Záhadné praskání v převodech kola

13 nepřečtených
  • StuntJ

    Už nějakou dobu mě na kole trápil jistý problém.

    Občas se  ozývaly z převodů taková podivné silné rány. Skoro jak když prasknou zuby na pile, či kazetě. Ozývalo se to dosti nepravidelně, při zátahu, tak i volné jízdě.  Silný tupý kovový zvuk. Prostě jen někdy a nemělo na to vliv řazení ani jiné hrátky s kolem . Dnes, jsem se rozhodl  že po delší době umyji kolo ať se má taky dobře :o), vím špína konzervuje, ale já už ani nevím, že mám stříbrnou kazetu :o). Abych to neokecával a dostal jsem se k jádru pudla. Jelikož se mi nedařilo pořádně umýt řetěz, tak jsem ho chtěl sundat z kola a vykoupat v cyklostaru. No, a jelikož mám řetěz spojený rychlospojkou SRAM, tak jsem byl nemile překvapen jejím stavem, kdy spojka má neuvěřitelnou vůli a po povolení tahu řetězu sama vyskočila z řetězu … Fuj, tohle stát někde při výšlapu ….  Po výměně za novou rány zmizeli a řetěz je celkově tišší a klidnější . Na spojce mám nalítáno cca 900km. Myslím si že už chtěla vyměnit v 500km, ale znáte to …

    Rychlospojky jsou super věc, ale chce si je to ohlídat. Pár foteček na závěr … 

    0 0
    • StuntJ  

      ještě přidám fotečku vypraného řetězu , je to PG951 po cca 900km

      0 0
    • Blade  

      A jak jsi tu spojku nasazoval? Nejsi jeden z těch, co k tomu používají kombinačky? Poslední 3 roky vozím jen tyto spojky, na většině z nich jsem najel víc než 2500Km a nikdy jsem žádný problém neměl.

      0 0
      • StuntJ  

        já ji nenasazoval, mám ji tam od nového kola ..... Nevím co stím klucííí dělali :o)

        0 0
    • Ricci  

      Pochybujem,ze by sa spojka dokazala sama rozpojit pocas zaberu,toho by som sa naozaj nebal…

      0 0
      • marekmaue  

        mno jasně, při záběru je to malinko kravina, ale třeba ve sjezdu, kdy je šikovně mezi převodníkem a přehazkou, skáče nahoru dolu tak se ti to rozletí ani nevíš jak – stalo se mi to tak vim očem mluvíš.. ale stejně je používám stále dál

        0 0
        • Volf  

          No nechci oponovat, ale sramáckou spojku musíš naplocho zmáčknout do sebe a pak teprve jde zasunout a rozpojit. No a to si nedovedu ve sjezdu vůbec představit.

          0 0
          • StuntJ  

            No to ano, ale pokud máš na ní takovej vakl, že se ti sama rozpadne, tak to jde pak celkem snadno, viz. foto

            0 0
      • StuntJ  

        No při záběru, to ne, ale mohlo by se to při prověšení rozpojit a pak následném záběru vyskočit, na takovou projížďka nohy po velké pile :o). Všechno se jednou pokazí, už mám na cestě tři nové ať mám zásobu :o)

        0 0
      • Vilém  

        No v zaberu samo ne, ale podarilo se mi ji stratit i s retezem ve sjezdu. Slapal jsem pak asi 400m zpet do kopce a hledal aspon retez. Nastesti jsem potom potkal znameho co mel nytovacku, jinak bych jel domu jako na kolobezce 10km.

        0 0
    • Hejdik  

      Měl jsem podobný problém .pořád mi něco lupalo v kole a zaboha jsem nemohl přijít na to co to je.Tak jsem to neřešil a jednou při vyjížďce to udělalo prd aq řetěz byl na zemi.O té doby praskání ustalo:-)

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.