• jURis_1

    ahoij vím že mám hledat ale hledal jsem a  doposud jsem ennašel ani jedno správné řešení proto zakládám svůj topic.. mám problém mám relativně nové kolo na které mám oodjeto necelých 1300km.. a mám takovou smůlu že furt s ním mám nějaké problémy.. a teĎ prozměnu. mi křupe v záběru a zaboha nevím kde to je.. už jsem u toho strívl snad pět hodin zkoumýáním odkud vyhcázím vibrace a samotný zvuk.. křupe v záběru.. i když stojí na místě a tlačím do šlapek a i když stojím na místě a tlačík do pedálu jakobych se snail kolo rozpohybovat.. dával jsem ruku na rám blízko středu ale tam vychází mírné vibrace když dám ruku o něco výše asi do poloviny. tak jsou vibrace silnější.. poradíte..?! mám už úzkost..

     

    kolo..

    http://bike-forum.cz/…il-7269.html

    0 0
    • Krocan  

      sundat, vyčistit a promazat závit pedálů, střed, zkusit přehodit řetěz, může to být i bordel mezi kazetou a ořechem, něco přímo v ořechu…

      0 0
    • Lucke  

      no, ani to nectu..krupat ti tomuze kdekoliv:D sedatko, bowdeny, praskly ram…coz snad ne…predstavec­.....u radel.hle­dej..to ti tady nikdo nepomuze…nekde strhly zavit..buh vi…buh ale neni takze…hodne stesti..

      0 0
      • jURis_1  

        strhlý závit v čem..? jinak dělá to jen v záběru..

        0 0
        • LookAss  

          zkus sundat patku,vyčistit,ma­linko to máznout a potom pořádně dotáhnout..to byla příčina mého cvakání,ze kterého jsem už také pomalu šílel 

          0 0
    • Luža  

      V mým případě to byl rychloupínák…

      0 0
      • jURis_1  

        jak si to vyřešil.?! novým.. nebo zkus prohodit přední za zadní..?!

        0 0
        • Luža  

          Namazal jsem dosedací plochy a byl klid :)

          0 0
          • jURis_1  

            dosedací plochy u rychlo upínáku k rámu ..?!

            0 0
            • Luža  

              jo

              0 0
              • zichis  

                upadne ti za jízdy kolo :-P

                BTW, když už tady píšu příspěvek, tak přidám jednu zkušenost s křupáním klik v záběru: dlouhou dobu jsem žil v domění běžného B-F usera, že to může být jedině od ložisek. Tak jsem je vyčistil, křupání usatlo jenže ponějaký době to tam bylo zas, takže zase znova. Pak mě napadlo sundat řetěz, dál levou kliku do dolní úvratě a zatížit ji nohou. Jenom zatížit směrem dolů, tak aby se nehnula osa v ložiskách. Křup! Pak jsem pootočil dolů pravou a zase na ni stoupnul. Křup! A bylo jasno – celá zapouzdřená osa měla v mufně maličkou radiální vúli a vrzala o misky.

                0 0
        • juli  

          Přední za zadní :-))) Až se ti to povede, dej vědět.

          0 0
          • jURis_1  

            jj dám vědět.. jinak co se stane když střáknu WDčko .. do místa kde je vazelina nebo konkrétně.. jakoby pod kazetu směrem na ořech..

            0 0
    • marek2000  

      Rovnaky problem so zvukom a krupalo to pri toceni klukami. Postupnou demontazou veci z bicykla som eliminoval potencionalny problem. Ked uz ostal len ram, pokusil som sa nasimulovat tlak na stred aky vyvyja kluka (nejaky kluc co je pogumovany). Vysledkom bol uz spominany neprijemny zvuk.

      Servis sa stretol uz s jednym pripadom a tak mi odporucil cely ram zvnutra prestriekat olejom. Zevraj hlinikove ramy mavaju mikroskulinky. Cuduj sa svete pomohlo.

      ram kellys magic 05 alebo 06

      0 0
      • jURis_1  

        jak to myslíš postříkat vnitřek rámu olejem..?! dokážu to i pokud mám rám osazený..?!

