• yjedli

    Ahoj, bajkeři, měl bych jeden technický dotaz, kolo má najeto cca 175 km, od cca 20 km mi začal padat řetěz při podřazení na předním přesmykači. Myslel jsem si, že povolily bovdeny, ale po servise při 150 km, kde to seřídili, mi řekli, že je to už ok, že už to více doprava nejde nastavit, ale řetěz padá pořád…, že mám při přeřazení zpomalit. Před kopcem nešlapu, dělám to opatrně, ale i tak spadne.....jediné, jak si pomůžu je to, že si dám vzadu řetěz na nejmenší kolečko a táhnu si řetěz doprava. Ale to není moc na pohodu. Na silničce to švihám jak se mi líbí a řetěz nepadá…Co s tím? máte někdo podobnou zkušenost? Nebo je to jen špatně seřízené…? myslím si, že jezdím hodně opatrně a řadit na kole umím, ale toto se mi tedy moc nelíbí, jsem pořád špinavý od nasazování. Děkuji za rady a připomínky.

    Kolo Sup XP909, Přesmykač, SHIMANO Deore FD-M6020, 2 × 10

    0 0
    • jardalee  

      Padá to pokud radis z velkyho na malý ,pak by to byl špatně nastaveny doraz ,pokud je to z malyho na velkej tak to může byt malo napnuté lanko anebo zase doraz ,regulace presmykace jde trochu doladit u řazení na riditkach ale tohle vypadá na ty dorazy

      0 0
    • petrun  

      Co funguje v servisu na stojanu nemusí fungovat v terénu. Chce si prostě pohrát se spodním dorazem. Kolikrát jsou to opravdu jen jemné nuance. To se musí testovat a seřizovat venku.

      0 0
      • Vilém  

        A ted si vem, ze nekteri zdejsi uzivatele by takoveto kolo, ktere musel mechanik seridit a projet, nekoupili, protoze uz je to pouzite zbozi.

        0 0
    • yjedli  

      Padá to, když řadím z velkého na malý.....také si myslím, že ten přesmykač švihá moc doleva (to by odpovídalo tomu dorazu), v servise na stojanu to bylo ok, ale už při odjezdu a podřazení mi to slítlo. No pokusil bych se to seřídit sám, ale mám s tím špatné zkušenosti, jednou jsem si rozhasil zadní přehazku a do servise jsem to musel odtlačit…:-/

      0 0
      • petrun  

        Nastavení dotazů patří mezi základní seřízení kola. I kdybychom vyvinuli sebevětší snahu tak na dálku ti s dorazem nikdo nepomůže. Musíš to prostě zkusit a naučit se to. Tak jako se to naučila většina z nás. Držím palce ;-)

        0 0
      • jardalee  

        Tohle bys mohl zvládnout :) přehod si vepředu presmykacem na malej,a vzadu prehazovackou na největší kolečko,prostě nejlehčí převod a ted to chce najít doraz ,kterým zacnes pohybovat presmykacem ,a posunout ho co nejvíc doprava to pujde než začne drhnout o řetěz aby tam byla mezirka třeba 1mm ,no a jestli to bude padat i potom nastaveni tak asi nakej divnej prevodnik nebo moc velká klec presmykacem ,nebo něco povoleny ho,špatná výška atd. :)

        0 0
        • petrun  

          … špatnej úhel. Je spousta možností :-)

          0 0
        • yjedli  

          Ok, pokusim se to nejak vyladit. Je to ten sroubek vlevo, blizeji k ramu? Nechtel jsem do toho radeji sahat po predchozich spatnych zkusenostech zpusobenych mym neodbornym zasahem..:/

          0 0
          • petrun  

            Buď rád za to, že se to naučíš. Každá taková dovednost jsou ušetřené peníze které nemusíš odevzdat v servisu.

            0 0
          • bezdratova.sprcha  

            Šroubek u kterého je písmenko H (high) bude pro těžký převod (v případě přesmykače velká placka) a L (low) bude pro lehký převod. Někdo tu už myslím postoval video na to jak se šteluje smyk a zkontroluj, že všechno (včetně výšky smyku) je správně. Každopádně pochybuju, že by tohle v servisu udělali špatně.

            Pokud, jak říkají, to už nejde víc utáhnout, vyšroubuj ten šroubek úplně a sežeň si stejný, ale delší. Pak to půjde víc utáhnout, tj. posunout spodní doraz blíž k převodníkům.

            0 0
    • petrun  

      Ano je to on. Když tak mrkni sem: http://www.ivelo.cz/…esmykace-ii/

      Pokud umíš anglicky na YouTube najdeš i různá videa.

      0 0
      • jardalee  

        Jj to je dobrej odkaz ale je teda zvláštní ze to kolo bylo v servisu :) a nic

        0 0
        • petrun  

          To tak prostě je. Někdy to na stojanu řadí jak když bičem praská a pak to v terénu zlobí. Pod zatížením se totiž kroutí celé kolo včetně klik. Já to doklaďuju během testovací jízdy. Vždycky, bez vyjímky.

