad  

      Rakousko spěje k dokonalosti :(

      0 0
    • jecnak  

      Ale takto uz je to davno.

      0 0
      •  

        Od kdy? Já o tom slyšel dneska poprvé

        0 0
        • jecnak  

          Podle me tak 3 roky. Proste soukromy vlastnici nechteji brat zodpovednost za pripadne urazy na sebe, tak radeji zakazou vjezd a zbavi se odpovednosti. Nekdy si rikam, ze Rakousko je mnoha vecech stejny kocourkov jako v Cechy.

          0 0
          • novas752  

            Tam fakt plati ze kdyz se zmrzacis v lese, tak za to nese zodpovednost jeho majitel?

            0 0
            • kodyz  

              Někdo to tak zkouší i u nás. Nám cyklista ignoroval závoru, výstražné cedule, potom přetrhl pásku se zákazem vstupu a vjel na opravovanou cestu. Tam se rozbil a dal nás jako vlastníky k soudu.

              Druhý případ, ženská vjela okolo závory a cedule do lesa, na auto spadla větev, pani v komatu, rodina to dala k soudu a odnesl to revirnik. Dokonce soudce řekl, že ho nezajímá lesni zakon a zakaz vjezdu, že řeší jen to zranění.

              0 0
              • RomanH  

                To snad ne. Muzes nekam hodit odkaz na rozsudek ?

                0 0
                • kodyz  

                  Odkaz nemám. Na základě toho se pak muselo jit a odstranit všechny nebezpečné stromy okolo cest, cyklostezek,hy­postezek a turist. tras.

                  Takže ten zákaz vstupu aby člověk nemusel řešit různé žaloby celkem chápu. Lidi nejsou soudný a neuznají svoji chybu.

                  0 0
                  • Fredos  

                    Ale evidentně je i ten zákaz k ničemu podle toho co píšeš.

                    0 0
                    • LM  

                      Spíš ten soudce je k ničemu.

                      0 0
                      • Martin  

                        K soudu se chodí pro rozsudek, ne pro spravedlnost.

                        0 0
                      • MirosPikos  

                        Obrázek českého soudnictví. Takový soudce patří do. Orlíku.

                        0 0
          •  

            V tom se asi pleteš, ta žaloba byla podána někdy v říjnu 2017 a soudní rozhodnutí u nejvyššího soudu někdy v listopadu myslím…

            0 0
            • jecnak  

              Beru to jako informaci od Rakušáka, se kterým jsem se bavil na tohle téma par let zpět. Co jsem dostal, posílám dál. Aktivně jsem se o to nijak nezajímal, protože v Rakousku stejně pěkné singly neznám.

              0 0
          • Smazaný účet  

            To jako když spadneš na sjezdovce a zlomíš si nohu, tak by to měl platit ten sedlák, kterýho je ta louka? :-O

            0 0
            •  

              To je sporné, třeba takový Snow Park je taky část sjezdovky a může tam každý bez omezení(jeste) jsou už ale Show parky kde musíš podepsat prohlášení že když se ti něco stane nemůžeš zažalovat provozovatele, je to myslím v Americe kde podávají žaloby za každou hovadinu a dostává se to i tady.

              0 0
              •  

                A v zimě nenese sedlák zodpovědnost ale provozovatel lanovek který se stará o udržování sjezdovek, jejich zabezpečení atd.

                0 0
                • Smazaný účet  

                  To je v podstatě jedno jestli sedlák nebo provozovatel. Jenom nechápu, když někdo upadne na upravený sjezdovce a zlomý si nohu, tak to platí provozovatel? Možná je to v provozním řádu areálu nějak ošetřený. Pravda je, že na veřejných sáňkařských drahách jsou vždycky cedule, že je to na vlastní nebezpečí.

                  Půjdu zažalovat Almintereserschaft, když jsem si vloni na jejich louce zlomil nohu :-D

                  0 0
                  •  

                    Pokud tam rolbar nechá díru, lyžař do ní najede a něco si udělá… To už se stalo, pak se zodpovídá jak provozovatel tak i rolbar.

                    0 0
                    • Smazaný účet  

                      Pokud tu díru neoznačí, tak je to jeho blbost a nedbalost, ale myslel jsem klasickou správně upravenou sjezdovku. Napadnul mě jeden přiklad, který je podobný tomu kolu. Pokud poješ na saních po cestě, která není oficiálně uznaná jako sáňkařská dráha a něco se ti stane, tak jsi v tom sám samotinký (ať je majitel kdokoliv). Pokud na tý cestě někoho srazíš, tak to jde taky všechno za tebou. Takhle je to u nás. V Rakousku nebo jinde to ovšem může být jinak.