        0 0
        • marek2000  

          Mozes skusit ale zaprasis cely dom a kolo. (cize skor to nedokazes urobit poriadne bez toho aby si dal komponenty dole)

          Dolezite je aby sa olej dostal do kazdej skulinky(tzv olejova lazen) v rame. Ta skulinka bude niekde ako su zvary(kedze nie je jasne ktore tak zvnutra nastriekat vsetko).

          0 0
          • jURis_1  

            myslíš že to může dělaat u rámu jako mám já ..cca tři měsíce nový.. a žádné velké.. akce typu dh a skoky s ním nedělám.. a už by tam byla prasklina a začlo to dělat jen tak naráz..?!

            0 0
            • vset  

              Je to asi posledni moznost daleko pravdepodobnejsi je ten stred jak ti radili vyse

              0 0
        • vset  

          Pokud mas jeste ram v zaruce tak ho urcite reklamuj oprava olejem nebo nekdo do toho strikal montazni penu je provizorni normalni ram krupat nema i kdyz je z hliniku

          0 0
        • StuntJ  

          Na to je dobrý petrolej, ten zaleze kamkoliv, kde je to jen možné. A ten se taky používá v defektoskopii. Navíc hezky voní ..... :o)

          0 0
    • lidumil  

      Začal bych šlapáním – sundat kliky a střed, vyčistit a namazat závity jak středováho složení, tak mezi pedálem a klikou, sundat převodníky, vyčistit a promazat šrouby a dosedací plochy, když to nepomůže, zkusil bych sedlovku. vyčistit i pod objímkou, hlavové složení taky, představec a spojení s vidlicí a řidítky, dosedací plochy upínáků i nábojů na rám, sundat kazetu a ořech, vyčistit, namazat a složit. Je toho hodně, co by to mohlo dělat.

      0 0
    • 0riso0  

      skus este postavit bike na riaditka a sedlo. chyt kluky a spodnu ramovu trubku (teraz to je uz horna) a zacni kyvat do stran ako pri slapani. (pekne frekventovatovane kyvat a kyvat a po cca 4 sek to pride ak to je prasknute) pokial si namontujes rohy aby to pevne stalo na zemi , a zacne to pukat smer reklamacia a mali by ti dat novy ram (uz dvakrat , 1× dema  1× author ) . bez rohov to pocut tiez len menej. ale pocut.

      co sa tyka mikrotrhliny , tak som to skusal na jednom authorovi ktory zdedila slecna po priatelovi a stale jej to pukalo.  vlial som jej pollitra oleja do ramu a prestalo to . po polroku to praskla zadna stavba  a bol klud a novy ram.

      0 0
    • zdenek  

      Nejsi sám. :-(

      Po nedávném dešti mi taky něco křupe už asi měsíc. Dělá to i ze sedla (takže sedlovka je mimo), oblíbený spoj řídítka-představec to taky není. Dělá to jen při větším záběru do kopce, takže jsem se z toho ještě nezbláznil.

      0 0
      • jURis_1  

        hoj všeci.. tak jsem nad tím dneska proseděl asi hodinu a půl.. povolil jsem všechynšroubky převodníku na rámu.. namazal vazelinou.. a znovu dotáh.. vyčistil a namazal sedlovku.. to samé u představce a řidítkách.. a furt to dělalo.. pak jsem povolil rychlo upínák.. a přestalo tak se mi zvedlo sebevědomí..:P pak jsem sundal patku rámu.. očistil.. záávity.. namazal vezelinou dosedací plochy.. pak znova na tvrdo dotáh.. a nakonec to samé u rychlo upínáku a dosedacích ploch u kola.. a vida.. při prvním nacvaknutí bot.. a šlpánutí.. žádné praskání. takže to dělal rychloupínák.. jsem rád že už to přestane a doufám že už zase nějaký ten půlrok nic s kolem nebude.. zaplať pánbůh..!! jinak moc díky.. toto téma nechám otevřené i pro pozdější diskuze.. vuidíme.. jak se to buude vyvíjet. ale pište.. a řešíme i vaše.. nervy s praskáním..:) ještě jedou díky moc..