          0 0
      • yjedli  

        Ahoj, diky, podle popisu (bod 7. ) se to tedy pokusim lehce dotahnout lehce (pismeno L) a uvidime. Oni mozna nerikali, ze to nejde, ale ze uz to nechteji davat dale kvuli necemu, ale presne si to nepamatuji. Souhlasim s vami…na stojanu to muze fungovat ok, ale v reale, pri slapani se to chova asi jinak. Samozrejme, pred nima (servisakama) se mi to shodit nepodarilo.....

        0 0
        • Mart7  

          Na výškové nastavení přesmykače jsi koukal? Když budeš řadit z malého na velký tác a vnější plech vodítka je přesně nad zuby velkého převodníku, tak nesmí být přesmykač natočený a mezera 1–3 mm mezi zuby velkého převodníku a vodítkem. Viz obrázky z oficiálního manuálu Shimano, který si můžeš taky stáhnout, ale už nevím kde.

          Spousta kol blbě řadí právě z důvodu špatné polohy přesmykače.

          0 0
          • petrun  

            To snad v servisu vědí. To by bylo hodně smutné kdyby to neznali.

            0 0
            • Mart7  

              Běžně takové kolo projde garančkou, kdy se řazení dolaďuje. Většinou všichni řeší dorazy a natažení lanka, když to nestačí, pak teprve koukají na správnou polohu.

              0 0
        • xtonda  

          Tady máš podrobné návody přímo od Shimana přímo pro tvůj přesmykač a všeobecnou příručku, v češtině.

          http://si.shimano.com/#…

          http://si.shimano.com/#…

          Podle nich sem bez problému přesmykač sám namontoval a seřídil i když sem to předtím nikdy nedělal ani u toho nikoho neviděl.

          0 0
          • yjedli  

            Ahoj, koukal jsem na nastavení spodního dorazu (dle návodu, vepředu malé kolo, vzadu největší kolo) a řetez se v podstatě dotýká vodítka řetězu, čili to sedí s předepsanou hodnotou 0 – 0,5 mm. Výška se zdá být taky ok. Už jsem se objednal do servisu, kolo je cca 2 měsíce staré. Je to nepříjemné, před každým kopcem přestanu šlapat, sjedu vzadu na 3. nejmenší kolečko a velmi opatrně, pomaličku přeřadím…to většinou nespadne. Předpokládám, že by neměl padat řetěz při podřazení, ikdyž mám vzadu vetší kolečko…viz. zkušenosti s moji silničkou. Většinou neřadím ani pod zátěží.

            0 0
            • Mart7  

              Poloha je správná? Co brzdy, už jsi je zajel a fungují líp?

              0 0
              • yjedli  

                Jestli myslis vzdalenost mezi zubama velkeho kola a voditkem retezu 1 – 3 mm, taky se zda byt v pohode…nove kotouce mam nasazene, ale zatim najeto jen cca 60 km (byl jsem nemocny:/) zdaji se byt ostrejsi, ne takove „jalove“ jako ty puvodni, tak uvidime, az si to poradne sedne:) ale zmena je znat.

                0 0
                • Mart7  

                  Jaký jsi tam nakonec dal? a přesmykač je rovnoběžný?

                  0 0
                  • yjedli  

                    Ahoj, kotouce jsem dal SM-RT64 SLX Deore.

                    Rano jsem koukal jeste jednou na tu predepsanou vysku, mezeru mezi velkym tacem a voditkem a zda se mi, ze tam neni mezera, ale ze to je utopene…pokusim se to odpo vyfotit a vlozit fotky…

                    0 0
                    • Mart7  

                      Ale to ti musí cukat při brzdění s M395, destičky jdou o loukotě kotouče. Někde v diskuzi bylo, že tyhle nižší brzdy výrazně vylepší kotouče RT68 nebo 70, případně můžeš dát i kovové desky od BBB třeba. To jsem zvědavý jak to bude blbě nastavené…

                      0 0
                      • yjedli  

                        Ahoj, zadneho cukani jsem si pri brzdeni nevsimnul. Jen jsem si sesteloval trmen na kotouc a vse sedi ok. Toto mi doporucil jeden clen BF a zda se, ze to funguje. RT68 a RT70 jsou jiz Ice Tech. Odpoledne nafotim (pokusim se) ten retez vs. voditko…

                        0 0
                      • MatS  

                        Žena měla brzdy M506, takže taky destičky s úzkou a vysokou brzdnou plochou. Kotouč SM_RT68 byl kupodivu v pohodě, ačkoliv je určen pro deore a výš, tak má dost vysokou brzdnou plochu a nic nikde neškrtá mimo. SM-RT64 jsme v ruce neměl, ale může to být totéž. Ty Centerlock kotouče jsou jiný než jejich protějšky v 6bolt. Vůbec jsem to nechápal a sralo mne, že Shimano v SLX 6bolt nedělá Ice Tech kotouč. Přitom v Centerlock verzi ano. A ani není drahý.

                        Ale teď už mne to netrápí, mám brzdy SLX a žena Deore.