                      0 0
                  • novas752  

                    ýýýýýýýýýýýýýýýýý

                    0 0
              • Jason Voorhees  

                V Showparku je to v poho, zaplatíš vstup, domluvíš cenu se slečnou a jedeš:-D

                0 0
          • Smazaný účet  

            Ve franticii jsou dale, tu (Ile de france) jsou vpodstate vsechny lesy, ktere nekomu patri, obehnane plotem. Vyjedes do lesa, jedes po lesacke ceste, vlevo plot, vpravo plot. Pustil se po slibnem chodnicku a za chviliu brzid jak ****, protoze chodnicek konci dirou v plote…

            0 0
            • Rychlej turista  

              Tak to dá rozum, že v oboře se jezdit nesmí :-)

              0 0
              • Smazaný účet  

                No jo…ale kdyz tu pro oboru nevidis les:)

                0 0
                • Rychlej turista  

                  Jo, všechno je poslední roky naruby :-(

                  A to si člověk myslí, že ten plot okolo obory je kvůli zvěři, aby neprchla. Přitom třeba na Hukvaldech je evidentně kvůi lidem, protože tam festovní kus plotu schází, ale daňci na výlet mimo oboru nejdou :-)

                  0 0
    • mr.antik  

      asi by mě nenapadlo dávat takový věci veřejně na stravu

      0 0
    • Smazaný účet  

      Tak u nás jsou taky všechny lesy soukromý, ale s plošným zákazem jsem se nesetkal (teda mimo sběru hub) Hledal jsem to u AVS, ale tam jsou jenom klasický pravidla.

      0 0
    • Jirka24x  

      To by me zajimalo kudy chces jezdit v rakousku a v alpach aby se te týkalo tohle omezení ?

      0 0
    • Palo TT  

      V praxy sa nezmeni nic a bude sa bikovat tak ako doteraz, lebo platny lesny zakon v Rakusku je z roku 1975, ked este o MTB nikto ani nechyroval. Vstup do lesov a napr. bezkovanie mimo stopy je povolene, ale jazdenie (bez ohladu na to na com) je povolene len zo suhlasom vlastnika. Detaily tu § 33: https://www.ris.bka.gv.at/…eFassung.wxe?…

      Legislativne je na tom Rakusko este horsie ako Slovensko, kde je legislativa po zasahoch polovnickej loby voci MTB nepriatelska. Som celkom skepticky, ze v Rakusku nieco legislativne zmenia, skor sa obavam, ze aj u nas (SR,CZ) dojde legislativne skor k zmenam k horsiemu. Ked zacne polovnicka loby riesit elektrobiky, urcite sa pokusi obmedzit este viac aj klasiku.

      Ten pripad co linkujes, je o tom, ze ak niekto publikuje trasy po lesoch mimo oficialnych tak sa dopusta nelegalnej cinnosti. Nepoznam detaily, ale vzhladom na ten zakon rozhodnutie sudu nie je prekvapive. Nejake navadzanie na porusovanie zakona resp. nieco podobne urcite poznaju aj v Rakusku.

      0 0
    • tromboonen  

      My jsme dost namlsaní s naším systémem turistických značek a přístupem (skoro) všude, to je ve světě velký výjimka, v Anglii to prosazujou (snaží se) nějaké organizace, ale maj dost blbou pozici, Západní Evropa kromě turistických oblastí/národních parků tragédie, lidi co choděj dálkový trasy (kromě té jedné profláklé) musej občas po dálnici atd. U nás zas opačnej problém, může se všude a prasata dělaj bordel všude, čtyřkolkáři, hovada co vyhodí do lesa odpad ze autoservisu aby ušetřili pár korun za sběrnej dvůr…

      0 0
      • orm  

        Ne jen u nas, ale i v severskych zemich se muze vsude. V anglosaskych zemich to vychazi z jejich pravniho systemu, ktery je odlisny od naseho.

        0 0
        • Smazaný účet  

          U nás můžeš taky všude, jen na houby musíš mít povolenku :-D

          0 0
        • obda  

          Jak kde, ve Skotsku je taky volný přístup do krajiny. Anglie je ovšem jiná kapitola.

          0 0
          •  

            To mě zajímá, chystám se do Skotska koncem srpna. Nikdo ti nikde nic neřekne?