        0 0
        • Luža  

          To je dost, že jsem něco vyhrál… ;-)

          0 0
        • StuntJ  

          Mě křupe jak sviň zámek sedlovky, ale je na cestě nová, už mě to nebaví čístit, mazat > trocha vody a znovu  čistit, mazat :o)

          0 0
          • Luža  

            Taky mně něco rupe pod zadkem, ale jaksi jsem na to rezignoval. Poslední dobou jezdím s bigbítem v uších, tak mě to až tak nesere…

            0 0
            • StuntJ  

              No aspoň si toho všímají lidi na ulici a nepotřebuji zvonek, když brzdím, dělá to vcelku hustý efekty :o)

              0 0
              • jURis_1  

                já abych nemusel zvonit. vždycky začnu přehazovat..:D tak tak.. a když už neslyší. musím. na ně.. „z dovolením..“ :D a když má kecy… „tak co řveš.. ty *****“

                0 0
                • StuntJ  

                  Já v hustém provozu nasazuji tajnou úlekouvou zbraň a to vodu v brzdách. Ten jekot co vydávají by probral i mrtvolu. Zatím jsem nezaznamenal nikoho, kdo by nejevil úctu k tomuto zvuku a neuhnul :o) a to dokonce bez keců :o) 

                  0 0
                  • jURis_1  

                    tak já bych tam vodu musel nějak dostat na kotouče.. jinak se mi tmam nedostane.. a nedělá rachot..:P

                    0 0
                    • StuntJ  

                      No já vozím v bidonu čistou vodu, zvláště když jezdím přes šnekstezky a stačí cáknou na kotouč i v provozu a zvonek je na světě :o)

                      0 0
                      • Blondak24  

                        Já používám zvonek. A když mi nějaký „tupec“ na inline dráze v Praze neuhne, abych ho mohl předjet jen proto, že má nasazenou MP3ku a nesmyší mě, tak přijedu až těsně k němu a zařvu „Bacha“. Zatím jsem to použil jednou, ale fungovalo to parádně. Dotyčný sice dostal málem infarkt, ale je to bezohlednost jezdit na úzké frekventované stezce s MP3kou a roztahovat se tak, že není možné dotyčného předjet.

                        0 0
          • StuntJ  

            Tak zámek sedlovky se právě dnes sám bez problémů vyřešil – nová sedlovka :o). Taky řešení …

            0 0
        • flegmaa  

          … jo jo jo, to jsem taky řešil asi před rokem a byl to zadní rychloupínák. Akorát jsem ho (styčné plochy) nepromazal jako ty, ale jen očistil a pak dost na krev docvakl.

          0 0
          • -Alan-  

            Taky u mě to byl rychloupínák a sám jsem na to nepřišel. Donutilo mě to dojít s tím až do rychloservisu. Jen bacha na to dotáhnutí na krev. Není to dobré u konusů a i u průmyslů to může mít vliv na chod kola.

            0 0
            • zdenek  

              Chápal bych, že to může mít vliv na přetažení rychloupínáku. Ale proč na ložiska?

              0 0
              • mr.antik  

                když to stahneš moc, tak se ta síla (nějak?) přenese až na ložiska, který jsou pak přetažený. U průmyslů netušim…

                0 0
        • meikyq  

          Nazdárek, mě zase křupe při záběru v převodníku… Jsou povolený šrouby, který stahujou pily, problém je v tom, že matice do kterých se to šroubuje jsou nýtovaný a protáčí se :-/ Takže to nejde ani utáhnout, ani vyšrouvbovat :-/ Nebo jestli má někdo náhodou nějákej tip co stím budu rád ;-)

          0 0
          • gargamel  

            Na tu matici je klíč, ale jde to podržet i šroubovákem.

            0 0
            • meikyq  

              To co je na tý fotce vedle klíče má bejt ta matice? V tom případku mám jinou, která nemá žádnou drážku, hrana je kulatá žy chytnout nejde, šroubem se do ni nedostanu (z druhý strany, zakontrovat matkou a podržet za šroub)… a tak.. prostě bída. Asi budu cvakat a časem to zahodim i s klikama…

              0 0
              • juli  

                Podle mne X-Flow nemá výměnné převodníky, jsou nanýtované.