                        0 0
                        • Mart7  

                          Ice techy RT 68 a 70 jsou vyšší kotouče. RT64 jsou nižší, takže pouze pro brzdy deore a lepší. Je v tom bordel, vyšší ice techy jsou taky nižší…

                          0 0
                          • yjedli  

                            Podle uživatele froggy.h tyto brzdiče fungují dobře i s kotouči XT Icetech SMRT-86, viz. profil jeho kolo.

                            0 0
              • yjedli  

                Přidávám diskutované foto. Dolní doraz si myslím, že je OK, při malém kole vepředu a velkém vzadu se takřka řetěz dotýká vodítka. Ale nejsem si jistý výškou vodítka vůči velkému kolu, jak je předepsáno v manuálu SHIMANO 1 – 3 mm…

                0 0
                • Mart7  

                  Mezera je v pohodě, ještě bych zkusil promazat přesmykač ve všech čepech, řadící mechanismu, normálně tam stříkni silikoňák pod páčkou, vytáhni lanko z bowdenu jestli není zalomené a chodí lehce. Napadlo mě, že když podřadíš, ještě řetěz kopne do vodítka a to vymezí vůle a posune ho dál než je v běžném stavu. Nebo můžeš zkusit dát toto. Přišroubuješ na sedlovou trubku, tím zobáčkem dopředu, aby byla mezera pár mm od řetězu na malém tácu a byl dost vysoko, aby při podřazování antipadač hodil řetěz na tác.

                  0 0
                  • MatS  

                    Přesmykač je typu side swing, ten řadí rychle a možná že s řetězem tak cukne až spadne. Příčinou může být nevhodná délka řetězu nebo problém i s přehazkou, že nedostatečně napíná řetěz.

                    Chtělo by to víc fotek pohonu se zařazením velká-velká a malá-malá.

                    Jo a trochu vyčistit řetěz by taky neškodilo

                    0 0
                    • jardalee  

                      to je dobrej postreh ta delka retezu a mozna vypnuta brzda ,ne ze by to bez ni nemelo fungovat ale treba to bude fungovat lip ,jestli tam teda brzda je

                      0 0
                      • Mart7  

                        Vypnutá brzda bude těžko shazovat řetěz při řazení menšího tácu. Jde o došponování řetězu v druhém směru a to nijak neovlivňuje. Spíš těžko chodící ořech by při snížení rychlosti šlapání tlačil řetěz na tác a při řazení by byl dost volný na slítnutí. Stačí zvednout zadní kolo, roztočit na nějaký převod s velkým tácem a nechat dotočit. Pokud se kliky nepřestanou točit výrazně dřív jak zadní kolo, tak je to jasný.

                        0 0
                    • yjedli  

                      Ahoj, přidávám fotky velká – velká a malá – malá…nevím, snad z toho bude něco vidět (foceno ve sklepě). Jen tak pro zajímavost, při přeřazení z velkého na malý (když jsem to fotil, kolo držel v ruce), vzadu cca 4. té kolečko od shora řetěz také spadnul…

                      0 0
                      • MatS  

                        Asi jsem to napsal blbe. Mne nezajimala fotka detailu presmyku, ale pohled zboku na cely pohon vcetne prehazovacky. Pozna se tak spravna delka retezu. A pokud mozno za svetla :-)

                        0 0
                        • petrun  

                          Raději dvě fotky. Velká/velká a malá/malá.

                          0 0
                          • yjedli  

                            Ahoj, přidávám obě fotky, snad bude něco vidět…malá/ malá + velká/ velká (blbě jsem to včera pochopil :-))

                            0 0
                            • petrun  

                              Podle fotek je délka řetězu OK. Co ale není OK je vypnutá brzda. Posuň tu šedivou páčku na přehazovačce směrem dozadu. Sice by to nemělo mít až takový vliv ale náhoda je blbec.

                              0 0
                            • MatS  

                              Retez je ok. Padat by to nemelo ani s vyplou brzdou na prehazce. Normalne bych jim to reklamoval s pozadavkem, at se na tom technik projede. Spravne by to tak melo byt vzdy a ne jen serizeni v dilne na stojanu. Muze byt blba pruzina v prehazce. Ted si nejsem jist, zda se da u tohoto modelu nastavit jeji predpeti.

                              0 0
    • petrun  

      Přijde mi divná kombinace side-swing přesmykače a 38/24 klik. Sice u Deore uvádějí 14z rozsah ale moc tomu nevěřím. Já bych zkusil nasadit starší top-swing přesmykač.

      0 0
      • bezdratova.sprcha  

        Sideswing jsem měl na stejném rozsahu, naprosto v pohodě fungoval.

        Rozhodně bych se nestrachoval, že výrobce uvede příliš vysoký rozsah, většinou uvádí nižší než reálný.

        0 0
    • yjedli  

      Ahoj, tak uz to funguje. Vcera to seridili v servise a retez nepada…technik rikal, ze to posunul dolu…nevim co presne, jestli spodni doraz, nebo cely presmykac…ale kazdopadne je to ok, radi to jak ma, hlavne uz to neslitava…

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.