            0 0
            • tromboonen  

              Ve Skotsku je podstatně víc volný krajiny… a asi budeš chtít bejt v tý zajímavý spíš než někde mezi polema a ohradama pro ovce :)

              0 0
      • Newli  

        Jojo, ja ty majitele chapu. Kdybych mel les, kde by se mi projizdeli ctyrkolkari a davy lidi na elektrokolech, tak to taky budu chtit zavrit. Kolikrat uprostred lesa narazim na vyvezeny elektroodpad (ci jiny odpad). No nechapu to – prijde mi, ze odvezt to na sberny dvur by bylo jednodussi.

        0 0
        • tromboonen  

          Když jsi firma nebo živnostník (ne soukromník), tak na tom sběrným dvoře zaplatíš symbolickou částku… proto se po lesích válej kusy nárazníků, palubky, nebo jiný odpady ze servisů, ditto elektroodpad, to nechápu jak si to někdo obhájí pro pár pětek…

          0 0
          • Martin  

            halíře dělaj talíře

            0 0
            • Smazaný účet  

              Talíře jsou potřeba a proto je to u nás zdarma (teda relativně) :-D

              0 0
              • tromboonen  

                No u náš myslím taky – relativně… možná víc relativně než u vás… když máš servis nebo seš elektrikář, tak si to rozhodně můžeš dovolit… mělo by to bejt zadara všechno, v Praze třeba musíš ukazovat občanku, že máš trvalý bydliště v tý čtvrti, přitom trvalý bydliště je taková hovadina komoušská, já ho mám furt 400 km daleko jen proto, že se mi nechce papírovat s živnosťákem a desítkama dalších papírů. Přitom dost z těch odpadů, když jsou vytříděný, se dá prodat, ne?

                0 0
                • Smazaný účet  

                  Nejen komoušská :-D Bez trvalýho bydliště nefunguje nic :-D na druhou stranu aspoň obec za člověka plno věcí udělá. U odpadů se platí roční paušál, což je cca. 17,– Euro. Potom už platíš jen směsnej odpad podle množství. Sběrnej dvůr je zdarma, protože jak píšeš, vytříděný se snáz prodá :-D

                  0 0
                  • tromboonen  

                    Levnější než u nás, platím tuším 1500 za rok za odvoz jednou za 14 dní (a nikdy si nevzpomenu v ten správnej tejden…) a to je malá díra, ve městech to bejvá podstatně víc, popelářský firmy jsou dost často mafiánský přípravky :)

                    0 0
                  • tromboonen  

                    To trvalý bydliště máme z Rakouska Uherska, že jo… takže od vás.. jinde na světě to není tak rigidní, nepotřebuješ to mít v občance, stačí, když jseš místní přes vlastnictví nebo pronájem baráku nebo cokoli takovýho… adresa je prostě adresa, něco jako u nás korespondenční, žádný štemply a procesy na 14 dní papírování…

                    0 0
                    • Smazaný účet  

                      Něco na tom Rakousku Uhersku bude :-D Hele s vlastnictvím nevím jak to je, ale pronájem je vlastně o ničem pokud tam nemáš Wohnsitz. Problém je, že né u každýho pronájmu jde udělat. Najdeš hodně inzerátů, kdy lidi pronajmou byt, ale je tam napsáno „pouze pro místního“ Místní znamená, že máš v tý obci trvalý bydliště minimálně 5 let. Zkrátka tady bez Wohnsitzu vlastně neexistuješ :-D

                      0 0
                      • tromboonen  

                        No dyk řikám, C a K jak vyšitý… v Americe se mi dost věcí nelíbilo, ale rychlost, s jakou tam můžeš změnit všechno a odstěhovat se za pár dnů na druhej konec a okamžitě mít všechny správný papíry (nebo teda vlastně nemusíš, protože potřebuješ více méně jenom řidičák, slepej kdyby se Ti nechtělo řídit), byt, práci, na tom něco je, u nás je problém se odstěhovat z jednoho města do druhýho kvůli práci už jen kvůli nájmu pro někoho kdo moc nevydělá, natož tak aby tam moh bejt papírově… moc se s tím serem a brzdí nás to, vás asi trochu taky, ale zas tam je to takový tradičnější, tak se to nějak snese…

                        0 0
                        • Smazaný účet  

                          Zase, když se stěhuješ, tak na nový obci vyplníš přihlašovací lístek. Dáš k tomu kopii řidičáku, kopii techničáku a obec všechny přepisy udělá sama včetně odhlášení starýho bydliště. Za dva týdny ti přijde z ministerstva dopravy samolepka s novou adresou, kterou jen nalepíš do techničáku a je hotovo :-D