                0 0
                • meikyq  

                  Noo.. asi nejsou výměnný, ale tak když je z jedný strany imbus tak na druhý je snad matice a mělo by to jít utáhnout ne? Nebo myslíš, že ta díra na imbus tam je jen proto, aby to na 1. pohled působilo dojmem, že jsou výměnný? To mě nenapadlo… tak asi ho jedině zkusit víc splácnout kladivem nebo tak (ten nýt) ?

                  0 0
                  • juli  

                    Já bych to nechal tak. Křupání asi zanýtováním kladivem neodstraníš, akorát riskuješ defomaci pavouka a pak ti budou placky házet. Chtělo by to v přípravku pod lisem nýtovat šechny 4 nýty naráz :-( nebo po jednom, šroubem s podložkou, který proleze dírou v nýtu, na druhou stranu opět podložku s matici a na krev dotahovat. Stejně si myslím, že to nepomůže.

                    0 0
    • Dicks  

      Co takhle střed-hodně to dělají octalinky

      0 0
    • mr.antik  

      U mě nevim co to bylo, ale pro stříknutí WD-40 do středu (ISIS) a do os pedálů do přestalo. Přetdím to bylo vykoupané v bahně.

      0 0
    • vrabčo  

      no ja som mal tiez strasny problem idendifikovat obcasne praskanie akoby z oblasti stredu, niekolko krat som ho teda rozobral a vsetky plochy vycistil, nic nepomahalo, rozobral a vycistil som teda vsetko co sa dalo, ale obcas to zvuk vydavalo, nic hrozne, celkom tiche nedestruktivne a pri zaberani sa opakujuce praskanie. Nakoniec som zacal na na klukach citit sklbanie a pri rychlej prehliadke som pri zvare pravej dolnej nohy zadnej vidlice (vzpery ?) a stredu objavil na laku centimetrovu prasklinu, takze ram sa pekne porucal (Lapierre Tecnic), musim pododtknut ze som slapaval dost silovo.

      0 0
    • Martin  

      já řešil křupání na cesťáku s octalinkem i na biku s HT II – v obou případech to byl bordel mezi zadní stavbou a patkou šaltru

      0 0
    • Veprovak  

      resil jsem podobny problem cely minuly tyden. Nakonec to byl kosik na flasku nebo navarky na uchyceni bovdenu… nevim presne bo jsem to cistil a mazal najednou :) Kazdopadne jsem tyhle veci delal az po pedalech, stredu, sedlovce, klikach, prevodnicich, patce prehazky, hlavovem slozeni a na zaver i kazete. Takze nezbyva nez doporucit kompletni rozborku. Na druhou stranou ti bude odmenou dobry pocit z kompletne vycisteneho a namazeneho kola :)

      0 0
    • stenli  

      Přidám také jednu příčinu. U mne to byly niply zadního ráfku, které křupaly při záběru. Stačilo stříknout všechny jemně silikonovým olejem. Ale zprvu bych přísahal, že to jde od vidlice.

      Kamarád s tím měl před rokem také potíže, takže to asi není nic výjimečného.

      0 0
      • lidumil  

        Já je musel všechny dotáhnout, sem tam si vrznou :-) ale fakt jen občas…

        0 0
    • op  

      Přidám také jednu příčinu – necistota mezi zadni brzdou (kotoucovou) a adapterem na ram. Sileny praskani z celyho ramu pri „stani na brzdach“. Stacilo sundat brzdu, ocistit, dotahnout, ticho… (ale jak dlouho jsem to hledal .. :((

      0 0
    • -Alan-  

      Když to tak čtu, tak bych ještě raději nakopal někam organizátory závodů, pokud jsou do nich zařazovány zbytečné brody. Na druhou stranu vrzání z neznáma člověka naučí, že i MTB vyžaduje slušné zacházení a brody hlubší kaluže lepší přenášet. Bych ale nevěřil, co všechno může vrzat.

      0 0
    • jURis_1  

      jedno co jsem zjistil je že pokaždé když umyju kolo..hadice s vodou žádné vapování.. tak mi začne křupat kazeta..

      0 0
      • jURis_1  

        stříknu trochu wd a je ticho.. kvůli vodě nebudu rozebírat celé kolo… dělá to jen vždy po umití..

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.