                          0 0
                          • tromboonen  

                            No pěkný, tady to trvá dýl, ale psals, že podle bydliště buď máš nebo nemáš problém s pronájmem třeba… to prostě v US nebo UK neeexistuje (teda minimálně v UK na to musíš mít nemálo peněz, ale papírově se to dá)… další takovej staromil je Francie, tam aby si člověk zařídil živnost nebo se třeba oženil, (jako cizinec z EU myslím) je prej na měsíce, stejně s pronájmem, když nemáš reference (protože si zrovna přijel) a nemáš bumážku, že tam maáš pobyt, tak je to slepice nebo vejce, nikdo neví co bylo dřív a ani blbej účet v bance si neotevřeš, ale ten účet potřebuješ na ten pronájem… no vedem to od desíti k pěti místama, ale celkově to furt jde, jen kdyby tyhle pitchoviny byly jednodussi, tak by se vsem ulevilo a asi by z toho káplo i víc daní a pracovních míst, tady je nouze o zaměstnance (částečně kvůli tomu, že firmy rády platí minimum), ale stejně, kdyby bylo jednodušší stěhovat se za prací tak bychom nebyli takoví zápecníci a omezenci, pro člověka co maká za průměrnmou mzdu je docela těžký zvednout prdel a odstěhovat se z rodného města, kde má byt po babičce za nula peněz, nebo místo v baráku plus podpůrnou síť rodiny a známejch… někde jinde bude muset zaplatit tržní cenu a o všechno se postarat sám a to za tu průměrnou, natož tak minimální ne vždycky jde, plus lidi na to totálně nejsou nastavení, tohle kdyby se změnilo tak poletíme jak raketa i ve stávajícím systému montoven.

                            0 0
                            • Smazaný účet  

                              Pokud tady nechceš žít a jsi tady jen sezoně na práci (jako mraky slováků a maďarů), tak nějaký trvalý bydliště neřešiš a o to snáz to bydlení seženeš. Každej, kdo má byt určenej k rekreaci ho raději pronajme jednou na celou sezonu, než aby se o něj staral každej tejden :-D Ještě k tomu trvalýmu bydlišti. Je to taková procedůra :-D Když jdeš na obec, tak musíš mít májemní smlouvu registrovanou na berňáku, pracovní smlouvu, kterou pokud nemáš, tak daňovým přiznáním doložit, že za poslední rok sji vydělal víc jak cca. 7.000,–! Než tě přihlásí, tak Carabinieři ověří, že tam skutečně bydlíš, udělaj to na začátku a potom dál v nějakých intervalech :-D Za ověření se počítá i to když to doručej dopis o pokutě, třeba :-D

                              0 0
                      • zdenek  

                        Se dívím, že se toho nechytnou ochránci lidských práv, že to je diskriminace. Vy je tam nemáte? :-)

                        U nás stačí dát do inzerátu, že uchazeč o práci má být žena nebo že uchazeč na pozici recepčního má mít příjemný vzhled, a je průšvih…

                        0 0
                        • Smazaný účet  

                          Jenže do toho inzerátu se to dává, ne z důvodu, že si vybíráš nájemce kterej se ti líbí, ale protože jinýmu to zkrátka pronajmout nemůžeš. Pokud to tam někdo napíše, tak na ten byt, při nákupu dostal od obce nějakou část peněz a podmínkou je právě to, že to pronajme jen někomu místnímu. Obec tím pádem nemusí stavět hafo obecních domů. Dá se to samozřejmě zrušit. Podle výšky příspěvku je daná doba po který to můžeš zrušit. Podobný je to když stavíš barák. Můžeš dostat od provincie relativně dost peněz, ale s podmínkou, že následujících x let (minimum je deset) to nepůjde pronajmout. Samozřejmě to pronajmout jde, ale jen s tím problémem, že tam nejde udělat bydliště. Podobný je to s bytama na rekreaci. Z těch neplatíš daň a tak nemusíš nájemní smlouvu registrovat na berňáku, ale platíš jen turistický poplatky obci. Taky to jde pronajmout dlouhodobě, ale bez bydliště. To co píšu se týká Jižního Tyrolska, jinde v IT je to určitě jinak.

                          0 0
    • šimlos  

      Važme si naší země. Dokonala síť turistických značek vede všude, i po občas úplně neatraktivni krajině , na biku se nechá po nich krásně jezdit.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.